×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Голият циганин Страхил или лицето на Интернет тормоза


Голият циганин Страхил или лицето на Интернет тормоза
Злоупотребите могат да се случат чрез така наречените лични бележки, чатове, социални мрежи, сайтове за запознанства, игри в мрежа, паралелни виртуални реалности. Там се предлагат примамливи изкушения, които не съществуват в действителност, но във виртуал
02 Май 2012, Сряда, 11:55 ч.
Автор: Бяс Беснеев

Колко всъщност е лесно някой да се добере до личните ни данни

Социалните мрежи като Фейсбук, Туитър, Скайп... ни направиха едно голямо циганско семейство, което започва да няма никакви тайни. Гледаме и цъкаме върху голите или пияни снимки на съученика ни от основното, който не сме виждали поне от 20 години, но сме наясно с развитието му. Знаем „мръсните тайни” на продавачката от отсрещния магазин, защото тя е ре шила да ги сподели с Фейсбук-приятелите си, сред които сме и ние. Дотук няма нищо лошо, защото е доброволно, мнозина доброволно публикуват срамни за повечето ни неща.

И докато от социалните мрежи ни уверяват, колко защитени са личните ни данни, как трудно някой може да се възползва от тях, циганинът Страхил точи данни за жертвите си от мрежата. И след като мургавият мъж, който по-телефона не звучеше никак интелигентно, се справя с подобен тип кражби, значи почти всеки би могъл да се домогне до нашата информация, която от социалните мрежи ни изискват за да си направим регистрация при тях.

Социалните мрежи са и директен поглед върху живота и интересите на децата – лесно могат да се разкрият навиците, хобитата и ежедневието. Това е система, в която всеки може да разгледа профила на останалите. Специалист, работещ с пострадали от трафик, споделя, че педофилите имат „невероятно сериозно присъствие в Интернет – чатове, форуми и т.н. разполагат и обменят информация относно дадено дете – дали е само и т.н. Организирани са.”

Социалните мрежи са сайтове, където хората могат да се регистрират и да си създадат отделен профил и след това да се свържат и да общуват с други хора (приятели, роднини, съученици или познати). Има няколко начина за комуникация: като се създават и се пише в дневници и блогове – там всеки може да изрази мнението си, може да създаде групи по интереси, да качва и разменя снимки, аудио и видео файлове, да изпраща писма и т.н. На такива места младежите могат да се срещнат не само с други деца, но и с възрастни. Не забравяйте обаче, че един човек може да има няколко регистрирани профила. Толкова е лесно да се представя за някой друг онлайн!

Злоупотребите могат да се случат чрез така наречените лични бележки, чатове, социални мрежи, сайтове за запознанства, игри в мрежа, паралелни виртуални реалности. Там се предлагат примамливи изкушения, които не съществуват в действителност, но във виртуалния свят изглеждат реални, интересни, забавни.

 

 

Ето и някои от сайтовете за запознанства могат да бъдат опасни поради липсата на контрол, грижа и цензура върху съдържанието им:

 

www.gepime.com;

www.impulse.bg;

www.mucinki.com;

www.vbox7.com;

www.sladur.com;

www.zaza.bg;

www.pi4e.com;

www.kefche.com;

 

 

 

Това се отнася и за социалните мрежи, форумите, сайтовете за споделяне на снимки и видео, онлайн игри:

 

www.facebook.com;

www.twitter.com;

www.myspace.com/;

www.hi5.com/;

www.spodeli.me/;

www.svejo.net/;

www.vbox7.com/;

www.youtube.com/;

www.secondlife.com/;

www.flickr.com/;




3
Коментара по темата
3.
Крис
04.05.2012 11:16:50
0
0
В предния коментар имам предвид parental control, а не parent. Сега видях какво съм написала :D
2.
Крис
04.05.2012 10:43:02
0
1
Олеле, колко много глупости за колко кратък материал. "Циганинът краде"- грешка; "Това е система, в която всеки може да разгледа..."- грешка; "Липса на контрол"- грешка. Това може да го напише евентуално любимата ми баба, която си няма никаква идея от интернет комуникации. Първо на първо, циганинът не краде, защото не можеш да откраднеш нещо, дадено за обществено ползване /достъпен за всички телефон, например/. Той прави точно това- ползва. Второ на второ, няма система, в която всеки можел нещо си. Какво и кой може да разглежда преценява единствено собственикът на профила. И ако той е душа широка и е преценил всеки да разглежда- ами, личен избор. Да намесвате деца и опасни сайтове е направо смешно. Поне от 7 години има parent control и в най-глупавия браузер. Дали ще блокираш домейни или ключови думи- отново въпрос на избор. Ако не блокираш- ами...въпрос на избор :) Просто всеки трябва да бъде внимателен какво точно споделя и с кого. Големи хора сме, все пак :)
1.
Фейс Букоф
03.05.2012 13:37:29
0
2
Всеки сам избира какво да публикува в своя фесбук, туитър или пък скайп профил. Дали да се вижда телефонът му, снимката му, къде живее или, ако реши да напише какво е сложил в паницата си снощи, или каква е била консистенцията, след вечерята в тоалетната чиния на сутринта. Ако някоя мацка е решила да си говори с даден " Страхил", то си е нейна работа. Ако си е написала телефона си, то може и да иска някой "Страхил" да я потърси. А цялата тази сага в сайта с г-н Ром, който сваля в чата не е пецедент, освен, може би това, че въпросният ще се окаже компютърно грамотен.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало Автомобил се самозапали край Стара Загора Автомобил се самозапали край Стара Загора Инцидентът е станал около 15:15 ч. в платното в посока към Казанлък Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Тя е починала на място Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас Бургазлийка е сред актрисите, които ще минат по червения килим в КАН Бургазлийка е сред актрисите, които ще минат по червения килим в КАН Мисис България Станислава Андреева е сред актрисите, които ще минат по червения килим в Кан
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори