Винаги, когато не знам какво да сготвя, правя този "кекс" от кайма, наричаме го Мъжка торта
Вместо да оформям кюфтета, слагам всичко във форма
Когато времето не стига, а искате да приготвите нещо домашно и вкусно за семейството, най-добрият избор са рецепти без излишно суетене в кухнята. Тази идея е точно такава – вместо да се заемате с оформяне на кюфтета, просто смесвате всичко в една купа, изсипвате във форма и печете. Получава се нещо като кекс от кайма – сочен, ароматен и със златиста коричка, който се реже на парчета като истински специалитет.
Този обяд не само пести време и усилия, но и е отличен начин да нахраните цялото семейство вкусно и икономично. Подправките и запържените зеленчуци му придават невероятен вкус, а моцарелата в средата е приятно изненадваща добавка.
Кекс от кайма – Вкусна алтернатива на класическите кюфтета
Идеален за обяд или вечеря, който се приготвя лесно, без пържене и без излишни съдове.
Необходими продукти:
500 г кайма смес
300 г пилешка кайма (или общо 800 г кайма по избор)
2 яйца
20 г галета
50 г заквасена сметана
20 г магданоз
1 ч.л. сол
½ ч.л. черен пипер
20 мл олио
200 г лук
200 г моркови
120 г моцарела или друго меко сирене
30 г кетчуп или доматен сос
Начин на приготвяне:
В голяма купа смесете двата вида кайма (или само един вид, според наличното), добавете яйцата и разбъркайте с ръце. След това сложете галетата, сметаната, солта и черния пипер. По желание може да добавите и люта подправка за по-пикантен вкус.
Запържете лука в малко олио на умерен огън за около 15 минути – трябва да омекне и леко да се карамелизира. Добавете настърганите или ситно нарязани моркови и задушете още няколко минути, след което оставете сместа да се охлади.
Смесете зеленчуците с месото и омесете до получаване на еднородна смес. Добавете ситно нарязания магданоз и отново разбъркайте.
Намаслете форма за кекс или огнеупорен съд и изсипете половината от месната смес. По средата наредете кубчета моцарела, а отгоре изсипете останалата част от каймата. Загладете повърхността и я намажете с кетчуп или доматен сос./Veselqk.com
Печете в предварително загрята фурна на 180°C около 40 минути. След като се охлади леко, нарежете на парчета и сервирайте със салата или гарнитура по избор.
Тази рецепта не изисква никакво пържене и оставя кухнята чиста – идеална за заети дни. Вкусът е чудесен, а визията – подходяща и за гости!






















