×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Изследване с ПЕТ-скенер без чакане - възможно е в НОЦ „Дева Мария“


Изследване с ПЕТ-скенер без чакане - възможно е в НОЦ „Дева Мария“
Д-р Халил Ашимов е началник на отделението по нуклеарна медицина в Националната онкологична болница в Бургас
15 Май 2024, Сряда, 10:37 ч.
Автор: Флагман.бг

Към началото на месец са извършени над 500 нуклерно-медицински изследвания, повечето от които ПЕТ/КТ

Разговаряме с д-р Халил Ашимов, началник на отделението по нуклеарна медицина в Национална онкологична болница „Дева Мария“

- Д-р Ашимов, вече три месеца работи отделението по нуклеарна медицина в Национална онкологична болница "Дева Мария", чийто началник сте Вие. Как протече периодът?

- През изминалите три месеца успяхме да постигнем изключително добри резултати в отделението по Нуклеарна медицина на Национална онкологична болница „Дева Мария“. Започнахме плавно, за да изградим перфектния синхрон - както вътре в екипа, така и с екипите на другите отделения, с които сме в изключително добра колаборация. Към началото на месец май сме извършили над 500 нуклерно-медицински изследвания, повечето от които ПЕТ/КТ. Успяхме да редуцираме времетраенето на ПЕТ/КТ изследването с близо 50% и дозата на радиофармацевтика с 30%, като това по никакъв начин не понижи качеството на образите, които получаваме. Преди три месеца много малко хора знаеха за нашето съществуване, като с всеки изминал ден се усеща увеличаване на търсенето на услугите, които се предлагат от наша страна, в това число и пациенти, които са се лекували до скоро в чужбина.

- Какви са приложенията на нуклеарната медицина в съвременната медицинска практика?

- Нуклеарната медицина е една изключително мултидисциплинарна специалност. Двата апарата (ПЕТ/КТ и СПЕКТ/КТ), с които разполагаме в отделението по нуклеарна медицина на Национална онкологична болница „Дева Мария“ ни дават възможност за колаборация с почти всички медицински специалности. ПЕТ/КТ изследванията са насочени предимно за пациенти със злокачествени заболявания, като СПЕКТ/КТ изследванията могат да дадат ценна информация както при пациенти с онкологични заболявания, така и при редица доброкачествени заболявания. Пример за това са заболявания на щитовидната жлеза, бъбреците, сърдечни заболявания, болести на централна нервна система и т.н. Предимството на нуклеарно-медицинските изследвания пред конвенционалната образна диагностика е , че те дават ценна информация, свързана не само с морфологичната структура на целевите органи и тъкани, но и данни, свързани с нарушения в тяхната функционалност.

- А как протича самото изследване с ПЕТ скенер?

- Първо е нужно да се прецени дали самият пациент е показан за изследване с ПЕТ/КТ. Пациентът представя лично всичката документация, свързана със заболяването му или ни я праща по куриер или на електронната ни поща. След като се прецени за подходящ за изследването, ние се свързваме с пациента и му съобщаваме за диетата, която трябва да спази в деня преди изследването, казваме му точната дата и часа, в които трябва да дойде при нас, за да проведем изследването. След пристигането на пациента се оформя необходимата документация, извършва се подготовка на пациента, в следствие на което той бива инжектиран с необходимия радиофармацевтик. Следва период на изчакване, необходим за биодистрибуция на радиофармацевтика и пациентът се поставя на ПЕТ/КТ апарата за провеждане на самото изследване. След приключване на изследването, пациентът напуска болничното заведение, като той няма право на прегледи и манипулации в другите отделения за деня, ако няма извънредни обстоятелства, налагащи това.  

- С какви проблеми най-често се сблъскват пациентите, които трябва да направят ПЕТ скенер?

- Нуклеарно-медицинските изследвания се популяризираха изключително много през последното десетилетие в България, в частност ПЕТ/КТ изследванията. Много от колегите не бяха запознати с предимствата, които предоставя тази методика в сравнение с конвенционалната образна диагностика и достъпът до изследването бе значително ограничен. С популяризирането на ПЕТ/КТ, вече мога смело да кажа, че този проблем го няма. Проблем, ако мога така да го нарека, за пациентите е, че по една или друга причина в някои от центровете се налага дълго чакане за извършване на изследването, както и за получаване на резултата от него. За наша радост в отделението по Нуклеарна медицина на НОБ „Дева Мария“ успяваме да извършваме изследванията и да връчим резултатите в максимално кратки срокове (от 3 до 10 календарни дни). 

- Какъв е Вашият опит в нуклеарната медицина?

- Занимавам се с Нуклеарна медицина от 2015 г. Участвал съм в провеждането на значителен брой разнообразни нуклеарно-медицински изследвания, повечето от които с ПЕТ/КТ (над 12 000 изследвания). Старая се да следя последните тенденции, свързани с развиването на тази мултидисциплинарна специалност и да ги прилагам в ежедневната клинична практика с цел да бъда максимално полезен за моите пациенти. Област на интерес са ми диагностика и проследяване на злокачествени заболявания, по-конкретно рак на белите дробове, злокачествени заболявания на млечните жлези и тумори на дебелото черво

Ако имате нужда от консултация със специалист по нуклеарна медицина или се нуждаете от изследване с ПЕТ скенер във възможно най-кратки срокове, можете да се обърнете към Национална онкологична болница „Дева Мария“- Бургас на тел. 056 89 62 62. Отделението по нуклеарна медицина работи с направления по НЗОК!
 


В категории: Бургас


Андреа призна, че няма мъж
Андреа призна, че няма мъж 26/07/2024, Петък 19:59 2
Миле Китич пие като смок
Миле Китич пие като смок 26/07/2024, Петък 19:39 2
България Всички новини
Шофьори, внимавайте! Дръзки крадци дебнат дали заключвате колите си в Бургас, двама вече изгоряха Шофьори, внимавайте! Дръзки крадци дебнат дали заключвате колите си в Бургас, двама вече изгоряха Близо 6 хиляди лева откраднали двама хитри бандити, но полицаите ги спипали Димчево става Палма де Майорка с най-луксозния си голф курорт в света Димчево става Палма де Майорка с най-луксозния си голф курорт в света Не в изкуствени водни басейни, а направо в Мандренското езеро тузарите ще разгръщат ударната зона на понтони Васил Киричев след сигнал до Флагман: Атака от конкуренцията е, защото съм успешен Васил Киричев след сигнал до Флагман: Атака от конкуренцията е, защото съм успешен Такъв случай с починал човек от жк. "Братя Миладинови" няма, никой не ми давал пари без да издам фактура, всичко е клевета, твърди управителят на погребална агенция „ВиваСват“ Ляв народен фронт ще обедини след броени часове над 15 партии за предстоящите избори Ляв народен фронт ще обедини след броени часове над 15 партии за предстоящите избори Очаква се левият блок по образец на Франция да приеме декларация   Това са кифличките на баба Станка за чудо и приказ Това са кифличките на баба Станка за чудо и приказ Тази рецепта е безотказно вкусна и лесна, няма да съжалявате ако пробвате! Явор Бахаров проговори за пиянска случка в Бургас Явор Бахаров проговори за пиянска случка в Бургас Аз ли съм единственият човек на тази земя, който е отишъл на купон, или съм единственият, който, след като се е почерпил, е задрямал на чист въздух на пейка, пита актьорът Поморийската художничка Нели Тодорова представя самостоятелна изложба в Бургас Поморийската художничка Нели Тодорова представя самостоятелна изложба в Бургас На нея ще бъдат показани различни по стилове и тематика картини, както и такива, непоказвани досега – съкровени и искрени Лиxвeнитe paвнищa и пo ĸpeдититe, и пo и дeпoзититe y нac ce ĸoлeбaят Лиxвeнитe paвнищa и пo ĸpeдититe, и пo и дeпoзититe y нac ce ĸoлeбaят Taĸa или инaчe, въпpocнитe ĸoлeбaния ca тoлĸoвa мaлĸи, чe ca пoчти нeзaбeлeжими ca oтдeлния ĸлиeнт, дoĸoлĸoтo нe влияят нa paзмepa нa внocĸитe пo oбcлyжвaнeтo нa дългa мy Ще се обърне в гроба: Вижте  какво се случва в замъка на Косьо Самоковеца Ще се обърне в гроба: Вижте какво се случва в замъка на Косьо Самоковеца Оказва се, че имотът на покойния контрабанден бос е много апетитна локация за куп звезди Нова измама в чалга средите, ползват името на Глория, за да опъват бръчки Нова измама в чалга средите, ползват името на Глория, за да опъват бръчки Фалшиви кадри обикалят социалните мрежи, създадени са чрез изкуствен интелект
Арестуваха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж Арестуваха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж Престъплението е станало на 14 май Могат ли смъртоносните вируси Шандипура и Нипа от Индия да стигнат до България Могат ли смъртоносните вируси Шандипура и Нипа от Индия да стигнат до България И двата могат да предизвикат енцефалит, като първият е опасен за децата, а другият засяга както малките, така и големите Бриджит Бардо скочи на Ердоган, ето какво писмо му написа Бриджит Бардо скочи на Ердоган, ето какво писмо му написа 89-годишната актриса призова да бъде оттеглен проектозакон за бездомните кучета Средната заплата в Сърбия вече е 855 евро Средната заплата в Сърбия вече е 855 евро В Белград средната заплата е 1075 евро, в Нови Сад - 982 евро, в Ниш - 813 евро Ад край бреговете на Филипините! Танкер с 1,4 млн. литра мазут потъна Ад край бреговете на Филипините! Танкер с 1,4 млн. литра мазут потъна Успяхме да спасим 16 от 17-те членове на екипажа, един от които е в неизвестност, заяви министърът на транспорта Джо Байдън: Време е да предам щафетата Джо Байдън: Време е да предам щафетата Американският президент каза, че се оттегля от кампанията в усилието си да защити демокрацията, поставяйки настрана личните си амбиции Арестуваха в Бодрум терорист, сложил бомба в колата на офицер в Москва Арестуваха в Бодрум терорист, сложил бомба в колата на офицер в Москва  При атентата вчера пострада и съпругата на руският военен  Гърците пропищяха: Туризмът излиза извън контрол Гърците пропищяха: Туризмът излиза извън контрол Броят на пристигащите през 2024 г. ще надхвърли миналогодишния рекорд от 35 милиона, което почти сигурно ще донесе още повече приходи от туристи след 10-процентно увеличение от 2023 г. спрямо 2022 г. Сравниха смяната на пола при деца с нацизма в интервю с Мъск Сравниха смяната на пола при деца с нацизма в интервю с Мъск Тези „хора“ трябва да бъдат вкарвани в затвора заради престъпленията си, смята милиардерът Полицай застреля жена, можела да го залее с вряла вода Полицай застреля жена, можела да го залее с вряла вода Байдън прати съболезнования на близките на чернокожата Соня Маси
Асен ГЕНОВ, анализатор Асен ГЕНОВ, анализатор Ваканцията на депутатите ще засили отвращението на хората Виц на деня Виц на деня Една жена се гледа в огледалото и казва на съпруга си:
- Чувствам се дебела и грозна, и сбръчкана. Имам нужда от комплимент.
- ОК, зрението ти е перфектно!
Виц на деня Виц на деня В аптеката:
- Може ли 20 презе*ватива?
- А торбичка ще желаете ли - пита аптекарката?
- Е, тя не е чак пък толкова грозна!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Прощавайте, защо сините сливи са червени?
- Защото са зелени!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори