×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Полша ще обучава украинските войски на своя територия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Казармата в Царево била митница на Василико


14 Август 2012, Вторник, 09:58 ч.

Държавата прави разкопки край църквата "Успение Богоридчно", откриха тракийско селище


Археолози са открили неизвестно досега тракийско селище при разкопки край Царево, които са първите в историята на града. Край Царево се провеждат археологически разкопки – за пръв път в историята на морския град, съобщава БГНЕС. Научният екип е под ръководството на Милен Николов, археолог от Регионален исторически музей-Бургас.

Археологическият обект е в непосредствена близост до църквата „Успение Богородично“. Василико и респективно Царево, имат много по-древна история, отколкото се смяташе досега, отбелязва агенцията.

При разкопките археолозите са открили многобройни свидетелства за това, че тук е имало старо тракийско селище от ІV – ІІІ век пр. Хр., което е съществувало до към І в. сл. Хр.

„Разкопките започнаха на 27 юни по правителственият проект „Виа Понтика“. Досега сме открили най-ранните материали от IV – III в. пр. Хр., което е неочаквано и приятна изненада, защото досега се смяташе, че селището е било сравнително ново. Това върна историята на града с около 2500 години назад“, обясни археологът Милен Николов.

„Много са находките, които показват рязка динамика на живота на това място през този период. Проучваме една казарма, която е възможно да е била митницата на Василико. Това място е било доста активно още от VI век“, добави Николов.

„Безспорна изненада е и фактът, че от средновековния период се откриха находки още от Х в. – с два века по-рано, отколкото се приемаше досега. От ХІІ-ХІV в. се откриха също така много находки, както и от периода ХV-ХVІІІ в.“ каза той.

„Културните напластявания показват, че през цялата античност на това място е имало живот, след VI в. е пиковият период на живот, а X в. нататък животът е бил много сериозен. Има изключително сериозни находки – четирифитилна лампа, гробни дарове, цели съдове. Обектът даде много като находки“, каза още археологът.


В категории: Царево


Флагман.БГ Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! 01/06/2024, Събота 19:20 1
Флагман.БГ Варненци пропищяха от змии Варненци пропищяха от змии 01/06/2024, Събота 18:40 1
13
Коментара по темата
13.
eee
24.08.2012 08:15:40
0
0
neka da opravliavat gledaite palna ludnica
12.
петър петров
17.08.2012 12:36:43
0
0
Здравейте Царевци!
Моята майка е от Царево, но тя вече не е между живите. Имам една мечта-някога да живея в Царево.
Искам да Ви кажа, че градът е прекрасен. Разбира се, че не съм детайлно запознат с нещата в града, както местните, но това е едно чудесно място за живеене. Желая Ви здраве и успехи. Не допускайте Царево да стане бетонна джунгла, за сега успявате!!!
11.
krasa
16.08.2012 12:54:28
0
4
abe kakwo stawa v towa carevo kade sa ekipa ot spezialisti spiralata mai se naviva nadolu lap4ew use6ta6 li kak si zaminava6,pone petko da te vzeme za lisni4ei ame ne viarvam skasai si diplomata i hodi drugade
10.
AAA
16.08.2012 12:52:13
0
3
i nie ot ahtopol `isakame wastanie tez ni izlagaha da gi gonim e daite da se sabirame i da deistvame
9.
kozi
16.08.2012 12:45:43
0
1
mai se se6tam be6e mi sao4enik,vinagi e bil mnim igra4
8.
andrei
16.08.2012 12:44:35
0
2
razbrah 4e im zamisliat goliama shema za svalqne prosto gi is4akwat,imalo informator vnedren pri tiah
7.
nikolai
16.08.2012 12:42:43
0
5
хората ще ги свалиат с камани както на времето каде са оградите на пристанището, каде са забрите по улиците къде са липите по улиците,петко идваи 4е тез малчугани комунистически запартаци ще осерат града
6.
mm
16.08.2012 12:39:26
0
1
te i ne se nadiawat za drug mandat zatowa vla4at iako a reklamata za kwarala ot beloslawa ne e besplatna bio bordite s lika na kmeta sa na ba6tata na beloslava i sega platiha u6 za reklama 50 000
5.
Do gotinia
15.08.2012 12:49:30
0
4
Готин, ти си бил голям простак. Сигурно Вие, герберите в Царево така си общувате помежду си... и току се "нанижете" някъде. Но от елементарно възпитание не е редно така да се обръщаш към хората.
4.
d8
14.08.2012 16:38:42
0
9
Сезона е ЯЛОВ нафарфорий, тея "разкопки"много добре ги знаем кво са, туристи няма и това е. На всичкото отгоре Джуконтата хвърли сумати пара на разни Утита, Белослави и др. подобни за реклама, шматки..
3.
gotinia
14.08.2012 12:43:57
4
1
A taka Tzarevo samo napred i nagore,a tez koito misliat za mon aliza az 6te im go naniza !
2.
Нафарфорий
14.08.2012 11:13:51
0
6
Нищо не се провежда в Царево там където пишете от пролетта лъжци. И това не е тракийско селище а основите на старо училище или нещо подобно.
1.
гражданка от Царево
14.08.2012 10:17:03
0
9
И това няма да помогне на мона лиза да остане за дълго кмет на общината !!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
4 качества на хората, които умеят да избягват провалите 4 качества на хората, които умеят да избягват провалите Всеки човек в този живот има външни опори: сродна душа, любящи роднини, работа, някакво хоби Как да защитим парите и данните си, ако ни откраднат телефона Как да защитим парите и данните си, ако ни откраднат телефона Експерти дават пет съвета как да се предпазим от злоупотреба, дори и след като телефонът ни е бил откраднат Габровска с номинация „Порнозвезда на годината“ Габровска с номинация „Порнозвезда на годината“ Розовата актриса иска да превземе и Лас Вегас Чистачки лъскат апартамента за 500 лева Чистачки лъскат апартамента за 500 лева Богаташи глезят съпругата с домашна помощница Ето колко пари на данъкоплатците изкарчиха партиите за реклама Ето колко пари на данъкоплатците изкарчиха партиите за реклама Най-много средства за реклама са отделили парламентарно представените формации Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! Столична община не дава паметникът да е пред Народния театър Кой е бил най-големият страх на Мария Бакалова преди пробива в Холивуд Кой е бил най-големият страх на Мария Бакалова преди пробива в Холивуд Бургазлийката разказва за пътя си към голямата сцена Демографската криза и защита на секторите туризъм и рибарство ще са основните ми задачи в НС Демографската криза и защита на секторите туризъм и рибарство ще са основните ми задачи в НС Нужно е родните производители и търговци да чувстват подкрепата на държавата и да бъдат поощрявани с политики Задържаха бургаския Исус, който осигурява гласове за вота срещу 120 лв. Задържаха бургаския Исус, който осигурява гласове за вота срещу 120 лв. Към момента има регистрирани 57 сигнала за нарушение на изборния процес, задържани са общо 17 лица Тя е милионерска съпруга и отправи  уникално предложение към Мъск Тя е милионерска съпруга и отправи уникално предложение към Мъск Светлана Гъщерова иска чипиране на всички политици
Има надежда! Лекарство на Pfizer срещу вид рак на белия дроб показва добри резултати Има надежда! Лекарство на Pfizer срещу вид рак на белия дроб показва добри резултати След 5 години при повече от половината пациенти, лекувани с лорлатиниб, ракът не е прогресирал Алчност по съседски: Семейства плащат по 1000 евро за ферибот от Атина до Родос Алчност по съседски: Семейства плащат по 1000 евро за ферибот от Атина до Родос Нашенци масово канселират екскурзии заради надутите цени на морския превоз Шок и ужас! Младоженец откри на сватбата, че съпругата му е мъж Шок и ужас! Младоженец откри на сватбата, че съпругата му е мъж Двамата имали 1-годишна връзка, в която се въздържали от интинмни контакти Испания срина авиокомпаниите, глоби ги солено заради таксите за багаж и за избор на място Испания срина авиокомпаниите, глоби ги солено заради таксите за багаж и за избор на място Превозвачите често извиват ръцете на потребителите с допълни плащания, понякога по-скъпи и от билетите, за да настанят дете до родител например Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Дженифър Лопес си взема почивка, за да бъде с децата, семейството и близките си приятели, обявиха организаторите  Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Най-старият килим, който се показва в изложбата е от 1830 г. Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Те са обединени в организацията "Пут Домой" След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж Той искал да се облагодетелества финансово от брака Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Фицо беше прострелян неколкократно на 15 май Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Според властите в РС Македония ще е нужно междуправителствено споразумение
Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Интересите и начинът на говорене на Радев много съвпадат с Путин и неговото обкръжение Виц на деня Виц на деня - Мамо, защо винаги първи умират най-добрите хора?
- Ти като отидеш в градината, кои цветя откъсваш?
- Тия дето се пушат, но това какво общо има?
Виц на деня Виц на деня - Вече се омъжвам. Представям си колко мъже ще се разстроят.
- Че ти за колко ще се омъжваш?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Добрият моторист различава 30 вида насекоми, по вкус!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори