Така панират кашкавала професионалните готвачи и никога не се разтича
Този трик е много елементарен, но ще ви спести нерви в кухнята
Панираният кашкавал е един от най-често поръчваните аламинути в ресторантите. Ако обаче сте опитвали да си го приготвите у дома, най-вероятно сте завършвали с провал! Причината – кашкавалът се разтича не в чинията, а в тигана или загаря бързо!
И двата проблема могат лесно да бъдат предотвратени и днес ще научите как в тази статия.
При приготвянето на паниран кашкавал (или панирани сиренца) често възниква един основен проблем, а именно, че той изтича по време на пържене.
Разбира се, вие искате този процес да се случи в чинията, а не преди това, нали?
За щастие ние имаме трикове, за да предотвратим това.
Ето как да си гарантирате перфектния паниран кашкавал:
Внимателно изберете сиренето за това ястие
Изборът на сирене е много важен.
Зависи от вида и маслеността му.
Едамът обикновено се пържи добре, но Гауда, Ементал или Чедър също са подходящи.
Важно е сиренето да е с масленост поне 30%.
След нарязване панираното сирене от тези сортове ще се разтече красиво от панировката.
Популярни са и панираните пръчици моцарела или топените сиренца.
Друг важен момент е дебелината на кашкавала за паниране.
Трябва да отрежете парче от 1 см.
Не искате да загори бързо (ако е много тънко) и не искате да се изпържи лошо (ако е много дебело).
Панирайте кашкавала/сиренето, като използвате три трика
Обикновено сиренето се покрива с обикновено брашно, яйца и галета.
Опитните готвачи обаче отбелязват, че по-добро за целта е полугрубото брашно, което ще залепне по-добре за сиренето.
Не осолявайте яйцата, защото сиренето е достатъчно солено, както и галетата.
Причината също е, че солените яйца често стават редки и тогава не се комбинират добре с брашно и галета.
Ако по време на панирането се образуват бучки, ги отделете настрана, защото няма да изглеждат добре върху сиренето.
Процесът на паниране не трябва да бъде „насилствен“.
Не натискайте с голяма сила съставките върху кашкавала, за да не се напука панировката.
След като сте панирали сиренето, в идеалния случай трябва да го направите отново.
Два слоя гарантират, че сиренето няма да изтече.
Сложете панирания кашкавал първо във фризера
Фризер и пържене изглежда малко странна комбинация, но според някои е необходима.
Ако искате сиренето да се разтопи на чинията, а не в тигана, сложете го предварително във фризера.
Единственият въпрос е кога да го направим.
Тук мненията са различни.
Някои съветват преди панирането, други – след това.
Готвачите са категорични и препоръчват да оставите панирания кашкавал (сирене) да престои на стайна температура за около 10 минути преди пържене.
Пластовете се смесват по-добре, ще бъде по-здравословно и има по-голям шанс сиренето да не изтече.
Запомнете начина на пържене на кашкавала
Кашкавалът трябва да се запържи в дебел слой мазнина.
И каква трябва да е тази мазнина?
Подходящи са мазнини с неутрален вкус и висока точка на горене.
В това въображаемо състезание печели рапичното олио.
Използвайте фритюрник с прясно олио или изберете малка, но по-висока тенджера.
Сиренето трябва да „плува“ и да не е напоено с мазнина.
Сложете сиренето в добре загрято олио (след като хвърлите вътре парче галета, олиото ще започне да „шупва“ около него).
Колко време да пържите панирания кашкавал?
Обикновено една минута (макс.
90 секунди) от всяка страна е достатъчна.
Обърнете го само веднъж.
Внимателно извадете панирания кашкавал и го поставете върху хартиена кърпа, за да попие излишната мазнина.
След това не остава нищо друго освен да изберете една от гарнитурите, било то картофи или салата, или да добавите сос, в идеалния случай домашен.






















