×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Факлите на българския преход - самоубийства от гордост и от отчаяние


Факлите на българския преход - самоубийства от гордост и от отчаяние
Изгореният Пламен Горанов – най-страшното и най-смразяващо оръжие на българския протест
27 Март 2013, Сряда, 10:22 ч.
Автор: Стоян ГЕОРГИЕВ

Започнахме със свещичките на Фори Светулката и стигнахме до самозапалванията – един наистина забележителен път на родната демокрация

Някога бяхме свикнали, че факлите са символ на нещо тържествено и блестящо. Имахме олимпийски факли, имахме факли исторически - метафорични, алегорични и символични. Това, което обаче се случва напоследък у нас е покъртително. Хората протестират срещу олигархията и се самозапалват. Колко отчаяние и безсилие трябва да се е насъбрало в едно сърце, за да извърши подобен акт. Дали у тези шестима души, минали през огъня, не се крие „един истеричен комплекс”, както бе писал поетът Вапцаров в „Песен за човека”. Човешките факли са най-страшното и най-смразяващото оръжие на българския протест! Сякаш испанската инквизиция възкръсва у нас с тази разлика, че тук хората сами се изгарят, което е още по-апокалиптично и ужасяващо от „богоугодното” дело на торквемадовци, а по-късно на калвиновци и тем подобни фанатизирани „реформатори”.

Розовите облаци, с които доскоро ни опиваха шаманите на демокрацията и миловидния капитализъм, взеха да се пукат един по един. Пред народа изплува зловещата истина, че сатанизирането на социалните борби, тяхното анатемосване не беше направено с никаква друга цел, освен с обеззъбването на същия този народ, връзването на ръцете му, развращаването му и обезверяването му. Защото

грабежът на другарите-демократи беше съпътстван с чалгаджийки, миски, мутри и мутреси, с Азисовци и всякаква друга паплач,

чиято мисия бе да обработва и зомбира общественото мнение. Като връх на всичко сега се появяват и завършени простаци като Христо Стоичков, които да представляват „въстаналия” народ пред оялата се олигархия. Настина сме страна на чудесата!

Самозапалванията обаче, предшествани от самоубийствата на двете семейства преди протестите на улицата, които минаха някак тихомълком в медийното пространство, са сериозен повод да се замислим както върху важни аспекти от нашата народопсихология, така и над отчайващото и непоносимо социално положение на българина.

Интересно е, че последният не търси вече изход от трудностите в някаква борба, а се самоунищожава, подобно скорпион, попаднал в огнен обръч. Това е несъмнен синдром за безсилието на нашия съвременник пред октопода на олигархията. Както някога Кочо Чистеменски и Спас Гинев знаеха, че няма спасение в перущенската църква от изстъпленията на озверелия башибозук, така и днес народът осъзнава, че няма вече накъде. И се самоубива. От гордост и отчаяние.

Започнахме със свещичките на Фори Светулката и стигнахме до самозапалванията – един наистина забележителен път на родната „демокрация”, поредната розова мантра на политическия ни хоризонт.

Разбушувалата се народна енергия е в изключително безизходна ситуация, защото няма кой да я пренасочи и канализира, да я устреми точно в целта – промяната на политическата система у нас, с което да удари веднъж завинаги ненаситното сърце на мафията и олигархията. Но защо? Къде са лидерите и водачите?! Защо у нас няма ярки политически личности? Отговорът е прост! Защото

интелигенцията е вкарана под земята за сметка на всякаква полуинтелигентна и продажна сган

– на парвенюта, забогатели по мистериозен начин, на фанатизирани и охранени „патриоти”, който мечтаят за фашизъм и как да си напълнят повече кесиите, на еврокомисари, които довчера продаваха държава и народ, а днес се бият в гърдите, че са най-честните ни граждани, на разбойници, които разграбиха страната ни, а сега тръбят, че ще я превръщат в силна европейска държава, както и на изперкали медийни синигерчета, продаващи се на всеки, който има пари и власт. Откъде да дойдат тогава водачите ни?!

По същия повод Гео Милев беше писал в статията си „Българският народ днес” още през 20-те години на миналия век следното: „Властта” е занаятът - доходният занаят на българските тъй наречени „политически дейци”. Тяхната „политическа дейност” впрочем е била винаги само „борба за власт”. И тази борба разпокъсва жизнената енергия на народа; а дълг на тия „дейци” беше да организират тази енергия в творчество!” Все едно, че тези редове са били писани сега – толкова актуално ни звучат те днес.

И все пак защо трябва да се самозапалваме, вместо да воюваме?! Откъде този мазохизъм у нас?

Ето мнението на психиатъра д-р Венелина Митковска: „Сънародникът ни по принцип е любопитен и любознателен към съседа, приятеля, човека до себе си. А сега се затвори. Стена от безразличие – това убива и провокира душевните разстройства. В допълнение повсеместно оскотяване, тотален срив на моралните ценности, ескалация на бездуховността. Материализмът, поднесен по един циничен начин и липсата на елементарна култура също провокира емоционално нестабилните натури”.

Материализмът и бездуховността са другият страшен бич, който ни води и към душевна убогост1 и към социална нищета. Безверието и безбожието ни като народ вече преминава всякакви граници. Предсказанията на врачки, астролози, феномени, екстрасенси и всякакви други шарлатани така е промило мозъците ни, че в тях отдавна няма място на Божиите заповеди, които да ни крепят морално и да ни държат изправени срещу ударите на живота.

В тази връзка отец Иван от Нови хан ни казва: „Църквата осъжда самоубийствата. Бог ни е създал и само Той, никой друг, има право да отнеме живота. Това е голям грях”.

И накрая ми се ще да припомня какво пише в Православния Катехизис относно самоубийството: „Като посяга на живота си, самоубиецът: а) своеволно се разпорежда със своя живот, който не е негова собственост, а Божи дар; б) отказва се от по-нататъшен жизнен подвиг и самоусъвършенстване; в) проявява престъпно малодушие, и г) показва колко е слаба вярата му в Бога и надеждата му на Неговата милост. Самоубиецът лишава себе си от благата както на временния, така и на вечния живот”.

Така че борба, борба и само борба, братя и сестри българи! Никакво огъване и никакви самоубийства! И Бог ще подкрепи нашето оръжие и нашия гняв, защото казано е във вечната книга: „Глас народен – глас Божи!”


 


В категории: Животът


Батето се оказа пророк
Батето се оказа пророк 06/05/2024, Понеделник 14:00 0
2
Коментара по темата
2.
trapera
31.03.2013 10:40:02
1
2
За 23 години уж демокрация българите се нагледаха на какви ли не извращения от управниците си, но няма нито един осъден министър, премиер, или политик. За тях пребиваването във властта се оказа начин за забогатяване и ограбване на народа, но Темида не успя да издаде дори и една ефективна присъда. Затова в България и магистратите са за затвора.
Утре е първи Април и поне като лъжа българите искат да чуят, че някой съдия е пратил премиер или министри зад решетките.
1.
trapera
29.03.2013 10:56:33
0
1
Има смисъл да се опитваме да променим времето.

И не само защото Левски е усещал, че то е в нас и ние сме в него, че взаимно се обръщаме.

Има смисъл, защото не всички са идиоти, но понеже нормалните отказват да се набъркат в политиката, в нея остават само ненормалните.

От нас зависи – от всеки един от нас – какво бъдеще чака страната. Иска ми се това бъдеще да е наистина постижимо и светло, а настоящето да стане по-чисто. Иска ми се вие да го искате също. Ако достатъчно хора го поискаме, все ще успеем да го направим – заедно, в действие, а не поотделно и в очакване някой да дойде и да ни оправи.

Случващото се днес в България се харесва само на ограничен кръг от хора.

Те построиха една нова България – не онази, демократичната, която ние искахме преди 1989 г. и към която се стремяхме след 1990-а, а друга – напълно сбъркана, в която всичко изглежда грозно и грешно !!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Батето се оказа пророк Батето се оказа пророк Секретарката на Иван Славков проговори 13 години след смъртта му След 2 ракии: Пияната Дебора имала ясновидски способности След 2 ракии: Пияната Дебора имала ясновидски способности В детството си Дебора Иванова била убедена, че по някакъв начин има силата да предизвиква предстоящите събития само с мисълта си и поради тази причина дълго време била измъчвана от непоносимо чувство за вина Вижте как Бургас почете Свети Георги Победоносец Вижте как Бургас почете Свети Георги Победоносец Днес официално бе открит и сезонът на остров „Света Анастасия“ Венцислав Мутафчийски още умува защо за COVID-19 в Китай се действало толкова строго Венцислав Мутафчийски още умува защо за COVID-19 в Китай се действало толкова строго Не намерих отговор, има нещо, което не знаем, сподели генералът „Храбри“ и „Смели“ ще пазят границата, адм. Емил Ефтимов заговори за заплахи в Черно море „Храбри“ и „Смели“ ще пазят границата, адм. Емил Ефтимов заговори за заплахи в Черно море Той уверява, че българската армия не е статична и стои стабилно на югоизточния фланг на НАТО Веселба до извора с лековитата вода в Поморие, където жена се спаси от рак Веселба до извора с лековитата вода в Поморие, където жена се спаси от рак За чудото разказа игуменът Паладий, а кметът Иван Алексиев сподели, че се надява Илия Луков да зарадва хората с песните си Започва Светлата седмица Започва Светлата седмица С това се поставя завършек на великденския празничен цикъл Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Вторият ден на Великден тази година съвпада и с Деня на храбростта и на Българската армия Пари и вълшебни мигове за Овена, а Стрелецът да носи дрехи в светли цветове! Пари и вълшебни мигове за Овена, а Стрелецът да носи дрехи в светли цветове! Хороскоп за деня – 6 май 2024, понеделник Пир за Великден в Зоопарк Бургас Пир за Великден в Зоопарк Бургас Вижте как зарадваха животните за празника!
Зверска гавра с Натали Трифонова в „Денсинг старс” Зверска гавра с Натали Трифонова в „Денсинг старс” Пред очите на цяла България в шоуто на Би Ти Ви синоптичката показа най-добрият танц за вечерта, спечели максималните 40 точки от журито и въпреки това беше изпратена на елиминация и за малко не отпадна Рачков се изпусна, стана ясно колко пари взема Фънки от Капките Рачков се изпусна, стана ясно колко пари взема Фънки от Капките Най-колоритният арбитър в предаването, Димитър Ковачев – Фънки , прибира по 6 бона на лайф Голямата подмяна е факт! Европейските народи капитулираха пред мигрантското нашествие Голямата подмяна е факт! Европейските народи капитулираха пред мигрантското нашествие Никъде по света, освен в Европе, лидерите не се радват на факта, че скоро народите им няма да са мнозинство в собственште си държави САЩ изпраща армия в Украйна, ако падне Киев? САЩ изпраща армия в Украйна, ако падне Киев? Бившият командир на батальона „Айдар“ Евгений Дикий коментира, че битката в Часов Яр е за целия Донбас и призна, че положението на ВСУ е лошо Огромен пожар в Берлин, трети ден гори военен завод Огромен пожар в Берлин, трети ден гори военен завод Бившият анализатор на ЦРУ Лари Джонсън пък прогнозира, че руснаците ще търсят оръжията, дадени на Украйна, докато не ги унищожат Секс на изхвърлен на улицата диван Секс на изхвърлен на улицата диван Двойката се била отдала на любовни ласки, без да обръща внимание на минувачите Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Военнослужещият, който дошъл в Русия от Донбас, убил и командира си Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Бърнард Хил почина часове преди да се завърне на ТВ екрана със сериала „The Responder“, който трябва да се излъчи тази вечер по Би Би Си Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори