×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тръмп ще отбележи първите 100 дни от управлението си с митинг в Детройт
  • Ето какво ще е времето днес
  • Тръмп ще намали въздействието на автомобилните мита
  • След великденската ваканция, депутатите се събират за две заседания, започвайки с извънреден парламентарен контрол днес
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Вижте 5 рецепти за вкусен шаран, от които ще си оближете пръстите


05 Декември 2024, Четвъртък, 17:57 ч.
Автор: Флагман.бг

В православната вяра на българите светецът Николай, чието име означава "Побеждаващ", се почита и като патрон на рибарите

 6 декември е посветен на Свети Николай Мирликийски, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.

В православната вяра на българите светецът Николай, чието име означава "Побеждаващ", се почита и като патрон на рибарите. Той е господар на целия подводен свят - рибите и водните демони.

Шаранът обикновено получава лоша оценка за вкуса си на трапезата ни, защото много хора смятат, че мирише на тиня. Ако обаче използвате правилните рецепти, ще усетите, че тази репутация е незаслужена.

На Никулден по традиция това е най-готвената риба. Тя е популярна в еврейската, китайската и източноевропейска кухня.

Предлагаме ви няколко вкусни рецепти, които си струва да приготвите за празника.

Печен шаран, пълнен с гъби

Проста и достъпна, тази рецепта ще ви убеди, че шарана е едно от най-вкусните ястия. Необходим е пресен шаран.

Съставки:

1 цял пресен шаран (средно голям)

Сол и черен пипер на вкус

Сок от 1 лимон

½ чаша нарязан лук

1 пакет масло

½ чаша хлебни трохи или галета

1 яйце

½ чаша гъби (смлени)

1 чаена лъжичка захар

½ чаша оцет

Инструкции

Почистете шарана. Изплакнете и подсушете с няколко хартиени кърпи. Полейте цялата риба с оцет и я оставете да престои 15 минути. Намажете я отвътре и отвън с лимонов сок. След това натъркайте с  подправки, където е намазан лимона. Смесете морковите, гъбите, лука, захарта и галетата с чаша вода (или бяло вино) и напълнете цялата риба. Разбъркайте яйцето и намажете с него външната страна на рибата. След това покрийте шарана плътно с няколко бучки масло и галета. Печете 60 минути във фурната на умерен огън. След като шаранът е готов, сложете го в загрята чиния и украсете с печени картофи или резенчета лимон.

Смесете вода, 1 супена лъжица брашно, масло, и след това ги загрейте в тигана - изчакайте сместа да се сгъсти. Добавете черен пипер и сол и след това изсипете върху рибата.

Време за приготвяне: 15 минути

Време за готвене: 1 час

Печен маринован шаран

Почистете рибата и я нарежете на филета.

Съставки:

Пресни филета от шаран

1/3 чаша олио

½ лук (нарязан на тънки кръгчета)

2 супени лъжици лимонов сок

3 супени лъжици преварена вода

Черен пипер и сол на вкус

1 супена лъжица изсушен босилек

Инструкции

Измийте добре рибата, изплакнете я и я подсушете с хартиени кърпи. Смесете босилека, черния пипер, солта, водата, лука, олиото и лимоновия сок в буркан. Залейте рибните филета с маринатата и оставете за един час на стайна температура. Поставете намазано с масло алуминиево фолио в тавата и наредете рибните филета върху него и след това залейте с маринатата. Печете шарана на около на 170 градуса за около 10 минути. Сервирайте с картофено пюре или ориз.

Време за приготвяне + мариноване: 1 час 15 минути

Време за готвене: 10 минути 

Марокански поширан пикантен шаран

Ако сте твърде заети и имате малко време да сготвите рибата, може да искате да опитате мароканския пикантен шаран. Лесна и вкусна, тази рецепта е идеална за вас и цялото ви семейство.

Съставки:

1 пресен шаран

3 супени лъжици олио

2 супени лъжици магданоз

1 нарязан лук

8 скилидки нарязан чесън

2 супени лъжици доматен сос

2 супени лъжици лимонов сок

Сол

Пипер

Кимион или кориандър

червен пипер

Инструкции

Измийте добре рибата. Запържете лука и магданоза, докато лукът омекне. Добавете вода и останалите съставки и разбъркайте, докато се смесят. Гответе соса за 5 до 10 минути. След това поставете рибата. Задушете шарана в пикантния бульон за 25 минути. 

Време за приготвяне: 10 минути

Време за готвене: 30 до 35 минути 

Шаран в гремолата

Доста популярен в Италия, гремолата се приготвя за по-малко от час. Гремолата или гремолада е зелен сос от нарязан магданоз, лимонова кора и чесън. Принципно това е стандартният акомпанимент към миланското задушено ястие от телешки джолан. Следвайте стъпките по-долу, за да научите как да готвите шаран по тази рецепта.

Съставки:

1 шаран (почистен и на филета)

Сол и черен пипер

½ чаша галета

1 лимон (нарязан на филийки)

1 лимон (с кора)

¼ чаша магданоз (ситно нарязан)

3 скилидки чесън (смлени)

Екстра върджин зехтин

Инструкции

Загрейте фурната си до около 350 градуса по Фаренхайт. Поръсете съда за печене със зехтин, за да покрие равномерно дъното му. Добавете вашия шаран и овкусете с черен пипер и сол. За вашата гремолата смесете лимоновата кора, смлян магданоз и смлян чесън. В друга купа смесете галетата и ½ от гремолата и разбъркайте. Втрийте сместа върху шарана си и поръсете допълнително със зехтин. Печете за 15 - 20 минути. Гарнирайте с резенчетата лимон и останалата гремолата.

Време за приготвяне: 10 минути

Време за готвене: 20 минути

На супа

От шарана, когато се комбинира с правилните съставки, може да направи невероятна супа. Със следната рецепта трябва да можете да приготвите 6 до 8 порции супа от шаран.

Съставки:

Пресни филета от шаран

Сол и черен пипер

1 чаена лъжичка чесън на прах

1 литър сметана

2 супени лъжици мащерка

1,5 чаша царевица

1,5 чаши боб Лима

1 чаша лук (нарязан)

1/3 чаша брашно

1/3 чаша масло

1 чаша целина (нарязана)

Инструкции

Сварете шарана и отстранете кожата му.

Смесете маслото и брашното, добавете шарана, за да се задуши с мащерката, черния пипер, солта, чесъна на прах и зеленчуците и сметаната, докато се сгъсти. Бобът Лима предварително го сварете, той има нежен и маслен вкус. След това върнете сместа във водата, в която се е варил шарана и поставете още 7 минути.

Време за приготвяне: 5 минути

Време за готвене: 40 минути


В категории: Вкусно


Флагман.БГ Взе награда от 20 бона Взе награда от 20 бона 29/04/2025, Вторник 22:00 0
Флагман.БГ На десния си крак носи бижута за... На десния си крак носи бижута за... 29/04/2025, Вторник 21:03 1
Големи проблеми с водата в...
Големи проблеми с водата в... 29/04/2025, Вторник 20:40 0
Млада жена нападна полицаи
Млада жена нападна полицаи 29/04/2025, Вторник 20:00 1
Флагман.БГ Спечели чисто нова кола Спечели чисто нова кола 29/04/2025, Вторник 19:40 0
Флагман.БГ Каза за българския футбол Каза за българския футбол 29/04/2025, Вторник 19:24 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тоби се огъна пред напористия Владов, обеща му вечеря за двама Тоби се огъна пред напористия Владов, обеща му вечеря за двама Отстраненият от шоуто готвач се появи на вечерната резервация с цветя и любовно послание Добра новина за България! Беларуските туристи се завръщат в морските ни курорти Добра новина за България! Беларуските туристи се завръщат в морските ни курорти Вече са договорени първите групи и стартираха резервациите за организираните пътувания Взе награда от 20 бона Взе награда от 20 бона Добрин не завоюва колата от Турнирите, но получи награда за атрактивност Световен шампион пристига в Бургас Световен шампион пристига в Бургас Нафтата със силен трансфер Токът на Иберийския полуостров спрял заради фотоволтаици Токът на Иберийския полуостров спрял заради фотоволтаици 60% дял на ВЕИ в мощностния баланс е критичен, поясни енергийният експерт Иван Хиновски Жечо Станков: Енергийната ни система е добре защитена от удар като този в Испания Жечо Станков: Енергийната ни система е добре защитена от удар като този в Испания Той сподели, че се съмнява кибератака да е причината за аварията на Иберийския полуостров, заради която няколко държави останаха без ток Големи проблеми с водата в... Големи проблеми с водата в... Хората във врачанско село бедстват Заради полицейски чадър ли поевтинява кокаинът? Експерт тръби, че дрогата минава през Бургас и Варна Заради полицейски чадър ли поевтинява кокаинът? Експерт тръби, че дрогата минава през Бургас и Варна Европол казва, че влиза от двете пристанища, поясни бившият секретар на МВР проф. Николай Радулов Промяна в движението по "Тракия" утре Промяна в движението по "Тракия" утре Движението при 251-ви км, в посока Бургас, ще е в активната лента за няколко часа Бургаският ж.к. „Зорница“ ще има още един вход-изход Бургаският ж.к. „Зорница“ ще има още един вход-изход Гражданите настояват за реализацията й от години
Трима убити и много ранени при стрелба в Швеция, спряха и влаковете Трима убити и много ранени при стрелба в Швеция, спряха и влаковете Терористът е избягал със скутер Медведев отсече: Русия и САЩ са... Медведев отсече: Русия и САЩ са... Политикът счита, че няма да има крайно изостряне на отношенията между Москва и Вашингтон Драмата с тока не спря Григор Димитров Драмата с тока не спря Григор Димитров Българинът победи чисто великобританец Тръмп си призна: Управлявам САЩ и света Тръмп си призна: Управлявам САЩ и света Знаете ли, това, което правя, е изключително сериозно, заяви президентът на САЩ Енергиен експерт посочи как Испания можеше да избегне кризата с тока и намеси България Енергиен експерт посочи как Испания можеше да избегне кризата с тока и намеси България "Европа трябва да защитава физичната среда, но и мрежовата", каза пък специалистът по киберсигурност Ясен Такев Почина Ирина Мутафчиева Почина Ирина Мутафчиева Тя е автор на множество публикации в централния периодичен печат и в специализирани издания А ако токът спре в такъв момент? А ако токът спре в такъв момент? Хаосът в Испания можеше да е още по-голям Най-малко 26 души загинаха при експлозия Най-малко 26 души загинаха при експлозия Починали са и деца В Мадрид тече грандиозно изкупуване на... В Мадрид тече грандиозно изкупуване на... По неволя: Транзисторите се връщат на мода Защо на Пиренеите останаха без ток? От Лисабон казаха има ли кибератака Защо на Пиренеите останаха без ток? От Лисабон казаха има ли кибератака В Мадрид обаче не бързат с констатациите
Володимир Зеленски, президент на Украйна Володимир Зеленски, президент на Украйна Ние ценим живота на хората, а не парадите Виц на деня Виц на деня Тя разбра, че трябва да си обръсне краката, когато Той я погали и каза:
- Шаро, махай се!
Виц на деня Виц на деня - Като малък исках да стана гробар...
- Защо?
- Спокойна работа, клиентите не се оплакват.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Село - място, където кокошките ходят сурови по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори