×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести


Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести
Проевропейските сили организираха мащабни демонстраници в столицата Тбилиси
18 Април 2024, Четвъртък, 21:50 ч.
Автор: Флагман.бг

Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада

Грузинският парламент прие вчера на първо четене спорния законопроект "за чуждестранните агенти“. Гласуването беше бойкотирано от опозицията, а текстът беше одобрен само с гласовете на управляващата партия „Грузинска мечта“, предадоха световните агенции. 

За да влезе в сила законопроектът трябва да бъде подложен на гласуване още два пъти, а прозападната президентка на страната Саломе Зурабишвили вече каза, че ще му наложи вето. 

По време на дебатите в парламента хиляди хора протестираха в продължение на няколко дни. Ситуацията ескалира във вторник, когато се наложи полицията за борба с безредиците да използва лютив спрей, за да разпръсне демонстрантите, предаде Ройтерс. 

Преди това се стигна и до бой в парламента, след като депутатът от опозиционната партия „Граждани“ Александър Елисашвили удари по главата секретаря на управляващата партия „Грузинска мечта“ – Мамука Мдинарадзе, докато той отговаряше на въпроси на депутати по време на заседание на парламентарната комисия по правни въпроси. Към схватката се присъединиха и други депутати, а заседанието на комисията беше прекъснато. 

Как и защо се стигна до всичко това?

През март миналата година популистката администрация на управляващата партия „Грузинска мечта“ беше принудена да се откаже от почти идентичен законопроект за „чуждестранните агенти“ след улични протести, при които полицията за борба с безредиците влезе в сблъсъци с демонстрантите, припомня „Политико“.

Докато повечето грузинци смятаха, че драмата с „чуждестранния агент“ вече е зад гърба им, година след обещанието на партията да оттегли предложенията си „безусловно“, тя отново ги внесе в парламента за гласуване. 

Тазгодишният законопроект е идентичен с миналогодишния, с изключение на една промяна: терминът "чуждестранен агент" е заменен с по-заобиколния "организация, преследваща интересите на чужда сила", пише „Свободна Европа“. 

Текстът предвижда организациите, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, да бъдат задължени да се регистрират като „организации, представляващи интересите на чуждестранна сила“, като в противен случай са заплашени от глоби.

Секторът на неправителствените организации в Грузия е силно зависим от финансиране от западни правителства и институции, а няколко от организациите са постоянен трън в очите на “Грузинска мечта”, отбелязва изданието. Служители на управляващата партия също така твърдят, че самите опозиционни политици, чрез свързани с тях неправителствени организации, са косвено финансирани от Запада. 

„Виждаме как притокът на непрозрачни пари се увеличава в навечерието на изборите в Грузия и по-голямата част от тези средства са насочени към подкрепа на радикални партии, радикални НПО и радикални пропагандистки медии“, се казва в изявление на партията, придружаващо повторното внасяне на законопроекта. 

Кой се противопоставя на този закон?

Партийните лидери от „Грузинска мечта“ се опитаха да заглушат критиките, като посочиха, че много други страни, включително демократични, имат закони, изискващи прозрачност за чуждестранно финансиране. Те настояват, че текстът е копиран от американското законодателство, но грузинската опозиция продължи да го нарича "руски закон", тъй като го сравнява със сходен закон в Русия, използван от Кремъл за потушаване на несъгласието, пише “Свободна Европа”. В Русия стотици журналисти, политици, организации за защита на правата, екологични групи, мрежи за подкрепа на ЛГБТК общността и други са посочени като "чуждестранни агенти", задължавайки ги да се етикетират като такива всеки път, когато публикуват нещо в социалните мрежи или на други места. Използването на термина „чуждестранен агент“, което носи внушение за шпиониране, се използва за създаване на атмосфера на подозрение около хора и организации, които властите искат да представят като подривни, коментира швейцарското издание “Суисинфо”.

Грузинската президентка Саломе Зурабишвили, чест критик на “Грузинска мечта”, написа в социалната платформа “Екс”, че стремежът към приемане на закона от управляващите е провокация и руска стратегия за дестабилизация. 

Пред Ройтерс Ника Мелия, виден опозиционен политик, каза, че правителството е в „сговор“ с руския президент Владимир Путин и определи приемането на този закон като заплаха за независимостта на Грузия. 

„Това, което мога да кажа определено, е, че грузинците и грузинската воля не могат да бъдат победени“, каза той. "Няма шанс. Грузинският интерес ще надделее над руския интерес", добави Мелия. 

„Днес съм дори по-ядосана, отколкото бях миналата година“, каза пред “Политико” Нана Малашхия, грузинката, която доби слава миналата година, след като снимката ѝ, на която развява знамето на ЕС под прицела на водно оръдие, обиколи световните медии.

„Готова съм да направя каквото е необходимо, но няма връщане назад. Съдбата на тази страна виси на косъм – или да се върнем в руската орбита, или да продължим по пътя на европейската интеграция. Готова съм", подчерта тя. 

Застрашена ли е евроинтеграцията на Грузия

През декември 2023 година Грузия получи покана за започване на преговори за членство в Европейския съюз. Затова приемането на този закон сега не само беше разкритикуван от Брюксел като ограничаване на словото и медиите, но дори беше наречен умишлен саботаж към европейските стремежи на страната, отбеляза “Свободна Европа”.

В свое изявление Европейският съюз изрази "сериозна загриженост" относно повторното подлагане на текстовете за гласуване от парламента в Тбилиси. „Прозрачността не трябва да се използва като инструмент за ограничаване на капацитета на гражданското общество да действа свободно“, се казва в него.

„Европейският съвет предостави статут на кандидат на Грузия при условие, че трябва да бъдат предприети редица стъпки. Сред тях са осигуряване на свобода на събиране и изразяване, и консултиране и ангажиране с гражданското общество, което позволява тяхното значимо участие в законодателни и политически процеси и гарантира, че могат да работят свободно“, каза пред “Политико” говорител на Европейската комисия, пожелал анонимност.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър също посочи, че Вашингтон е „дълбоко обезпокоен от този закон“ и „подкрепя правото на всеки ... на свобода на изразяване и свобода на словото“. 

Според противниците на правителството, членството в ЕС е лоша новина за “Грузинска мечта”, която според тях не иска да разстрои отношенията си с Москва, като поеме прозападен политически курс. Те също така отбелязват, че елитите на Грузия се опасяват, че интересите им могат да бъдат накърнени, ако бъдат извършени исканите от ЕС съдебни реформи и отчетност.

Затова наскоро възкресеният законопроект за прозрачността на чуждестранното влияние е повече от всичко продукт на местната борба в Грузия за политическа власт, коментира “Свободна Европа”. И завръщането му предвещава нов пристъп на вътрешни политически борби, по-остър натиск върху опонентите на правителството и още по-голям стрес върху все по-крехките отношения на Тбилиси със западните му партньори, пише изданието. 

„Правителството иска да остане на власт, така че те засилиха заглушаването на критичните гласове, особено след руското нахлуване в Украйна. Те слагат етикет на журналистите като врагове на народа, така искат обществото да ни вижда“, каза журналистката Лика Закашвили, съоснователка на независимото онлайн издание “Публика“, която беше сред протестиращите и тази седмица, и миналата година.

Русия от своя страна твърди, че иска „стабилност и предсказуемост“ в Грузия, но отрича да е упражнявала натиск върху съседката си да въведе закона. Кремъл казва, че е абсурдно противниците му да го представят като руски проект. Говорителят на руския президент Владимир Путин, Дмитрий Песков, посочи, че ситуацията в Грузия се използва за „провокиране на антируски настроения“ и че Кремъл следи внимателно развитието в страната, цитира го “Суисинфо”.

Пътят на Грузия

Грузия, страна с население от 3,7 милиона души, която до 1991 г. беше управлявана от Москва като част от Съветския съюз, стои на кръстопът в своите международни отношения. 

Сега властите в Кремъл са силно непопулярни сред грузинското население, заради подкрепата им за отцепническите региони Абхазия и Южна Осетия, за които Русия воюва и спечели кратка война с Грузия през 2008 г.

Въпреки че правителството в Тбилиси се обяви за прозападно, то отказа да наложи санкции на Москва заради войната в Украйна, като вместо това възстанови преките транспортни връзки с Русия, разгневявайки проукраинското грузинско общество, пише “Суисинфо”. 

Последните протести подчертават задълбочаването на разделението във вече поляризираната страна, изправяйки управляващата партия срещу опозицията, голяма част от гражданското общество и президентката на страната. 

В международен план Грузия заема стратегическа позиция до Русия, Турция, Армения и Азербайджан в регион, пресечен от нефтопроводи и газопроводи и граничещ с Черно море. Подобно на Украйна, тя се оказа притисната между Русия и Запада след разпадането на Съветския съюз и дори води война с Москва, въпреки че боевете продължиха само пет дни. 

И на Грузия, както и на Украйна е обещано евентуално членство в НАТО. Западът следи дали Тбилиси ще се върне в орбитата на Москва или ще отхвърли руското влияние – и дали това може да стане, без да бъде предизвикан допълнителен конфликт.

Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада. Критиците обаче отбелязват, че основателят на формацията, олигархът Бидзина Иванишвили, е натрупал своето състояние в Русия и е култивирал приятелски връзки с Кремъл, за разлика от предишните грузински правителства. Затова призивите на Брюксел за „деолигархизация“ на страната, тълкувани до голяма степен като означаващи ограничаване на властта на Иванишвили, остават нечути, отбелязва "Суисинфо".

Превод: БТА


В категории: Политика


Бунт в "Икеа" и "Метро"
Бунт в "Икеа" и "Метро" 01/05/2024, Сряда 18:20 1
17
Коментара по темата
17.
Гений
19.04.2024 15:50:36
0
2
Не са чуждестранни агенти, а най-големите патриоти! Та нали затова джорд шорош е носител на орден Стара планина. Може да очакваме в скоро време лотария за безплатна евтаназия, толкова напреднахме ние и всеки друг народ, който позволи на нпо да се вихрят необезпокоявани години, десетилетия наред
16.
ХХ
19.04.2024 09:55:09
2
4
ЕС и НПО-тата му извършват подривна антидържавна дейност и в нормалните държави такива организации са ако не забранени, то строго контролирани.
15.
Наблюдател
19.04.2024 09:53:59
0
6
Естествено че са Чуждестранни Агенти които преследват Целите на Плащащите Господари!
14.
Мишо
19.04.2024 09:21:14
2
8
Вие сами си отговаряте на зададеният въпрос!
Да, с парите на ЕС и САЩ си правят революции и се контролират правителства. Организират и се плащат протестите.
В самите ЕС и САЩ има такива, абсолютно същите закони, защо те са против други да ги имат?!
Не е ли твърде очевидно, лицемерие и жалко!
13.
Разбира се
19.04.2024 08:33:29
2
9
че НПО-тата са чуждестранни агенти-шпиони !
Само че официализирани!
12.
XX
19.04.2024 08:27:19
3
13
ХХ-асане, ти имаш голям опит с младото лейтенантче от ДС, разясни ни всичко за оралния секс.
11.
Thinktank Playbook
19.04.2024 05:47:39
10
12
На нормалните им е ясно какво става, но не знаят какво да правят. Засега.
10.
....
19.04.2024 05:43:34
19
18
ПП/ДБ хем прости, а и нагли. Държат се като брокери на Уолстрийт , които с цената на всичко трябва да спечелят. Арогантност , надменност каквото и да стане. Хванаха ги на парапета- к"во от тАва. Разни сделки с руският петрол, още други заметени под килимчето. Сега и тази история със пудела-касичка. Като глутница започва нападение - този виновен , онзи виновен, политически интриги ние сме невинни, от 100 реки вода докараха. Прости?!? Безочливи негледци!
НПО Америка срещу България, атлантиците ,Отворено общество, партизаните на Сорос, розовите комундели ,слугите на олигархията и посолствата, изражденците, комундели, тюрки, много са чуждите интереси за влияние. Във всички правителства от началото на прехода назначени от посолствата дали от Изток или от Запад все тая...
9.
До номер 6
19.04.2024 05:10:04
8
24
ХХ , апелираме за експертен коментар относно гей снимката от спалнята на бившия главен секретар ! Като познавач на жанра, разясни ,благодарим предварително, чуждестранните агентите.
8.
ТБС
19.04.2024 02:21:54
18
17
А тук още никой не сме набили. Въпросът е кой да е пръв? Смятам че ДБ държат почетно място, а после можем да продължим с педофилите.
7.
Licemeri
19.04.2024 00:12:31
19
8
Samo tova
6.
XX
18.04.2024 23:50:54
31
25
Не само да чуждестранни агенти, с са врагове на държавите ви.
5.
ДГ 0007
18.04.2024 23:40:15
2
19
ЙОСИФ ВИСАРИОНОВИЧ ДЖУГАШВИЛИ
4.
Путин
18.04.2024 23:18:48
18
14
Ще ги еба без да питам. Да си се дъвчат с тъпите арменци и да не се занимават с нас, защото ще ги гази мечка!
3.
ВАНКО О ГОРНО-НАНАДОЛНИЩЕ.....
18.04.2024 23:16:00
20
18
Знаех че няма да пуснете коментара.....нали сте продажни копелета на ха....АМЕРИКАНЦИТЕ.....ДУХАЙТЕ СУПАТА,СКОРО ЩЕ УСЕТИТЕ КОЙ...КРИВ КОЙ ПРАВ....ПРОДАЖНИЦИ.....
2.
Дернев
18.04.2024 22:29:43
30
22
ЕС няма бъдеще. Трябва да го развием и изградим СЕЩ и с тях Европа на европейците. Тази Европа ще помогне на Русия да изгради жизнено ОНД. Така ще се пресекат чуждите на Европа апетити, които искат да изместят Русия от позиции те й в средноазиатските бивши Съветски републики. Европа за европейците губи от това и не трябва да го допуснем заедно с Русия.
1.
---
18.04.2024 22:04:23
21
53
Ами агенти са, какви да са. И у нас е пълно с такива. През живота си една кофа не са вдигнали обаче всеки ден на протест.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ 37-годишният бургазлия бе спипан с дрогата миналото лято до блок 13 в комплекса Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Цънцарова вече не се справя добре със задачите си  Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Екатерина отглежда дъщеря си след загубата на татко й - ливанеца Абдул Гани. Той бил банкер и тъкмо на него двете жени дължат охолния си живот Масова практика: Живееш под наем, въпреки че имаш апартамент Масова практика: Живееш под наем, въпреки че имаш апартамент Някои пък правят компромис с малко жилище, за да имат собствен дом Отстраниха депутата със самолетите, вече не е част от Продължаваме промяната Отстраниха депутата със самолетите, вече не е част от Продължаваме промяната Стоян Георгиев вече не е част от партията и всички ангажименти, които би поел от името на ПП, няма да са легитимни, съобщиха от ПП Скандалът се разраства! Главчев отменя решението за частната детска болница, иска главата на здравния министър Скандалът се разраства! Главчев отменя решението за частната детска болница, иска главата на здравния министър Ще бъде потърсена отговорност от хората, внесли решението за разглеждане от Министерския съвет Трети случай на коклюш в Сливенско Трети случай на коклюш в Сливенско Всички случаи са хоспитализирани, протичат леко, без усложнения На Гергьовден Камено посреща своя празник с концерт на оркестър „Канарите“ На Гергьовден Камено посреща своя празник с концерт на оркестър „Канарите“ Вижте програмата, която са подготвили от Общината МФ: Фискалният резерв е 11,87 млрд. лева МФ: Фискалният резерв е 11,87 млрд. лева Приходите, помощите и даренията по КФП към март 2024 г. са в размер на 15 757,1 млн. лв. или 20,9 % от годишните разчети
Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори