×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

България: Ежедневната битка за живот


05 Май 2013, Неделя, 14:12 ч.

Австрийският ежедневник публикува материал за България, засягащ социалните проблеми в страната

Австрийският ежедневник „Ди Пресе” публикува материал за България, засягащ социалните проблеми в страната, бедността и животът в един от ромските квартали. На фона на идващите избори на 12 май изданието посочва, че надеждата за промяна не може да нахрани бедните.
Безработица и самоубийствата растат, все повече българи не могат да свържат двата края.

Загубена е надеждата за по-добри времена, няма и очаквания парламентарните избори в средата на май да променят нещо, започва текстът на „Ди Пресе” и обръща вниманието към проблемите на ромите.

Предполагаемият просперитет на Европа свършва зад последния жилищен блок. Каруци с коне и събран боклук минават в близост до метростанцият „Вардар” до столичния квартал "Факултета". С 35 000 жители ромският квартал няма „нито канализация, нито тоалетни, нито дори работни места", оплаква се Влатко, който продава на сергия.

"Нямаме пари дори за хляб или пелени", казва пред австрийската медия жена, която е работила за последно преди седем- осем години. Оттогава тя казва, че живее от ден за ден, от отпадъците, с 35 лв. на ден (17.50 евро) и дете.

От края на социализма, ситуацията на българските роми, които са около 10% от населението или около 700 000 души, бързо се влоши, продължава текстът на изданието.

Безработицата и бедността не създадоха само най-голямото малцинство в периферията на ЕС. Един от всеки петима българи се обявява за беден и трябва да живее с по-малко от 120 евро. Безработицата нарасна до 18 на сто, а сред младите хора в България почти всеки трети е без работа. Числа, които доведоха до оставката на кабинета „Борисов” , който обаче отново е кандидат за парламента на изборите на 12 май.

„Ди Пресе” цитира социалният антрополог Харалан Александров, който коментира, че делът на бедните се повишава. Дори хората, които работят за минимална заплата от 150-200 евро, имат проблеми да си плащат сметките за ток и отопление. "Приходите се свиват, расте само цената на живота." "Ние поемаме една примитивна форма на неолиберализма, който дава право за оцеляване единствено на силните, а бедните са си сами виновни за положението”, отбелязва той.

Шик по магазините

Докато модерно облечените дами пазаруват по шикозния бул. Витоша,борбените сервитьорки в кафетата гонят бездомните хора, които просят от посетителите. Картината, описана от австрийският ежедневник, показва, че това не са само безработни, пенсионери или самотни майки, които ежедневно се борят за оцеляването си.

Износените коли будят недоумение в търговеца на обувки Йордан на бул. „Панчо Владигеров” в столичния кв. „Люлин”. Той споделя как от година и половина продажбите са се сринали и въздъхва отегчено: "Хората нямат пари." Слабите приходи ще бъдат изядени от инфлацията, високите данъци и наеми: "Първо се съкращава персонала, а след това уволнява и последния служител.” Йордан смята, че дори и на заложната къща на ъгъла приходите вече не растат.

Стари коли и улични битки

„Ди Пресе” припомня протестите в България през февруари срещу високите сметки за ток. Влиянието на протестите срещу електроразпределителните дружества смая не само политиците, но и световната общност, посочва изданието. За увеличаване на заглавията по местните медии допринесе внезапният скок на самоубийствата чрез самозапалване. Седем от осем души вече са загинали в резултат на техните изгаряния. Притеснени от ефекта на имитатора, българските медии редуцираха отразяването на подобни новини.
Колкото по-голяма е бедността, толкова по-голяма е изолацията, заявява експертът Харалан Александров. „Когато човек не може да почерпи гостите си с кафе, сам той не ходи на гости.”

Домашни проблеми 

Провал ли е присъединяването на България към ЕС през 2007 г., се пита в статията. През първите две години след присъединяването, страната е имала един от най-високите темпове на растеж в ЕС, посочва директора на Центъра за либерални стратегии в София Георги Ганев. През 2007 г. притокът на чуждестранен капитал е в размер на почти половината от БВП до 47%, но кризата спря възхода. Ганев коментира, че проблемът не е вътрешен. "Вътрешните проблеми като корупцията, монополите и бюрокрацията обаче са още по-важни, отколкото преди." Той пояснява, че високата данъчна тежест за малките компании и бедната образователна система създава проблемите на пазара на труда и води до социалните напрежения.

Материалът завършва с песимистичния поглед към изборите на 12 май. Надежда за по-добри времена след вота не могат да нахранят бедните. Владко посочва, че преди кандидатите за парламента са посещавали квартала, вече обаче не идват. „Последният път обещаха твърде много и нищо се изпълниха.”




1
Коментара
Флагман.БГ Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът 29/03/2024, Петък 11:59 1
1
Коментара по темата
1.
Тато
05.05.2013 17:04:13
0
1
Само ГЕРБ и БСП
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Злати влезе кютюк пиян в офис на ул. "Крайезерна", вдигна панаир на служителките, двама работници прати в болница Злати влезе кютюк пиян в офис на ул. "Крайезерна", вдигна панаир на служителките, двама работници прати в болница 23-годишният бургазлия започнал да буйства без причина, ченгета от Второ РУ го озаптили Той ще наследи имотите на патриарх Неофит Той ще наследи имотите на патриарх Неофит Той е един от хористите, които създават неповторимата тържествена атмосфера по време на църковните служби в катедралата „Св. Александър Невски“, която му е като втори дом Карнобат също подкрепи Фонда за стимулиране на полети Карнобат също подкрепи Фонда за стимулиране на полети Вноската за общината ще е около 14 хил.лева годишно, но добавената стойност – много висока Радев за консултациите с възможните кандидати за служебен премиер: Опциите са изключително стеснени Радев за консултациите с възможните кандидати за служебен премиер: Опциите са изключително стеснени Разговорите вървят спокойно и конструктивно, отбеляза държавният глава Тя съкруши мъжа си с думите си тази сутрин Тя съкруши мъжа си с думите си тази сутрин Не е ясно как се е почувствал Стефан и какво ще последва, щом блондинката се прибере у дома след днешния ефир Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Васка влезе супер драматично - маскирана като гримьорка Не съм подписвала пътна карта за „Турски поток“, а паметна бележка за „Балкански поток“ Не съм подписвала пътна карта за „Турски поток“, а паметна бележка за „Балкански поток“ Ако я поискате, може би ще ви бъде предоставена, заяви бившата енергийна министърка Започна трети етап от обновяването на пътя от Българово към АМ "Тракия" Започна трети етап от обновяването на пътя от Българово към АМ "Тракия" По-голямата част от трасето вече е обновено Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Наред с това е спечелен и още един проект – за 1,6 млн.лева, с които ще се подмени уличното осветление в 17 населени места Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Илияна Раева показа страхотната си фигура
Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Създателят на „Тесла“ обясни, че понякога има лошо настроение и депресивни епизоди, а кетаминът му помага Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Баба Шейде е най-близката й Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори