×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Д-р Яна Симова: Здравеопазването е първи приоритет на българите. Изправени срещу „Сърце и Мозък“ София, популистите губят и изчезват


Д-р Яна Симова: Здравеопазването е първи приоритет на българите. Изправени срещу „Сърце и Мозък“ София, популистите губят и изчезват
Министър Кондева, моля, решете и не се страхувайте, хората ще Ви благославят, заявява още директорът на Българския Кардиологичен Институт
23 Април 2024, Вторник, 08:00 ч.
Автор: Пресцентър "Сърце и Мозък"

Докато няма обективна структурна реформа с ясна регулация за силна национална конкуренция по качеството и без постоянна, произволна намеса с трескаво субсидиране, ще продължаваме да водим срамните и много тъжни класации по обща и детска смъртност в Европа, коментира още директорът на БКИ

„Главната ми професионална и изследователска страст е напредналата медицина и водещата медицинска наука. Управлението на голяма научноизследователска организация и многоплановото методично ръководство на най-новите и модерни болници неизбежно ме насочи към концептуални анализи в политиката на здравеопазването у нас, Европа и развитите демократични страни“, заявява  проф. д-р Яна Симова, д.м. от София, директор на Българския Кардиологичен Институт, с над 400 научни публикации във водещите световни издания.

- Д-р Симова, обявилите се срещу лицензирането на „Сърце и Мозък“ София от МЗ и НС, вече не са част от политическата картина? Защо според Вас се получава така?

Защото те не могат да отговорят на въпроса как тази нова болница, която практикува медицина и научни изследвания на европейско и американско ниво, ще накърни гарантираното в закона право на избор и интересите на софиянци, които имат едно от най-ниските нива на задоволство от медицинската помощ в страната и в Европейския съюз. Упражняваният през последните четири години, под всякакви форми, включително чрез парламентарния контрол, примитивен популизъм има тежък конфликт със себе си. Популизмът няма достойнство да признае простата истина, че частната инициатива е компетентна, поема най-тежката патология в болниците извън София, работи модерно 24 часа в денонощието и 7 дни в седмица и има забележително добри социални резултати за всички – от ниска вътрешноболнична смъртност и висока индустриална производителност до рекорден БВП и невиждана данъчна събираемост.

Основополагащата теза на политическия популизъм, че „онеправданите маси“ или „редовните чисти хора“ (в терминологията на марксизма – „пролетариатът“) трябва да се противопоставят на „корумпирания политически елит“ тук не работи. Всякакви камуфлажни инсинуации с препълнена здравна карта се разобличават от факта на хилядите празни лицензирани легла в „болниците-табелки“. ‚Сърце и Мозък‘ София няма нищо общо с политическите елити и още по-малко с корумпираната част от тях.  Новопроектираната българска болница е частна инвестиция „на зелено“ с ясна и чиста структура, а не приватизация или офшорка и не е инжектирана с европейски фондове или безвъзмездни грантове. Най-важното, ‚Сърце и Мозък‘ София е отворена за всички без ограничение по възраст, образователен ценз или имуществено състояние, език, пол, етнос и т.н. конституционно признати и гарантирани, равенства, свободи и права. Абсолютно перверзна е мантрата на популистите „няма нужда от нова голяма болница в София“ – ами оставете хората да преценят – ако погине като непредпочитана, инвестицията погива за инвеститора! Просто издайте лиценза и гледайте, но аз, от позицията на достойнството и нормалността, предричам, че тогава всички популисти първи ще потърсят помощ при някои от нас или моите световноизвестни колеги от Съединените щати, Германия, Франция, Италия, Чехия или Швейцария, които гостуват за консултации и операции. 

Конкуренцията в демократичния свят на пазарната икономика е двигател на развитието и това е особено вярно за конкуренцията по качество в здравеопазването. Моите хиляди пациенти от София и цялата страна са възмутени от потискането на конкуренцията по качество и недопускането на модерната нова болница в столицата. Стотици колеги, висококвалифицирани лекари в държавни болници с хиляди пациенти, са също много възмутени от административния произвол и гьонсуратското пренебрегване на решението на ВАС от предшествениците на министър Кондева и всички ние ще се произнесем на изборите много ясно. Причините за посоченото поведение могат да са различни – от клиентелистки и еснафски сметки за пазене на статуквото до изнудване и рекет, но каквито и да са, така реализираното и продължаващо бездействие е по същество блокиране на реформата и потъпкване правата на пациентите. И никаква здравна карта в нейния сегашен снимков вид на статуквото няма смисъл да се прави. Има обаче голям смисъл да се направи пътна карта на развитието на сектора, в която държавата да изпълнява поне една функция както трябва – регулаторната – и да прехвърли всички годишни субсидии в размер на около 700-800 милиона, които сега раздава безразборно на пропадналите болници в големите градове, към НЗОК за по-добро покритие и с цел намаляване на доплащанията в болничната и доболнична помощ.

- Как „Сърце и Мозък“ София ускорява и приближава реформирането на българското здравеопазване!

С водещи резултати в кардиохирургията, кардиологията, неврохирургията, неврологията, онкологията, ортопедията и още две дузини профилни клинични специалности ‚Сърце и Мозък‘ София ще ликвидира опашките от пациенти и ще издигне клиничните резултати в столицата. Конкуренцията по качество ще принуди редица звена от частния и особено от държавния и общинския болничен сектор в столицата да се реформират, без да чакат намесата на министъра или кмета. Ако успоредно с това МФ престане всяка година да субсидира бездънните дългове на държавните болници, които потъват в партийни или шуробаджанашки джобове, касата спокойно ще посреща нарасналите плащания на извършена и проверена лечебна дейност във всички добре работещи болници и доболнични практики. Това е реформата, която хората очакват при повишен контрол за спазване на стандартите от всички и връщане на разходи за здравеопазване от публични източници над 5,5% от БВП, дори да се приближат към 6,6% в следващата година и да скъсим поне малко огромното изоставане от средноевропейското ниво. Честната оценка на ситуацията и въвеждането на масова и безусловна конкуренция по качеството ще извършат реформата, г-жо министър д-р Кондева, и моля не се страхувайте да издадете лиценза, не се самосъжалявайте или прикривайте зад късия хоризонт на служебния мандат – Вие също трябва да спазвате закона! Оставете светла административна следа в българското здравеопазване за рекордно късо време, а нашата любов и всеотдайност към модерната медицина, учебната и научноизследователската работа ще реализират реформата.

- Здравеопазването е първи приоритет на българите, вярно ли е че в районите с преобладаващи частни болници като Плевен, Бургас и Пловдив средната продължителност на живота е по-висока?

Примитивните популисти не виждат напредъка, защото гледат само капсулирана София, а се вайкат, че бюджетът на касата през тази година е достигнал „невижданите“ 8 млрд. Твърди се, че доплащанията в болниците и кабинетните в София надхвърлят 50% от публичните разходи, без за това да има достоверни данни. Моят извод е, че спрямо порасналия над 205 млрд. БВП, дори условно да приемем общо 10 млрд.  разходи за здравеопазване в цялата страна, те са крайно недостатъчни, защото са около 4,9% от БВП, което е на дъното в ЕС с нива от 7,2% до над 14,4%. Медицинската помощ, болнична и доболнична, навсякъде струва почти еднакво, и в България, и по света, и затова бюджетът на касата за 2024 г. пак няма да стигне! Ние осигуряваме европейско качество в болниците на български цени само защото лекарският труд е недооценен и цената на енергията се задържа все още ниска, а най-вече защото населението не е обхванато изцяло, не се диагностицира навреме и не се лекува, или не се лекува своевременно, а и нерядко неправилно, което води до тежки и скъпи усложнения. Популистите използват пропорциите превратно, даже смешно, без да разграничават важните измежду тях. Докато няма обективна, неидеологизирана, структурна реформа с ясна регулация за силна национална конкуренция по качеството и без постоянна, произволна намеса с трескаво субсидиране, ще продължаваме да водим срамните и много тъжни класации по обща и детска смъртност в Европа.

Отделно от цялостното безхаберие и корупцията в управлението, никой не провежда диференцирана политика на подпомагане на най-уязвимите и нуждаещи се социални слоеве, особено в отдалечените райони, които не могат да доплащат, не се консултират и диагностицират и се лекуват само по спешност. Трябва да има специален фонд, така че да се осигури реализирането в пълнота на техните конституционни права на живот и достъп до здравеопазване в „социалната държава“.

В Нидерландия, с изцяло частно болнично здравеопазване, задоволството на пациентите е най-високото в света. България, при 33/67%, дори не е достигнала съотношението 60/40% в Германия между частни и публични (държавни и общински) болници. В България и новите, и старите политически партии се плъзгат постоянно в популизъм, макар и в различни форми и степени, без да имат ясна дългогодишна и реалистична здравна политическа програма или пътна карта за реформите. А хората, моите пациенти, искат ясно да знаят кога и какво следва в структурата на здравеопазването и в другите сектори, докога редица семейства ще събират отчаяно пари за операции в частни болници в Турция и другаде, защо конкуренцията по качеството и модерните инвестиции продължават да се потискат ?. За част от ултра популистите пазарният принцип няма място в здравеопазването, а защо в Турция и в Европа или касата, или министерството превеждат пари, а не използват „непазарни, възвишени“ лозунги за своето лечение ?. Баламосването с клишета или празнословие, често далеч от книжовния език, отдавна е загубило смисъл и е бумеранг под формата на наказателен вот или негласуване на следващите и на всички следващи избори.

Популистите говорят за ценности, много ценности, но в действителност няма нови факти и последователни политически решения. Манифестираните провали в запазените за изключително държавно управление сектори като правораздаване и обществен ред, сигурност, отбранителни способности и даже образование предполагат в здравеопазването да се създаде трайна регулация за насърчаване на качеството и държавата само да увеличи контрола, като просто  позволи на сегашната частна инвестиционна инициатива да донесе добри общонационални резултати.

Политиците анти-популисти трябва да ни обединят с личен пример и прагматична програма, със срокове, ресурси, точни резултати и доказана компетентност. Развитието на модерното здравеопазване е обединителна тема, но никой политик не я използва за общонационалното благо на „Съединението прави силата“.  Хората виждат и се разгневяват, вчерашните полулисти често стават слабо активен или пасивен „политически корумпиран елит“, защото те никога не са искали или можели да станат честни и всеотдайни представители на народа! Тези хора, моите пациенти,  заслужават моите знания, труд и уважение, но всички ние, избирателите, заслужаваме любовта и всеотдайността на политиците, тяхна честност към фактите и достойно отношение към насърчаване на развитието.


В категории: София


Флагман.БГ Той се оказа мъж мечта Той се оказа мъж мечта 13/07/2024, Събота 22:00 2
Флагман.БГ Титлата на "Уимбълдън" е в Чехия Титлата на "Уимбълдън" е в Чехия 13/07/2024, Събота 21:18 0
Флагман.БГ Това село има собствен аромат на билка Това село има собствен аромат на билка 13/07/2024, Събота 21:00 0
Флагман.БГ Германия е под порой Германия е под порой 13/07/2024, Събота 20:40 2
Флагман.БГ В този град времето днес беше непоносимо В този град времето днес беше непоносимо 13/07/2024, Събота 20:20 0
България Всички новини
Впечатляващ финал на Солинария 2024 Впечатляващ финал на Солинария 2024 Младежкият арт фестивал „Солинария“ стартира на 2 юли, а в 5-те фестивални вечери на магичната сцена излязоха десетки талантливи музиканти Той се оказа мъж мечта Той се оказа мъж мечта Любовта му с Ива Бека се оказа по-силна от всичко Продават 5-звезден комплекс в Свети Влас за 15 млн. лева Продават 5-звезден комплекс в Свети Влас за 15 млн. лева Имотът се намира на брега на морето и е с площ над 9 квадратни метра Три еднотипни чешми вече работят в центъра на този град Три еднотипни чешми вече работят в центъра на този град От „Паркове и градини" призовават чешмите да не стават обект на вандализъм Наркобосовете Иво и Петър от Свети Влас заковани от ГДБОП Наркобосовете Иво и Петър от Свети Влас заковани от ГДБОП Уж безработните, но много богати млади мъже, са сочени за лидери на ОПГ-то Това село има собствен аромат на билка Това село има собствен аромат на билка В наши дни няма къща в това село, в която да не се отглежда чудната билка НАП започна здрави проверки по Южното Черноморие, инспектори влязоха в над 500 обекта НАП започна здрави проверки по Южното Черноморие, инспектори влязоха в над 500 обекта Най-честите нарушения са за неиздаване на фискален бон и разминаване между сумите, маркирани на касовия апарат и наличностите в касата В този град времето днес беше непоносимо В този град времето днес беше непоносимо Оранжев код за опасни жеги имаше днес в цялата страна, очаква се и утре Просяци и дрогирани младежи тормозят пловдивчани Просяци и дрогирани младежи тормозят пловдивчани В съседните магазини за техника много често са наблюдавали как мъже от ромски произход обикалят по паркингите и уж указват на шофьорите къде има свободно място, а после настояват "услугата" да им бъде платена Ходят ли истинските бургазлии на плаж, вижте анкетата на Флагман.бг Ходят ли истинските бургазлии на плаж, вижте анкетата на Флагман.бг Днес направихме един социален експеримент, за да развенчаем или потвърдим един мит
Джо Байдън е разговарял с Доналд Тръмп Джо Байдън е разговарял с Доналд Тръмп Републиканецът е напуснал болницата след стрелбата срещу него ФБР поема разследването на стрелбата в Пенсилвания ФБР поема разследването на стрелбата в Пенсилвания  20-годишен мъж от Пенсилвания е снайпериста, стрелял по Доналд Тръмп Извънредно! Снайперист простреля Доналд Тръмп и го ликвидираха Извънредно! Снайперист простреля Доналд Тръмп и го ликвидираха Загинал е и човек, присъствал на митинга, друг е ранен. Стрелецът ще открие, че няма по-вълшебно хапче от любовта Стрелецът ще открие, че няма по-вълшебно хапче от любовта  Хороскоп за деня – 14 юли 2024, неделя  Титлата на "Уимбълдън" е в Чехия Титлата на "Уимбълдън" е в Чехия Барбора Крейчикова, която е смятана за специалист в играта на двойки, в каквато комбинация има седем триумфа в "Големия шлем", днес донесе втора поредна титла на своята странa Германия е под порой Германия е под порой Наводненията доведоха до временното затваряне на спешно отделение на болница, докато преливащи язовири причиниха допълнителни щети в някои жилищни райони 11 души загинаха заради свлачища във Виетнам 11 души загинаха заради свлачища във Виетнам Микробус бе затрупан с 16 души пътници в него Затвориха магистралата до Солун заради голям пожар Затвориха магистралата до Солун заради голям пожар Полицаи отклоняват пътуващите през селата около Серес, за да избегнат опасните участъци Ад в турски курорт, десетки пострадаха Ад в турски курорт, десетки пострадаха Туристически автобус, чиито спирачки отказали, се е спрял след като се блъснал в стена и рикоширал в 3 превозни средства 11-годишно момиче загина и 32 са ранени при катастрофа в Турция 11-годишно момиче загина и 32 са ранени при катастрофа в Турция Инцидентът с автобус е станал в южната част на страната
Илхан АНДАЙ, анализатор Илхан АНДАЙ, анализатор Наследникът на Пеевски до Доган е с прякор на хищник - Вълка Виц на деня Виц на деня Блондинка се обажда на приятелка:
- Знаеш ли, вчера съвсем близо до нас откриха автомивка. Колко удобно! Мога и пеша да отида
Виц на деня Виц на деня След семеен скандал:
- Край, напускам те! Отивам си обратно при мама!
- Късно е, тя преди малко дойде тук. Напуснала баща ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една блондинка влязла в интернет и на успяла да излезе.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори