От глад до лукс истинската приказка за зърнената култура, която свързва световете
Историята на ориза в света
Понасяме се по пътя на дълговековната история не едно малко зърно, което днес присъства на трапезата на повече от половината човечество. Оризът е едновременно символ на живот, изобилие и общност. Той е непретенциозен, но в същото време безкрайно адаптивен. От блатата на Югоизточна Азия до средиземноморските брегове, оризът е пренесъл със себе си не само вкус, но и култура и история.
Смята се, че оризът е култивиран за първи път преди повече от 10 000 години в Китай, край долината на река Яндзъ. Там древните селяни започнали да отглеждат ориза тип "sativa". Той именно е видът, който днес храни милиарди хора. Постепенно зърното тръгнало по пътищата на търговците и завоевателите към Индия, Персия, Месопотамия, а по-късно и към Африка и Европа.
С времето, всеки ориз е привнесъл в ориза в нещо свое. В Италия той станал ризото, което е нежно, кремообразно и търпеливо готвено до съвършенство.
Приготвяна с остатъци от пиршества или с продукти, които са били налични на местно ниво. Ястието набира популярност през 19-ти век, когато се приготвя на открито и се превръща в основно ястие за работниците, като рецептата варира според региона.
В страната на изгряващото слънце Япония - суши оризът е почти ритуал, а в Индия — ароматният басмати, чиято миризма може да изпълни цяла къща. В Близкият изток, похапват пилаф, при който всяко зърно трябва да остане отделно, като малка перла.
И въпреки всичките тези различия, навсякъде оризът е бил не просто храна, а част от културната идентичност.
От храната на бедните до лукса на богатите в днешни дни, парадоксално, някои сортове ориз се превърнали в истински лукс.
Днес килограм редкият черен ориз „Forbidden rice“ или японския Kinmemai Premium може да струва десетки пъти повече от обикновения. Този ориз, полиран с технологии от космическата ера, се продава като „най-скъпият в света“. Така от храната на бедните, оризът се е издигнал до статут на гастрономическо съкровище.
Нежно и вкусно тиквено ризото, няма го по ресторантите
Наследих от баба тази чудна рецепта за пиле с ориз
Зимни капани за шофьорите
Ще се разболеем ли, ако излезем с мокра коса в студено време
Светлана призна, че има ново гадже и е богат бизнесмен
Цяла България ги гледа: Лавинна опасност за милионерите
