×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

СПА-услугата е култура и начин на живот, който всички ние можем да си позволим


30 Август 2012, Четвъртък, 12:23 ч.
Автор: Жана НИКОЛОВА

Този продукт вече не е само за богатите, България има много качества в тази насока

Град Хисаря е номиниран за най-добър СПА регион на Балканите. На 31 август ще бъде официалната церемония по връчването на Балканските СПА награди в Художествената галерия „Владимир Димитров–Майстора в Кюстендил. Нашият курорт ще се състезава за престижната награда с Ковасна (Румъния), Берово (Македония), Белек (Турция) и Врънячка баня (Сърбия). Общо 35 участници са допуснати до финалния кръг от международното жури. Те ще се състезават в 6 категории - СПА регион, хотел, център, продукт, мениджър и фирма за оборудване.Събитието се организира от Организация “СПА номинации” с подкрепата на браншови организации, кметове на населени места и неправителствени организации пряко ангажирани с развитието на туризма

Председателят на Алианс на туризма в Югоизточния регион Мария Инджова ще бъде член на журито утре на "Балкански СПА награди 2012 г.".  

 

- Госпожо Инджова, разкажете за номинациите на "Балкански СПА награди 2012 г."? Кои от номинираните дестинации са лидери в предлагането на СПА услугата?

- За първи път тази година България ще е домакин на СПА наградите, които са част от световните. Ще участват Сърбия, Босна и Херциговина, Македония, Унгария, Румъния, Турция, Гърция и България. Идеята на конкурса е да се покажат и конкретните дестинации, които се наложиха през последните години, също така да се засили  и здравната култура на различните нации. Безспорно елементът на рекламата в конкурса е факт, така че целта е тези региони да привлекат още повече туристи чрез популяризирането им.  Искаме да дадем информация на хората какво точно представлява СПА услугата, колко жизнено необходимо е да ползваме водата като начин на живот.

За нас е чест, че България е избрана за домакин на този престижен конкурс, защото ние сме първите на територията на Балканския полуостров.

За следващата година домакин ще бъде страната, която вземе приза за СПА регион утре. Най-важното в случая,  че сега ние се възползваме от огромната възможност да се представим в целия си блясък като СПА дестинация и гостоприемен домакин.

-Кои региони са лидери в предлагането на СПА услугата?

Унгария има традиция в СПА индустрията,  но смятам, че Гърция безспорно би трябвало да е водеща, защото историята на СПА услугите датира още от Римско време. Начинът, по който са релаксирали  римските войни е бил същият, който се предлага днес в много СПА хотели – прословутата вана със сол е една и съща.

Турция също седи добре на този пазар, защото там ориенталските привкус и турската баня са добре познати в цял свят.

- С какво ще отличава тазгодишното състезание?

Интересно е, че за първи път има ще има съревнование в начина на изграждане на интериора в СПА помещенията. Доказано е, че интериорът е важен за освобождаването на биоенергията и за качественото релаксиране на организма. В това направление са избрани две фирми и двете са от Сърбия. Те са много добри в тази насока, ще бъде интересно да видим кой колко е постигнал. Има и други интересни номинации, предстои да ги видите.

- По какви критерии ще се определят победителите?

- Номинациите се определят от Инициативен комитет и Международно жури, в които участва и Алианса по туризъм за Югоизточния регион, както и представители на академичните среди. Критериите за оценка са разнообразни. По отношение на региона ще се имат в предвид следните показатели: най-голям брой работещи в тази индустрия и доказани СПА хотели в съответната дестинация. Самата дестинация трябва да притежава съответните химически и микробиологични свойства на местните природни дадености, сред които са лечебните свойства на водата, калта и въздуха.

Важен показател при определянето на победителя е изградената инфраструктура в дадения регион. За голямо съжаление ние тук имаме много черни точки. Важно е цялостното предлагане на завършените туристически услуги – предлаганите мероприятия и екскурзии на местно ниво, посещения на исторически дадености. Ще се вземат в предвид туристически ресурси, минерални извори, атракции, възможности за развитие на природните дадености.

-През последните години стана много модерно използването на понятието СПА, всеки втори хотел предлага СПА услуги. Но това понятие остава неразбрано от обикновения българин все още...

- СПА не означава някакво елементарно съоръжение в мазето на един хотел. Тук искам да отбележа, че е заложено в нов проектозакон един нов момент. Ако в дадения регион няма необходимите показатели за лечебните свойства на водата, няма как бизнесът да развива тази дейност.

Но също така в новия закон трябва да бъде заложено СПА като понятие, както и сертифициране на СПА хотелите. Друг е въпросът по какъв начин ще бъдат изготвени тези изисквания. Има една концепция по този въпрос. Тя е , че трябва да разделим балнеосанаториума от СПА и Уелнес хотелите. Това не е правилно. Практиката през последните години разби мита, че СПА услугата е единствено и само за богатите.  В цял свят стареенето на населението е бич. Много държави вече имат сериозна здравна политика по този въпрос. Ние можем да се възползваме  от това. България определено може да стане пансион за възрастните европейци и с това да увеличи изключително своята заетост в туризма. Но за да се случи всичко това, трябва да има контакти, преговори, разговори с ресорните министерства. Необходим е синхрон между държавна и местна власт. За голямо съжаление до този момент за 20 години като цяло не можем да го констатираме, въпреки сме изключително доволни от действията на министър Нона Караджова, която предостави на общините да стопанисват минералните извори на тяхната територия.

-Кои са потенциалните туристи за СПА хотелите ни?

- Статистиката показва, че около 20% от германците почиват след пенсия и се лекуват. Техният маниер и начин на възприятие са коренно различни от нашия. Над 20% от тях търсят тези услуги извън своята страна. При положение, че немския пазар е традиционен за България, защо да не се опитаме да привлечем тези немци с нашите минерални и лечебни извори.

Туризмът не е само хотели и ресторанти, туризмът е услугата, голямата съвкупност от всички, които работят. Имам предвид строителството, транспортните услуги,  даже и производството на зеленчуци. Всички туристи искат да ядат не шопската салата, а българската салата. Ние трябва да имаме производство, трябва да рекламираме нашите еко продукти. Не можем да се храним с нискокачествена храна, когато провеждаме лечение или просто релаксираме.

Философията на СПА услугата е в прочистването и възстановяването на организма. За голямо съжаление ние не използваме целия ресурс, който имаме.

- Казахте, че българите все още нямат културата да се възползват от СПА услугите, да релаксират и възстановяват. Посочихте немските пенсионери едни от най-многобройните клиенти на спа хотелите по цял свят. Не смятате ли, че парите обаче са спирачката за повечето българи, които нямат нито немските заплати, нито немските пенсии?

- Цените  на СПА хотелите са различни и са въпрос на мениджмънт на хотелите. Има сред тях много изгодни предложения. Но този момент е въпрос и на държавна политика. Държавата трябва да помисли разходването на средствата, които ние влагаме в пенсионните фондове. Тези пари трябва да ни гарантират спокойствие в пенсионна възраст.

При положение, че ние сме втори в Европа по природни дадености и минерални извори, престъпление е да не използваме този ресурс.

Но истината е една. В цяла Европа пенсионерите се грижат единствено за здравето си. Нашите пенсионери  обаче се чудят как да си купят лекарствата, а ако останат пари си купуват храна. Затова трябва да променим начина си на мислене. Не да работим цял живот и да печелим едни пари, които след определена възраст ще ги даваме за лекарства. Трябва в процеса на работата да намираме баланса, да си осигурим времето за почивка и релакс. Това е култура, а ние я нямаме.

В цяла Европа хората осъзнават важността на почивката.

Имам едно важно питане тук към държавата.  След като Ахтопол е мястото с най-силното слънцегреене на Балканския полуостров, защо държавата не прави нищо по въпроса да го популяризира. Ако Ахтопол беше в друга страна щеше да бъде най-търсената, най-развиващата се дестинация.


В категории: Бизнес


31
Коментара
31
Коментара по темата
31.
ПРИЯТЕЛКА
05.09.2012 16:33:29
0
0
ПОЗНАВАМ МАРИЯ ТЯ Е МНОГО АМБИЦИОЗНА И УПОРИТА МНОГО РАБОТИ НЕ САМО ЗА СЕБЕ СИ ,НО ПОМАГА И НА МНОГО ХОРА,. ТОВА И ДАВА СИЛИ ДА ВЪРВИ НАГОРЕ. ХОРАТА Е ОБИЧАТ ,НО МОШЕННИЦИТЕ ГИ УСЕЩА ВЕДНАГА ЯВНО НЯКОЙ ТАКЪВ СИ ПИЛЕЕ ВРЕМЕТО ТУКА .МАРИЯ ГОСПОД ДА ТЕ ПАЗИ ДАЙ БОЖЕ ПОВЕЧЕ КАТО НЕЯ
30.
ПРИЯТЕЛКА
05.09.2012 16:33:27
1
0
ПОЗНАВАМ МАРИЯ ТЯ Е МНОГО АМБИЦИОЗНА И УПОРИТА МНОГО РАБОТИ НЕ САМО ЗА СЕБЕ СИ ,НО ПОМАГА И НА МНОГО ХОРА,. ТОВА И ДАВА СИЛИ ДА ВЪРВИ НАГОРЕ. ХОРАТА Е ОБИЧАТ ,НО МОШЕННИЦИТЕ ГИ УСЕЩА ВЕДНАГА ЯВНО НЯКОЙ ТАКЪВ СИ ПИЛЕЕ ВРЕМЕТО ТУКА .МАРИЯ ГОСПОД ДА ТЕ ПАЗИ ДАЙ БОЖЕ ПОВЕЧЕ КАТО НЕЯ
29.
MARIA
05.09.2012 11:53:16
1
0
Винаги е имало ЗВЕЗДИ и кучета виещи по тях
28.
DO 27
05.09.2012 11:32:12
1
0
ЗНАЕМ, ЧЕ Е КРАСИВА БОГАТА И СИ ПРАВИ КАКВОТО И КОГАТО СИ ПОИСКА И ЗА ТВОЯ ИНФОРМАЦИЯ ОФИЦИАЛНИ ДОНОСНИЦИ НЯМА ,АМА И С ТОВА АКО СЕ Е УРЕДИЛА МОГА САМО ДА Я ПОЗДРАВЯ
27.
Георги
03.09.2012 15:45:44
0
1
А случайно да знаете,че Инджова си беше навремето официално доносник на ДС ?
26.
zritel
31.08.2012 22:39:16
0
1
Gledahte li be6e mnogo fain BULGARIA
spe4eli
25.
фен
31.08.2012 17:55:33
4
2
Мария,браво прави всичко както ти си знаеш още не си стигнала върха и остави дребните душички да се самоизяждат отвътре.Пожелавам ти късмет
24.
Стоян
31.08.2012 17:07:17
2
1
Кои ви плаща или 22 е прав,ако изобщо я познавахте само щяхте да се възхищавахте,че е чешит е чешит,но е кеф да си пиеш кафето с нея.Даи Боже повече като нея белким се оправим
23.
do 13
31.08.2012 11:37:11
2
2
Можеш само да мечтаеш и сънуваш кошмари- нейните приятели са от класа и пречистени ,а колкото до Янчев пийни с него може и да ти каже нещо по различно/разбира се ако имаш пари да си платиш сметката/Нещо бъркаш с хиледарките и човешките отношения.
22.
до 19 и 20
31.08.2012 10:46:13
3
1
Интересно е това,което казва Инджова и добре би било да коментирате проблемите ,да изразите мнение ,ако имате такова всичко останало е картон за направление от личния лекар или директно осмирителна риза.Злобата е паталогия!
21.
нели сандалска
31.08.2012 10:44:02
1
6
Тази мошеничка що не се гръмне? Цял Бургас я знае като Мима Червото, бивша проститутка, обслужвала арабския сектор.
20.
dim njama
31.08.2012 10:19:03
1
1
Бесове не дразнете хората с интервюта от несериозни и безотговорни персони.
19.
dim njama
31.08.2012 10:19:01
2
3
Бесове не дразнете хората с интервюта от несериозни и безотговорни персони.
18.
До 11
31.08.2012 08:28:07
2
2
Какъв персонал, какви бази. Ако говориш за къщата в Ахтопол, там персонала ходи само в началото на сезона за да я почисти - безплатно
17.
до 11
31.08.2012 07:42:24
2
3
Тази толкова мила и благородна женица, за която говориш, май забрави да плати и на застъпниците си на местните избори ???? В смрадливия хотел в Слънчев бряг, който по-скоро беше студентска спалня, нямаше дори тоалетна хартия. Да припомня ли на Г-жа Мими с какво отиде на откриването на Аквапарка???? Ами имаше едно магазинче с нейните " дизайнерски" дрехи, внос от Турция. Облече се другарката, изкара безплатния купон и върна дрешките в магазина, за да си ги купи някой. Да питам ли и кой переше засечените чаршафи??????? Няма какво да добавя, знаем що за стока е.
16.
BRAVO
31.08.2012 05:58:26
0
2
samo reklama trqbva.no trqbva6e da gi dovede6 v Burgas
15.
vLADO
30.08.2012 19:34:35
0
1
хубаво е да се развива итози вид туризъм,но колко ли българи могат да си го позволят.Това като че ли е много тъжно,но приветствам усилията на бранша.
14.
МАЛЕЕЕЕЕЕЕ
30.08.2012 19:26:23
1
3
Ето това е умна жена! Като нямаш парички поне не ставаи за резил.,след нея пепел и жупел ,ама който го може го може!Нещо да кажеш за СПА процедурите?
13.
Лелеее
30.08.2012 18:56:00
3
6
Браво 11, че ми отвори очите.
Сега ще стана веднага приятел с Мимето, белкем ми даде безплатно...
Ама миналата есен едно приятелче ми подшушна, че безплатни са само първите 30 секунди, след това се включвала импулсната помпа и очичките на Госпожата почвали да въртят лудо и да навъртат сметка дето не е за приказване.
Справка Кмета на Малко Търново - дето му излезе по няколко хилядарки суха митничарска пара едното онождане и отделно хотелчето в Ахтопол.
12.
До 11
30.08.2012 18:49:16
4
5
Абсолютна лъжа е да се твърди, че Минджова предоставя каквито и да е блага безплатно!
По некоректен партньор, работодател и какъвто и да е финансов контрагент няма да откриете по тези ширини.
Стига манипулирахте със скапана реклама хората!
11.
ИСТИНА до 5
30.08.2012 18:03:44
3
3
Ако не знаете- да знаете,че персонала на Инджова и приятели ползват базите й безплатно,явно ти служителче не си между тях.затова си посипи кратунката с лечебна кал!!!!
10.
GOGO
30.08.2012 17:32:14
0
0
Какво стана с нашите минерални бани ?Последно когато ходих беше мъртвило.
9.
galq
30.08.2012 15:43:11
1
1
На плажа има хубава кал и в х-л Приморец: добри и сравнително евтини процедури
8.
burgaslia
30.08.2012 15:35:19
0
0
KADE V BURGAS IMA SPA
7.
555
30.08.2012 15:21:37
1
1
В ГРАДА НА ЧЕРЕШИТЕ ЩЕ БЪДЕ ГОЛЯМ КУПОН МОИТЕ ПОЗДРАВЛЕНИЯ И ЗА КМЕТА
6.
do 4 ti
30.08.2012 13:47:44
5
1
тя е права трябва да се научим да да почиваме за да жевеем повече и да поставяме неудобните въпроси
5.
бивш служител
30.08.2012 13:44:25
2
10
Драга ми Инджова,

а могат ли да си позволят СПА твоите служители, на които честичко забравяш да платиш???? Помня те от далечната 2003 година. Изкара цяло лято с безплатен персонал в смрадливия си "хотел". За моя радост те изтърпях само 10 дни и за разлика от останалите си прибрах паричките от теб. Трудно беше, но не ти оставих и стотинка. Жива и здрава да си...... то има кой да гледа
4.
Ахтопол
30.08.2012 13:42:13
1
1
Браво,но мисля ,че скоро няма отговор на тези важни въпроси
3.
Арабаин
30.08.2012 13:35:24
1
5
И след като ми изтрихте мнението на под ПОРЪЧКОВОТО ви и ПЛАТЕНО интервю с червото, тя пак си остава такава... :) Истината не може да се скрие
2.
ROSI
30.08.2012 13:31:15
1
1
Pozdravleniq i ot men!!!
1.
Красимир Желев
30.08.2012 13:11:57
1
1
Поздравления, споделям същото мнение.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори