×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Деца-роби шият лъскави модели на идващата в Бургас „Зара“


03 Май 2012, Четвъртък, 16:21 ч.
Източник: The people

В разследване през 2011 г. репортери от The people откриха фабрика в Бангладеш, където стотици жени - някои от тях тийнейджъри – работят денонощно

Дрехи, произведени от непълнолетни работници в нечовешки условия, може би ще бъдат последния писък на модата в Бургас. Мъчителната човешката цена на дрехите, която работници в различни фабрики по света плащат, ще бъде прикрита зад лъскава фасада и искрящи витрини.

В разследване през 2011 г.  репортери от The people откриха фабрика в Бангладеш, където стотици жени - някои от тях тийнейджъри – работят денонощно в цехове за дрехи. Марките, които произвеждат, са на световноизвестни компании като Inditex, чиито марки  Zara, Bershka и Oysho ще бъдат основен акцент в Galleria Burgas.

Азиатските работнички разказват пред репортери, че те се трудят до 16 часа на ден шест дни в седмицата за по-малко от 7 цента на час. Това е в нарушение на всички международни трудови закони и кодекси за поведение. На тези заплати някое от тези момичета ще трябва да работи всяка вечер в продължение на шест месеца, за да съберат 62 евро за рокля Zara, като тази, която носеше Кейт Мидълтън в деня след като се ожени за принц Уилиям през април миналата година.


В заводите на Zara в Бангладеш работниците се хранят на земята и ползват една тоалетна

Марката Zara е водещaта на най-големият търговец на дребно Inditex в света. Испанската компания записа печалба от 1,6 милиарда долара само за първите 3 месеца за 2011 г.

Много от работещите са от земеделски семейства, принудени да се преместят в града заради поредица от природни бедствия, които са опустошили Бангладеш през последните години. Една от тях е 17-годишната Салма, чието село е било унищожено от големите наводнения преди две години.

Тя разказва: "Моята мечта бе да стане лекар, но когато станах на 15 години трябваше да започнат да работя в шивашката фабрика Tropical Sweater. Kато оператор на шевна машина всеки ден произвеждам облекла с марката Zara. Работя от 12 до 16 часа на ден, а заплащането е много зле. Не получавам допълнително за извънреден труд и нямам право на почивка. Въпреки това нямам друг избор и не искам да загубя работата си.“

Салма получава 38 евро на месец. За да изкара парите, тя често трябва да работи допълнителни 96 часа извънреден труд. Освен това шефовете настояват тя редовно да прави пет часа нощна смяна от 22:00 до 3 часа сутринта, за които й плащат само 33 цента.

Салма, която живее с родителите си и двамата си братя в единична стая в бедняшки квартал Дака, добави: "Моята заплата не е достатъчно, за да оцелеем."


С мизерните си заплати шивачките трудно издържат семействата си

между всички нас, а питейната вода не се пречиства. Словесни обида и мъмрене от ръководството е съвсем нормално поведение в тази фабрика."

Нейната история бе подкрепен от друг тийнейджър работник, Сахана, която също казва, че печели около 35 евро на месец.

28 годишната Шамима започва работа в фабрика за облекло, след като загубила всичко в циклон, убил 10,000 души в Бангладеш през 2007 г.. Тя разказва, че редовно работи по 16 часа на ден, както и нощни смени, оставяйки я толкова уморена, че често си ляга без храна.

„Аз съм загубила всичките си мечти. Имам само една надежда - да направи по-добър живот за бъдещите си деца. Не искам те да растат като мен и да работят в шивашката фабрика" казва Шамима.

Междувременно, ако половината от над 1000 работници в бангладешката фабрика на Zara проговорят, ще се чуят страшни истории. Почти всички са били бити от мениджърите. Един от всеки трима твърди, че е бил жертва на сексуално блудство, а половината от жените са принуждавани на извънреден труд по време на бременност.

Това изследване разкрива грозната страна на Zara в рязък контраст с позитивните заглавия, появили се покрай Кейт Мидълтън, която често носи рокли от тази марка.

"Нашето изследване показва, че британската висша мода все още не може да оправдае действията си и че е крайно време правителството се намеси в тези злоупотреби. Отново и отново търговци на дребно са нарушили обещанията за осигуряване на работниците, а именно да осигурят условия и заплати, с които да могат да преживяват. "


В завода на Inditex в Бразилия непълнолетни работници изнемогват над шевните машини

През август 2011г. във фабрика на Inditex, намираща се в Сао Пауло, Бразилия, са открити 15 непълнолетни работници, на възраст между 12 и 14 години. Те са били наети нелегално и са работили без договор. Разследването на Reporterbrasil.org.br е установило, че над 50 човека, произвеждащи панталони с марката Zara, работят в опасни за здравето условия. Липса на прозорци и елементарна хигиена е само част от мъченията, на което са подложени бразилците. Смените им са около 16 часа, като заплащането е между $170 и $286, което е много под минималната за странат заплата от $340. Общо за 30-те завода на Zara са установени 52 нарушения, като от Министерството на труда в Бразилия са на мнение, че компанията „трябва задължително да контролира начинът и средствата, с които се произвежда стоката им“.

Първият магазин на Zara е открит в Ла Коруня, Испания, през 1975 г. и 10 години по-късно основателя Аманцио Ортега стартира компанията Inditex. Днес 75-годишният Ортега е седмият най-богат човек в света с активи от над 20 милиарда евро. Inditex сега има над 5000 магазина в 78 страни и планира да отвори 120 магазина в Китай.


Кейт Мидълтън, облечена в рокля Zara, се разхожда с принц Уилямс ден след венчавката им


В категории: Разследване


Започва Светлата седмица
Започва Светлата седмица 06/05/2024, Понеделник 08:02 0
Флагман.БГ Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден 06/05/2024, Понеделник 07:54 0
4
Коментара по темата
4.
Крис
04.05.2012 07:47:14
0
4
Ох, ама като слуша човек хора като Uga Buga и другите във фейсбук, ще каже, че само в Оскар де ла Рента се обличате и то само след тест дали случайно точно тази дреха не е шита в Индия. Евтините дрехи и евтините артикули трябва да имат причина да са евтини. Грозно е, но една от причините е именно безумно ниската цена на труд в някои части на света. Следващият път като се зарадвате на някоя супер евтинджос находка, се замислете защо е евтинджос. И в момента, в който въпреки всичко я купите, вече участвате в това, от което се възмущавате. ПП. Нека не забравяме, че дори ушитата в Европа рокля на Кейт Мидълтън беше на цена 99 пенса на час. И това е Европа, не африканска република, в която нямаш друга възможност.
3.
mall
04.05.2012 07:45:41
1
3
хахаха..на Касабова не са й платили за реклама на новия мол и сега бълва злъч
2.
gb
03.05.2012 20:07:18
0
4
Само да уточним обаче - Zara възлага шиене на дрехи на подизпълнители в различни държави. За това че бай мангал от бангладеш се държи като робовладелец не е виновен никой. Аз съм сигурен че 99% и от евтината конфекция се шие на подобни места, но това не значи че трябва да ходим голи.
1.
uga buga
03.05.2012 16:27:08
0
5
хайде сега всички кифли в Бургас да се засилят към мол галерия като го открият за да си купят по някоя дрешка, шита от полуумряла от бачкане тъмнокожа женица
това е войната, която се води скрито от патиците и смотаняците, а теходят и си купуват дрънкулки, произведени в брутални условия
още малко остава до края на тази ера
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Веселба до извора с лековитата вода в Поморие, където жена се спаси от рак Веселба до извора с лековитата вода в Поморие, където жена се спаси от рак За чудото разказа игуменът Паладий, а кметът Иван Алексиев сподели, че се надява Илия Луков да зарадва хората с песните си Започва Светлата седмица Започва Светлата седмица С това се поставя завършек на великденския празничен цикъл Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Вторият ден на Великден тази година съвпада и с Деня на храбростта и на Българската армия Пир за Великден в Зоопарк Бургас Пир за Великден в Зоопарк Бургас Вижте как зарадваха животните за празника! Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже  Риалити героинята ги кара да лазят по земята Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Инфлуенсърката получила нареждане от майка му да не купува нищо за очакваното си четвърто дете Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? За хората, които изостават в своето развитие, то ще повлияе като предизвика инциденти, скандали, изневери, престъпления, предупреждава Филип Филипов Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Фаворитката на Алекс май не е бременна Башар Рахал закова колеги си с признание Башар Рахал закова колеги си с признание От един мой учител знам правилото: "Гледай да не те усетят, че играеш! Усетят ли те, си се провалил, споделя актьорът Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Човек, който мисли само за пари, никога ги няма, а ако осъзнае какво му доставя  удоволствие, ще е по-здрав, казва философът-строител
САЩ изпраща армия в Украйна, ако падне Киев? САЩ изпраща армия в Украйна, ако падне Киев? Бившият командир на батальона „Айдар“ Евгений Дикий коментира, че битката в Часов Яр е за целия Донбан и призна, че положението на ВСУ е лошо Огромен пожар в Берлин, трети ден гори военен завод Огромен пожар в Берлин, трети ден гори военен завод Бившият анализатор на ЦРУ Лари Джонсън пък прогнозира, че руснаците ще търсят оръжията, дадени на Украйна, докато не ги унищожат Секс на изхвърлен на улицата диван Секс на изхвърлен на улицата диван Двойката се била отдала на любовни ласки, без да обръща внимание на минувачите Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Военнослужещият, който дошъл в Русия от Донбас, убил и командира си Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Бърнард Хил почина часове преди да се завърне на ТВ екрана със сериала „The Responder“, който трябва да се излъчи тази вечер по Би Би Си Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори