×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Прокуратурата заплаши журналист с дело заради статия


Прокуратурата заплаши журналист с дело заради статия
Прокуратурата подхвана журналиста от Медиапул Бориклав Митов заради материала "А кой ще проверява проверяващите?"
05 Април 2013, Петък, 20:47 ч.
Автор: Дневник.бг

СГП извика на разпит Борислав Митов заради материяла "Българският "Уотъргейт": А кой ще проверява проверяващите ?"
Журналистът от електронното издание "Медиапул" Борис Митов е бил привикан в Софийска градска прокуратура (СГП) по повод негова статия, озаглавена "Българският "Уотъргейт": А кой ще проверява проверяващия?" във връзка със скандала с подслушването от МВР. Той е бил заплашен с образуване на дело във връзка с публикувани в статията материали за процеса срещу  Николай Цонев, Тенчо Попов и Петър Сантиров, разсекретени през 2010 г.

Според прокурора Драгомир Янчев, който е разпитвал журналиста, Митов е разпространил класифицирана информация. Затова е и образувана проверка.

"Приложението е смущаващо, не съдържанието", заяви за "Дневник" градският прокурор на София Николай Кокинов. По думите му определението, с което доказателствата по делото срещу  Николай Цонев, Тенчо Попов и Петър Сантиров са били разсекретени, не касае способите за събиране на доказателствата, а само самите доказателства и това е притеснително.

Съдия Иван Коев от Софийски градски съд (СГС), който е разсекретил документите по делото заяви пред "Дневник":

"Аз лично прецених, че тези документи трябва да са в явно, а не в секретно деловодство. Аз стоя зад тази позиция и съм готов да отговарям за нея".

Към материала на Митов са прикачени два файла - на искането за използване на СРС по отношение на Тенчо Попов и разрешението на Сотир Цацаров, тогава председател на Пловдивския окръжен съд. Той не беше открит за коментар. Способи за събиране на специални разузнавателни средства са подслушване, белязване на банкноти, проследяване и други.

В материала, излязъл в петък сутринта са припомнени факти  около работата на заместник-градския прокурор Роман Василев (като например, че Василев е награждаван от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов). Той е един от ръководителите на екипа от обвинители, които до 12 април трябва да приключат проверката в МВР по сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев. Освен това в материала се припомня, че Василев вече веднъж беше уличен в сериозни закононарушения по повод използване на СРС.

Пред съда по делото срещу Николай Цонев, Тенчо Попов и Петър Сантиров са били оповестени факти, че Роман Василев сам е разписвал искания за СРС, вместо вътрешния министър Цветанов, подвел е Сотир Цацаров, по онова време председател на Пловдивския окръжен съд, да даде разрешение за използване на СРС по отношение на Тенчо Попов с невярното твърдение, че Попов се канел да извърши престъпление на територията на Пловдив, а даже и че мотивирал разрешения за СРС, вместо съда. Митов е извикан два часа след излизането на статията.

Янчев искал да разбере кои са източниците на журналиста. След като получава отговор, че издаването на журналистически източници противоречи на етиката на професията, Янчев цитира два текста от НК – чл. 290 и чл. 292. (лъжесвидетелстване).

"Правен свят" пише, че в рамките на предварителната проверка никой няма статута на свидетел, за да бъде предупреждаван за отговорност по тези текстове.)

Митов уточнява пред Янчев, че информацията, изнесена от него, е публично известна, документите вече са били разсекретени от съда.

Накрая, след като журналистът отново отказал да съобщи източника си, прокурор Янчев го предупредил, че тогава срещу него ще бъде образувано дело по чл. 357 от НК – "Който разгласи информация, представляваща държавна тайна, която му е била поверена или станала известна по служба или работа, както и този, който разгласи такава информация, като съзнава, че от това може да последват вреди за интересите на Република България, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с лишаване от свобода от две до осем години."

По повод казуса в блога си експертът по медийно право и преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" Нели Огнянова е цитирала решение на Европейския съд по правата на човека от 2010 г., "Санома срещу Нидерландия", в което е участвала и българския съдия Здравка Калайджиева.

Решението е по казус, свързан със защитата на тайната на източниците. Според съда изискването да се разкрива тайната на източниците по искане на прокуратурата не е предвидено от правото. ЕСПЧ (Голяма камара)  приема, че  прокуратурата   е страна в разследването, защитаваща интереси, несъвместими със защитата на тайната на източниците. Като взема предвид ефекта, който едно разкриване би имало и за източниците на информация, и за изданието, ЕСПЧ  приема, че оценката на обстоятелствата трябва да се извършва от съда или друг независим и безпристрастен орган. Поради което разкриването пред прокуратурата или полицията е нарушение на Конвенцията.

Реакциите
От Хелзинския комитет реагираха с позиция, в която оприличават държавното обвинение като "рекетьорска организация". Малко по-късно във Фейсбук беше организиран протест за понеделник сутринта, когато Митов отново е извикан в прокуратурата.

Междувременно Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ-България) излязоха с позиция:
"Намираме за крайно обезпокоително, че Митов е извикан в Софийската градска прокуратура да дава обяснения и заплашен с наказателно преследване заради разгласяване на общоизвестна информация, която и друг път е била публикувана без никакви последствия", пише в становището на организацията.

Те призовават прокуратурата да се въздържа от по-нататъшни действия, "които биха били в нарушение на тълкувателните решения на ЕСПЧ,  задължителни за всички институции и лица от страни, ратифицирали Конвенцията". "АЕЖ-България нееднократно е сезирала прокуратурата за журналистически материали, проповядващи междуетническа и междурасова омраза. В нито един случай реакцията на държавното обвинение не е била бърза. По тази причина, светкавичните действия, предприети срещу нашия колега Борис Митов, изглеждат крайно тенденциозни. Настояваме главният прокурор Сотир Цацаров да вземе отношение по проверката срещу Митов, която е в състояние допълнително да влоши ситуацията със свободата на словото в страна, заемаща последното място по този показател в ЕС според редица авторитетни международни организации", пишат още от организацията.

В категории: Крими


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Това рядко може да се види: Съседи затвориха улица в Бургас, за да празнуват! Това рядко може да се види: Съседи затвориха улица в Бургас, за да празнуват! Примерът е взет от датските общности, които често обичат да празнуват заедно Рейнджър уби колежка и набута трупа ѝ в ракла Рейнджър уби колежка и набута трупа ѝ в ракла Пред съда Светослав обяснил, че прибрал тялото на Десислава, защото в къщата имало плъхове 4 причини косата ви да спира да расте до определена дължина 4 причини косата ви да спира да расте до определена дължина Възрастта влияе върху растежа на косата Силвия Алексиева е носител на голямата награда на конкурса "Петя Дубарова" Силвия Алексиева е носител на голямата награда на конкурса "Петя Дубарова" Бургаският конкурс на името на Петя Дубарова не е само най-добрият литературен форум за средношколско творчество Голям скандал с бившата резиденция на Тато в Банкя Голям скандал с бившата резиденция на Тато в Банкя В зелените площи като гъби изникнали и над 20 незаконни постройки Едва на 38 години почина известен волейболист Едва на 38 години почина известен волейболист Загуби битката с рака  Тя пръска сексапил в "Денсинг старс", готви се за скок към парламента Тя пръска сексапил в "Денсинг старс", готви се за скок към парламента Мъжът й Константинос Хайнас я тласка към ново амплоа Затъваме, хора! България си отива пред очите ни, алармира социолог Затъваме, хора! България си отива пред очите ни, алармира социолог Това или продължава спираловидно надолу, или се появява някой с диктаторски уклон, който се харесва на хората като възможност за изход, подчерта Първан Симеонов Киче, ти ли си? Киче, ти ли си? Естрандата певица е заприличала на рокаджийката Милена  Tленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България Tленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България След кончината му в гр. Кобург през 1948 г. тялото на цар Фердинанд I е положено временно в криптата на католическата църква "Св. Августин" в същия град.
Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Това е най-високият дял на недоверие по този показател сред всички възрастови групи и е двойно по-висок, отколкото при хора на възраст над 70 г. Шофьор загина при тази тежка катастрофа Шофьор загина при тази тежка катастрофа Инцидентът стана на пътя Велико Търнонов-Русе На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб Дейвид Бекъм е в битка за 1 млрд. паунда  Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци „Това нищо не значи“, коментира майката на Валери – двукратната олимпийска шампионка по стрелба Мария Гроздева Тези естрадни звезди станаха земеделци Тези естрадни звезди станаха земеделци Като истинска лейди Катя е поела по-леката, креативна и аристократична работа – градинския дизайн и цветарството Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Телевизията в Стокхолм довечера ще заглуши звука от залата и ще пусне изкуствени аплодисменти, докато се излъчва израелската песен Почина най-известният инвеститор за всички времена Почина най-известният инвеститор за всички времена Американският милиардер, родом от Масачузетс, основава инвестиционната компания Renaissance Technologies през 1982 г., а също така използва математически алгоритъм за търговия на фондовата борса От 15 години тя не спира да ражда, защото... От 15 години тя не спира да ражда, защото... Росарио от Тексас непрекъснато забременявала, докато най-накрая не родила момиченце Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Преди 60 години Аралско море започна да пресъхва, оставяйки солена, безплодна земя след себе си Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни 
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори