×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Скандални признания на Деян Костов вбесиха зам.министър, праща проверка в затвора


Скандални признания на Деян Костов вбесиха зам.министър, праща проверка в затвора
Началникът на бургаския затвор Деян Костов държи конфискуван GSM и разиграва въображаем разговор между Митьо Очите и Новак Купенов
30 Януари 2012, Понеделник, 13:25 ч.
Автор: Димитър Петров

Комисарят влезе в ролята на Митьо Очите пред тв-камера и ядоса шефа си

Сериозна проверка ще бъде направена в Бургаския затвор, след като началникът му Деян Костов призна пред столичен журналист, че зад решетките се вкарват наркотици, мобилни телефони, сформират се враждуващи банди, процъфтява лихварството и хазартът. Подземни босове дори поръчвали убийства от затвора. Пред камерата комисарят взе един от конфискуваните GSM-и и влезе в ролята на Митьо Очите. „Ало, Новак (Новак Купенов –  един от най-жестоките лейтенанти на несебърския наркобос - б.р.), тука виждам, че еди кой си се е разиграл нещо, май ще ни вземе пазара. До утре да го няма!“, разигра сам сценката Костов. Той обясни, че мобилните телефони се вкарвали в затвора по всякакъв начин – скрити в книги, в изрязани подметки на чехли и т.н. Неотдавна няколко човека отвън се оплакали, че затворник им звъни по телефона и ги притеснява. След много обиски надзирателите най-после открили, че той е пригодил в телефон електронни си часовник.

Чрез храната в Бургаския затвор се вкарвали и наркотици – скрити в хляб, портокали, дори маслини, от които били изваждани костилките и пъхани топчета с наркотик. Всеки месец един осъден може да получи от близките си до 5 кг хранителни продукти и до 5 кг плодове и зеленчуци.

Макар че законът забранява на осъдените да правят възмездни сделки помежду си или да си разменят вещи, лихварството в Бургаския затвор процъфтява, признава Костов. Тук имаме цели кланове от лихвари – дават на закъсалия 1 кутия, до края на седмицата той трябва да върне две. Ако иска отсрочка от един месец – вече връща три кутии. „По този начин те забогатяват много“, допълва Костов.

В затвора лихварите работят основно с цигари и кафе, имат и ефикасна схема за принудително събиране на вземането, нещо като раирани съдия-изпълнители. Това са двама-трима доверени на лихваря затворници. „Те издебват длъжника, бият го един, два, три, пет пъти, докато не си вземат това, което трябва“, разказва началникът на затвора. Лихварят владее много хора – освен силоваците, които обработват неизрядните длъжници, той ползва и други затворници, които пазят имуществото му. Според Костов, в бургаския затвор има лихвари, които притежават по 300 кутии цигари. И понеже правилникът позволява да имаш само до 50 на месец, останалите се дават на съхранение при други под строг контрол.

В затвора, освен чрез лихварство, се забогатява и чрез хазарт. Заедно с традиционните - свара, зарове, се използват и най-нестандартни. „Скоро разбрах, че затворниците залагат на това с кой крак ще вляза в затвора, когато идвам на работа. Аз обикновено влизам навсякъде с левия крак, но започнах да ги меня заради залаганията. И мисля, че тази игра затихна“, признава с усмивка Костов.

Наскоро затворниците в Бургас сформирали осем банди. Тогава надзирателите се стараели хора от различни групировки да не се засичат, защото ставали побоища.  Костов признава, че в  иерархията под затворническата охрана има други структури, които осъдените създават сами, за да въвеждат свой ред.

„Тези неща не ми се виждат съвсем нормални. Не мога да коментирам конкретния случай, защото сега ги чувам, но ви уверявам, че ще се извърши една сериозна проверка в Бургаския затвор. И те не само ще трябва да споделят проблемите, а и да обяснят защо тези проблеми не са преодолени. Защото те всъщност за това са там – да ги решават, а не да казват – не можем да се справим“, бе категоричен зам. министърът на правосъдието Пламен Георгиев. Той изгледа с видимо неодобрение откровенията на комисар Костов от лаптопа на журналистката.


В категории: Темида


10
Коментара
10
Коментара по темата
10.
Аз
08.02.2012 17:10:46
0
2
В кухнятя на Бургаския затвор работят наркомани, заразени с Хепатит С. Как е възможно изобщо г-н Костов да допуска това? Това е недопустимо и абсурдно!
9.
Каката
31.01.2012 13:13:59
0
3
:):) аман от неподготвени министри!!!! Да бяха слушали предния шеф на затворите.Човека им каза - затвора е като в живота - всичко има, ние се стараем да го спрем ..... Е тоа , зам.мин. какво ......????? ще си заврем главите ..... някъде и хоп ...... няма го...... Да оди в сливенскио - там чистоооо с език да ближе ..... :):):)
8.
мислител
31.01.2012 12:41:25
2
0
Деян Костов началник на бургаския затвор как ли е станало това и кой иска да го махне сега?
7.
бургаски затворник
31.01.2012 12:39:07
0
0
Затворът Бургас се намира в Източна България на територията на вторият по големина черноморски град. Основната му сграда е построена през 1938г. За тази цел, шест години по- рано, на 22 март 1932 г., Общинският съвет на Бургас, безвъзмездно преотстъпва 61 дка и 500 кв. м. площ в местността “Акациите”. С разрастването на населението и разширяването на територията на града, затворът остава в непосредствена близост с жилищен район и промишлената зона
6.
hi
30.01.2012 19:33:07
1
14
някой гербераст е хвърлил око на шефското място и сега мажат ските на Костов, пак номера от селските вечеринки на ГЕРБ
5.
hhhhh
30.01.2012 19:25:46
0
5
Към Pango
Дали нямаш проблеми с личностната си идентификация?
Отделно от това Костов казва пълната истина. Зам. министъра защо се прави на ощипан, така е във всички затвори. Къде енеговото масто в картинката.Това го казвам от позиция на 15 години опит в това заведение.
4.
ssssssss
30.01.2012 18:45:48
9
6
Служителите на затвора Бургас се гавриат не само с задуржаните ,но и с хората които ходят на свиждане,всеки работи по свои правила и норми зажиси как е спал вечерта! Ако има управа в този затвор,моля обърнете внимание! Мога много да разказвам за тези жалки създания наречени надзиратели,а за "ветеринарния" лекар просто думи нямам! Пази БОЖЕ!!!
3.
pango
30.01.2012 18:10:10
2
1
Toz nerez q kak se e osvinil na sladkiq post da si be6e sedql na selo da si pase ovce kolko e tap ne e istina i o6te tolkova korumpiran kato cqlata sistema policiq ,sad i prokurtura!Ni6to niama da mu napraviat Garvan garvanu oko ne vadi!!!
2.
Петко
30.01.2012 14:02:31
0
7
Прав е Пламен Георгиев да се сърди на Деян Костов. Вижте само за какво става въпрос - разбрал, че затворниците залагали с кой крак ще влезе в затвора и започнал да ге сменя - ту с левия, ту с десния. Вместо веднага да пресече незаконната дейност. Сега трябва да заложим ще остане ли на поста си той, или не. А това с Митьо Очите направо изби рибата.
1.
ЗАТВОРНИК
30.01.2012 13:57:48
0
7
Май на Костов ще му намажат ските, то да му се чудиш, сам си язяде хляба, макар че казва истината, но кой ли се интересува от нея.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори