×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Преди 45 години се провеждат първите преки избори за Европейски парламент


07 Юни 2024, Петък, 16:40 ч.
Автор: Флагман.БГ

7 юли 1979 г. е паметна дата за ЕС

На 7 юни 1979 г. са произведени първите преки избори за Европейски парламент. Изборите се произвеждат от 7 до 10 юни 1979 г. в 9 страни - членки на Европейската общност (Белгия, Федерална република Германия, Италия, Люксембург, Франция, Нидерландия, Великобритания, Дания, и Ирландия) за 410 депутати.

На срещата на високо равнище, проведена в Париж на 9 и 10 декември 1974 г., се решава преки избори „да се проведат през или след 1978 г.“, като на Парламента се възлага да представи нови предложения за замяна на първоначалния проект на конвенция от 1960 г. През януари 1975 г., предава dariknews.bg.

Парламентът приема нов проект на конвенция, въз основа на който държавните и правителствените ръководители, преодолявайки редица различия, постигат съгласие на своята среща на 12 и 13 юли 1976 г.

Решението и актът за избиране на членове на Асамблеята чрез всеобщи преки избори са подписани в Брюксел на 20 септември 1976 г. След като е ратифициран от всички държави членки, актът влиза в сила през юли 1978 г.

Европейският парламент е консултативен орган на Европейския съюз, избиран чрез преки избори за срок от 5 години. Броят на мандатите, които се полагат на всяка държава членка, е определен според броя на населението. За работата си членовете на Европейския парламент се организират не по национални, а по политически групи, според политическата си принадлежност.

В бюлетин „Международна информация“ на БТА четем за първите преки избори за Европейски парламент:

Западноевропейският парламент – как, кой, защо?

Днес и на 10 юни гражданите на деветте страни от Западноевропейската икономическа общност (ЕИО) ще изберат пряко 410 депутати с петгодишен мандат за Западноевропейския парламент.

Днес гласуват британците, ирландците, датчаните и холандците, а останалите от 180-те милиона западноевропейски избиратели или само желаещите да гласуват от тях ще се явят пред урните в неделя. В новия парламент, който ще запази единствено консултативни функции, подобно на предишния, „големите“ от деветката - Великобритания, Франция, ФРГ и Италия - ще разполагат с господстващ брой депутати: по 81.

Това са първите преки избори за Западноевропейския парламент. Досегашният подобен орган имаше 198 членове, които се делегираха от националните законодателни органи но имаха само съвещателен глас. Новият парламент, както и досегашният, няма да има законодателни пълномощия.

Кой, как, защо – част втора

Сочат се три основни подбуди за осъществяването на операцията „Преки избори за Западноевропейски парламент“:

С тях се цели да се компенсират с политически средства провалите в икономическата и валутно-финансовата интеграция на Общия пазар. Несполуките са в общата земеделска политика, в липсата на валутен съюз с реално действие и отсъствието на единна стопанска система.

  • Прави се опит да се оставят без аргументи онези, които застъпват становището, че управлението на ЕИО от тъй наречените „евробюрократи“ постепенно ще лиши от национален суверенитет страните-членки. Избраните пряко западноевропейския „парламентарни контрольори“ ще се опитат да разсеят тези опасения.
  •  Критиците на западноевропейската интеграция смятат, че Общият пазар се е превърнал в политическо-административен филиал на западноевропейските многонационални компании.


Как, кой, защо – част трета

Най-голяма в парламента ще бъде групата на социалистите и социалдемократите, предвиждат наблюдателите в Брюксел, които изтъкват липсата на ясна социално-политическа платформа в тяхната предизборна програма. Обръща се внимание, че в по-конкретна форма е изложена външнополитическата им програма, предвиждаща задълбочаване на процеса на разведряване на Стария континент.

Консервативните партии демонстрираха външно най-голям стремеж към националната интеграция, но политическите коментатори отбелязват, че в тяхната група не може да не се проявят националните особености, дължащи се преди всичко на характерните условия в различните страни - например в Италия християндемократите сътрудничат с комунистите, докато във Федерална Германия това изглежда недопустимо за ХДС /ХСС.

Избори за интеграция на монополите в Общия пазар
 
Днес в Англия, Ирландия, Холандия и Дания се произвеждат избори за депутати в парламента на деветте страни от Общия пазар, предава кореспондентът на БТА Йордан Божилов. Изборите във ФРГ, Франция, Италия, Белгия и Люксембург ще се състоят в неделя. От общо 410 депутати в парламента на ЕИО, Англия, Франция, ФРГ и Италия ще бъдат представени с по 81 депутати, Холандия - с 24, Белгия – с 16, Дания – с 16, Ирландия - с 15 и Люксембург – с 6. Съобщаването на резултатите от изборите в деветте държави ще започне в неделя вечерта.

Досегашният парламент на страните от Общия пазар включваше 198 депутати, определени от националните парламенти в отделните страни. Това бе по същество съвещателен орган, с твърде ограничени права. Решаваща дума в западноевропейския блок имат „Западно европейския съвет“ на ръководителите на деветте страни, заседаващи три пъти годишно, и съветът на министрите, който представлява форум на министрите по ресори - на Външните работи, на Финансите, на Земеделието и т н.

Поместваме част от статията на Петер Цимерман публикувана в служебен бюлетин „Материали от чуждестранния печат“  на швейцарския в. „Нойе цюрхер цайтунг“ от 14 юни по повод избора на Европейски парламент:

Европа на народите или Европа на правителствата

Швейцарски печат, в. „Нойе цюрхер цайтунг“, бр. 134/14 юни 1979 г.

Качество на парламента на Европейската общност се състои, както често се изтъква, неговото директно легитимиране чрез избирателите на деветте страни-членки. В това несъмнено може да се види едно завоевание на демокрацията в сравнение с досегашните събрания, депутатите в които бяха предоставени от националните парламенти из собствените им среди.

Той ще бъде ограничен до известна степен от значителната въздържаност на избирателите. Участието в похода към урните беше белязано със значителни различия - от по малко от една трета във Великобритания до близо седем осми в Италия. Общо взето, то беше с цели три пети по-малко от обичайното участие в национални избори, ала по-голямо от общите очаквания или опасения. Дали може да бъде смятано за проверка на зрелостта на европейските народи, е въпрос на тълкуване. В такъв случай трябва да се има предвид, че в повечето страни европейските избори не бяха сметнати толкова много за европейска работа, а по-скоро за премерване на силите между националните партии.

В сп. „По Света“ от 23 юни 1979 г. представяме изборите във Франция през погледа на кореспондента в Париж на БТА Димитър Шишманов:

Франция след изборите за Европейски парламент

При шумна кампания и ентусиазъм на политиците и агитаторите, но при безразличие и незаинтересованост на голяма част от избирателите Франция избра на 10 юни своите 81 депутати за Европейския парламент на деветте страни от Общия пазар.

40% от френските избиратели не пожелаха да пожертват за проектираната и интегрирана Европа и за нейния парламент дори неделния си излет и не гласуваха на 10 юни. Това е рекорд на въздържание от гласуване във Франция.

Непопулярността на „европейската идея“ (така на Запад наричат проектите за интеграция на капиталистическа Европа в Общия пазар и в атлантически рамки) е първият и най-важен извод от изборите за Европейски парламент. Не само във Франция, но и в другите страни на

Европейската икономическа общност. Рекордът в това отношение принадлежи на Англия – от всеки трима английски избиратели двама не пожелаха да гласуват за Европейски парламент.

В изборите за Европейски парламент във Франция, както и в другите 8 страни на Европейска икономическа общност, не настъпват изменения в съотношението на силите в националните парламенти. Резултатите от изборите не водят до падане на правителства и управляващи коалиции, до промяна във властта. Защото това не бяха избори за национални парламенти. Те обаче не са без значение, защото представляват една показателна проверка на политическите настроения на западноевропейците и на тяхното отношение към „европейската идея“, към проектите за икономическа, политическа, а и военна интеграция на капиталистическа Европа в Общия пазар под американо-западноевропейска хегемония и под властта на монополите и едрия капитал.

Новият Европейски парламент провежда учредителната си сесия в Дворецът на Европа в Страсбург. Евродепутатите избират Симон Вей за председател на Европейския парламент. По този начин тя става ръководител на първия пряко избран Европейски парламент и първата жена ръководител на институция на Европейския съюз. Две години по-късно получава наградата „Карл Велики“, която се присъжда за принос към европейското единство.




Андреа призна, че няма мъж
Андреа призна, че няма мъж 26/07/2024, Петък 19:59 2
Миле Китич пие като смок
Миле Китич пие като смок 26/07/2024, Петък 19:39 2
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шофьори, внимавайте! Дръзки крадци дебнат дали заключвате колите си в Бургас, двама вече изгоряха Шофьори, внимавайте! Дръзки крадци дебнат дали заключвате колите си в Бургас, двама вече изгоряха Близо 6 хиляди лева откраднали двама хитри бандити, но полицаите ги спипали Димчево става Палма де Майорка с най-луксозния си голф курорт в света Димчево става Палма де Майорка с най-луксозния си голф курорт в света Не в изкуствени водни басейни, а направо в Мандренското езеро тузарите ще разгръщат ударната зона на понтони Васил Киричев след сигнал до Флагман: Атака от конкуренцията е, защото съм успешен Васил Киричев след сигнал до Флагман: Атака от конкуренцията е, защото съм успешен Такъв случай с починал човек от жк. "Братя Миладинови" няма, никой не ми давал пари без да издам фактура, всичко е клевета, твърди управителят на погребална агенция „ВиваСват“ Ляв народен фронт ще обедини след броени часове над 15 партии за предстоящите избори Ляв народен фронт ще обедини след броени часове над 15 партии за предстоящите избори Очаква се левият блок по образец на Франция да приеме декларация   Това са кифличките на баба Станка за чудо и приказ Това са кифличките на баба Станка за чудо и приказ Тази рецепта е безотказно вкусна и лесна, няма да съжалявате ако пробвате! Явор Бахаров проговори за пиянска случка в Бургас Явор Бахаров проговори за пиянска случка в Бургас Аз ли съм единственият човек на тази земя, който е отишъл на купон, или съм единственият, който, след като се е почерпил, е задрямал на чист въздух на пейка, пита актьорът Поморийската художничка Нели Тодорова представя самостоятелна изложба в Бургас Поморийската художничка Нели Тодорова представя самостоятелна изложба в Бургас На нея ще бъдат показани различни по стилове и тематика картини, както и такива, непоказвани досега – съкровени и искрени Лиxвeнитe paвнищa и пo ĸpeдититe, и пo и дeпoзититe y нac ce ĸoлeбaят Лиxвeнитe paвнищa и пo ĸpeдититe, и пo и дeпoзититe y нac ce ĸoлeбaят Taĸa или инaчe, въпpocнитe ĸoлeбaния ca тoлĸoвa мaлĸи, чe ca пoчти нeзaбeлeжими ca oтдeлния ĸлиeнт, дoĸoлĸoтo нe влияят нa paзмepa нa внocĸитe пo oбcлyжвaнeтo нa дългa мy Ще се обърне в гроба: Вижте  какво се случва в замъка на Косьо Самоковеца Ще се обърне в гроба: Вижте какво се случва в замъка на Косьо Самоковеца Оказва се, че имотът на покойния контрабанден бос е много апетитна локация за куп звезди Нова измама в чалга средите, ползват името на Глория, за да опъват бръчки Нова измама в чалга средите, ползват името на Глория, за да опъват бръчки Фалшиви кадри обикалят социалните мрежи, създадени са чрез изкуствен интелект
Арестуваха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж Арестуваха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж Престъплението е станало на 14 май Могат ли смъртоносните вируси Шандипура и Нипа от Индия да стигнат до България Могат ли смъртоносните вируси Шандипура и Нипа от Индия да стигнат до България И двата могат да предизвикат енцефалит, като първият е опасен за децата, а другият засяга както малките, така и големите Бриджит Бардо скочи на Ердоган, ето какво писмо му написа Бриджит Бардо скочи на Ердоган, ето какво писмо му написа 89-годишната актриса призова да бъде оттеглен проектозакон за бездомните кучета Средната заплата в Сърбия вече е 855 евро Средната заплата в Сърбия вече е 855 евро В Белград средната заплата е 1075 евро, в Нови Сад - 982 евро, в Ниш - 813 евро Ад край бреговете на Филипините! Танкер с 1,4 млн. литра мазут потъна Ад край бреговете на Филипините! Танкер с 1,4 млн. литра мазут потъна Успяхме да спасим 16 от 17-те членове на екипажа, един от които е в неизвестност, заяви министърът на транспорта Джо Байдън: Време е да предам щафетата Джо Байдън: Време е да предам щафетата Американският президент каза, че се оттегля от кампанията в усилието си да защити демокрацията, поставяйки настрана личните си амбиции Арестуваха в Бодрум терорист, сложил бомба в колата на офицер в Москва Арестуваха в Бодрум терорист, сложил бомба в колата на офицер в Москва  При атентата вчера пострада и съпругата на руският военен  Гърците пропищяха: Туризмът излиза извън контрол Гърците пропищяха: Туризмът излиза извън контрол Броят на пристигащите през 2024 г. ще надхвърли миналогодишния рекорд от 35 милиона, което почти сигурно ще донесе още повече приходи от туристи след 10-процентно увеличение от 2023 г. спрямо 2022 г. Сравниха смяната на пола при деца с нацизма в интервю с Мъск Сравниха смяната на пола при деца с нацизма в интервю с Мъск Тези „хора“ трябва да бъдат вкарвани в затвора заради престъпленията си, смята милиардерът Полицай застреля жена, можела да го залее с вряла вода Полицай застреля жена, можела да го залее с вряла вода Байдън прати съболезнования на близките на чернокожата Соня Маси
Асен ГЕНОВ, анализатор Асен ГЕНОВ, анализатор Ваканцията на депутатите ще засили отвращението на хората Виц на деня Виц на деня Една жена се гледа в огледалото и казва на съпруга си:
- Чувствам се дебела и грозна, и сбръчкана. Имам нужда от комплимент.
- ОК, зрението ти е перфектно!
Виц на деня Виц на деня В аптеката:
- Може ли 20 презе*ватива?
- А торбичка ще желаете ли - пита аптекарката?
- Е, тя не е чак пък толкова грозна!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Прощавайте, защо сините сливи са червени?
- Защото са зелени!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори