×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Превърнаха ни в малкия Китай на ЕС – да се изнесем в Германия


Превърнаха ни в малкия Китай на ЕС – да се изнесем в Германия
Ако фирмите у нас не си намират подходящ персонал, нека да си внесат такъв от другите страни
09 Април 2012, Понеделник, 15:46 ч.
Автор: Добромир ДОСКАЧАРОВ, снимка: автора

Издевателствата с работниците, наети у нас за сезонна работа в хотели и ресторанти може и да секнат, ако се опънем на самозабравилите се шефове

„Има дефицит на квалифицирани кадри за туризма и работодатели от бранша са принудени да наемат хора с ниска квалификация“. Това каза на традиционната трудова борса в Добрич председателят на браншовата асоциация "Хотелиери и ресторантьори" за Североизточна България Димитър Димитров.

До този момент няма български HR-експерт, който директно и на всеослушание да е критикувал работодателите, а не работниците за лошото положение с пазара на труда.
Дефицитът на свестни кадри наистина е голям, но дефицитът на свестни шефове е огромен... В Слънчев бряг има цели комплекси, чиито работници от години карат на "изпитателен срок" от два-три месеца и после биват безцеремонно съкращавани, по-точно изхвърлени обратно на борсата.  Мениджърите (но най-вече собствениците) в туристическия бизнес в по-голямата си част са представители на силови подземни структури, които нямат не просто елементарна бизнес или каквато и да е култура, а и направо им липсва възпитание. Често работници, дръзнали да се оплачат от некоректно заплащане в инспекцията по труда, после горчиво съжаляват – тях просто ги изритват на улицата, а понякога дори са и заплашвани. Опитите да бъдат сезирани институции от страна на пострадали също стигат до задънена улица. За да се стигне до дело, трябва да се плати на адвокат, а от къде безработен ще има толкова средства!? И дори да намери – бившият му шеф ще намери начин да обърне нещата в своя полза.

Сезонната заетост е като ада на Данте, в който има само влизане, но не и излизане. А „Божествената комедия“ на работника е трудовия му

договор на минимална заплата и фиктивен 4-часов работен ден,

който размахва за последно пред входа на заведението или хотела. След това е погълнат от безкрайната месомелачка на 14-часови смени, 7 дни в седмицата, изпълнени с тормоз от страна на клиенти и ръководство. Накрая на лятото работникът е изплют без обещани бонуси за съвестно свършена работа, без вписан стаж и без платени осигуровки. Този сериал се играе всяко лято по морските курорти през последните години и няма жител на Черноморието, който да е останал без роля.

В момента пазарът за сезонна работна ръка специално в Бургаски регион е наводнен от хора на възраст 40-50 години, съкратени от Лукойл Нефтохим, от пристанището, от фалирали заведения, от затворени магазини. Всички те са химици, заварчици, механици и то добри, но в момента работа за тях няма.
„Чуждите инвестиции намаляват и няма от къде да се появят нови работни места“, каза пък в Бургас Божидар Данев,  изпълнителният директор на Българска стопанска камара. Според него у нас липсват  нови технологии и иновации, но реалността е тотално различна.

Например в повечето нови ресторанти оборудването е последен модел от най-известните марки - стотици хиляди левове, налети в екстаравагантна визия. И когато в кухнята влязат новите работници, на тях им се казва „заплата 500 лв. плюс бонус“.

Но бонус рядко получават и ако го има, ще е примерно 20 лв.

 Всеки живеещ в Бургас и околните градове знае за какво става въпрос в ресторантьорския и хотелиерски бизнес. Няма съкратена жена, прехвърлила 50 години, която да не е работила като камериерка в някой тузарски хотелски комплекс. За 250 лв. на месец жени в разцвета на силите си мият  повърните на германски, британски и руски туристи без почивка, защото бройката камериерки никога не се запълва.

В началото на този сезон хиляди CV-та задръстиха пощите на агенциите за набиране на персонал. Българинът ще стисне отново зъби и ще изкара лятото под виковете на нервните си шефове и мрънканията на излъганите туристи. „Проблемът в безработицата всъщност не е проблем“, каза още Божидар Данев и завоалирано обясни, че „за някои фирми и компании е проблем, но всъщност безработицата у нас ни прави по-конкурентоспособни по отношение на чуждите инвестиции“. Накратко превърнали сме се в малкия Китай на ЕС и на пръв поглед няма изгледи за подобряване.

Има още едно нещо обаче, което освен каруцарския мениджмънт, експертите не включват в анализите си. През последните години работещите в туризма са все по-добре информирани и конвертируеми. Глобалната мрежа създаде цели общества и по-конкретно български общества, пръснати из цяла Европа и света. Хората споделят в блогове и форуми впечатления от фирми-посредници, от процедури за кандидатстване и условия на работа и живот в различните държави. Тонове специфична информация, свързана с попълване на сложни документи и трикове за справяне с бюрократични спънки отварят пътя за абсолютно всеки, решил да работи извън страната ни.
 
Популярните бригади в Англия, Испания и САЩ бяха успешни за почти всеки, успял да се възползват от тях. Много гурбетчии разказват, че навън работата също е тежка, шефовете също се държали с тях като с добитък, но поне са получили обещаното заплащане, което е десетки пъти по-добро от тукашното. В началото на тази година

Германия промени процедурите си по наемане на българи за сезонна работа.

Сега нашенците могат сами и директно да се договарят с германските работодатели в областта на ресторантьорството, хотелиерството, селското стопанство, горското стопанство.
 
От своя страна работодателите в България са свободни на наемат персонал от всички страни членки на ЕС както и от други държави. Ако казаното от Димитър Димитров наистина е вярно и фирмите не си намират подходящ персонал сред сънародниците му, нека да си внесат такъв от другите страни. Сред тях може и да открият желаещи да работят 2 месеца в годината на минимална заплата от 150 евро, с което да допълнят и без това оцапания ни имидж сред останалите европейски държави.

В същото време само в охранителния бранш няма липса на подходящо "квалифицирани" кадри. Дали защото българите имат много добра спортна подготовка, или защото няма охранител на заплата под 1000 лв. Стероидите са скъпи и определено нужни за всеки уважаващ себе си охранител и шефовете им знаят това. Дори ако началникът забележи, че коравият му подчинен е позаслабнал, ще му отпусне половин заплата бонус, за да се възстанови. След което ще слезе в кухнята и ще покрещи на готвача, задето го е засякъл на камерите как яде домат.



В категории: Бизнес


2
Коментара по темата
2.
скръц
12.04.2012 09:13:02
0
4
един човек да се намери да каже как сотят нещата в действителност
а тез дето се навиват да работят за 300 ле. си остават мишки и заради тях няма дасе оправим
1.
MORE
10.04.2012 12:02:17
1
5
Какво мислят словенците за българите? Различни ли са представите за Европа в близките балкански страни? Словенският учен д-р Марко Хайдиняк, който живее в България от години, има отлична база за сравнение

В началото - както често се случва - е любовта. През 90-те години Марко Хайдиняк се жени за българка и започва работа в софийския Международен център за изследване на малцинствата и културните взаимодействия. По това време Словения и останалите републики от бивша Югославия са въвлечени в безмилостна братоубийствена война. А България изглежда истински оазис на мира и толерантността. Проблемите на прехода обаче бързо заличават впечатленията от някогашната идилия.

Българите вече не са същите

„Аз не съм типичен словенец. Ако бях такъв, вероятно нямаше да съм в България. Влюбих се в страната и хората. Оттогава обаче всичко се промени драстично и сегашните българи нямат много общо с тези, които заварих преди две десетилетия”, носталгично си припомня д-р Марко Хайдиняк.

Според него някои от чертите на българския манталитет се коренят в миналото. "Несъмнено верската и културната „другост” на нашествениците е изиграла съществена роля и в словенската, и в българската история. Това, което подхранва апатията на сегашните българи към случващото се в родината им, е безверието, че нещата могат да се променят. Масовата емиграция на млади и способни хора допълнително затруднява натрупването на нужната за контрола върху политическата класа критична маса. А управленският елит отдавна е изгубил способността си за самопречистване и самоконтрол”, смята словенският учен. И изтъква факта, че в проучване за наличието на европейска идентичност в девет държави, между които и България, анкетираните българи много рядко споменават уж традиционни български качества като гостоприемството, ученолюбието или работливостта.

Традиционно българското все повече се превръща в екзотика

„Днешните българи са станали прекалени индивидуалисти, нямат чувство за солидарност и за обща кауза. Вече не е възможно някой или нещо да ги накара да излязат на улицата, за да защитят една обща позиция. Хората или се страхуват да защитят правата си, или просто не ги е грижа. Не мога да си обясня какво точно се случи, за да се стигне от препълнените площади от 90-те години до днешната ситуация. Единственото обяснение, което имам, е в установилото се неверие, че гражданинът и обществото могат да управляват бъдещето си, без за това да са нужни политически брокери”, смята Марко Хайдиняк.

Словенски и български комплекси

„За словенците най-угнетяващо е обстоятелството, че като малък народ не са могли да отстояват свободата и правата си пред своите по-големи или по-развити съседи. Носталгията по Тито и бивша Югославия се проявява слабо, но пък младите словенци, които нямат спомени от комунизма, са си създали представата, че по Титово време се е живеело по-добре и по-весело в Босна и Хърватия, отколкото в скучната и провинциална Словения.

Днес словенците определено се смятат за европейци във всички отношения. Средностатистическият словенец изключително много държи на образа, който създава за себе си у другите. Това, което другите мислят за теб, е водещо. Затова трябва да имаш подредена къща с перфектно поддържан двор и да караш хубава и чиста кола”, обяснява д-р Хайдиняк. Според него българите са по-затворени от словенците и се интересуват най-вече от комфорта си зад собствените четири стени.

За възпитанието на децата се разчита най-вече на училището

„Това е най-изумителната разлика между двата народа. Интересът към околните у българина приключва на входа му, именно дотам се простира и неговата Европа. Ставащото на улицата, въпросът дали тя е чиста и подредена, е вече чужда грижа. Някой друг трябва да чисти, да поддържа и да пълни дупките. На другите се оставя дори и възпитанието на децата, констатира с изумление словенският учен. "Тъй като съпругата ми е учителка, имам непосредствена информация за родители, които заявяват, че разчитат на нея да възпита децата им".

Според д-р Хайдиняк условията за положителна промяна в манталитета и характеристиките на българите се крият в способността им да общуват и да взаимодействат с по-развитите нации и с техните култури. „Неимоверно тежката за България криза принуждава мнозина да заминат на работа в чужбина. За съжаление обаче това не води до подобряване на културния обмен с други народи, което би могло да промени нещата в България. Защото българите обикновено работят в затворени общности – по строежи, в селското стопанство и т.н. Те полагат предимно нискоквалифициран труд и общуват главно с други българи в тяхното положение. Така се губи възможността позитивният опит от истинския културен обмен да въздейства на по-широки слоеве от българското общество”, заключава работещият в София словенски учен д-р Марко Хайдиняк.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Мария Габриел: Знам колко уважават Жечо Станков в ЕК, нека това да носи ползи на България Мария Габриел: Знам колко уважават Жечо Станков в ЕК, нека това да носи ползи на България Бургас има специално място в листата на развитите европейски градове и е даван за пример, допълни тя Стана ясно какво са яли натровените деца в Сливен Стана ясно какво са яли натровените деца в Сливен Дали им печен сандвич с яйце и сирене Цяла България издирва това момче Цяла България издирва това момче Детето е обявено за общодържавно издирване Спецакция с много арестувани заради дрога Спецакция с много арестувани заради дрога Най-малко осем души са задържани по време на операцията за противодействие на разпространението на наркотици Няма места в ясла и забавачка за 10 000 от София Няма места в ясла и забавачка за 10 000 от София Столицата разполага със 198 общински детски градини, в които се полага грижа за приблизително 44 000 деца Забраняват вноса на твърде стари автомобили Забраняват вноса на твърде стари автомобили Целта е модернизиране на автомобилния парк в страната Ще смени ли Халваджиян най-големия хейтър в журито на Капките - Фънки Ще смени ли Халваджиян най-големия хейтър в журито на Капките - Фънки Старая се да правя градивна критика и влагам точно това в коментарите ми. Не правя коментар, за да го мачкам, а за да му дам тласък за работа, посочи той Надя потресе всички, след като се вмъкна в леглото на Ергенът Надя потресе всички, след като се вмъкна в леглото на Ергенът "Не я интересувал никой... Но даже и че детето й ще гледа това предаване, достатъчно е голямо  И поведението на майка си, което нито е за пример, нито е възпитателно! Горкото!", пише зрителка на Фейсбук страницата Не правете това днес! Не правете това днес! Днес има забрана да се работи  Разгеле! Уволниха Банда Банда от БНТ Разгеле! Уволниха Банда Банда от БНТ От управата все се надявали водещата да стане по-уверена, да заеква по-малко и да намали броя на лапсусите
Почина най-известният инвеститор за всички времена Почина най-известният инвеститор за всички времена Американският милиардер, родом от Масачузетс, основава инвестиционната компания Renaissance Technologies през 1982 г., а също така използва математически алгоритъм за търговия на фондовата борса От 15 години тя не спира да ражда, защото... От 15 години тя не спира да ражда, защото... Росарио от Тексас непрекъснато забременявала, докато най-накрая не родила момиченце Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Преди 60 години Аралско море започна да пресъхва, оставяйки солена, безплодна земя след себе си Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни  Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Според местната прокуратура, жертвите са четири Шок! Булка се оказа младоженец Шок! Булка се оказа младоженец 27-годишна китайка от провинция Хубей неочаквано преди да сключи брак научи, че всъщност е биологичен мъж Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сезонът започна с около 80 000 свободни работни места Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Железни договори на участниците ги карат да пазят мълчание, но... Отнемат книжката за хвърлен фас Отнемат книжката за хвърлен фас Забранено е да спите с колата си Всички го пием, цената му скача драстично заради... Всички го пием, цената му скача драстично заради... Има глобален недостиг
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори