×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Реализира се третата инициатива за намаляване на замърсяването от земни източници на морската среда в целева акватория на територията на община Поморие - река Ахелой


17 Април 2024, Сряда, 11:36 ч.
Автор: Флагман.Бг

 

На 10.04.2024 г. се проведе последната от предвидените три инициатива за намаляване на замърсяването от земни източници на морската среда. Инициативата е част от дейностите по проект BGENVIRONMENT-2.003-0006 „Намаляване на морските отпадъци от земни източници в целева акватория на територията на община Поморие в едно с образовано и информирано общество спрямо замърсяването на морските води“, финансиран по Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“ на Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г., който Община Поморие изпълнява, в партньорство с Местна инициативна рибарска група Поморие и International Development Norway AS.

Основна цел на проектното предложение е изпълнението в целевата акватория по проекта на 3 инициативи за намаляване на количеството отпадъци в морската среда от земни източници и на тази база, разработването и провеждането на 2 образователни кампании и 1 национална кампания за повишаване на осведомеността по отношение на замърсяването на морските води.

Инициативите за намаляване на замърсяването от земни източници на морската среда са насочени към отпадъци, имащи способността да изплуват на повърхността на водата.

Чрез третата инициатива за намаляване на количеството отпадъци в морската среда от земни източници се осъществи почистване на целевата локация - река Ахелой, посредством закупени по проекта високотехнологични водни дронове. По поречието на река Ахелой са разположени 1 град и 3 села, в това число с. Драганово в общ. Бургас; с. Медово, с. Александрово и гр. Ахелой в общ. Поморие, генериращи отпадъци от земни източници, отвеждани по реката в Черно море.

Първите две инициативи са реализираха в съответните целеви локации по проекта:

  • Рибарско пристанище Поморие и Пасажерско пристанище;
  • Поморийско езеро - естествена крайбрежна лагуна, разположена северно от град Поморие.

Чрез закупените за целта и пуснати в експлоатация специални високотехнологични водни дронове и в бъдеще ще продължи периодичното провеждане на инициативи в целевата акватория на територията на община Поморие, за събиране на отпадъци, имащи способността да изплуват на повърхността на водата, както и чужда и вредна растителност.

Дроновете притежават редица сензори за мониторинг на качеството на водата, като тази им характеристика е от особено значение, предвид факта, че замърсената морска среда от една страна води до понижаване на популацията на морските видове, обитатели на Черно море, а от друга, до разрушаване на естествената среда на защитените видове на Поморийското езеро. Високата степен на замърсяване е причина и за намаляването на привлекателността на региона, чиито структуроопределящ икономически отрасъл е туризмът.

Реализацията на проекта благоприятства разкриване на потенциала на територията чрез интегрирано извършване на дейности, насочени към намаляване на морските отпадъци.

Въведената иновативна технология за намаляване на замърсяването от земни източници на морската среда, би могла успешно да се използва и с обучителна цел, чрез включване на деца и ученици в провежданите в бъдеще инициативи с високотехнологичните водни дронове. Така, по атрактивен и интересен начин ще се привлекат вниманието и ангажираността на децата и учениците към темата за замърсяването на околната среда и необходимостта от ограничаване на отпадъците. Формирането на образовано бъдещо поколение, с активна гражданска позиция по обществено значимите проблеми, в това число и все по-приоритетния проблем за опазването на околната среда и климатичните промени, е изключително важно, предвид природните даденостите и стратегическото местоположение на община Поморие, отреждащи й място сред общините в България с най-голямо и богато биоразнообразие.

Проектът се изпълнява в партньорство с организация от държавите донори - International Development Norway AS, която притежава експертен опит в изпълнението на проекти в областта на кръговата икономика, опазването на околната среда, технологиите и устойчивото развитие.

Експертите от International Development Norway AS отбелязват, че при реализацията на съвместния проект са станали свидетели на мащаба, отдадеността и приложените иновации за намаляване на отпадъците от земни източници в целева акватория на територията на община Поморие. Постигнатите резултати по проекта са свидетелство за това, което може да бъде постигнато чрез съвместни усилия и споделена визия за по-чисто и по-устойчиво бъдеще. Проектът би могъл да се определи като катализатор на промяна, тъй като прилага нови и ефективни начини за събиране на пластмасови и други видове отпадъци от водната повърхност.

Ограничаването на замърсяването на световния океан е глобално предизвикателство. Значителни крачки към преодоляването му биха могли да се направят чрез прилагане на иновативно мислене и въвеждане на нови технологии. Това определя и значимостта на реализирания партньорски проект.

Оценката на партньорите от International Development Norway AS определя въвеждането и успешната експлоатация на водните дронове за събиране на повърхностни отпадъци, като значително постижение. Този инструмент ще служи като пример и за други общности по целия свят, за приложени иновации в действие. Според норвежките партньори, обменът на опит и идеи е в основата на растежа и развитието. Те изразяват увереност, че обменената информация, добри практики и осъщественото ползотворно сътрудничество в рамките на проекта ще породят по-нататъшни съвместни действия за надграждане на постигнатия напредък. Обединяването от общи цели, позволява да няма ограничение в постигането на положително въздействие върху околната среда и обществото.

www.eeagrants.bg

Тази публикация е реализирана в рамките на проект „Намаляване на морските отпадъци от земни източници в целева акватория на територията на община Поморие в едно с образовано и информирано общество спрямо замърсяването на морските води“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Програма „Опазване на околната среда и климатичните промени“, чрез ФМ на ЕИП 2014-2021 г. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Община Поморие и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Програмния оператор и/или Офиса на Финансовия механизъм.


В категории: Поморие


България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори