×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Започна националното външно оценяване за учениците от 4 клас
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как стратегията на Биби Нетаняху рухна


20 Април 2024, Събота, 20:40 ч.
Автор: Флагман.бг

Доверието в Нетаняху се срина до 15%

Атентатът от 7-ми октомври. Това промени всичко за Бенямин Нетаняху. Такова нападение изобщо не би трябвало да е възможно. Особено по време на управлението на Господин Сигурност - прякор, който използва за себе си самият Биби, както го наричат почти всички в Израел. Още когато изненадващо печели изборите през вече далечната 1996 г., Нетаняху го прави под слогана "Да направим мира безопасен". През годините това е лайтмотива на неговото управление - защитникът на Израел. Човекът, който носи сигурност на своите сънародници. Послание, повтаряно отново и отново.

"Днес имаме собствена държава. И целта на еврейската държава, е да защитава живота на евреите и да им осигури бъдеще", това каза Бенямин Нетаняху в реч пред израелски лобисти в САЩ през 2012 г. И Бенямин Нетаняху смяташе, че е открил формулата. Обективно погледнато, втората част на неговото управление, от 2009 до 2021 г., бяха 12 години, в които Израел се радваше на един от най-дългите периоди без големи войни, интифади или терористични актове. Бяха подписани споразумения за нормализиране на отношенията с три арабски страни. Дори се чакаше договор със Саудитска Арабия, който би бил истинска революция в отношенията в региона. Всичко това караше анализатори да определят Нетаняху като най-успешния управник на Израел. И наистина - ако се беше оттеглил, когато през пролетта на 21-ва шарена коалиция от партии го свали от власт, той щеше да си тръгне от голямата политика с основателни претенции да се определя като успешен премиер в бурната история на младата страна. Но всички постижения, в крайна сметка се оказаха построени върху редица илюзии. Илюзията, че след като бъдат завършени, дългите над 700 километра стени и огради около Западния бряг и Газа, страната ще се изолира от проблемите там. Ще се предпази от терористичните актове. Илюзията, че стената ще позволи на израелците да забравят за милионите палестинци, техните права и надежди за бъдещето.

"Стената е начин да кажем - не искаме да виждаме палестинците. Тя е психологическа бариера, не само физическа. Да се отървем от палестинците. И да даде на израелците усещането, че са в по-голяма безопасност", казва анализатор на израелските поселения на Западния бряг Акива Елдар.

Нетаняху модернизира стената около Газа и довърши тази около Западния бряг. Зад оградите палестинците трябваше да изчезнат както от погледа на доминиращия етнос, така и от дневния ред на държавата.

"Затворете палестинците зад стени. Вземете им земята и ресурсите. И животът им ще стане невъзможен в тези гета. Те ще бъдат принудени да напуснат Израел. Сами ще го поискат", посочи противникът на разделителната стена Джамал Джума.

Сензорите за движение и автоматично управляваните картечници ще спрат Хамас. Така казваше една от илюзиите. Съпротивата на палестинците може да бъде контролирана с комбинация от високи технологии и огнева мощ. Друга илюзия казваше, че арабските страни са толкова уморени от палестинския въпрос, че той ще изпадне от международния дневен ред изцяло и правителството на Израел ще прави каквото иска, без последици. До 7-ми октомври Нетаняху сякаш беше постигнал всичко това. В дебатите около поредицата от пет парламентарни вота за 4 години, в Израел никой не говореше за палестинците. Въпросът сякаш беше решен. Ако през 2018 г. 22% от израелците казваха ,че най-важната тема е конфликтът с палестинците и въпросът за сигурността, то през през 2021 г. само 4% посочваха това като основния проблем. Хората обсъждаха неща като непрекъснато растящата цена на живота. Също имат ли право религиозните евреи да продължават да не служат в армията, като същевременно ползват държавни субсидии. Активно обсъждаха поляризиращата личност на самия Нетаняху - трябва ли да бъде съден или пък обратното - прав е да иска да по постави под контрол съдилищата, които се месят в политиката. Много теми, но не и палестинците. А след като през 2022 г. Биби пак се върна на власт, дори новите му съюзници-ултранационалисти очакваха още от същото.

"Нетаняху беше на власт почти едно поколение. Не очакваме значителни промени в политиката за сигурност и начина, по който г-н Нетаняху ще управлява отбраната", каза представител на националистите.

Промените рязко бяха наложени от катастрофата на 7-ми октомври. Когато стотици терористи пробиха на 30 места уж непробиваемата Желязна стена и нападнаха мирните хора в домовете им, немислимото се случи. Господин Сигурност и неговите съюзници се оказаха напълно неподготвени, а израелците се оказаха излъгани - че са на сигурно място зад високите огради.

"Казаха ни "Стената влиза 40 метра в земята. Със сензори, които никой не може да избегне. Шест метра висока. Повярвахме, че това може да ни защити", каза израелец.

Останалото е историята, която се пише в момента.

"Граждани на Израел, ние сме във война. Не операция или битка. Война!", заяви Нетаняху.Тази война е срещу Хамас. Но ужасните разрушения и десетки хиляди цивилни жертви в Газа, оставят друго усещане. Сякаш израелската армия воюва с цивилното население в Газа. Тази картина бързо промени гледната точка на много хора на Запад. подкрепата за Израел стана неудобна. В Германия и Великобритания обсъждат даже дали е незаконна. Нетаняху настоява, че войната ще унищожи Хамас. Но организацията не е просто група въоръжени мъже. Тя е и символ на съпротивата на палестинците. Може ли една идея да бъде унищожена с бомби и снаряди? Даже най-верните съюзници на Израел усещат натиска на общественото мнение. Две седмици след терористичния акт, Джо Байдън дойде в страната и прегърна Нетаняху на летището. Днес, той открито заявява, че не одобрява плановете на премиера. А вижданият като заместник на Нетаняху Бени Ганц, посети Съединените щати без санкцията на Израел и обяви, че иска избори наесен.

"Вярвам, че израелското общество трябва да поднови договора си с управляващите", каза един от членовете на военновремения кабинет Бени Ганц.

Доверието в Нетаняху се срина до 15%. Улиците са пълни с гневни хора - от роднините на отвлечените от Хамас заложници, които обвиняват правителството че не прави необходимото за близките им, през политическите противници на Нетаняху, които вече години протестират всеки уикенд и наричат премиера корумпиран диктатор. Дори ултрарелигиозните, които не искат да служат в армията и настояват правителството да ги защити, след като включва две от техните партии. В идващия край на политическата кариера на Нетаняху има една горчива ирония. Той стана премиер през 90-е, след като "Хамас" извършиха редица терористични атаки и настроиха израелците срещу мирния процес. Преследвайки своите интереси, Нетаняху през годините дискредитираше палестинските противници на "Хамас". И не пречеше на организацията да се шири в Газа. А точно техен терористичен акт демонстрира колко недалновидна е била политиката, следвана от партия "Ликуд". Колко измамно е било усещането, че опасността е зад висока, непристъпна стена. На дневен ред в международната общност се върна още един въпрос - за разделянето на земите на две и формирането на самостоятелна палестинска държава. Нещо, против което Бенямин Нетаняху се бори от близо 50 години - още като млад и красив финансов съветник в Съединените щати, носещ по-лесно за американците име и сякаш много далеч от шеметната политическа кариера.

"Самите палестинци, техните лидери - самите те определят себе си като част от арабската нация. Те казват, че вече има палестинска държава, защото 60 процента от йорданците са палестинци. Нямат никакво право да основават втора палестинска държава, пред моят дом, като заплаха моето съществуване", посочи президентът на Израел.

Заплаха, която Мистър Сигурност уж беше отстранил. И за която израелците удобно бяха забравили.
7
Коментара
Флагман.БГ Рядко застраховаме дома си, колата ни е по-важна Рядко застраховаме дома си, колата ни е по-важна 27/05/2024, Понеделник 19:20 0
7
Коментара по темата
7.
Мвнтнтгж
22.04.2024 07:19:32
0
2
СЪЩОТО Е И В БЪЛГАРИЯ НАЩТЕ ЧИФУТИ УПРАВЛЯВАЩИ ГЛЕДАТ ДА ИЗЛЪЖАТ ДЯВОЛА АМА НЕ СТАВА И СЕ ДЯВОЛА ГИ ГОНИ ТЕЗ АХМАЦИ ПРОСТИ
6.
Мвнтнтгж
22.04.2024 07:19:29
0
1
СЪЩОТО Е И В БЪЛГАРИЯ НАЩТЕ ЧИФУТИ УПРАВЛЯВАЩИ ГЛЕДАТ ДА ИЗЛЪЖАТ ДЯВОЛА АМА НЕ СТАВА И СЕ ДЯВОЛА ГИ ГОНИ ТЕЗ АХМАЦИ ПРОСТИ
5.
Aз съм
21.04.2024 17:19:01
1
1
Който не бил в Арабският регион той не знае за какви гадове става въпрос.
Не е нужна на никого война ,но също не е нужно Аборигени да казват как до се случвот нещята.За управлнският модел ми е замисъла.
4.
Ник
21.04.2024 13:55:04
3
7
И ТОЗИ КАТО тиквата ,НЯМА ОТЪРВАНЕ ОТ НЕГО.
3.
007
21.04.2024 13:47:31
1
7
Много гнусно човече. Заради грандоманията си да завладее Съветския Съюз, Хитлер не можа да ги изтреби.
2.
Мислещ
21.04.2024 02:59:27
2
26
Прекалено дълго време Израел си позволяваше убийства,гонения,лъжи,и присвояване на земя!И винаги се опитваха да се представят за жертва!Този цирк трябва да приключи!
1.
1
20.04.2024 22:00:50
18
9
флегми подписвайте си тъпотия.. БИБИ ВЕЛИК убива хлебарки наред
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Петко Мутанта ж.к. "Меден рудник", който преби с прът гаджето си, отива в пандиза Петко Мутанта ж.к. "Меден рудник", който преби с прът гаджето си, отива в пандиза Зловещата сцена с крясъци и счупени прозорци се разигра в апартамент в блок 87, грози го присъда до 12 г. 11 неща, които емоционално зрелите жени НЕ толерират във връзка 11 неща, които емоционално зрелите жени НЕ толерират във връзка Ето кои са те  Какво се случва с тялото ни, ако спрем да правим секс Какво се случва с тялото ни, ако спрем да правим секс Ако сме сексуално активни, със сигурност ще усетим много разлики, ако попаднем в "сух" период Треньорът на ФК "Черноморец 1919": Напускам, виновен съм за изпадането! Треньорът на ФК "Черноморец 1919": Напускам, виновен съм за изпадането! Не съм безотговорен човек, обяви футболният специалист Момичета, пазете се - това са най-мистериозните мъжки зодии във връзките Момичета, пазете се - това са най-мистериозните мъжки зодии във връзките Ето кои са те  Рецепта за солен кекс с шунка и краставички Рецепта за солен кекс с шунка и краставички Идеален за закуска, пътуване или пикник 7 златни правила за ефективно и дълготрайно отслабване 7 златни правила за ефективно и дълготрайно отслабване Ако не искате да се тормозите с тежки и ограничаващи диети, спазвайте тези правила Издирват я под дърво и камък, а тя инвестирала в луксозни вили и апартаменти в Дубай Издирват я под дърво и камък, а тя инвестирала в луксозни вили и апартаменти в Дубай Информацията е от изтекли данни от поземления и кадастрален план на емирството Акция в кв. Победа! Бургазлийка крила 74 свивки канабис в кутия от крем за ръце и под чергата Акция в кв. Победа! Бургазлийка крила 74 свивки канабис в кутия от крем за ръце и под чергата Полицейски служители буквално оглозгали дома на 51-годишната жена, арестувана е за срок до 24 часа   500 лв. глоба в Бургас, ако си вземеш кучето с теб на плажа 500 лв. глоба в Бургас, ако си вземеш кучето с теб на плажа Ограничението влиза в сила от официалното откриване на плажните ивици, когато те са обезпаразитени, почистени и подготвени за туристите
Тръмп срещу Байдън - кой е начело в проучванията Тръмп срещу Байдън - кой е начело в проучванията И двамата мъже са непопулярни, изборите ще бъдат референдум за това кой от тях според американците е по-малко лошият вариант 3000 жертви и над 30 000 заразени с ХИВ и хепатит във Великобритания 3000 жертви и над 30 000 заразени с ХИВ и хепатит във Великобритания Нов доклад разкри огромен скандал в Обединеното кралство Култова световна марка е пред фалит Култова световна марка е пред фалит Тя беше взела и от пазарния дял на Найк Кмет е обвинен в корупция след измама от „ясновидка” Кмет е обвинен в корупция след измама от „ясновидка” Тя го призовала да ремонтира къщата ѝ и да плати за почивките ѝ с публични средства Хари Кейн взе Златната обувка Хари Кейн взе Златната обувка Англичанинът вкара 36 гола в 32 мача за Байерн ГМО комари се включват в борбата срещу маларията ГМО комари се включват в борбата срещу маларията Комарите преносители представляват сериозна регионална заплаха Бунт в Палма де Майорка срещу туристите -  "Вървете си вкъщи!" Бунт в Палма де Майорка срещу туристите - "Вървете си вкъщи!" Над 10 000 души вдигнаха плакати "Вървете си вкъщи!" Войната в Украйна - развръзката предстои, може и без Путин да бъде свален от власт Войната в Украйна - развръзката предстои, може и без Путин да бъде свален от власт В Швейцария на 15 юни се очаква среща на повече от 80 държави, където Русия нямало как да излъже 12 пострадали при турбуленция по време на полет над Турция 12 пострадали при турбуленция по време на полет над Турция При кацането самолетът беше посрещнат от службите за спешна помощ Столтенберг пристигна в София заради Парламентарната асамблея на НАТО Столтенберг пристигна в София заради Парламентарната асамблея на НАТО Той ще се срещне с българския премиер Димитър Главчев
Калин СТОЯНОВ, вътрешен министър: Калин СТОЯНОВ, вътрешен министър: Няма да допуснем намеса и дезинформация в изборите Виц на деня Виц на деня Стюардесата влиза при пилота и казва:
- В салона имаме еврейски терорист с бомба.
- И какво иска?
- За сега нищо. Просто продава парашути.
Виц на деня Виц на деня - Защо спортуваш?
- Защото спорта ми дава усещането, че имам хубаво тяло като съм гол.
- На мене такова усещане ми дава алкохола...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Младоженецът разбра, че нещо не е както трябва, когато от странана булката дойдоха само тираджии и моряци...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори