Вече не купувам хляб! С 3 чаши брашно правя 9 броя от прочутия турски балон екмек
Тези меки, ефирни хлебчета, които се надуват като малки мехурчета, докато се пекат, са идеалното допълнение към всяко ястие
Три чаши брашно за девет вълшебни турски хляба… Пекат се само 5 минути! Турският хляб, известен още като „пита екмек“ или „балон екмек“, е истинска кулинарна магия, произлизаща от богатата традиция на Близкия изток.
Тези меки, ефирни хлебчета, които се надуват като малки мехурчета, докато се пекат, са идеалното допълнение към всяко ястие – от леки закуски със сирене до богати месни специалитети.
Интересното е, че простотата на приготвянето им ги прави любими в домовете по целия свят, а тайната на вкуса им се крие в търпението по време на ферментацията и внимателното боравене с тестото.
Само с три чаши брашно, днес ще създадем девет малки шедьоври, които ще изпълнят дома ви с неустоим аромат и вкус! Ето какво ви е необходимо:
Турски балон-хляб
Продукти:
1 чаша прясно мляко (200 мл), малко по-топло от стайната температура
2 супени лъжици кисело мляко
2 супени лъжици олио
1 супена лъжица захар
3 чаши брашно (около 600-650 г)
1 чаена лъжичка сол
1 пакетче суха мая (около 7 г)
Приготвяне:
В дълбока купа изсипете хладкото мляко и добавете захарта и маята, след което разбъркайте, докато се разтворят.
След това добавете киселото мляко и олиото и разбъркайте добре течните съставки с лъжица или бъркалка.
Постепенно добавете брашното към сместа, първо една чаша, заедно с чаената лъжичка сол, и разбъркайте с лъжица.
След като тестото започне да се сгъстява, добавете останалите две чаши брашно, малко по малко, като внимавате да не прекалявате – количеството може да варира.
Когато тестото е достатъчно гъсто, прехвърлете го върху работна повърхност и го месете с ръце за около 5-10 минути, докато стане гладко и еластично. Доброто месене е ключът към меките хлебчета!
Върнете тестото в купата, покрийте го с чиста кърпа и го оставете да почине на стайна температура за 45 минути.
През това време тестото ще удвои обема си и ще стане пухкаво.
След ферментацията, леко притиснете тестото с ръце, за да освободите излишния въздух и да предотвратите появата на вкус на мая.
Прехвърлете го върху работна повърхност, оформете го на дълго руло и го нарежете на 9 равни парчета. Оформете всяко парче на топка с длани, като поръсите с малко брашно, за да не залепне.Подредете топчетата върху леко набрашнена тава за печене, покрийте ги и ги оставете да втасат още 20 минути на топло място. Тази стъпка е важна, за да получите меки и леки кифлички.
След 20 минути вземете една топка, поръсете я с малко брашно от двете страни и я разточете с точилка на кръг с дебелина около половин сантиметър – не прекалено тънко. Повторете с всички топки.
Подредете разточените питки върху тава за печене, покрита с хартия за печене, покрийте ги и ги оставете да престоят още 15 минути на стайна температура.
Загрейте фурната на 250°C на горен и долен огън. Поставете тавата за печене във фурната и печете хлебчетата за 3-5 минути – внимавайте, пекат се бързо, така че не прекалявайте!
Когато се надуят като мехурчета и придобият светлозлатист цвят, извадете ги.
Тези девет хлебчета са идеални топли, с малко масло или като гарнитура към любимото ви ястие.
Ако ви останат остатъци, съхранявайте ги във фризера – вкусът и текстурата ще останат същите, когато ги размразите.
Опитайте ги и споделете своя опит – всеки хляб е малка история, на която да се насладите!





















kyxu li sa