Созопол посрещна лятото с уникален фестивал, майстори показаха как се прави ракия и пица от смокини

Празникът на смокинята привлече гости с кулинарни изкушения и настроение
Созопол отбеляза настъпването на лятото с едно от най-вкусните и колоритни събития по Черноморието – празника, посветен на смокината. Десетки щандове, ръчно приготвени кулинарни изкушения и аромати на домашни сладка, печива и прочутата смокинова ракия изпълниха старинния площад „Кулата“, който събра стотици жители и гости още от сутринта.
Местните производители показаха изключително разнообразие от рецепти, които превърнаха смокината в звезда на деня – от сладко от зелени плодове, през чийзкейкове и мъфини, до вино и ракия с характерен вкус и аромат. Сред най-големите изненади на фестивала беше пицата със смокини – неочакван, но впечатляващ хит сред посетителите.
Празникът не беше просто гастрономическо събитие, а истински културен спектакъл, обединяващ традиции, занаятчийство и жива музика, категорични бяха зрителите на първия фестивал. Амбициите са той да се превърне в традиция.
Местни майстори показаха на живо приготвянето на някои от емблематичните десерти, а сцената оживя с народни песни, танци и музикални изпълнения.
Кметът на Созопол Тихомир Янакиев откри събитието с думите, че смокината е не само символ на града, но и възможност да се покаже духът и топлотата на местната общност. Той подчерта, че целта е празникът да се превърне в ежегодна традиция и същевременно да допринесе за удължаване на туристическия сезон, като предложи нов тип преживяване – вкус, история и емоция.
“Смокинята е част от идентичността на нашия град. Празникът е възможност да съберем хората, да предадем енергия и гостоприемство, каквито рядко се срещат другаде,” допълни Янакиев.
Вижте повече във видеото:
















