Хотелиери от Бургаско примамват кулинари с високи заплати, главният готвач в Обзор взема 6000 лева

Стараем се да гоним горе-долу стандарта на София, каза Христо Евтимов
Хотелиери и ресторантьори по Черноморието плащат атрактивни заплати в опит да си осигурят квалифицирани кадри. Повечето обаче разчитат на по-евтин персонал от чужбина.
6000 лв. за главен готвач и 5000 лв. за майстор на скарата плащат бизнесмените в Бургаско, за да имат майстори в кухните си.
Да отвори врати сред дълбоката криза за персонал, се оказва предизвикателство за управата на един от новите хотели в Обзор. В продължение на месеци издирват подходящи кадри из цялата страна.

„Хората, които работят при нас са много над средното заплащане за сезонните обекти, стараем се да гоним горе-долу стандарта на София. В порядъка от 3 до 6000 лв. са заплатите. За да може да имаме хора, които са качествени, които могат да ръководят правилно, трябва да са правилно стимулирани – това е един от начините", обясни Христо Евтимов.
В горната граница на заплащането е главният готвач Николай Нинов. Има 24 години опит зад гърба си и е удовлетворен, че уменията му са оценени. „Работата, която върши един кадър от нашия калибър, е много повече от просто да седи зад печките. Ние отговаряме за доставки, отговаряме за регулиране на цената на храната, отговаряме за целия персонал в кухнята, следим продукти, носим и финансова отговорност", обясни Нинов.
Шеф готвачът признава, че заплатите по курортите растат, но работата не е достатъчно привлекателна за колегите му. „Наблюдаваме дори и в момента – два пъти по-големи от нормалните за индустрията заплати да се предлагат и въпреки това има незапълнени позиции“, каза той.
Ахмед от Турция, който работи в Слънчев бряг, отказа да коментира размера на заплатата си, но е публична тайна, че чужденците получават по-малко. Твърди, че парите не са най-важни за него. Разказва, че има стая в хотела, където живее с жена си. От 6 години работи в България, харесва му и е спокоен тук.
За лятото в хотела са наели 220 души персонал от шест националности, но не всички са успели да започнат работа.
„Очаквам служители, на които разрешението им за заетост е излязло февруари месец и е започнало да тече от 20 април, т.е. 2/3 от него вече е изтекло, а тези служители все още не могат да си вземат документите за работна виза“, обясни Александър Александров, мениджър на хотелски комплекс.
Надежда за попълване на персонала са ученици и студенти. Те обаче често работят по курортите най-много за месец.



















... нито ми се четат глупостите ви...
...
Втори по заплата са техниците с диплома от високотехнологичения аграрен техникум от Айтос.На последно място със заплата от 5хил.лева са куконите от махалата работещи като камериерки трайно загубили големите хотели от работниците от бившите републики.Нашенките освен кафе и безплатен душ се радват и на работно време от 8 до га тръгне автобуса а той тръгва у 4 цената зависи от борсата на нишикли експрес което им изигра лоша шега и те трайно са на последно място в класирането с 5000 лева заплата