×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

159 милиона лева е бюджетът на община Бургас за 2013 година


159 милиона лева е бюджетът на община Бургас за 2013 година
Кметът Димитър Николов обеща през 2013 г. картинките да станат реалност и Бургас да се превърне в най-модерния град в страната
15 Януари 2013, Вторник, 12:49 ч.
Автор: Бесове.Бг

Продължаваме да работим да не изпуска нито един европейски лев, каза кметът Димитър Николов

159 108 056 лева е бюджетът на община Бургас за 2013 година. Това съобщи кметът на Бургас Димитър Николов по време на представянето на финансовата рамка пред журналисти. Предстои общинските съветници да се запознаят с него и да го гласуват през месец февруари.

„След години подготовка на проекти, кандидатстване по еврофондове и анализи само до няколко месеца градът ни ще бъде наистина по-различен, а картинките, които ви показваме ще се превърнат в реалност. 2013-та е година на осъществените проекти на града, Бургас ще се превърне в един от най-модерните градове в страната”, каза Николов.

Емблематичниятплощад „Тройката“ ще смени поовехтелия си соц-вид и ще се превърне в модерен европейски площад. Едновременно с това част от ул. „Княз Борис І“ ще „слезе“ под земята, за да подобри транспортните комуникации, свързани с проекта за Интегриран градски транспорт на Бургас. Ще бъде извършено укрепване паметника „Альоша“ и сградата на бургаския съд, тъй като са със сериозни пукнати. Ремонтът на „Тройката“ ще е труден и месеци наред ще създава неудобства на бургазлии, но масираното обновяване на града трябва да продължи.

Още един тежък обект започва реализацията си. Стартира изграждането на пробива между ул. „Янко Комитов“ и „Струга“ за извеждането на тежкия трафик и осъществяването на директна транспортна връзка между комплексите „Славейков“ и „Меден рудник“. Изключително ключовото и натоварено в момента кръстовище „Трапезица“ ще се трансформира в кръгово и това ще облекчи автотрафика.

23 спортни и обществени сгради, детски градини и училища ще бъдат ремонтирани и санирани с европейски средства. Две нови детски градини – в Банево и ІІ- рия корпус в „Меден рудник“ ще отворят врати още тази година. Започва проектирането на други две детски градини – в комплексите „Лазур“ и „Меден рудник“. До месеци, децата от Гимназията за романски езици „Г.С. Раковски“ и от Природоматематическата гимназия ще спортуват в нова и модерна спортна база с басейн. Просторният двор на електротехникума и училище „Иван Вазов“ ще се превърне в съвременна зона за спорт. Със собствени средства ще изградим нов физкултурен салон в училище „Княз Борис І“. В сферата на образованието тази година ще бъдат вложени безпрецедентно много средства - 15 900 000 лева, от които 2 700 000 са собствени средства, а 13 900 000 са привлечени средства по европейски проекти. Голям плувен басейн ще бъде изграден и в най- големия бургаски комплекс „Меден рудник“.

Ремонтирани ще бъдат: Спортна зала „Бойчо Брънзов“ в к-с „Зорница“, Летен театър, СОУ „Добри Чинтулов“, СОУ „К. Петканов“, ОДЗ „Брезичка“ в к-с „Славейков“, училището и читалището в кв. Банево, ГЧЕ „Васил Левски“ в к-с „Лазур“, ОУ „Найден Геров“, ПГТ „Асен Златаров“, СОУ „Димчо Дебелянов“, СОУ „Петко Росен“, Читалищата „Пробуда“ в к-с „Братя Миладинови“ и „Съгласие“ в Българово“, ОФК „Черноморец“ – Минерални бани, ДМСГ „Вяра, надежда, любов“ – к-с „Зорница“, ОДЗ 2“Зорница“, ОДЗ 3 „Звънче“, ОДЗ 5 „Иглига“, ОДЗ 6 „Ран Босилек“, ОДЗ 7 „Райна Княгиня“, ОДЗ „Моряче“, ОДЗ 13 „Надежда“ – нов корпус, ЦДГ 12 „Синчец“ – Банево – нова детска градина, ЦДГ 6 „Вълшество“ – филиал V- то РПУ- к-с „Лазур“, ЦДГ 2 „Андерсен“ – филиал Лазур – нов обект, СЗ ПМГ/ГРЕ, физкултурен салон ОУ „Княз Борис“, ОДЗ „Морска звезда“ – к-с „Меден рудник“, ЦДГ 7 „Синчец“.

Започва изграждането на модерно рибнопристанище в Сарафово. Стартира строителството на Морска гара в пристанището - атрактивен проект, който Община Бургас ще съфинансира. Ще се изградят новите екозони за спорт, риболов и отдих на езерата Вая и Мандраи бургазлии ще могат да ги ползват още това лято. До няколко месеца бургазлии ще се разхождат по реконструирания Мостик и ще станат собственици на кораб, с който ще пътуват до възродения Остров Света Анастасия. Продължава укрепването на свлачището между Летния театър и Морското Казино.

Мащабният проект за Интегриран градски транспортна Бургас започва реализацията си с пълна сила. През февруари 67-те чисто нови екологични автобуси ще се движат из града. Започава строителството на новата автогара ЮГ, на изграждането на автобусен терминал в „Меден рудник“, на изграждането на централна автобусна спирка на ул. „Сан Стефано“, където ще се срещат всички видове обществен транспорт, на изграждането на 4 пасарелки за пешеходци и на нови над 20 км велоалеи. За да се използват те пълноценно, още от началото на лятото жителите и гостите на града ще могат да се възползват от системата „велосипеди под наем“. Те ще са с вградени джипиеси и ще се наемат от няколко велостоянки в града. В автобусите пък ще бъдат монтирани електронни табла, както и системи за електронни билети, а в целият град ще бъде изградена система за видеонаблюдение. Стартира процедурата и за закупуване на 22 нови тролейбуса, които ще станат част от новата модерна транспортна схема на града.

През 2013-та година Бургас ще изгради един от най- съвременните атракциони в България – „Подземният град“ на мястото на неизползваемите бомбоубежища в Морската градина. Той ще се превърне в една от топ атракциите за туристите. В такава ще се превърне и новият туристически обект, чието строителство започва напролет – комплекса „Аква калиде“ с възстановяване на античните бани и продължаване на национално значимите археологически разкопки там. Продължават разкопките и около древната църква до морето на Сарафово, както и на неизследвания досега район в местността „Шилото“.

През тази година, Бургас ще се превърне в един от най- модерните центрове за диагностика и лечение на онкологични заболяване. Вече няма да има нужда хората да търсят връзки за лечение в столицата и да харчат пари за пребиваване там, защото стартира строителството на новаонкополиклиника с хоспис, ще бъде монтиран един от най- модерните линейни ускорители в България, какъвто Бургас до момента нямаше и ще се изгради специален бункер за диагностика и лечение на тежкото заболяване.

Ще бъде изградена нова здравна служба в квартал „Крайморие“.

Ше бъдат завършени 5 нови къщи за деца с увреждания. До септември, децата лишени от родителска грижа ще бъдат изведени от Дом „Александър Георгиев Коджакафалията“ и ще започнат нов живот в удобни апартаменти. Разширява се дейността и на Домашния социален патронаж, както и капацитета на социалните заведения.

Продължава мащабното благоустройство в цялата община. В „Меден рудник“ ще бъде изградено ново осветление. Нови 8 спортни площадки ще бъдат изградени в кварталите и селата. Стартира изграждането на пречиствателна станция и довършване на канализацията в село Маринка. Основно ще бъде реконструиран пътя Рудник–Брястовец. Стартира изграждането на пречиствателни станции и канализации във Ветрен, Банево и Минерални бани, както и в Рудник и Черно Море, Крайморие, Българово, Горно Езерово. Продължава изграждането на регионалното депо за отпадъци в Братово. След години преговори, през 2013-та година започва изграждането на така чаканата шумоизолираща стена в Сарафово.

Продължава масираната реконструкция на улици и стари бургаски сгради. Една от култовите рушащи се бургаски къщи на ул. „Батенберг“– ще върне блясъка си и ще се превърне в бизнесинкубатор. Ще бъдат реконструирани улиците „Янко Комитов“, „Тракия“, „Никола Петков“, „Стефан Стамболов“, „Иван Вазов“, надлеза на ул. „Индустриална“, „Спортна“, „Тодор Александров“, „Въстаническа“, Главна източна районна артерия, „Любен Каравелов“, Расковски“, „Екзарх Йосиф“, „Шейново“, „Дебелт“, „Самуил“. Близо 10 нови паркинги ще бъдат изградени в комплексите.

До няколко месеца, общинските съветници на Бургас ще заседават в нова зала, която ще бъде направена в Дома на НХК. Тя вече ще бъде удобна и за гражданите и журналистите.

През тази година европейските средства, които ще се вложат в строителството на големите и модерни обекти в капиталовата програма надвишават 10 пъти парите от данъците на бургазлии. Продължава да се работи да не изпуска нито един европейски лев, като се подготвят десетки нови проекти, с които ще се кандидатства пред европейските фондове. И тази година в Община Бургас ще продължи да бъде наложен принципа на строга финансова дисциплина. С реализацията на десетките проекти ще се отворят нови работни места, които да осигурят заетост на бургаските граждани и извън летния сезон.

От днес започват обществените обсъждания на проекта за бюджет във всяко едно населено място в общината. Призоваваме гражданите да се включат в тях, за да чуем техните предложения и мнения.




В категории: Бургас


Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
2
Коментара по темата
2.
burgas
15.01.2013 23:19:30
1
4
ЕЙ,ИДИОТЧЕ КРЪГЛО НЕБЛАГОДАРНО.С ТАКИВА ИДИОТИ КАТО ТЕБЕ И КАТО ТВ СКАТ,МЛАДИТЕ ЩЕ БЯГАТ ОТ БГ.ПОЯВИ СЕ ЕДИН КАДЪРЕН КМЕТ И ВЕДНАГА БОКЛУЦИ КАТО ТЕБЕ ВЗЕХА ДА НАДДАВАТ ВОЙ.
1.
имало едно време един бургаски мат'рял
15.01.2013 16:15:28
6
3
5 фирми озеленителки си дялкат по около 5 милиона лева за година от бургаските пари. Как да не я обичаш община Бургас ? По-точно нейното управление, което харчи толкова пари, че аха Бургас да стане земен рай в най-бедната и окаяна държавица-член на ЕС. Безработица, болести, престъпления, изгубени надежди за цели десетилетия напред, но каква надежда само- ЗЕЛЕНА НАДЕЖДА, НО УВИ ЗА ЗЕЛЕН ХАЙВЕР.

Този зелен хайвер ни е познат от години и всяка година се гарнира с пършиви палми, маслинови дръвчета, градинки и МИЛИОНИ ЛЕВОВЕ БУРГАСКИ ПАРИ от данъци и такси отишли чрез едни на пръв поглед нужни обществени поръчки в джобовете на правилните „печеливши“ фирми някои известни от поне 20 години насам и техните мутации, а някои нови, но не и случайни …

От 2007 г. до 2013 г. ще са похарчени поне около 35 милиона бургаски пари за озеленяване, поддръжка, паркова мебел и сходни дейности в община Бургас …

Започна се така :

Обществена поръчка № 00797-2008-0001 от 09.06.2008 г.

Кратко описание на поръчката или покупката/ите

„Поддържане на зелените площи, декоративната дървесно-храстова растителност и чистотата в тях, разположени на територията на Община Бургас”, като територията на общината е разделена на 9 района, с отделни технически задания, неразделна част от документацията за участие в процедурата за възлагане на обществена поръчка, в рамките на осигурените финансови средства от бюджета на Община Бургас за съответната календарна година, по позиции както следва: І. “Поддържане на зелените площи, декоративната дървесно-храстова растителност и чистотата в тях, разположени на територията на Териториална дирекция „ВЪЗРАЖДАНЕ; ІІ. “Поддържане на зелените площи, декоративната дървесно-храстова растителност и чистотата в тях, разположени на територията на Териториална дирекция „ДОЛНО ЕЗЕРОВО”; ІІІ. “Поддържане на зелените площи, декоративната дървесно-храстова растителност и чистотата в тях, разположени на територията на Териториална дирекция „ЗОРА”; ІV. “Поддържане на зелените площи, декоративната дървесно-храстова растителност и чистотата в тях, разположени на територията на Териториална дирекция „ИЗГРЕВ”,/ Ветрен, Банево, Минерални бани, Драганова , Миролюбово, Рудник, Черно море, Брястовец/; V. “Поддържане на зелените площи, декоративната дървесно-храстова растителност и чистотата в тях, разположени на територията на Териториална дирекция „ОСВОБОЖДЕНИЕ; VІ. “Поддържане на зелените площи, декоративната дървесно-храстова растителност и чистотата в тях, разположени на територията на Териториална дирекция „ПРИМОРИЕ”,/градински площи и скверове ЦГЧ/

VII.. “Поддържане на зелените площи, декоративната дървесно-храстова растителност и чистотата в тях, разположени на територията на Териториална дирекция „ПРИМОРИЕ”,/Крайморие и парк Росенец/; VIII. “Поддържане на зелените площи, декоративната дървесно-храстова растителност и чистотата в тях, разположени на територията на Териториална дирекция „ИЗГРЕВ”,/парк Езеро и Сарафово/; IХ.

“Поддържане на зелените площи, декоративната дървесно-храстова растителност и чистотата в тях, разположени на територията на Териториална дирекция „ИЗГРЕВ”,/к-с Изгрев и к-с Зорница/;

Описание:

Услуги по поддържане на зелени площи в паркове и места за развлечения

ІІ.2.1) Обща крайна стойност на поръчката/ите

Стойност

2 443 955 BGN без ДДС

Поръчка № 00797-2008-0037

ВЪЗЛАГАНЕ НА ПОРЪЧКАТА

Поръчка №: 1 / Заглавие:„Охрана на озеленените площи и намиращите се в тях паркови и архитектурни елементи (пейки, пергули, беседки, кошчета за отпадъци, скулптури, питейни фонтанки, фонтани и водни ефекти, бетонови кашпи, шапки по подпорни стени), детски съоръжения (люлки, пързалки, клатушки, катерушки, комбинирани детски съоръжения) ел.осветителни тела, прожектори, поливни хидранти, капкови напоители, капаци на шахти, растителни елементи (дълготрайни декоративни храсти, дълготрайни декоративни дървета, цветни фигури) на територията на Община Бургас включваща:

V.1) Дата, на която е възложена поръчката

25.08.2008 г.

V.2) Брой на получените оферти

1 V.3) Наименование и адреси на икономическия оператор, на когото е възложена поръчката

“БУРГАСЦВЕТ – 90 – ТАНЕВ” ЕООД ЕИК по БУЛСТАТ 102833771, ул. “Ал. Богориди” № 16, Р

България 8000, Бургас, Тел.: 056 841660

V.4) Информация относно стойността на поръчката

Обща крайна стойност на поръчката

Стойност: 249 467.4 BGN с ДДС 20%

Поръчка № 00797-2008-0039

Договор №: 1 / Наименование:Периодична доставка и аранжировка на цветя, зеленина, букети, венци и др. по позиции: 1. Доставки на различни по вид и големина аранжировки от рязан цвят, зеленине и др.; 2. Интензивно поддържане на трайната декоративна растителност в представителните кабинети и заседателни зали в сградата на Община Бургас и Териториалните дирекции

V.1) Дата на сключване договора

25.08.2008 г.

V.2) Брой на получените оферти

4

V.3) Наименование и адрес на изпълнителя

“БУРГАСЦВЕТ – 90 – ТАНЕВ” ООД, ул. “Богориди” № 16, Р България 8000, Бургас, Тел.:

056 848484, Факс: 056 841688

V.4) Информация за стойността на договора

Крайна обща стойност на договора

Стойност: 0 BGN с ДДС 20% ( 120 000 ВGN с ДДС 20%)

И се достигна до РЕКОРДНИТЕ 24 МИЛИОНА ЛЕВА С ДДС ЗА 2012 година с поръчка от април т.г.

ПОРЪЧКА № 00797-2011-0068

Заглавие на поръчката, предоставено от възлагащия орган

Рамково споразумение за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Целогодишно поддържане и почистване на съществуващите озеленени площи и прилежащите, алеи и площадки на паркове, градини, скверове, междублокови пространства, разделителни ивици, залесителни пояси, гробищни терени; поддържане на дълготрайната декоративна дървесна и храстова растителност; целогодишно поддържане на паркови елементи и елементи на съществуващи детски съоръжения, поливни системи, питейни фонтанки и др., както и извършване на дейности по оформяне на нови зелени площи; внасяне на нова паркова мебел, поливни системи, питейни фонтанки и др.; денонощна охрана на озеленените площи на Територията на Община Бургас, по 10 обособени райони.

Дата на решението за възлагане на поръчката 20.04.2012 г.

Наименование и адреси на икономическия оператор, в чиято полза е взето решението за възлагане на поръчката

“БУРГАСЦВЕТ – 90- ТАНЕВ” ЕООД; ЕИК 102833771, ул. “Богориди” № 16, Р България 8000,

Бургас, Тел.: 0898 778867, Факс: 056 841688

V.4)Информация за стойността на поръчката

Първоначална обща прогнозна стойност на поръчката

Стойност: 20 000 000 BGN без ДДС

Наименование и адреси на икономическия оператор, в чиято полза е взето решението за възлагане на поръчката

ДЗЗД “ОЗЕЛЕНЯВАНЕ – Б”; ЕИК 176233175, ул. “Богориди” № 16, Р България 8000, Бургас,

Тел.: 0898 778867, Факс: 056 841688-

V.4) Информация за стойността на поръчката

Първоначална обща прогнозна стойност на поръчката

Стойност: 20000000 BGN без ДДС

Забелязахте ли еднаквите адреси, факсове и телефони на “БУРГАСЦВЕТ – 90- ТАНЕВ” ЕООД и ДЗЗД “ОЗЕЛЕНЯВАНЕ – Б”, което показва, че отново в една и съща обществена поръчка г-н Васил Танев участва с две фирми, в които е собственик и съсобственик ?!

Ако след време община Бургас нарочи някой министър без портфейл, какъвто бе Божидар Димитров да напише богато илюстрована книга със заглавие „Строители на съвременен Бургас“ за скромните около 60 000 лева общински пари в нея със сигурност ще присъства и г-н Васил Танев-собственик, съсобственик и управител на 7 консорциума, 8 фирми, 2 сдружения да ги наречем с идеална цел и още 5 роднински фирми – собственост на съпругата му и двете му дъщери?! Възможно е те да са и повече, но за това не сме сигурни и можем да кажем, че е възможно и да сме допуснали грешка …

Може би ще кажете, че няма лошо и дай боже всекиму ще допълня и аз, но ако към този поменик добавя информацията за спечелени поне около 25 обществени поръчки за около поне 15-20 млн. лева само за времето от 2005 г. досега, нещата ще изглеждат малко по-различно, защото при целия майсторлък, ресурси и опит си трябват простите връзки ония, които увенчават в края на краищата всяка оферта за участие в конкурс със спечелване му и подписа на кмета върху договора, а не само добри показатели и многократни повторения…

Най-накрая подписът и благосклонното отношение на кмета, ако възложител на обществената поръчка е общината, правят истинския победител точно такъв. Струва си човек да поразсъждава над всичко това и особено когато научи, че от времето на Йоан Костадинов до днес многократният победител, удостоен с договори за обществени поръчки, е г-н Васил Танев и някоя от многобройните му фирми. Честито …

Така или иначе общината възложи част от масовата екзекуция на дърветата в Бургас на част от фирмите на г-н Танев, както и изкореняването на стотици и стотици дървета по големите и най-натоварени бургаски улици като „Булаир“, „Демокрация“, „Цар Симеон“, „Сан Стефано“, „Сливница“, пътя към прословутия надлез и колелото и т.н. Защо?

Случайно или не, директорката на „Озеленяване“, разрешила сечта – Танева, се оказа дългогодишна служителка на частната фирма „Бургас­цвет“, която осъществява сечта и която евентуално после ще осигурява новите дървета и храстите за „подмяната“!

Това е само една дейност от обществените поръчки от управлението на кмета Димитър Николов, която е възложена на фирмите на г-н Танев, има обаче много други, като не броим работата като подизпълнител в различни други поръчки и други договорки за стотици палми в качета, като почнеш по ул.“Стефан Стамболов“ та чак до морската градина и дори в детски градини, чийто наем е вероятно стотици хиляди лева, но затова няма прозрачност в общинския сайт… Като заговорихме за палми дейността на този сбор от „печеливши“ фирми около г-н Танев се разпростира от Царево до Сливен и оттам до Варна и Поморие …

Като се огледаш из Бургас и ти става ясно,че учениците на Йоан Костадинов са изпреварили отдавна учителя си… Но поради какви мотиви тези ученици като Димитър Николов, Костадин Марков и други са така щедри към тази дейност озеленяването…

Може би се канят да станат еколози или в бъдеще членове на Зелената партия ?!

Наред с всичко по 120 000 лв. годишно се харчиха от общината за изпълнение на следната обществена поръчка, която се изпълнява от г-н Танев: “Периодична доставка и аранжировка на цветя, зеленина, букети, венци, кошници за протоколни нужди и поддържане на саксийни растения в административната сграда на община Бургас и териториалните дирекции по позиции, както следва: 1. Доставка на различни по вид и големина аранжировки от рязан цвят, зеленина и спомагателни материали, предназначени за разполагане в представителни кабинети и зали в сградата на администрацията на общината, ул. “Александровска” 26 и изработване и доставка по заявка на други форми от цветя и зеленина като букети, венци, кошници и др.“?! Просто абсурди по време на криза?!

За подобна обществена поръчка с предмет: “Целогодишно поддържане и почистване на съществуващите зелени площи и прилежащите им алеи, градини и площадки, целогодишно поддържане на парковата мебел, на детските съоръжения, на поливните системи, на питейните фонтанки и др. на територията на община Бургас, както и извършване на дейности по оформяне на нови зелени площи, доставка и монтаж на нова паркова мебел, нови детски съоръжения, нови поливни системи, питейни фонтанки и др., денонощна охрана на озеленените площи по позиции:”, фирмите на г-н Танев получават годишно 2 380 506 лв. с ДДС по договор от 09.06.2008 г., предполагаема е и вероятната сума от над 2 млн. лв. за същата дейност по договор от 09.03.2009 г. и около 3 225 000 лв. с ДДС на 18.03.2010 г.?!

Забележете, всичко това се случваше и продължава да се случва по време на криза?!

Освен тези крупни поръчки се договориха и изграждането на сладките хапки детски площадки в Меден рудник и Славейков за 349 823 лв. с ДДС…Майстори …

Дали това е всичко… Не, не е… Пред една бургаска електронна медия бившия председател на Съвета на директорите на „Слънчев бряг“ АД Златко Димитров бе изнесъл данни, че само за 2010 г. фирмата на Танев си е осигурила договор за поддръжка и озеленяване на комплекса на стойност 550 000 лв. Почти същата е била сумата, договорена и за 2009 г.?! Това прави още над 1 милион лева за фирмите на г-н Танев?! Значи сумите в касите на „Бургасцвет – Танев“ набъбват на около над 20 милиона лева, а само за тази година ще достигнат вероятно около 4-5 млн. лв.?! На това му викам печеливш бизнес и то във време на криза. Да забравим хотелчето в Слънчев бряг, имотите в Приморско и т.н.

Нека си припомним и тактиката на т. нар.консорциум, чрез който се печели обществена поръчка и хватката е такава, че този вид сдружения могат и да не се вписват в търговски регистър или в съда, твърде късно се появяват в информационните регистри и на практика липсва актуална информация кой стои зад дадената обществена поръчка. Но пък ако си по-находчив се оправиш някак си…

Нека припомним още едно попадение – обществена поръчка № 00797-2010-0035 консорциум „Хан Крум“ сключи договор за благоустряване и реконструкция на спортна площадка дом „Надежда“, ж.к. „Република“ и пространството, заключено между бул. “Иван Вазов“, ул. “Хан Крум“ и ул. “Цар Петър“-гр.Бургас от 16.09.2010 г. на стойност 409 710 лв. без ДДС.

Отново и отново съмненията за топлата връзка между минали и бъдещи управници на града без разлика на политическите им партии витаят и отново печелившите са известни и то от години.

В началото на първия мандат на герберското общинско ръководство на Бургас се обещаха много неща, но някои от тях не са изпълнени и година след началото на втория мандат на това местно управление, примерно оправията в междублоковите пространства …

Въпреки това обаче, парите по обществени поръчки бяха получени и „правилните“ фирми са доволни …

Писали сме и пак ще пишем на подобна тематика, защото когато нещо е обещано и още повече платено, то трябва да се изпълни.

Вече близо две години минаха от реконструкцията на ул.“Цар Симеон І“ в Бургас, а озеленяването на отделените за целта цветарници по тротоарите на улицата си стоят обрасли с издънки и саморасли плевели, но не и засяти с райграс и декоративни храсти, вероятно обаче някой е взел парите … Дали това не беше задължение на някоя от изброените тук „печеливши фирми, на които сега щедро ще им поднесат 24 млн. лева с ДДС, да си ги дялнат ?!

И въпреки, че това не е изпълнено, то „правилните“ фирми-озеленителки си печелят нови обществени поръчки една след друга, а бургаските местни управленци се правят на слепи и глухи.

От друга страна за наследените от тях цветарници и градинки по тротоарите на ул.“Цар Симеон І“ не се грижат общинските работници по озеленяването, нито наети с договори по обществени поръчки фирми и се разчита на самоинциативата на живущите наоколо.

Разбираемо е, че конкурсите по обществените поръчки по реконструкцията на ул.“Богориди“ вероятно ще бъдат спечелени от известните вече „печеливши“ фирми, които ще отворят отново мегдан за турски павета и артистично осветление издържащо само две-три години, а за зеленината изпълнителят също вероятно е ясен и офисите му май са на тази улица …

Явно, че догодина община Бургас ще създаде работа на Бойко Борисов да реже ленти и да направи необходимият пиар преди изборите, а бъдещият мажоритарен кандидат за депутат на ГЕРБ от Бургас Димитър Николов ще дооформи своя политически имидж.

Едва ли има човек, който да не обича зеленината… От простичкия зелен килим на тревата до претенциозните и скъпи видове палми, с които искат да ни внушат, че сме едва ли не средиземноморски град и туристически център за всичко това има любители и то не малко.

Любовта към зеленината е вродена в хората, дори и сред нас израснали в бетонната джунгла наречена град. Ето защо когато пишем за озеленяване и най-вече за стотиците палми разхвърляни из Бургас се улавям, че имам пристрастия…

Първо защото става дума за милиони левове наши бургаски пари и второ, защото тези които усвояват по разни поръчки тези пари не винаги се грижат добре за тази зеленина. Дори и онези, които подаряват палми на общината на уж или в действителност.

Нека посочим и отличниците в бранша от миналите години:

„Отличиха най-добрите участници на „Флора-2011”

29 април 2011, Стефан Минчев

„На тържествена церемония днес в Заседателната зала на Община Бургас бяха връчени наградите на най-добрите участници във „Флора Бургас“ `2011. В нея участваха кметът Димитър Николов, началникът на отдел „Озеленяване“ Светлана Танева, членовете на журито с председател проф. Кръстан Каракашев и представители на фирмите, показали продукцията си в тазгодишното издание на цветното изложение.

Носител на Голямата кристална купа за най-добро българско участие тази година стана „Бургасцвет-90-Танев“ ЕООД. За дългогодишно участие и принос в организацията на изложбата …“

Нещо подобно се случи и година по-късно …

Едва ли сумата от около 35 милиона лева отиващи за условно казано за озеленяване и поддръжка на зелените площи, паркове и градинки отива цялата напразно.

Но помислете си с тези около 35 млн. лева не би ли могло да се направи едно общинско средно голямо предприятие с поне 100- 200 работни места, което хем да осигурява работни места, хем да произвежда продукция на ниво и да се развива в бъдеще.

А за зеленината можеха и по-малко милиони да се дадат, защото през 2008 г. същите почти площи и растения сасе поддържали за около 3 млн. лева от няколко фирми, а днес пет фирми ще получат всяка по около 5 млн. лв. за почти същите дейности в малко по-голям обем.

Къде за 3 млн.лв. за всичко и 24 млн.лв. за почти същия обем работи ?!

Добре е все пак да размислим, защото това са нашите бургаски пари и с тях да ни пращат за зелен хайвер не ни харесва изобщо.

Предизборни полянки, градинки, палми, маслинови дръвчета и пр. сме виждали вече достатъчно господа общински управници и съветници. Баста!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори