×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Касоразбивач №1 Савко Калата: Мога да отворя всяка врата, но вече не искам


Касоразбивач №1 Савко Калата: Мога да отворя всяка врата, но вече не искам
Савко Калата пред ракиения си казан в Созопол, който има днес, животът му прилича на филмов сценарий без да се налагат художествени измислици
04 Ноември 2012, Неделя, 15:20 ч.
Автор: Бесове.бг, снимка Бесове.бг

Ако бях легендарен, нямаше да мина през затворите, каза човекът, чийто живот прилича на филмов сценарий

„Мисля, че има вече врати, през които не мога да вляза, но защото не искам. Всеки на вратата си слага решетки, но през покрива или през мазето можеш да влезеш винаги. Чак легендарен не съм, защото ако съм бил – нямаше да бъда по затворите, каза едно от култовите лица в Созопол Савко Калата, известен като касоразбивач №1 по времето на социализма. За живота си, който прилича на филмов сценарий , той разказа днес в предаването „Необичайните заподозрени” по Нова тв. Цялостен разказ в първо лице за живота на Савко Петров /62 г./ , беше публикуван миналата година в Бесове.бг. Вижте видеото от нашия архив.

"Бях на около 6-7 години, когато баща ми ме събуждаше с шамар зад врата да ходим  за риба. Никак не обичах това и един ден видях една лодка, стъпих нарочно върху ауспуха, за да си изгоря крака и да не ме карат да отивам, но ме превързаха и пак ме взеха”, каза Калата по Нова тв.  Днес не опитвал риба.

За първата си кражба той разказа, че е бил в трети клас, тъкмо когато му е била вързана червената пионерска връзка, която беше гордост за всяко дете по времето на социализма.   „Играехме си край казиното до пристанището в Созопол, стреляхме с ластик камъни и счупихме едно стъкло на витрина и очаквахме да ни подгонят.  Никой обаче не дойде и ние от любопитство влязоме в помещението, другите деца вземаха бутилки, а аз забелязах чекмедже, отворих го, а вътре имаше 25 лева, вззех ги и отидохме на стрелбището. До 18 часа вечерта бяхме разкрити, я на другия ден ми взеха пионерската връзка”, разказа колоритният Савко Калата.

„Никой не вярва сега, че едно време нямаше как човек да си купи гуми за колата, трябваше да се запишеш в „Мототехника”, да те одобрят и да чакаш ред, а ние ги намирахаме много лесно – съберем се двама човека и развивахме гайките на колите и си сваляхме гумите. Разбрахме, че има ниша за тази работа. Навремето, строейки къща нямаше откъде да си купиш и цимент, ако нямаш връзки можеше да си чакаш години, за да си излееш основите. Затова откраднахме една газка от Бургас, а от станцията на МВР товарихме цимент, за да бъдат построени две къщи”, спомня си той. Така последвали една след друга кражбите. Парите си харчил основно в хотел „Приморец” и сам казва, че  там и пред сервитьорките се е правил на Робин Худ.

Един ден обаче той е бил подгонен от милиционер, а от страх стрелял с ловдижйска пушка. Тогава е бил осъден е на 12 години и влязъл в затвора. Там екшъните продължили, историите му следват една след друга. Излязъл през 1985 г.

„Родителите ми теглеха тегло с мен. Винаги съм се чувствал виновен, затова което съм им причинил”, смята днес Калата. В периода на кражбите си той срещнал тогавашния шеф на следстието в Бургас Тодор Батилов, който по-късно се превръща в негов приятел.

Батилов по-късно беше депутат от Бургас, а днес написа на стената си във Фейсбук по повод предаването за Калата: „Той е човекът, който е откупил греховете си с цялата си младост и свободата си.Той е повече обществено полезен от държавните негодници и особено неблагодарниците”.




В категории: Созопол


16
Коментара по темата
16.
до Баста
13.11.2012 07:23:38
0
0
Ами целувайте гъза на Бойко тогава.Не са тези крадците и ченгетата обрали скапаната ни държава.А такива гъзолизци като теб избрали анонимното шушукане.Ако можеш кради и ти но не по сегашният демократичен начин.Виновниците са Костов Желев Станишев Царя Борисов.Но като сме овце като теб ще си носъм харема.Да живее БКП
15.
Баста
12.11.2012 23:21:46
1
0
Пресолиха манджата с тези крадци и бивши ченгета - секаш нищо друго не се е случило в огруханата ни от подобни типове държавица.
14.
Ани
12.11.2012 12:51:19
0
2
И без да пишеш че си милиционер си ти личи.Ако това само си разбрал то ми е жал за тебе куха лейко.Хлебарки като теб винаги плюят срещу всеки.Ами я опиши твоята историика-или безгръбначните нямат такава.Не го познавам но ме изкефи.Крал и лежал но не е ревал.Айде пробвай се и ти да полежиш 12 годинки и после коментирай.
13.
Милиционера Георги
11.11.2012 21:52:22
0
1
ТУК СТАНА ИЗПОВЕДАЛНЯ - да си каже тариката Савко глътна ли ги тези ЖП болтове или си спести усилията? Все пак съвет му е бил даден?
12.
Бивш
06.11.2012 08:01:05
0
5
През 70-те години попаднах в затвора защото имах в себе си 460 долара без да мага да докажа техният пройзход.Пълен апсурд.Но на темата-там срещнах Савко вече като утвърден авторитет.Аз съм един от хората на който е помагал да оцелеят в комунистическият ад.Там той беше в свой води.Дори и надзирателите се съобразяваха с него.Апропо дали е бил ухо-абсурдно е за мислене.Та той изкара близо три години по наказателните килий-карцера.За него казваха още тогава че е непредсказуем.Да си жив и здрав Грък.
11.
Georgi
06.11.2012 03:34:17
1
2
Попитах Савко защо постоянно е по затворите и се изнедах от одговора.
Все така се случвало,че налитал на жените на милиционерите !
10.
Читател
05.11.2012 16:28:48
1
4
Ако сте чели книгата му там ще намерите къде е заровено кучето.А именно-ДОКАТО ПРЕДИ ВСИЧКИ РАБОТЕХА АЗ КРАДЯХ,СЕГА ВСИЧКИ КРАДЪТ А АЗ РАБОТЯ!!!!!!!!!!!!!Евала на пича
9.
Глас от миналото
05.11.2012 15:55:06
1
6
Одавна живея в Австрия но сега от месец съм в Бургас за да уредя някой семейни проблеми.Вчерашният репортаж за Савко ме върна години назад.Тогава той беше лицето на бохемата.Викаха му Каприто заради спортната червена кола.Винаги елегантен,с костюми,мил и чаровен.Едва ли ще си спомни но на мен ми помогна финансово и запозна с италианец с който напуснах България.Незнаех за по нататъчната му съдба.Но едва ли човек лежал 12 години е бил в услуга на ДС.Благодаря ви че ми върнахте такива вълнуващи спомени
8.
Драгомир
05.11.2012 13:12:28
3
5
Да се издигне паметник на Савко не само в Созопол, на и в други градове. Който е крал по времето на социализма е герой, защото това е било бунт срещу тоталитарната система.
А това ,че го е мързяло да работи и да лови риба- простено да му е.Героите не ги съдят.
7.
Магистрат
05.11.2012 10:12:08
2
9
Защо бе хора обичаме да оплюваме всичко и всеки.Имам честа да познавам и Батилов и Калата.Аз съм съдила Калата.По достойно държане от неговото не съм срещала приз целият си живот на съдия.Четях му присъдата а той се усмихваше.Сега когато вие си създадохте удобен за кражби и далавери живот той ме среща по улицата и със същата чаровна усмивка ме поздравява.И знаете ли до какъв извод стигнах.Той сега не краде защото това е разрешено и се практикува дори от властта.А Батилов дори и не го споменавайте защото той е ЧЕСТЕН и ПОЧТЕН МЪЖ.Апропо той беше казал в едно интервю че тежко на сегашната система ако Савко реши отново да се върне към занаята.Моля всички мислете преди да пишете.Писаното остава и един ден ще ви застигне
6.
pavel
05.11.2012 08:29:46
1
2
Batilov be6e na4alnik na sledstvieto a ne ds razbira 4o
5.
към питанката
05.11.2012 07:16:20
1
7
Опазил ни господ! Как ще сравняваш Савко със сегашните крадци на Созопол, още повече с най-големият от тях- кмета. Савко е крал за да накаже неравенството и да помогне на обикновените хор,разбира се и за собствен ефелък. Днешните крадат от цялото население, от общото и на никого, освен на собствената си алчност не помагат. Къде са те, къде е Савко! Жалко,че не яде риба, една скумрийка по-малко би било добре за Созопол.
4.
созопол
04.11.2012 20:10:06
4
12
Калата е пич
3.
Като братчета са
04.11.2012 20:05:46
5
6
Топлата връзка между Батилов и доказания крадец Савко не е ли ДС - като знаем миналото на Батилов като щатен служител на посочената служба и миналото на крадливия "герой"?
2.
дафи
04.11.2012 17:20:44
5
16
Савко калата е емблематична личност не само в созопол и за разлика от повечето днешни хора има сърце
1.
Питанка
04.11.2012 17:17:51
10
12
Защо се опитвате да направите от обичаен крадец "необичаен заподозрян"? Аналогия със сегашните крадливи времена и хора?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори