×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Продаваме двойно повече царевица на китайския пазар
  • НАП запорира 13 имота на Ивелин Михайлов от „Величие“
  • С 30% поскъпва водата в София за три години
  • Владимир Путин кацна в Северна Корея
  • Джокович ще играе на Олимпиадата
  • Хусите потопиха втори кораб в Червено море
  • На 19 юни православната ни църква почита паметта на Паисий Хилендарски
  • Байдън улеснява гражданството на мигранти, сключили брак с американци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Задава се академична цензура, която изключва истини и забранява мисленето


Задава се академична цензура, която изключва истини и забранява мисленето
Политическата намеса в академичното поле ще доведе до "интелектуален херметизъм", смята доц. Катя Михайлова
16 Май 2024, Четвъртък, 21:00 ч.
Автор: Тодор БЕЛЕНСКИ

Университетите са провокирани преди най-светлия празник да подготвят протестни действия 

Доцент Катя Михайлова е социолог и преподавател в УНСС. Свързваме се с нея не само по повод предстоящите избори, но и по темата за политическото влияние в образователната ни система.

- Г-жо Михайлова, предстоят парламентарни избори в България и такива за евродепутати. Каква кампания очаквате?

- Поредната от агоничния цикъл на политическите партии. Всеки утвърждава себе си като за последно, сякаш друг път няма да има. Е, то за някои може и да няма. Какво да се прави – продължаваме промяната, а промяната е най- изменчивото нещо на света.

Иска ми се не да върнем разума, защото не знам кой точно разум от близкото и далечно минало е добре да се върне, но най-после да се свържем с разума и мъдростта – не човешката, а Божията. Струва ми се, че само по този начин България може да стане стабилна, а Европа – силна.

- Кои са основните теми, които ще предопределят избора на българите?

- Чудя се дали ще избираме идеи и теми, дали ще преценяваме аргументи,  възможности и последствия, или ще изберем този, който най-много го дават по телевизията и най-скъпо го рекламират в социалните медии?  Дали ще се разкъсваме между острите ъгли на геополитическите n-ъгълници, вместо да съберем силите си в България? А може би много от нас въобще няма да избират? Отдавна се говори за намаляващата гласоподавателна активност. Хвърля се вина върху избирателите. А те вина нямат, просто не намират на кого да доверят управлението на обществото си. Едни искат да управляват държавата като корпорация. Опитаха се, при това не особено почтено. Видяхме, че не става. Други искат да управляват страната, коя да е страна, само да управляват. А дали някой иска да управлява България като родина? Дали знае как? Дали може?

- Като представител на академичните среди в България и преподавател в УНСС виждате ли политическа намеса в университетите?

- Разбира се! Политическа намеса има във всяко обществено поле – чрез политиката се регламентират и управляват социалните и обществени отношения. Друг е въпросът, че председателя на Съвета на Ректорите проф. Темелкова твърди, че „държавата е абдикирала от ангажимента си към образованието“, т.е. не изпълнява законовите си задължения и конкретни финансови обещанията към университетите, което провокира университетите точно преди най-светлия празник на духа български „24 май“ да подготвят протестни действия. Заплатите са нещо важно, включително и за нас, които работим в образованието. Но не са най-важното. Със заплати само, колкото и добри да са те, не можем да постигнем добро образование. Но можем да привличаме разнообразни придворни слуги на Нейно величество Неуката в университетите, които да печелят конкурси за академични длъжности. Ето това е по-големият проблем на висшето образование – критичната маса от подобни професори, доценти и други, които произвеждат стъпаловидна плетеница от… пиарски казано – имиджови щети за българското висше образование. В развързването на този възел държавата може и трябва да се намеси чрез политиката. Има много какво да се допълни, измени в Закона за висшето образование и в Закона за развитие на академичния състав в Р България. Има какво да се направи. Трудно ще е, защото вътрешната съпротива на системата не е слаба. Но, нали това означава държавник – да приеме проблема и да го реши.

Но Вие питате за друг тип политическа намеса. Онази, която погубва мисленето, образованието, културата. Знам я тази намеса. В други геополитически хронотопи вече е явна, търси си път и у нас.  Бързам да кажа, че този тип политическа намеса е възможна именно заради пропускливостта на критичната маса придворни на Неука в българските университети. Преди години унизително се говореше, че това ядро е съставено от комунистически номенклатурчици, съдържатели на явочни квартири и други подобни, знаете за какво говоря. Е, сега да кажа, че това поколение вече се пенсионира, но остави достойни наследници, които и днес приемат специални допълнителни правила, за да отстранят някой неудобен, както пише в романите за предишното българско време.

Политиката на „задоволения господинчо“, така Хосе Ортега и Гасет нарича човекът с посредствени възможности на властови позиции, най-напред се намеси в медиите и се опита там да наложи кой, колко, кога и как да приказва. Съзнателните граждани навсякъде по света не се почувстваха особено добре от подобни политически намеси и заговориха за цензура в медиите, за свобода на словото. „Задоволеният господинчо“, обаче, свърши своята работа в и чрез медиите – установи се във властта, изкова си изкуствена харизма, принуждава ни да уважаваме авторитета му и да унижаваме себе си.

Сега на пътя са му тези от нас, които продължават да отстояват свободния си избор. Наскоро прочетох в Закона за развитието на академичния състав в Република България, че свободния избор е основен принцип за научно развитие на всеки от нас – в чл. 1 е записано това. Очаквам го „Господинчо“ да се намеси политически в академичните отношения, за да намести спрямо себе си свободно мислещите, свободно избиращите, свободно защитаващите тези, забранени за неговото себелюбие.

Всъщност, очаквах го до скоро. Надявах се да е като Годо и да не дойде, но дойде и „продължаващата промяна“ много му помогна да се намеси. Примери няма да давам, Google може да свърши тази работа. 

Ще кажа само, че политическите намеси в академичното поле водят до „интелектуален херметизъм“ – без мислене,  без чувстване, без действане, не само в университетите, но в цялото общество. Цензурата в медиите може да ни се види сив кахър в сравнение с академичната цензура, която изключва истини, забранява мислене, дава път на безпътници.

- Това допринася ли за допълнително разделение в обществото?

- Не допринася за допълнително, а задълбочава същностното разделение в обществото. Не икономическото, не социалното, не половото, не дигиталното или политическото разделение, а именно разделението по интелект и нравственост, по духовност е фундаменталното. Затова и Конфуций стратифицира обществото именно по това на кой свише са му дадени познание и висока нравственост, кой ги придобива с труд, кой не може да ги достигне, дори и да се опитва, и на кой въобще не са му дадени. Ако ми позволите да кажа нещо християнско, то ще е, че и Бог подрежда хората според дарбите, които са получили – на върха са апостолите, след тях пророците, после учителите, следват ги лечителите, управниците и владеещите езици (І Кор. 12:28).

Когато тези подредби се разместват, поради неправомерни намеси били те политически или намествания на „задоволения господинчо“, и обществената, и академичната ситуация стават каскадно конфликтни. Днес са разместени и май не се чувстваме обществено спокойни. И ако това не ни харесва, то хайде да го променим! Ако се откажем или не можем, то ще трябва за дълго да замълчим.

- Въпросното разделение умишлено ли се прави и как може да бъде преодоляно?

- Честно казано вече ми омръзна да мисля за това дали някой злодеец прави нещо умишлено и какъв му е интереса да го прави като вижда, че и той страда. Реших да сменя посоката на мислене. Важно е какво искаме ние, какво можем да направим, за да живеем по-добре заедно в българското общество тук и сега. Иван Хаджийски казва, че ако има оптимистична теория за нашия народ, то тя може да бъде само и единствено научна. Мисля за това. Може би и той е мечтаел да види победата на същностно отдадените на Науката над придворните на Неуката. Може би и по неговото време, както и днес, неуки политици и не само са се хвалели с научни звания, за да усилят обществения си авторитет. От друга страна, колкото повече уча българската история, толкова повече научавам, че всяка българска победа започва от образование – от образа, който българите създават за самите себе си, и от духовността и нейното обаяние или автентична харизма.

- И като последен въпрос къде можем да намерим надежда около предстоящия светъл празник 24 май?

- Именно там, където изглежда, че е безнадеждно. В българския образ, който сме си създали и продължаваме да си създаваме чрез българското образование. Надеждата е дълг, казва богословът Николай Михайлов. То значи, че ако сме отговорни, задължително ще намерим и последваме надеждата. Ако не сме, ще затънем в петнистата чернота на блатото и „като жаба мокра“ ще повтаряме по цял ден „свойто име пред възхитена локва“, по Емили Дикенсън. Е, искам си надеждата. Намерила съм си я, защото си имам вярата в Словото.
2
Коментара по темата
2.
Мъгдик
17.05.2024 08:02:05
4
6
Ами то по принцип е силно не препоръчително мисленето, така че колко му е да го забранят. Личното ми мнение, а и на много други хора, е че Путин трябва да хвърли атомът, за да се направи генерален рестарт на системата. Всичко добро!
1.
читател
16.05.2024 23:04:57
0
5
Хубаво интервю. Благодаря на интелигентната и откровена доц. Катя Михайлова!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Разбра се коя е богатата дама, която се самоуби на АМ "Струма" Разбра се коя е богатата дама, която се самоуби на АМ "Струма" Жената с инициали А.З. спряла внезапно джипа си, слязла от него, качила се на парапета на виадукта и полетяла Унищожителен доклад от Брюксел за България, може да загубим милиарди Унищожителен доклад от Брюксел за България, може да загубим милиарди Зякъсняваме фатално с ПВУ Почина легендарен българин Почина легендарен българин Погребението ще се състои на 21 юни от 11 часа в Траурен парк на с. Златитрап Уникален дворец на 2 хил. години отваря врати в България Уникален дворец на 2 хил. години отваря врати в България "Армира" е призната за най-богатия частен дворец от римско време по българските земи Ледникът на Страшния съд - може би най-големият риск за Земята от години насам Ледникът на Страшния съд - може би най-големият риск за Земята от години насам Ако той се разтопи изведнъж или започне да се топи бързо, ще се изправим пред катастрофално покачване на нивото на Световния океан Могат ли бургазлии да се справят със задача от матурите за седмокласници Могат ли бургазлии да се справят със задача от матурите за седмокласници Вижте нашия социален експеримент Извънредно! Арестуваха кмет Извънредно! Арестуваха кмет Този път е бил закопчан, защото е продал камината за отопление на пенсионерския клуб във Войнягово Световната клубна звезда HVMZA открива с грандиозно музикално шоу Bedroom beach Световната клубна звезда HVMZA открива с грандиозно музикално шоу Bedroom beach Вече официално са обявени и най-очакваните събития за Лято 2024, вижте част от тях На Черешова задушница използвайте удобния градски транспорт на Бургас На Черешова задушница използвайте удобния градски транспорт на Бургас На всички, които в този ден искат да почетат паметта на починали роднини и близки напомняме, че могат да се придвижат до гробищния парк с помощта на градския транспорт Може да се запишете в новото издание на лятната академия по рисуване Може да се запишете в новото издание на лятната академия по рисуване Това издание се посвещава на 100-годишнината от рождението на големия бургаски художник Георги Баев
Ще изберат ли Великобритания първия AI-депутат Ще изберат ли Великобритания първия AI-депутат Стив вече е вписан в бюлетината, кандидатира като независим Легендарни рокаджии отказаха на "Величие" заради полк. Марков, нарекъл възрожденците ни "въшльовци" Легендарни рокаджии отказаха на "Величие" заради полк. Марков, нарекъл възрожденците ни "въшльовци" Осквернена е каузата, за която работим повече от четвърт век, обявиха от Епизод Екоактивисти напръскаха Стоунхендж с оранжева боя Екоактивисти напръскаха Стоунхендж с оранжева боя Паметникът в Южна Англия е част от световното наследство на ЮНЕСКО Не сте предполагали какви чудеса върши ябълковият оцет Не сте предполагали какви чудеса върши ябълковият оцет При някои хора такава болка се появява след дълъг работен ден и изчезва след добра почивка Човек лежи на платното и не мърда, вижте повече за кошмара на АМ "Тракия" Човек лежи на платното и не мърда, вижте повече за кошмара на АМ "Тракия" Мотористът лежеше на платното и не мърдаше, твърди очевидец Румъния се въоражава, изгражда военновъздушна база за 2,5 млрд.евро на Черно море Румъния се въоражава, изгражда военновъздушна база за 2,5 млрд.евро на Черно море Командирът на базата полковник Николае Крету каза, че Румъния е решила да подобри капацитета на базата Михаил Когълничану след руската инвазия в Грузия през 2008 г. и анексирането на Крим през 2014 г. Забраниха на тази плеймейтка да говори, защото... Забраниха на тази плеймейтка да говори, защото... Съдията дори ми се скара, че съм качила видеото с нападението в инстаграм“, оплака се красавицата  Това са верните отговори на матурата Това са верните отговори на матурата Във втория модул на изпита седмокласниците трябваше са направят подробен преразказ от името на неутрален разказвач на разказа "Изборът" на Кристин Димитрова Ужас край любим турски курорт! Избухна огромен пожар Ужас край любим турски курорт! Избухна огромен пожар Пламъците вече са унищожили площ от 575 хектара, съобщи министърът на земеделието и горите Ибрахим Юмаклъ Този автокрадец трябва да гние зад решетките, вижте бруталния разказ на една от жертвите му Този автокрадец трябва да гние зад решетките, вижте бруталния разказ на една от жертвите му Марио Илиев бе арестуван в Пловдив
Проф. Владимир ЧУКОВ, анализатор Проф. Владимир ЧУКОВ, анализатор Да си разменим загубени територии с Гърция - ние с излаз на Бяло море, те на Черно

Виц на деня Виц на деня Интервю:
- Умеете ли да работите добре в екип?
- Не.
- Вълк-единак, значи?
- Не, аз и сам не работя добре.
Виц на деня Виц на деня В полицията:
- Къде ви бяха парите?
- Тук в сутиена!
- А защо не му попречихте?
- Ами мислех, че е с добри намерения...!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да не изневерява мъжът, жената трябва да се променя. А за да не изневерява жената, мъжът не трябва да се променя.


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори