Мариновани домати с чесън: Най-вкусната зимна класика, която всяка домакиня трябва да знае
Тези домати са невероятно ароматни, пикантни и са перфектното допълнение към всяка зимна трапеза
Рецептата, по която може да го направите, е проста и доста бърза - 20 минути работа и след ден ще имате умерено пикантни, кисели и ароматни домати, които няма да загубят плътността си.
Маринованите домати с чесън са чудесно допълнение към всяка гарнитура или месно ястие.
Списък с продукти за 4 порции:
- 1500 гр. зелени домати
- 1-2 чушки
- 1 люта чушка
- 1 глава чесън
- 1 малка връзка магданоз
- 1 малка връзка копър
- 1,5 суп. л. сол
- 50 гр. захар
- 60-70 мл. растително масло
- 60 мл. оцет 9%
Начин на приготвяне:
Нарежете доматите на четвъртинки или на по-малки парченца. Нарежете чушките на ситно. Намачкайте чесъна с нож или го минете през преса за чесън. Пресните подправки нарежете на ситно.
Сложете всичко в подходяща купа. Добавете сол, захар, олио и оцет и разбъркайте добре.
За по-мек вкус може да използвате ябълков или винен оцет.
Покрийте купата с чиния с подходящ диаметър. Притиснете леко и поставете бутилка с вода или друга тежест отгоре. Оставете на стайна температура за 24 часа.
Когато времето изтече, сложете доматите в буркани, затворете ги и ги приберете в хладилника. Тази пикантна вкусотия може да се консумира както веднага, така и да се съхранява в хладилника, но не повече от един месец.
“Златен век” за директорката на Държавен куклен театър - Бургас
