Дори и най-претенциозните гости ще ахнат от вкуса на тези пилешки бутчета, тайната е в специалния сос
В рецептата месото се овкусява в оригинална марината, приготвена в азиатски стил
Търсите рецепта с интересен и пикантен вкус? Днес ви предлагаме да си приготвите сочни пилешки бутчета в неустоим азиатски стил!
Пилешкото месо е достатъчно неутрално и се съчетава добре със съставки, които имат отличителен вкус и аромат.
В рецептата месото се овкусява в оригинална марината, приготвена в азиатски стил. Основните й съставки са соев сос, червен пипер и мед. Именно маринатата осигурява красивия цвят и богат вкус на готовото ястие.
Печените пилешки бутчета стават необичайно сочни благодарение на правилно подбрания температурен режим.
Първо се пекат 30 минути на 180°C - през това време пилешкото е почти готово. След това температурата се увеличава до 210°C и пилешките бутчета бързо се покриват с апетитна коричка.
Списък с продукти за 4 порции:
9 бр. пилешки бутчета
6 с. л. соев сос
3 с. л. зехтин
2 с. л. мед
1 с. л. лимонов сок
2 скилидки чесън
0,5 ч.л. смлян сладък червен пипер
смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
Смачкайте чесъна с преса.
В малка купа смесете соевия сос с една супена лъжица мед, пресования чесън и лимоновия сок. Добавете две супени лъжици зехтин, подправете със сладък червен пипер и смлян черен пипер.
Разбъркайте добре до получаването на еднородна смес.
Подсушете пилешкото месо с кухненска хартия и го поставете в голяма купа. Изсипете маринатата върху него и втрийте добре във всяко бутче.
Покрийте купата със стреч фолио и оставете на стайна температура за 30-40 минути. Максималното време за мариноване на пилешкото месо е 6 часа. В този случай купата трябва да се постави в хладилника.
Загрейте фурната до 180°C. Поставете решетката на средното ниво. Намажете тава с размери 22x25 см. с останалия зехтин.
Подредете пилешките бутчета на един ред. Посолете и залейте с останалата в купата марината. Трябва да посолите пилето само леко, тъй като маринатата съдържа соев сос.
Покрийте тавата с фолио, поставете я върху решетката в центъра на фурната и печете 30 минути. Проверете готовността, като пробиете бутчето с върха на нож.
Ако течността, излизаща от отвора, е бистра, значи месото е готово. В противен случай продължете да готвите още 10 минути.
Извадете тавата от фурната и махнете фолиото.
Намажете бутчетата с останалия мед. Увеличете температурата на фурната до 210°C, върнете месото във фурната и печете още 10 минути или докато бутчетата станат златистокафяви.
Готовите печени пилешки бутчета сервирайте с картофи или ронлив ориз и не забравяйте да допълните ястието със зеленчукова салата. Добър апетит! /jenata.blitz.bg
















