×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Православно сдружение видя разкол в избора на сливенски митрополит


27 Май 2024, Понеделник, 13:21 ч.
Автор: Флагман

Окончателният избор на Арсений бе утвърден вчера

Православно сдружение видя разкол в избора на сливенски митрополит. Окончателният избор на Арсений бе утвърден вчера. Ето позицията на "Православен зов":

"Възлюблени в Господа Ваши Високопреосвещенства, ние членовете на сдружение „Православен зов“, се обръщаме към Вас, за да изразим своето становище голяма тревога по повод процесите, които текат в Българската Православна църква – Българска Патриаршия от няколко месеца, не без участието на част от митрополитите – членове на Светия синод.

Силно сме притеснени от опитите за разкол в БПЦ, които някои архиереи, не без намесата на външни фактори, се опитват да наложат. Първите думи като внушение за разкол бяха произнесени на 26-ти февруари от ставрофорен икономи Евгений Янакиев – предстоятел на храм „Свети Димитър“ в Сливен. Той се опита да обвини своите събратя – свещеници от Сливенска епархия в такива действия, само защото те, заедно с миряни и епархийски избиратели, се обявиха против решенията на Светия Синод от 24-ти февруари, с които касираха изборите за Сливенски митрополит и приеха противоуставна Синодална наредба. Чрез нея те искаха само те – владиците, да имат правото да избират митрополити, за да изключат от избора епархийските избиратели (и свещеници, и миряни).

Българското общество все още помни опитът да се внесе разкол в Българската Православна църква – Българска патриаршия, който води началото си от 1988 година, когато във Велико Търново под ръководството на йеромонах Христофор Събев е учреден Комитет за защита на религиозните права, свободата на съвестта и духовните ценности. Събитията ескалират, когато след промените през 1989 година той прави опити да регистрира нов Синод. През следващите няколко години, не без подкрепата на СДС, в която се влива и създадения от Христофор Събев съюз, се стига до запор на сметките на Светия синод, до окупиране на [и бива окупирана] Синодната палата. Ръкополагани са свещеници от страна на т.нар. Алтернативен синод. Настъпва разделение в храмове и епархии.

На 18-ти май 1992 година шест от 13 митрополити от БПЦ – Пимен Неврокопски, Стефан Великотърновски, Панкратий Старозагорски, Софроний Русенски, Калиник Врачански и Йоаникий Сливенски излизат със следното изявление: "Предвид опорочеността и нищожността на избора на патриарх Максим от 1971 г. трябва да се проведе нов избор за патриарх. С оглед на това и на основание чл. 17 от Устава на БПЦ следва да се избере наместник-председател на Светия синод, който да поеме председателството на Светия синод“. За алтернативен патриарх е избран Пимен Неврокопски.

Процесите в църквата продължават с десетилетие. За да се стигне до помирение и връщане на разколници - митрополити и свещеници, към Светия синод. Краят на разкола се слага през 2010 година.

14 години по-късно думата „разкол“ отново се опитва да „превземе“ обществото. И тя е провокирана от действията на трима митрополити – Пловдивски Николай, Старозагорски Киприан и Доростолски Яков, които съслужиха заедно с епископи от ПЦУ в църквата "Свети Стефан" в Истанбул, известна още като Желязната църква по покана на Константинополския патриарх Вартоломей. В съслужението са взели участие и Величкият епископ Сионий - игумен на Троянската и Бачковската света обител, Смолянският епископ Висарион - втори викарий на Пловдивския митрополит, архимандрит Харалампий Ничев - клирик на Вселенската патриаршия, архимандрит Максим, йеромонах Петър Еремеев - клирик на Пловдивска митрополия, свещеноиконом Тодор от Старозагорска митрополия, свещеноиконом Василий Кашоров, митрополитският протодякон Илиян Александров и протодякон Димитър Куманов.

Действия в разкол извършва и Сливенският митрополит Арсений още като Знеполски епископ – първи викарен епископ на митрополит Николай. Той е направил няколко противоканонични съслужения, заедно с митрополит Николай и с бившия игумен Петър Еремеев, низвергнат от свещен сан по 25 Апостолско правило с указ на руския патриарх от 11.03.2024 г., който е утвърдил решението на църковния съд на Московска епархия на Руската православна църква. Въпросните съслужения се случват в пределите на Пловдивска епархия на следните дати: 20.04.2024г. (Акатистна събота), 28.04.2024г. (Вход Господен в Йерусалим), 02.05.2024г. (Велики Четвъртък), 03.05.2024 г. (Велики Петък), 05.05.2024 г. (Второ Възкресение) и 09.05.2024г. (Светли Четвъртък).

Имайки предвид тези съслужения на епископ Арсений с низвергнатият от сан от Руската православна църква, бивш игумен Петер Еремеев, заявяваме, че той подлежи на църковен съд и низвержение по 10 Апостолско правило: „Ако някой, макар и вкъщи, се помоли с отлъчен от църковно общение, да бъде (и сам той) отлъчен“. Така е записано и в 4 правило на Антиохийския Събор]: „Ако епископ, когото събор е низвергнал от сан или презвитер, или дякон, низвергнат от епископ, дръзне да извърши някоя свещена служба, свойствена на предишния му чин - такъв по никой начин не може да има надежда нито да бъде възстановен в бившия си чин от друг събор, нито да бъде допуснат да представлява доказателства за свое оправдание. При това трябва да бъдат отлъчени от църквата и всички ония, които се събират с него, а още повече, когато, знаейки за произнесеното срещу гореспоменатите осъждане, дръзнат да общуват с тях“. А така също и в 9 правило на Картагенския Събор: „Ако някой епископ или презвитер приеме в общение заслужено низвергнат от църквата за извършени престъпления, нека и сам той попадне под същото наказание заедно с ония, които се отклоняват от каноническото осъждане от епископа си“.

Следователно, извършеното съслужение с низвергнат от страна на епископ Арсений, представлява непослушание към Църквата и се явява пряко нарушение на духа на съборността, тъй като Светия синод  не е приемал в общение низвергнатия клирик на РПЦ и не е разрешавал той да съслужи с български свещенослужители.

Всички тези действия на посочените по-горе митрополити и епископи през последните седмици доведоха и до протестите срещу избора на епископ Арсений за Сливенски митрополит. Той бе съпроводен и с виковете „Недостоен“, с които той бе посрещнат на входа на катедралния храм „Свети Александър Невски“ и съпроводен до Синодалната палата малко след като 7 от 12-ти митрополити гласуваха „за“ избора му.

За първи път в най-новата история на БПЦ новоизбран митрополит се посреща с викове, плакати и се прибягва до намесата на полицията, която да го защити от недоволството на миряни и свещеници. То беше предизвикано тъкмо от начина, по който Арсений бе избран за нов митрополит.

Напомняме, че всичко започна, след като беше касиран първия редовно и канонично проведен епархийски избор на 18-ти февруари 2024 г., според думите  на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан – наместник на овдовелия Сливенски престол епархийски избор. Тогава бяха избрани двама достоизбираеми епископи – Агатополския Иеротей с 26 гласа и Константийски Михаил с 22 гласа, за да се наложи три месеца по-късно Знеполският Арсений за Сливенски митрополит резонно. Именно това събуди крайното огорчение, а и гнева на миряните, не само от Сливенската епархия.

С действията си преобладаващата част от членовете на Светия синод показаха, че няма да се вслушат в гласа на миряните и на свещениците и ще налагат само и единствено по своя воля решенията си! Те обаче няма как да водят до братска любов и примирение!

Напротив – съслужението на митрополитите и епископите с разколници от ПЦУ, не без намесата на външни сили и в частност на патриарх Вартоломей, по чиято покана стана това съслужение в Желязната църква в Истанбул, надигат сред духовници, свещеници и миряни все по-често вълна на недоволство. Изрича се термина разкол, който обаче се предизвиква от членове на Синода, а не от свещеници, както гласят безпочвените обвинения на свещеник Евгений Янакиев.

Не бихме желали БПЦ-БП да участва в целенасоченото действие да се заобикалят, а сетне да се отхвърлят на църковните канони, както и да се признават „де факто“ някои нови еклезиологически ереси. Според нас, те несъмнено произтичат от влиянията на силните на деня и от всемогъщите светоуправници на този свят.

Бихме желали да призовем както архиереите, така и свещениците и миряните да се придържат към заветите на нашия достопочитан бивш Сливенски архиерей Йоаникий. Той ни завеща първо, да не влизаме в общение с никакви разколници (било то наши или от други православни църкви). И второ, да не смятаме за право правящ архиерей, който приема и одобрява еднополовите бракове и джендърната идеология. Молим се на Бога да ни опази от тези бичове на най-новото време и да не се осъществят те и в нашата родна православна църква, и в нашето Отечество.

Блаженопочившият митрополит Йоаникий преди да завърши своя земен път прозорливо предупреждаваше, че украинския разкол ще застигне БПЦ и завеща на своите духовни чеда строго да съблюдават каноните и тяхното отстояване дори до смърт, както повелява епископският обет: „Завинаги ще остана верен на Светата Майка Църквата и при никакви обстоятелства няма да встъпя в църковно общение с разколници и отстъпници от светата Православна вяра. … При това обещавам, че няма нищо да върша по принуда, макар и от силните на деня или от множество народ, ако и със смърт да ме застрашават, когато ми заповядат да сторя нещо, противно на божествените и свещени правила“, Приснопаметният митрополит Йоаникий, като възприемник на архиерейската чистота, строго съблюдаваше в неговата епархия да не бъдат допускани представители на разколническата ПЦУ дори и на ниво миряни, за което беше издал и изпратил изрично Окръжно писмо още през 2019 г.

Във връзка с горе изложението, ние от сдружение „Православен зов“ се обръщаме с призив към Вас – нашите архиереи, да не допускате разкол в Българската Православна църква, да се покаете за стореното, за да се възцари отново мира в родната ни Църква.

Крайно време е мълчанието на Светия синод по отношение на действията на част от митрополитите да бъде нарушено, а Уставът на БПЦ – БП да бъде спазван, така както е приет, а не с измислени правила и рестрикции в угода на малцината, които би трябвало да са пример на православните християни.

Ние сме за единството на Българската православна църква и против опитите за нейния повторен разкол!

Ние смятаме, че да се вкарва грубата политика в нашите църковни дела,  е дяволско начинание!

Ние не сме „мюрето“ за нечисти политически сметки и сатанински начинания както от „Запад“, така и от „Изток“.

Атанас Орачев – председател на сдружение „Православен зов“


В категории: Животът


1
Коментара
Всеки втори лекар у нас е над 55 г.
Всеки втори лекар у нас е над 55 г. 17/06/2024, Понеделник 19:00 2
Цветелина Янева се събра с Галин
Цветелина Янева се събра с Галин 17/06/2024, Понеделник 17:23 0
1
Коментара по темата
1.
Бог да е с нас !
27.05.2024 14:26:29
0
7
Разколът на хоризонта е между божият народ и клира !

Жадни за ВЛАСТ, монаси Николай и Арсений!
В тази жажда ще стъпкат всичко и всички.

Арсений не е ИЗБРАН за митрополит той бе НАЗНАЧЕН.
Все едно е чиновник и яефа си назначава служителка.

Бог да е с БПЦ !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Спипаха 11 мигранти на АМ "Тракия", изгоряха с по 3000 евро Спипаха 11 мигранти на АМ "Тракия", изгоряха с по 3000 евро Сред трафикантите има българи и сърби Очакваме ръст на туристите с 10 % Очакваме ръст на туристите с 10 % Имаме много чужденци – рано-рано се превърнахме в интернационален град, отбеляза още преди фактическия старт на сезона кметът Тихомир Янакиев Задържаха психичноболния, нападнал дете с нож Задържаха психичноболния, нападнал дете с нож Прокуратурата постанови незабавното му отвеждане в лечебно заведение Опитен измамник прецака тази певица с участие в Германия Опитен измамник прецака тази певица с участие в Германия Поп фолк звездата Мира се оплака от организатор на концерти, но се оказа, че не е първата подлъгана от него Община Царево и Тракийски университет изграждат Експериментален център за аквакултури Община Царево и Тракийски университет изграждат Експериментален център за аквакултури Предвижда се проектиране и изграждане на Център за култивиране и наблюдение на бяла мида и други мидени култури Шокиращо! Чистачи откриха труп на мъж от ж.к."Меден рудник" на плажа в Бургас Шокиращо! Чистачи откриха труп на мъж от ж.к."Меден рудник" на плажа в Бургас Стотици вероятно са минали покрай тялото днес, но не са му обърнали внимание Всеки втори лекар у нас е над 55 г. Всеки втори лекар у нас е над 55 г. В Плевен на 100 хил. души се падат 47 доктори, в Кърджали - едва 25 БСП няма да участва в разговори с ГЕРБ-СДС за кабинет БСП няма да участва в разговори с ГЕРБ-СДС за кабинет Гуцанов: Методиев "се появи" при регистрацията на листата на БСП НАП погна този актьор заради смешните 1,89 лв. данък НАП погна този актьор заради смешните 1,89 лв. данък Това са глупости, системите им не работят, скочи  комикът Мариан Бачев Парламентът дава 4 млн. лв. за нови коли за депутатите Парламентът дава 4 млн. лв. за нови коли за депутатите Те ще бъдат 70 на брой
Извънредно от Бъкингам! Лекарите на Чарлз в бойна готовност Извънредно от Бъкингам! Лекарите на Чарлз в бойна готовност Монархът взе решение, което променя живота му Милионерите в САЩ са повече от населението на България Милионерите в САЩ са повече от населението на България Те са се увеличили с 500 хил. за една година 17-годишна почина след "целувката на смъртта" 17-годишна почина след "целувката на смъртта" Ариана Рей Делфс от Флорида починала заради тежка инфекциозна мононуклеоза, причинена от вируса Епщайн-Бар ГЕРБ-СДС кани на срещи партиите по график ГЕРБ-СДС кани на срещи партиите по график Поредността е определена според електоралната тежест показана на последните избори Защо Даниел Бачорски е съсипан Защо Даниел Бачорски е съсипан Брат му е в комуна  Зеленски готов за мирни преговори още утре, ако Русия напусне Украйна Зеленски готов за мирни преговори още утре, ако Русия напусне Украйна  Конференцията за мир, която се проведе в Швейцария, приключи Бой на футболни фенове в Гелзенкирхен преди мача Англия - Сърбия, има задържани Бой на футболни фенове в Гелзенкирхен преди мача Англия - Сърбия, има задържани  Пострадали за няколко души Пари за Овена, любов за Близнаците, а Ракът да внимава с храната! Пари за Овена, любов за Близнаците, а Ракът да внимава с храната! Хороскоп за деня – 17 юни 2024, понеделник  Разярена пътничка се съблече и мина гола през летище Разярена пътничка се съблече и мина гола през летище  Персоналът в ступор Лошите мисли и чувства ли ни носят бедствията? Астролог зове да не обвиняваме ХААРП, а да се молим Лошите мисли и чувства ли ни носят бедствията? Астролог зове да не обвиняваме ХААРП, а да се молим Колкото по-бездуховно и неуважително подхождаме към по-напредналите в развитието си спрямо нас същества, толкова по-мощни ще са страданията и бедствията
Петър ВИТАНОВ, евродепутат: Петър ВИТАНОВ, евродепутат: Атмосферата в БСП е отровена Виц на деня Виц на деня - Прощавайте, къде е главният ви готвач?
- Отиде отсреща да хапне и веднага ще се върне!
Виц на деня Виц на деня Нарушител обяснява на катаджия:
- Бях под въздействия на психотропни същества...
- Казва се "вещества".
- Не, имам предвид жената и тъщата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук На оптимиста му харесва да живее. На песимиста му се налага.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори