Яжте тези храни, за да сте здрави
Консумацията им е особено полезна през есента
През есента тялото има нужда от подсилване, за да се подготви за предстоящите студени дни. За целта е добре да заложите на 10-те суперхрани, които без проблем ще откриете на пазара през този сезон.
Те са вкусни и изключително полезни, тъй като са сред най-витаминозните и богати на полезни вещества. Тези природни храни за есента са перфектни за приготвянето на натурални сокове и смутита, които ще подсилят имунната ви система и ще ви донесат редица ползи за здравето.
Ябълки
Следвайте английската поговорка и похапвайте поне по една ябълка на ден. Ежедневният прием на ябълки намалява холестерола. Благодарение на фибрите в състава им, те потискат апетита и спомагат процесите на отслабване. За това помага и урсоловата киселина, съдържаща се в ябълките.
Нар
Вкусният нар е богат на антиоксиданти и калий. Изследванията показват, че нарът е истински еликсир за здравето ни.
Цвекло
То може да се приема сурово, на салата, или печено. Фолиевата киселина и батаинът в него спират възпалителните процеси в тялото. Червеният цвят на цвеклото пък се получава от пигмент, който има изразени антиракови свойства.
Брюкселско зеле
Често пренебрегвано, особено от малките деца, брюкселското зеле е един от най-полезните зеленчуци изобщо. В него се откриват витамин C, витамин К и безценните Омега-3 мастни киселини. Поради това е добре да му дадем шанс и по-често да го поднасяме на трапезата.
Тиква
Богата на фибри и пълна с калий и витамините А и С – перфектен избор за есенна храна. Освен това тиквата е нискокалорична и е подходяща за всеки разтоварващ режим.
Пащърнак
Източник на калий и богат на фибри, този на пръв поглед неугледен зеленчук е изключително полезен, пише gotvach.bg. Успешно може да го включите във всякакви сосове, супи и ястия. Той има приятен и доста сладък вкус, наподобяващ този на орехите.
Фурми
Изключително вкусни и полезни, те могат да се похапват сурови, както и добавени към десерти, яхнии и други сезонни ястия. В тях има малко мазнини и много калий и фибри.
Киви
В него има повече витамин С, отколкото в портокалите. Сред останалите полезни вещества, кивито радва с мед и калий.
Ряпа
Един от най-добрите есенни зеленчуци. Корените на ряпата са източник на витамин С, а в листата ѝ се откриват витамините А и К, както и фолиева киселина.
Карфиол
Този невероятен зеленчук се използва в приготвянето на редица есенни ястия. Чудесен източник на витамин С, той намалява нивата на холестерола и предпазва от рак, пише Фокус
Живот след смъртта: Жена видя Рая, срещна загубеното си дете и се върна да разкаже
Русе грее с 900 метра празнична светлина и нова коледна магия
Лекари без договор, пациенти без сигурност – защо бюджетът за 2026 е решаващ
Открит опасен микроорганизъм в мляко за кърмачета, изтеглят партиди от пазара
Властта се срива, Радев излиза напред
Откраднаха коледна елха от района пред училище в Радомир
Протест в Смолян срещу фотоволтаична централа: Жителите се опасяват за домовете и гората
Как евтините китайски дрехи заляха Европа
Въпросът остава: Кои са били хората, стреляли по деца в Сараево, като на сафари?
Тези хора да забравят за джинджифил, въпреки че се води суперхрана
Нова горивна схема затяга коланите: Бензинът в Иран вече не е даденост
Всички правим тази грешка: Тези ястия, стават по-здравословни, но чак на следващия ден
