Най-важният урок на Аюрведа е да научим, че нашето здраве е в собствените ни ръце
Най-важното е да бъдем в синхрон с природата, със сезона и с нашето вътрешно състояние
Нора Врабчева е родена и израснала в Бургас. Поради заболяване, което я е сполетяло, тя се насочва към холистичния подход, който разглежда душата, разума и тялото като едно цяло, взаимно свързани. Това изцяло променя визията ѝ за живота. С течение на времето започва да използва храната като лекарство. Впоследствие животът я среща с Аюрведа (система за природна и холистична медицина), която я пленява завинаги. живота ми се срещнах с Аюрведа, която ме плени завинаги. Този подход разглежда човека като едно цяло, а не просто като тяло.
Нора е магистър по икономика, учила е и туризъм, но се е реализирала в аюрведа готвенето, йогата, организирането на събития, свързани с женски кръгове, пеене и танци. За нея работата с тялото е начин за лечение на ума и душата. Как да прочистим душата и ума си в края на годината, как да започнем "на чисто" идващата 2016 г. и как да насочим мислите и енергията си към здравословния начин на живот - разказва тя пред Флагман.бг:
- Нора, през последните години все повече се говори и стотици хора по света се обръщат към знанията на Аюрведа. Разкажи ни повече за нея, откъде произлиза тя?
- Аюрведа има дълбоки корени в древността. Често се свързва с Индия, но всъщност тя е толкова стара, колкото самото творение. Съществуването на всяко нещо в природата, дори на ягодата, носи със себе си знание - какви са качествата ѝ, каква е формата, цветът, вкусът. Ние самите също имаме различни качества, а Аюрведа ни учи да разпознаваме тези качества в себе си и да ги прилагаме, за да поддържаме баланс и здраве.
Аюрведа произлиза от думата "ВЕДА", което означава знание, а „аю“ се превежда като епоха, възраст или живот. Така че, Аюрведа е знание за живота - такъв, какъвто е във всичките му форми.
- Изкуство, свързано с храненето ли е Аюрведа, и защо се възприема така?
- Бих казала, че Аюрведа е изкуството на живота. Наистина много често я свързват с храненето, защото тя предлага знание как чрез храната можем да предотвратим или лекуваме болести. Тя ни учи как да поддържаме здравето в здравия и да възстановим здравето в нездравия.
- Как да приложим това знание на практика?
- Първото и най-важно е да придобием знание. С малко информация ще можем да разпознаваме състоянията си. Аюрведа се основава на принципите на природата, при които основните 5 елемента са: земя, огън, вода, въздух и етер. Те ни помогнат да разберем целия свят около нас. Свързани са с чакрите, с нашите сетива. Аюрведа комбинира тези елементи в три основни доши, които се наричат Вата, Питта и Капха.
Лекуване на ума, душата и тялото чрез древната Аюрведа
Етерът е космос, пространство. Идеята за всички елементи се създава именно в него.
- Какво точно представлява тази концепция и как можем да я разберем в контекста на Аюрведа?
- Според Аюрведа всичко в живота идва от основните елементи, които формират Вселената. Тези пет елемента съществуват в балансирано състояние и всеки от тях играе ключова роля в нашето здраве и благополучие. Те танцуват в хармония и чрез тях се раждат всички живи същества и феномени в света. Биоразнообразието, което наблюдаваме, е продукт от взаимодействието между тях. Когато тези елементи са в баланс, всичко функционира както трябва - както в природата, така и в нашите тела.
- При Аюрведа има ли аналогия с китайската традиционна медицина, що се отнася до храненето според сезона и региона, в който живеем?
- Да, абсолютно. Китайската традиционна медицина и Аюрведа всъщност са две проявления на една и съща мъдрост, която се е развила в различни географски ширини и с различни термини. Основният принцип и при двете традиции е да се храним със сезонна и местна храна, която е в синхрон с природата и с климатичните условия на мястото, в което живеем. Това не е само заради по-доброто усвояване на храната, но и заради резонанса, който нашето тяло има с тези храни, които растат в региона, в който пребиваваме. Природата е наш учител и ако се храним според тези принципи, това е от полза за нашето здраве.
- Обикновено свързваме Аюрведа със храни, съдържащи пикантни билки и чайове, които са много ароматни. Задължително ли е това?
- Не, не е задължително. Това, което споменавате, се отнася главно за Индия и южната част на континента, където климатът е много горещ. В такива условия хората трябва да поддържат вътрешния си огън, затова те консумират храни, които съдържат пикантни съставки - като червен пипер, куркума и кориандър, които помагат за охлаждането на тялото. Принципът е, че когато навън е студено, трябва да консумираме храна, която има охлаждащи свойства, а когато е горещо - храни, които ни помагат да се справим с жегата. Всичко зависи от външните условия и вътрешния баланс на тялото.
- Какво представляват "дошите"? Може ли да ни обясните малко по-подробно?
- Дошите са основни енергийни сили в тялото ни, които определят нашата индивидуалност, както и начините, по които реагираме на външните и вътрешните фактори. Терминът "доша" всъщност означава "склонност към разрастване" или "склонност към неравновесие". В същността си всяка доша има склонност да доминира в определени периоди от живота ни. Тези доши - Вата, Питта и Капха, могат да бъдат в баланс или в дисбаланс. Когато са в баланс, човек се чувства добре физически и психически, но когато се разбалансират, започваме да усещаме симптоми на болест. Тези енергийни сили се променят с времето и с обстоятелствата. А първият принцип на природата е, че всичко се променя. Това е единственото постоянно в живота. Няма нищо статично и всичко в природата е в движение, така както и нашето здраве. Когато дошите са в баланс, ние сме здрави, когато са в дисбаланс, започваме да изпитваме различни здравословни проблеми.
- Как можем да разпознаем дали една доша е в баланс или не?
- Можете да го разпознаете по поведението си, по физическите си симптоми и по емоционалното си състояние. Например, когато Вата е в дисбаланс, може да се почувствате тревожни, несигурни и физически неустойчиви. Когато Питта е в дисбаланс, може да се почувствате прекалено агресивни или раздразнителни. И когато Капха е в дисбаланс, човек може да се чувства прекалено летаргичен или затормозен. Балансът на дошите е динамичен процес и зависи от много фактори – както от начина ни на живот, така и от храната, която консумираме, физическата активност и дори нашите мисли.
- Как да поддържаме баланса на дошите?
- Най-важното е да бъдем в синхрон с природата, със сезона и с нашето вътрешно състояние. Когато разбираме кои елементи и какви енергии са ни необходими в даден момент, можем да изберем подходящи храни, активности и практики за здраве. Важно е също така да се грижим за ума си. Да практикуваме медитация и любов към себе си и хората, които ни заобикалят.
2026 ще е годината на Червения огнен кон! Ще "изгори" всичко старо и ще пренареди живота ни
Шоколадът може да повиши мозъчната активност
Тежък удар за Мартин от „Игри на волята“
Важно за цените в евро и в лева: Ето как ще бъдат изписвани
България сред лидерите в Европа по хайвер от белуга
25/12/2025, Четвъртък 21:00
0
Мозъкът страда, ако имате недостиг на определени витамини
Пазарджишкото село Гелеменово е наводнено от скъсана дига
Няколко съвета, за да не се напиете на Коледа
Как да се преборим със стреса и напрежението по празниците
Откриха уникално златно 2300-годишно съкровище
Зимата се върна: Две деца пострадаха при челен удар между две коли във Врачанско
Учени развенчаха брадат мит за съня

ostanaha tarikatite kato ccbank da usvoqt si4koto euro
ostanalite da 4akat Kaufland promocii za olio i oriz i ako imat tok i voda
da ne im go sprat 4erenite khmeri