×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Пълен абсурд! Как Иван Жабов продаде улица и остави цяло село на произвола


Пълен абсурд! Как Иван Жабов продаде улица и остави цяло село на произвола
Жителите на село Росеново нямат достъп до домовете си, готвят бунт на 25 май
23 Май 2024, Четвъртък, 15:40 ч.
Автор: Емел МАХМУД, снимки и видео: авторът

Скандалната продажба на имота е направена от предишното ръководство на Община Средец в лицето на екскмета Иван Жабов

Българинът се е нагледал на всякакви безобразия. Като например как се строи офис сграда върху тротоар в центъра на Бургас, на ъгъла на улиците "Христо Ботев" и "Фердинандова" по времето на Йоан Костадинов. Успешен опит да го настигне в класацията на абсурдите неотдавна направи бившият кмет на Средец Иван Жабов. Той пък реши да не издребнява с разни тротоари, а направо да продаде цяла улица - вярно, не е "Цариградско шосе", не е "Витошка", но все пак по нея се движат хора и превозни средства. И така, както си вървиш по пътя, изведнъж се блъскаш в ограда. Защото една отсечка от улицата вече е частна и новият собственик си я загражда. А ти - ако искаш прехвърчай, ако искаш обикаляй като гламав.

Този пореден цинизъм се разиграва в село Росеново, община Средец, където част от площада и част от единствения път, водещ до църквата и десетки къщи, стана частна собственост. Имотът дори вече е заграден и се готви строителството на склад. 

За скандалния случай алармираха Флагман.бг жители на село Росеново, които са потресени от продажбата на терена. Тя е направена в края на 2022 година от бившето ръкодовство на Община Средец в лицето на екскмета Иван Жабов.

През септември 2022 година той внася докладна записка в Общинския съвет за продажба на имот – частна общинска собственост в село Росеново. Парцелът е с площ 701 кв.м. Жабов мотивира предложението си, че в Общината е постъпило заявление от Светла Георгиева Палова за откриване на процедура за закупуване на терена. Предвид заявения интерес той предлага на Общинския съвет имотът да бъде включен в Годишната програма за управление и разпореждане с имоти - общинска собственост за 2022 година и обявен за продажба. В докладната е посочено още, че съгласно експертна оценка, изготвена от Бургаската търговско промишлена палата, цената е 3220 лв. Местният парламент одобрява предложението. След решението на ОбС-Средец е обявен търг с тайно наддаване, който се провежда на 11 ноември 2022 г. Единственият кандидат е Светла Палова. Процедурата се отлага за след седмица – 18 ноември. Отново кандидатства само Палова, която предлага сумата от 3435 лв. Печели търга, а на 7 декември 2022 г. се сключва и договорът между нея и Община Средец за продажбата. (ВИЖ ДОКУМЕНТИТЕ ПОД ТЕКСТА)

По информация на местните Светла Палова и мъжът й се занимават с продажба и монтаж на PVC дограма. А на терена в центъра на Росеново искали да изградят склад за дейността си. 

Пътят е заграден с мрежи

В селото екип на Флагман.бг завари заграден с мрежи терен, който на практика прекъсва пътя. За да стигнат до домовете си, хората са принудени да заобиколят оградата и да газят през тревата. Най-голямата им тревога е как ще мине линейка, ако, не дай Боже, се наложи. 

Кметството (вляво на снимката), в чиято сграда преди години се е помещавало училището, се намира от другата страна на площада, достъпът до него е само през тревата

Кметският наместник Андрияна Маврулкова каза, че никой от селото не е бил уведомен за продажбата на имота. Те разбрали едва година по-късно, когато купувачът е подготвил терена и поставил колове, за да опъне мрежа. Така са изтървали и сроковете за обжалване на процедурата. 

„Решението на Общинския съвет за продажбата е отпреди две години. Ние обаче разбрахме малко преди местните избори през октомври м.г. - когато сложиха металните колове тук. Никой не знаеше. Бившият кметски наместник не беше уведомил никого. Това е пътят, който е за останалата част от селото, включително за църквата ни, която много добре е поддържана, включително и за кметството. Друг път няма. Трябва да се направи нов обходен за нормалното преминаване. В момента достъпът е отрязан, дори линейка да се наложи да дойде, няма откъде да мине“, каза Маврулкова. 

Кметството и прекъснатият път от другата страна на оградата

Миналата седмица за първи път те се срещнали със собственика на имота. Той дошъл в селото, когато се поставяли мрежите. Местните опитали да разговарят с него, дори му предложили да откупят мястото на продажната цена. Той се съгласил да продаде имота, но на скадално скъпа цена – 20-30 хиляди лева. Те допускат, че той е предложил тази десеторно по-висока сума, за да ги откаже. 

Хората са категорични, че няма да се откажат от борбата да си върнат терена, готвят голям протест в събота, на 25 май

В Росеново нито са чували преди това за сем. Палови, нито са знаели кои са и с какво се занимават. Според кметския наместник собственикът няма интерес да строи каквото и да било там, целта му била да направи замeнка с друго, по-апетитно място в Средец. 

Още в петък, след поставянето на мрежите и отрязването на пътя, Маврулкова отишла при настоящия кмет Иван Кичев и го запознае с проблема. Той реагирал светкавично и веднага извикал в кабинета си няколко служители, за да потърсят решение. 

Сред  хората с потекло от Росеново е и д-р Иван Зайков, който е сред най-добрите ортопеди у нас, до него е баба Рада

„За г-н Кичев и екипа му това, което се случва в с. Росеново е безумие. Те ще проучат нещата и ще видят какви са вариантите за отварянето на пътя“, каза още Маврулкова. Подадена е и официална жалба до него, и до Общинския съвет. Кметът Иван Кичев отговаря официално, че е разпоредена проверка, проведени са и разговори с новия собственик на имота. След преглед на регистъра за общинските имоти ще бъде проведена нова среща с купувача, за да му бъдат предложени други обекти на територията на община Средец. (ВИЖ ДОКУМЕНТИТЕ ПОД ТЕКСТА)

Докато разговаряхме с нея, в центъра на селото се събраха жители на импровизиран протест. 

Това е пътят, който води до останалата част на селото и църквата, която се намира горе на възвишението, отсреща са имотите на хората, има и новопостроени къщи на млади семейства, които обаче с кола не могат да стигнат до тях

В момента, за да стигнат до имотите си от другата страна на селото, те са принудени да вървят през тревата или да използват високопроходим автомобил. Според тях не е вариант изграждането на обходен път около имота, тъй като теренът не го позволява. 

Собственикът на терена искал този терен, който се намира в Средец и на метри от къщата му. Мястото обаче било продадено

„Този път се ползва постоянно, а в момента сме принудени да заобикаляме. Сега е сухо, може да се мине, но при един дъжд това ще е невъзможно. Теренът е мочурлив, не виждам как ще се направи нов път, отдолу е дерето, има и мост. При един дъжд или сняг, няма да има излизане“, обясняват хората. 

Болно им е, че центърът на селото е разпродаден, но са категорични, че ще направят всичко по силите си, за да си върнат мегдана и пътя.  

Заграденият площад на селото

„Тук се водеха борбите навремето, играеха се хора, от цялата община идваха. Казах на купувачката Светла, а тя ми отвърна: „Вече няма да има хора“, споделя с мъка баба Рада Гарджева.

В село Росеново са родени видни общественици и интелектуалци. Сред тях е писателят и критик Петко Росен, на когото е прекръстено селото приживе. Неговата родна къща е на метри от заградения имот и реално няма достъп и до нея. Тя е необитавана от години, в окаяно състояние, но има идея за възстановяването й и превръщането й в къща-музей. Инициативата е на Тракийското дружество, като в нея ще се включи и Клубът на писателите. 

Според хората теренът по-надолу е мочурлив и е невъзможно да се изгради обходен път там

„Това вече няма как да стане заради наглостта на едни хора. А ако се случи, село Росеново ще живне. Тук ще идват гости от цяла България. Ще имаме къща-музей, в която ще се разкаже историята на Петко Росен, на Росеново – селото, в което са родени писатели, лекари, прокурори, певци“, казват още местните. 

Това е къщата на писателя Петко Росен, за която има идея да се реставрира и да се превърне в музей
До нея се стига само по тази пътека

Заради спокойствието и красивата природа интересът към село Росеново през последните години е нараснал. Млади семейства от региона са си построили къщи, които обитават през почивните дни, част от които се намират именно от другата страна на селото. Жителите на Росеново смятат, че интересът рязко ще спадне заради този случай. Затова призовават всички компетентни органи да се сезират и да вземат мерки преди да е станало късно. 

Те са готови да подадат жалба в Прокуратурата, а в събота, 25 май, организират голям протест. Той ще се проведе от 10 ч. в центъра и в него ще участват както настоящи жители, така и хора, свързани с Росеново. Недоволните канят и собственика на имота на разговор.
 

Докладната записка на екскмета Иван Жабов, която е гласувана на сесия на Общинския съвет през септември 2022 г. 
Решението на Общинския съвет за продажбата на имота
Протокол от проведения втори търг
Протокол от проведения втори търг

 

Договорът за продажба
Жалбата до новия кмет Иван Кичев
И неговият официален отговор

 




В категории: Средец


25
Коментара по темата
25.
До 20
25.05.2024 13:55:46
1
11
Къв масон е Зайков бе, семейството му са/ бяха, най-обикновени хора. Обаче твоята злоба те е погубила.
24.
До 23
25.05.2024 13:52:28
1
7
Жана Гарджева е била кметски наместник, и като такава е била длъжна да каже на хората и да не се съгласи, други ги боли гъза за селото, сега дали ти е ясно, има едно нещо козва се Морал, ама къде ти. Освен това в схемата пише за Обществени нужди, а тези тарикати грудовски ще им изсъхнат ръцете, може да сте сигурни. Никой с измама и кражба бял ден не е видял, Тиквата е жив пример..тоя спокойствие няма както и Доган и онова прасе, спят с охрана, ходят те са умрели хора, та и тази селянка купувачката от сега ще е така.
23.
...
25.05.2024 11:15:33
6
3
Тези, които са написали тази статия отидете се хвърлете от някой мост по-добре! Всичко е толкова преувеличено! Жана Гарджева в случая е девета дупка на кавала, не разбирам защо не се споменават останалите имена, разписали се в документите!? Един човек не може да продаде сам каквото и да е място - бил той Жабов или Гарджева! Ама той българина нали като нещо се напише от някоя преса и е готов да повярва на какво и да е било, без да се замисли са истината!
22.
До хахото
25.05.2024 11:12:24
0
6
Не пожелавай на хората лоши работи - връщат се като бумеранг.
21.
А на микрофона...
24.05.2024 06:46:08
9
10
На микрофона - Ванко Жабата
Той ще пее драги гости само за вас...
20.
Хахаха
23.05.2024 22:37:16
18
5
Зайков дъртия масон още ли не са го загризкали червеите??
19.
До 1
23.05.2024 20:05:09
13
8
Когато пуснат коментарите за кмета и шайката му.
18.
До 16
23.05.2024 19:36:33
12
20
Не те знам, къВ си, но определено си просТ, за да се одобри каквото и да е свързано с общинска собственост, първо минава през кмета, той го предлага на комисията, така че не се отваряй тъпанар, това винаги е било мегдана на селото, така че го духай.
17.
Крокоп
23.05.2024 18:41:53
1
20
Да го изринат тоя с корумпирания имот хората и да пускат едно дело и да се маха, Съединението прави Силата!
16.
Антон Даракчиев
23.05.2024 18:39:36
28
22
Естествено статията е пълна глупост, както повечето статии в този сайт. Жабов нищо общинско не е продал и няма как да продаде. Решението за продажба се взема от общинския съвет, а продажбата се извършва чрез търг. Това, че някой е решил да минава през този имот, защото оттам му е по-направо, не прави от имота улица. Продажбата е извършена по всички правила, законна е и няма как да бъде отменена.
15.
към ....13. Нема се опраим! 23.05.2024 17:51:50
23.05.2024 18:38:50
2
12
Заразна болест в България се разпространява бързо и безвъзвратно върху всяко чиновниче от село до върховете и тя се казва деградация - да гледат с презрение на тези,които ежедневно се трудят за да им изработят заплатките, да гледат с насмешка на законите и реда в държавата, да дерибействат и крадът безнаказано. Дали, ако им спрем заплатките и ако им променим избирателната система с пет човека интересчии да не могат да печелят властта бихме могли да я заличим завинаги тази зараза.
14.
Ами така стоят нещата кое е възмутителното днес ту
23.05.2024 18:20:16
0
7
Когато на една територия живеят само индивидуалисти, единаци,били те корумпета, мутри или човечета, чиято основна цел на живота е само и единствено личния келепир без да му пука за род и Родина ,абсолютно нищо не е учудващо.А най неясен е отговора на въпроса - защо с години ожесточено спорим и влизаме в словесни и физически конфликти , дълбоко вярвайки , че някой чужденец,който и да е той сърце , душа и пари дава България да е райска държава .Значи на нас своите не ни пука за държавата ни, но силно защитаваме и вярваме на чуждите, които са си възпитани да отстояват и действат само съобразно интересите на своята си държава и народ бидейки любезни , когато се покланяме иииии по не любезни, когато евентуално някой от нас се сети да се защити.
13.
Нема се опраим!
23.05.2024 17:51:50
2
23
Значи, ако още някой, като например, журналистката Стояна Георгиева тази сутрин, излезе по медиите за да ми обяснява, че е нормално и законно:
- партия да пере кеш, чрез фиктивни дарения на хора с големи заплати
- да получава един милион лева дарение от един човек
- да има черна каса и т.н.
- да признае на ФБ страницата си, че това е нормално, но важното е кой ги подслушва и да борят мафията,то аз най-официално ще поискам същите права и за мен самата!
Не знам къде.
Може би ще застана пред парламента с една табелка: Дайте ми и на мен право да събирам пари срещу фактури.
Или ще звъня по телефоните на изпълнителни директори, за да ми дадат ей така един, два милиона защото имам нужда.
А после, като стана министър-председател никога и за нищо да не ме търсят!
12.
Каквото сам си направиш и Бог не може да промени
23.05.2024 17:24:40
3
19
3аписите са правени от самите ПеПета, а първият запис Найо Тицин с гордост качи на стената на Промяната и го обяви гордо за истински!
11.
До БургЪзлията на хранилка на ПП
23.05.2024 17:19:42
6
22
Кирил Петков и Асен Василев сами са се записвали, а записите продали по погрешка заедно с палата си в “Чаталджагейт” за кеша на Кралицата на Винетките!
Къде пак ГЕРБ ти е в задния вход бре маскара?
За парата и кеша ПП изядат си месата, за парата и кеша ПП продават си душата!
10.
Бургазлията
23.05.2024 17:13:18
37
4
Скандалът бил кой е подслушвал?
Да, същината на скандала се състои не в съдържанието на записите , а защо фирма ГЕРБ ДПС подслушват ППДБ ?
9.
ХаХаХа пляс пляс педалите
23.05.2024 17:10:52
7
36
Ако в следващите 3 седмици чуете, прочетете или видите нещо насочено срещу ПП да знаете, че не е верно.
Така казаха Лена, Ицо Хазарта, Сабрутев и другите тамагочита.!
Даже про100 Киро не се е возил в колата на НСО май.
8.
Скандалът бил кой е подслушвал?
23.05.2024 16:52:29
2
38
Не, същината на скандала се състои в съдържанието на записите !!!
7.
Кешгейт и записите
23.05.2024 16:41:01
11
53
Кирил Петков и Асен Василев сами са се записвали, а записите продали по погрешка заедно с палата си в “Чаталджагейт” за кеша на Кралицата на Винетките!
Сделката става много светкавично, защото Асен Василев бърза да измами поредния си съдружник в Щатите, на който дължи пари и да си спаси имота, който щял да бъде запориран заедно с фирмата му. При продажбата в края на миналата година Кокорчо и Лорерите в взимат и пари на ръка и буквално за 24 часа трябва да опразнят сградата с размера на посолство. В бързината забравят да прочистят камерите със звук вътре и вън от лъскавата резиденция, с които Кокорчо опасал сградата от страх да не му ограбят шкафовете и касите с кеша, който трупал вътре. Цялата звукозаписна техника остава там и новата собственичка се оказва с безбезценен видео и звуков архив, който дори на моменти е с идеално качество, но повечето е с лошо, защото камерите не са записвали от самата конферентна зала. Но има и страхотно видео със звук, което скоро ще види бял свят. Файловете обхващат цялата 2022 и почти цялата 2023 година до септември, когато ПеПетата участваха в два кабинета и обсъждаха кешовите потоци с всички партии, включително и с ГЕРБ, но точно това с ГЕРБ няма да излиза засега.
6.
Жечо Станков експерт гаранцион
23.05.2024 16:13:53
41
39
В държавата на ГЕРБ ДПС е така.
5.
До 4
23.05.2024 16:12:30
3
44
Никога там не е бил имот, но дебелата от кадастъра може да изфабрикува че, и твоя апартамент е улица или не ти е ясно, тази свиня е за затвор, после тоя идиот жабов, както и всички в комисията. Въртете на хората площада и улицата.
4.
Барни
23.05.2024 16:06:59
52
15
Ясно се вижда от скицата, че през имота не минава улица. Продаден е за 3500лв., защо не го купи някой от тези загрижените. Това че от там минават, не значи че е улица.
3.
От
23.05.2024 16:05:16
31
58
гербаджийска жаба какво очаквате - некадърност и корупция.
2.
Мда
23.05.2024 16:04:02
4
36
Ами тая Жана Гарджева е била наместник тогава и се е подписала, защо не е уведомила хората в селото, това в съда ще падне, но разправия.
1.
Хахаха
23.05.2024 15:56:05
20
67
Пуснете коментарите за акад. Николай Денков .
Явно май наистина са напреднали ама в освояването на кинти защото като се пръкнаха нямаше платени статийки за тия мишоци 3 милярда дариха на украинците нашите деца умират болни пари за тях няма мишки скапани .
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тежка катастрофа на АМ "Тракия", млад шофьор се заби в мантинелата Тежка катастрофа на АМ "Тракия", млад шофьор се заби в мантинелата Няма информация за пострадали  Инспектори от Общината гонят тийнейджъри, скачащи от моста в Бургас Инспектори от Общината гонят тийнейджъри, скачащи от моста в Бургас Става въпрос за 14-15-годишни, предимно от кв. Кумлука  Завърши международният турнир по плажен хандбал на "Кико бийч" Слънчев бряг Завърши международният турнир по плажен хандбал на "Кико бийч" Слънчев бряг Всички деца, посетители на плажа в Слънчев бряг по време на изданието на турнира, имаха възможността да вземат участие и да се запознаят с атрактивния плажен спорт Нанесоха тежък удар на принц Хари и Меган Нанесоха тежък удар на принц Хари и Меган Кейти Пери и Орландо Блум са отказали поканата за петия рожден ден на Арчи Посрещаме най-ранното слънцестоене от 228 г. насам Посрещаме най-ранното слънцестоене от 228 г. насам  През последния уикенд на юни полумесецът ще попадне в една линия със Сатурн, Марс и Юпитер Грандиозен фолклорен концерт в Айтос! Хиляди българи пленени от магията на „Славееви нощи“ Грандиозен фолклорен концерт в Айтос! Хиляди българи пленени от магията на „Славееви нощи“ Вижте как градът се превърна в столица на изкуството В Созопол дадоха старт на летния сезон, очакват ръст на туристите с 10 % В Созопол дадоха старт на летния сезон, очакват ръст на туристите с 10 % Най-добрата новина за мен ще е ако няма лоши новини за българското Черноморие през лятото, каза кметът Тихомир Янакиев  Заради това предаване Геро изхвърли 20 години в коша Заради това предаване Геро изхвърли 20 години в коша Благодарение на новото предаване на Нова телевизия „Скрита самоличност“ актьорът отнася големи критики даже за собствените си умения на сцената Първите непалски работници вече са тук, запалатата им е 500 евро Първите непалски работници вече са тук, запалатата им е 500 евро За новите служители е осигурено настаняване, транспорт и храна Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид "Ние сме си на пързалката и тя е добре намазана, посоката е надолу", откровен е евродепутатът
Чувствах се така, сякаш някой е пробил дупка в гърдите ми, каза Шакира за Пике Чувствах се така, сякаш някой е пробил дупка в гърдите ми, каза Шакира за Пике Страданието, което изпитах, беше може би най-голямото, което някога съм изпитвала през живота си, споделя колумбийската суперзвезда Сензационни разкрития за Зона 51! Много интелигентни същества живеят във вътрешността на Земята Сензационни разкрития за Зона 51! Много интелигентни същества живеят във вътрешността на Земята Бившият полковник американските ВВС Бейли Удуърд проговори за тайното съоръжение Тя заключи приятеля си в куфар и го остави да умре в мъки Тя заключи приятеля си в куфар и го остави да умре в мъки Разследващите открили видеозапис на мобилния й телефон, показващ какво наистина се е случило Той беше бащата на секс телефона "Бялата лисица", но го разстреляха с 4 куршума Той беше бащата на секс телефона "Бялата лисица", но го разстреляха с 4 куршума Дълги години Толев работи в сферата на телекомуникациите – първо в БТК, после в първия частен мобилен оператор „Цитрон” Зеленски е най-великият търговец сред политиците, живели някога, обяви Тръмп Зеленски е най-великият търговец сред политиците, живели някога, обяви Тръмп Всеки път, когато идва в страната ни, той я напуска с 60 милиарда долара, а връщайки се иска още толкова, отсече бившият US президент "Ислямска държава" взе заложници руски полицаи "Ислямска държава" взе заложници руски полицаи Обвиняемите, които са взели заложници, са обвинени в тероризъм Кървав ад в Германия! Втори убит на Евро 2024 Кървав ад в Германия! Втори убит на Евро 2024 Издирват стрелец в германската столица Бой по улиците на Париж след протест срещу крайната десница във Франция Бой по улиците на Париж след протест срещу крайната десница във Франция 21 000 полицаи мобилизирани, за да спрат размириците Замразяването на конфликта в Украйна е рецепта за нова война, обяви Фон дер Лайен Замразяването на конфликта в Украйна е рецепта за нова война, обяви Фон дер Лайен Трябва да подкрепим всеобхватен, справедлив и устойчив мир, каза председателката на Европейската комисия  Зеленски ще отправи предложения за мир на Русия. Зоват Русия да върне на Украйна Запорожката АЕЦ Зеленски ще отправи предложения за мир на Русия. Зоват Русия да върне на Украйна Запорожката АЕЦ  Омиротворителите в Швейцария настояват и за достъп до пристанищата на Азовско море, но в Москва няма кой да ги чуе
Румен Радев Румен Радев за партията: Не коментирам паник атаките на лидерите, думата има медицината Виц на деня Виц на деня - Започваш много да ми харесваш, толкова си смешен и забавен...
- Ааа, т'ва е нищо. Ти гол да ме видиш...
Виц на деня Виц на деня - Защо казват на родния език "майчин"?
- Защото бащата не може да вземе ДУМАТА!...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Делфинът е може би едно от най-интелигентните животни в света, но комарът все още е най-аплодиран!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори