Ще си оближете пръстите! Домашни пълнени питки с кайма и лук
Повечето хора искат още и още
Ако търсите рецепта, която да впечатли семейството или гостите ви, тези домашни пълнени питки с кайма и лук са точното попадение.
Те съчетават неповторим аромат, класически вкус и уютна домашна атмосфера – перфектни както за делнична вечеря, така и за специален повод.
Необходими продукти
За тестото:
- 20 г прясна мая
- 3 яйца (един жълтък отделно за намазване)
- 400 мл прясно мляко
- 1 с.л. захар
- 1 с.л. сол
- 3 с.л. олио
- около 1 кг брашно
За плънката:
- 500 г лук
- 600 г кайма
- чубрица
- сол
- черен пипер
- червен пипер
Начин на приготвяне
Започнете с плънката: нарежете лука на ситно и го запържете в загрято олио до златисто. Добавете каймата и гответе, докато се раздроби напълно и се запече. Овкусете с подправките и оставете сместа да се охлади напълно.
За тестото: разтворете маята и захарта в затопленото мляко. Пресейте брашното със солта, направете кладенче и добавете яйцата, олиото и маяната смес. Омесете меко и еластично тесто, покрийте го и го оставете да втаса за около 30 минути.
Разделете втасалото тесто на еднакви топки. Всяка разточете леко, сложете по малко от плънката и оформете обратно на топка. Подредете в намазнена тава, оставете да втасат още около час.
Преди печене, намажете питките с разбития жълтък, смесен с малко олио. Печете в загрята фурна на 200°C за 25–30 минути до златисто.
След като ги извадите от фурната, може да ги покриете с чиста кърпа – така ще останат меки и пухкави още по-дълго, пише jenata.blitz.bg.
Всеки е виждал това да се случва с варените яйца, не го правете повече
Трима загинаха при силна буря в Испания
Желязно мезе за водка
Мощно цунами може да удари една от най-развитите страни в света
Ще си оближете пръстите! Домашни пълнени питки с кайма и лук
Признаци, че имате прекалено много пикочна киселина
Причина за лоша миризма в пералнята, за която може би дори не предполагате
Има много поверия за днес
