Това е любима храна на милиони, но знаете ли, че може да ви разболее от рак
Апетитни, бързи и удобни – преработените месни продукти отдавна са неизменна част от съвременното хранене
Колко често посягаме към кренвирша, сандвича с бекон или други любими колбаси, без да се замислим за последствията? Апетитни, бързи и удобни – преработените месни продукти отдавна са неизменна част от съвременното хранене. Но според водещи онколози това удоволствие може да се превърне в тиха заплаха за здравето ни.
Онкологът д-р Анаум Максуд от Хюстънския методистки институт алармира, че редовната консумация на преработено месо е свързана с повишен риск от развитието на цели осем различни вида рак.
В интервю за испанското издание El Español, цитирано от Glasnews.bg, тя подчертава, че проблемът се крие във веществата, използвани за консервиране и овкусяване на тези продукти.
„Преработеното месо съдържа нитрозамини – мощни канцерогенни съединения, които се образуват по време на обработката. Те имат директна връзка с по-високата честота на ракови заболявания“, обяснява д-р Максуд. Тя уточнява, че засегнатите органи могат да са белите дробове, мозъкът, черният дроб, бъбреците, пикочният мехур, стомахът, синусите и дебелото черво. Това не са просто хипотетични рискове – става дума за сериозен проблем на глобално ниво. Все повече изследвания потвърждават, че честото хранене с преработено месо е свързано с онкологични заболявания, които често се развиват тихо и без симптоми, докато не стане късно. Затова е необходима промяна в хранителните навици. Средиземноморската диета например е сочена от специалистите като един от най-ефективните начини за превенция на ракови заболявания. Тя включва висока консумация на пресни зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, бобови култури, зехтин и риба.
„Това е хранителен модел, който поддържа тялото в противовъзпалително състояние и осигурява нужните антиоксиданти“, посочва д-р Максуд. Особено значение има и приемът на фибри – те не само подпомагат храносмилането, но и играят решаваща роля за здравето на дебелото черво. Изследвания показват, че високофибрена диета намалява риска от рак на дебелото черво, който е един от най-често диагностицираните видове рак в световен мащаб. Но не всичко опира до храната.
Онкологът д-р Амрит Сингх от клиниката Майо допълва, че физическата активност също играе съществена роля. „Поне 30 минути умерена физическа активност на ден – независимо дали това е разходка, танци, плуване или колоездене – могат да окажат реално влияние върху намаляване на риска от развитие на злокачествени тумори“, обяснява той. Физическото движение спомага за регулиране на хормоните, поддържане на здравословно тегло и подсилване на имунната система – все ключови фактори в борбата с клетъчните мутации, които могат да доведат до рак.
Коледни чудеса ще озарят съдбата на три зодии - промяната вече е започнала
Защо яденето на една и съща закуска всеки ден може да е по-добро, отколкото си мислите
Парите чукат на вратата в неделя за четири зодии - изненадата идва тихо, но с късмет
Гъсти мъгли и ограничения за тирове по магистралите в навечерието на празниците
Почитаме света мъченица Юлиания - символ на вяра, сила и духовна победа
Защо продължаваме да избираме сходен тип партньори в любовта
Евродепутати: Колегите ни свикнаха, че в България се провеждат избори на шест месеца
Александър Сано: Оцелях по чудо в катастрофа край Бяла
Лекар: Никога не носете обувки вкъщи
Венета Райкова остана без ефир и доходи
Какво се случва със сметки, кредити, депозити, лизингови вноски и инвестиции с въвеждане на еврото
На какво е симптом събирането на границите на кръвното
