×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Старите бургазлии гонели нежеланите гости с обяви в местния вестник


Старите бургазлии гонели нежеланите гости с обяви в местния вестник
Дълъг е списъкът на имениците, които са обявявали в тогавашния вестник "Бургазки фаръ", че не желаят гости вкъщи
20 Февруари 2012, Понеделник, 12:29 ч.
Автор: Бесове

Именниците се извинявали на първа страница, че са болни и няма да приемат

Стара, изключително полезна бургаска традиция, е изчезнала през годините, но архивните вестници още пазят спомена за нея. В началото на миналия век нашите деди са се опазвали от неканени гости - натрапници чрез обяви в местната преса, при това публикувани на първа страница. Изборът на място между друго не  е бил особено голям, защото вестниците са имали всичко на всичко само две страници.

Известно е, че у нас на имен ден гости не се канят и всеки, който поиска, може да уважи именика. В наши дни много рядко някой ще отиде непоканен, но преди 75 години в Бургас, особено в началото на януари, когато се празнува Васильовден, Йордановден, Ивановден  и т.н., нашите предци явно са се виждали в чудо от напиращите гости и са отказвали да се охарчват за големи почерпки.

„Семейство инж. Каракостови поради болест няма да приема гости вкъщи“. „Капитан Канев Иван поради болест в семейството му няма да приема на имения си ден“, четем в обявите, които заемат последните вестникарски колони отгоре до долу. Някои дори не смятат за нужно да изтъкват конкретна причина, а направо заявяват, че не желаят гости. „Иордан В. Друмев, държавен контрольор при общината, няма да приема посещения на имения си ден“, научаваме от тогавашния най-четен вестник „Бургазки фаръ“. Някой си инж. Богдан Ганчев също публикува обява, че няма да приема.

Според нас Бургас трябва да възобнови тази стара традиция, особено сега, когато сме в криза, ще плащаме рекордни сметки за ток и семейният ни бюджет е доста поизтънял. "Поради препиване на 31 декември и тежък махмурлук, Васил Василев няма да приема гости на именния си ден - 1 януари, а само SMS-и и поздрави във Фейсбук" - може да гласи един примерен текст на една съвременна обява.

Б.р.Besove.bg ще открие нова рубрика – какво най-важно се е случвало в Бургас преди 75 години, кое е вълнувало тогава нашите прабаби и прадядовци. Ако ни насърчавате с посещенията си и разберем, че ви е интересно, ще я поддържаме редовно.




10
Коментара
Ергенът бил смотаняк
Ергенът бил смотаняк 19/05/2024, Неделя 19:16 6
10
Коментара по темата
10.
mybxrspxegv
24.06.2013 15:31:11
0
0
mBQMYK , [url=http://ilxaxpdbxcjm.com/]ilxaxpdbxcjm[/url], [link=http://netpdnlrmlut.com/]netpdnlrmlut[/link], http://wmahxnmopzfh.com/
9.
zqggnbbbzjm
22.06.2013 06:54:44
0
0
SbvsYK <a href="http://pwwlsjilubzj.com/">pwwlsjilubzj</a>
8.
Morey
19.06.2013 15:28:04
0
0
A plaseingly rational answer. Good to hear from you.
7.
частен вестник
20.02.2012 19:59:32
0
3
Нещо много го окъсах откъм реклами. Моля, не ми идвайте на гости, но давайте обяви за именните си дни.
С радост ще ги приема. Цена на кв.мм. ХХ,ХХ валутни единици/
6.
краевед
20.02.2012 13:49:26
0
2
Спомените, за да документални и достоверни, за да носят истинската атмосфера на едни минали времена, трябва да са писане не чрез "ровене" в архивите, а от тогавашни съвременници! Уви за Бургас такива не са писани...А документалната стойност не се поднася от преписване на вестници и архиви, а от преживели времето и събитията, както например Симон Радев - "Стрители на съвр.България" и мн. други.
5.
До постинг № 3
20.02.2012 13:45:43
0
8
Понеже ми изчезна коментарчето, сего ще го подновя. Всички книги за стария Бургас са писани от хора и историци, заселили се в Бургас след 1944 година. Има само едни истински документални и вече загубени спомени на стария бургазлия, дрогериста Зурков, писани преди 1944 год. и прибрани, преди десетилетия, за съхранение от виден бургаски партиен деятел. Всичко останало са свободни съчинения и преразкази на съвременни "краеведи", защото в соцминалото, когато бъдещето беше светло, за "мрачното минало" не се говореше и пишеше. Тъжен факт...но факт.
4.
ретроБЯС
20.02.2012 13:39:28
0
5
Супер идея!
3.
До "аз съм "за""
20.02.2012 13:33:07
0
3
Не си прав, има много хора, които се ровят в архива, и факт за това са многото книги за Бургас, от които много интересни неща могат да се научат, чак понякога не вярвам че е възможно :)
2.
аз съм "за"
20.02.2012 13:11:35
0
11
Лично на мен много ми е интересно какво крият старите вестници отпреди 70 години. Никой в днешно време няма да отдели време да се рови в архивите за просто любопитство. Приветствам идеята, ще се забавлявам много.
1.
Чичо Манчо
20.02.2012 12:48:25
0
4
Гости не приемам, но подаръци - в пари и пиене - може!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Недялко Момата - най-бруталният килър в българската история, който убиваше за удоволствие Недялко Момата - най-бруталният килър в българската история, който убиваше за удоволствие Eксперти твърдят, че Момата е бил социопат, но не е имал психически разстройства Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Той вече се е срещал със собственика на варненци Павлин Николов Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Стaвa дyмa зa пpoизвoдcтвeнaтa бaзa нa ĸoмпaниятa зa дoгpaми и фacaдни peшeния "Kpyпaл" EOOД Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Цените на имотите у нас растат по няколко причини Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп На място са пристигнали няколко екипа на полицията, пожарната и Бърза помощ Ергенът бил смотаняк Ергенът бил смотаняк В интернет се появиха стари негови снимки, които предизвикаха същински взрив и лавина от коментари, за жалост повечето от които подигравателни Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Червенокосата дама, която бе синоптичка на Нова тв, преди да излезе за втори път в майчинство Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Изтипоса на снимката на жена, която набеди за крадла  Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Жилищата били продадени за 100 хил. лева Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Той е на мнение, че ако трябва в държавата на някого най-много да се увеличават заплатите, това са университетските преподаватели, учителите, лекарите и медицинските работници
Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Бен Афлек и Дженифър Лопес са пред развод, а мнозина смятаха, че ще остареят заедно Всеки трети сърбин мрази ЕС Всеки трети сърбин мрази ЕС Увеличава се броят на тези, които не искат страната им да е част от Европейския съюз Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Осем линейки и дронове също са част от спасителните усилия Топ 5 енергийни места в България Топ 5 енергийни места в България ма земи със силна и лековита енергия, за които хората разказват, че там компасите се побъркват, а часовниците спират Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” По чудо инцидентът се размина без жертви Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Вътрешният министър на Иран Ахмед Вахиди заяви, че ще отнеме време да бъде открит хеликоптера заради гъста мъгла Още един инцидент с кораб в Черно море Още един инцидент с кораб в Черно море Вчера службите в Румъния не коментираха причината за инцидента и не разпространиха информация за вероятен сблъсък Падна хеликоптер с президента на Иран Падна хеликоптер с президента на Иран Инцидентът е станал близо до Джулфа, град на границата с Азербайджан С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна Предвижда се и стимули за военнослужещите като парични премии или пари за покупка на жилище или автомобил, които според някои политически наблюдатели Украйна не може да си позволи Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Доскоро красавицата дори не отказваше селфита с феновете си, защо се крие сега обаче?
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори