×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кой кой е в проектокабинета „Главчев“ и с кого е свързан


Кой кой е в проектокабинета „Главчев“ и с кого е свързан
Голяма част са се издигнали при ГЕРБ, някои - при Радев, а други са бивши партньори на хора от ИТН и ПП, вицепремиер ще е финансовата министърка
05 Април 2024, Петък, 14:02 ч.
Автор: Флагман.бг

Четирима от номинираните за министри са част от настоящото правителство в оставка

„Старал съм се в правителството, което ще ви представя, да попаднат експерти, да има приемственост и да бъде политически балансирано.“ Така анонсира кандидат-премиерът Димитър Главчев проектосъстава на служебния кабинет, преди да прочете имената на номинираните за министри на днешните консултации при президента, в които участваха и представители на парламентарните политически сили.

Ето и кои са бъдещите членове на правителството:

Вицепремиер и служебен министър на финансите ще е Людмила Петкова. По думите на Главчев тя е безспорен капацитет в областта на финансите с над 30 години опит в областта на данъчната политика и управлението на публичните финанси. От 2010 г. работи в Министерството на финансите. Била е директор на дирекция „Данъчна политика“, както и заместник финансов министър.

Людмила Петкова

Петкова е участвала многократно в обсъждания на проектозакони в парламента. Създава впечатление на човек с особен характер. Влизала е многократно в спорове с депутати.

Калин Стоянов е предложен за служебен министър на вътрешните работи. Завършил е Академията на МВР. Започнал е професионалния си път в системата през 2003 г.

„След разговори с представители на бранша поканих г-н Стоянов. Тук съвсем откровено трябва да кажа, че това ми беше най-трудното решение. Колебах се до вчера. Но след като и ръководителят на професионалното ръководство вчера подаде оставка, си мисля, че ще бъде доста голямо предизвикателство за системата и двамата да бъдат извън нея по време на избори“, обясни Димитър Главчев. Той провел среща и с представители на полицейски синдикат. „Те твърдо застанаха зад г-н Стоянов. Даже казаха, че ще бъдат (използвам много мек израз) демотивирани да участват в организацията на изборите, ако г-н Стоянов, който извършил толкова много реформи, бъде сменен“, добави Главчев на днешните консултации при президента, в които участваха и парламентарните сили. Той обясни, че темата за вътрешния министър е „възлова“ и затова й е отделил толкова много време.

Калин Стоянов

Припомняме, че „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) свалиха доверието си от Калин Стоянов и поискаха оставката му още през ноември 2023 г. Въпреки това той запази поста си, след като бе защитен от ГЕРБ и ДПС. През последната седмица от ПП-ДБ неколкократно призоваха Стоянов да не остава министър в служебния кабинет, подозирайки, че това ще се случи. Димитър Главчев обаче не се вслуша в исканията им.

Това предизвика остра реакция от страна на съпредседателя на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков на днешните консултации. Той посочи, че най-важната цел на служебния кабинет е да осигури честни избори чрез максимално ограничаване на купения вот. „Изборът на Калин Стоянов за нас е не само провокативно, то е обида в опита да се прикрият зависимости на този служебен кабинет“, заяви Петков. По думите му Стоянов вече бил „ярка политическа фигура“, която се свързва с ГЕРБ. Нещо по-лошо – той бил човек, който показал неспособност да има собствено мнение. Имало доказан купен вот на местните избори и номинацията на този вътрешен министър показвала „наглост“.

От ПП-ДБ явно са забравили за скандалния запис от он лайн заседанието на Националния им съвет, разпространен от депутата Радостин Василев. Там ясно се казва, че една от задачите на коалцията е да проведат местните избори  2023 г. с тяхно МВР, а самият Петков цинично признава, че ППДБ са щели да получат не повече от 10% на парламентарните избори, ако народът е бил оставен да се презентира, но те успели да направят ала-бала с президента. Сега същият този човек говори за честност в изборния процес. Неговото поведение силно напомня на онази крилата фраза: "Борим се с корупцията, но само с тази, в която не участваме!"

Виолета Коритарова е предложена за служебен министър на регионалното развитие и благоустройството. Била е изпълнителен директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Има дългогодишен опит в системата, обясни за нея Димитър Главчев.

Всъщност в агенцията е била назначена за директор през 2018 г. по време кабинета „Борисов 3“. Останала е на поста си до юни 2023 г., когато на власт дойде действащият все още кабинет на Николай Денков.

Виолета Коритарова

За социален министър е издигнат Ивайло Иванов. Той бил много добре познат специалист в областта на социалното дело, както обясни Димитър Главчев. Иванов е и настоящ директор на Националния осигурителен институт. Бил е началник и в Агенцията за социално подпомагане. Справка показва, че ръководните позиции е заел по време на управленията на ГЕРБ.

Ивайло Иванов

За служебен министър на отбраната е предложен Атанас Запрянов – генерал от резерва. Завършил е Военното училище във Велико Търново. Бил е военен представител във Военния комитет на НАТО, настоящ заместник-министър. Всъщност Запрянов в предишните години е бил неколкократно на поста зам.-министър на отбраната.

Атанас Запрянов

За служебен министър на външните работи е издигнат Ивайло Върбанов Ценов. 15 години консул във Виена (Австрия), с много добри връзки с австрийското правителство, обясни Главчев. За него връзката с Австрия била важна, защото това е единствената държава, която е против приемането на България в сухопътния Шенген.

Ценов е една от особено загадъчните и непознати фигури сред предложените за министри.

За служебен министър на правосъдието е номинирана Мария Павлова, доказан специалист в областта си. Била е заместник-министър на правосъдието, а в момента е заместник главен прокурор. Т.е. тя е част от екипа на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, което бе подчертано днес от ПП-ДБ в лицето на Кирил Петков - най-големият лобист за назначаване на близки хора, предизвикал истински скандал при "демократичния" избор на кандидати за евродепутати от ПП ДБ.

„Когато говорим за превзета държава и дълбока държава, г-н Сарафов от наша гледна точка е олицетворението. Когато се вземе заместникът на този човек, това е обида отново за нас като парламентарна група, която имахме надежда да направим правосъдие, което е безпристрастно. И това ваше движение показва пълното оцветяване на този кабинет“, обърна се Петков към Димитър Главчев. Това обръщения прозвуча доста лицемерно, защото когато на власт бяха министри на ППДБ нямаше проблеми със Сарафов, нито жълтопаветни демонстрации.

Мария Павлова

За служебен министър на образованието и науката е издигнат проф. Галин Цоков, който и в момента е министър в ресора. Целта на Главчев в случая била да има приемественост. При разговор с него Цоков му казал, че „предстои оценяване в средното образование“. Затова кандидат-премиерът решил, че „една смяна би утежнила процеса по тази оценка“.

Галин Цоков

За служебен министър на здравеопазването е номинирана Галя Кондева. Тя била специалист – хематолог, с опит в мениджмънта. Изпълнителен директор на Специализираната болница за лечение на хематологични заболявания.

Галя Кондева

За служебен министър на културата е предложен Найден Тодоров. Бивш диригент в Пловдивската и Русенската опери. От 2017 е директор на Софийската филхармония, посочи Главчев. Номинацията му е намигване и към президента. Припомняме, че Найден Тодоров вече бе служебен министър на културата миналата година във втория служебен кабинет на Гълъб Донев.

Найден Тодоров

За служебен министър на околната среда и водите е издигнат Петър Димитров. Понастоящем той е заместник-министър в ресора. Специалист от 20 години в областта на екологията. В такъв период работил в Басейнова дирекция „Дунавски район“, стана ясно от думите на Главчев.

Петър Димитров

За служебен министър на земеделието е номиниран Кирил Вътев. Той е министър и понастоящем, което отговаряло на принципа на приемствеността. Вътев е мениджър с доказан опит в областта.

Кирил Вътев

За служебен министър на транспорта и съобщенията е издигнат също действащият министър – Георги Гвоздейков. Той е представител на партия „Продължаваме промяната“ (ПП). На консултациите при президента днес съпредседателят на партията Кирил Петков обясни, че вчера имал дълъг разговор с него в опит да го убеди да не приема номинацията. Гвоздейков обаче решил да остане министър в служебния кабинет, заради което той ще бъде изключен от ПП, заяви Петков.

Димитър Главчев припомни, че номинираният е бил депутат и заместник-председател на парламентарната Комисия по транспорта. „При разговорите с него той ми сподели, че предстои тука буквално до седмици да се завърши проекта за вагони, които са по договор с „Дойче Бан“. И има опасност наистина да не се състои тази сделка. В момента, в който тя се осъществи, ще поканим всички да видите за какво става въпрос. Това са действащи вагони на „Дойче Бан“. Мисля, че всеки, който е бил в Германия в случая, знае какво е качеството на железопътния състав там“, посочи Главчев.

Георги Гвоздейков

За служебен министър на икономиката и индустрията той предлага Петко Николов. Завършил УНСС. Бил е председател на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), на Патентното ведомство, на Агенцията по приватизация и на Национална компания „Индустриални зони“, заяви кандидат-премиерът. Справка показва, че постовете си е заемал по време на правителствата на НДСВ, ДПС и БСП, както и на ГЕРБ.

Петко Николов

За служебен министър на иновациите и растежа е издигнат Росен Карадимов. Той е доцент по право с дългогодишен юридически опит. В момента е председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР), посочи Димитър Главчев.

Росен Карадимов

Росен Карадимов е интересна фигура, известен е като последният ръководител на ДКМС – младежката организация на БКП по време на тоталитарния режим. Бил е депутат във Великото народно събрание, както и в 36-ото Народно събрание в началото на 90-те години. Роден е през 1963 г. в Ямбол. Той също би могъл да приет като намигване към президента. Росен Карадимов зае ръководния пост в ББР по време на първия служебен кабинет на Гълъб Донев през 2022 г.

За служебен министър на енергетиката е номиниран Владимир Малинов. Юрист по образование. Към момента е изпълнителен директор и член на Управителния съвет на „Булгартрансгаз“ ЕАД. Справка в Търговския регистър показва, че Малинов е в ръководството на държавната компания от 2018 г. - тогава на власт бе кабинетът „Борисов 3“. Прави впечатление, че той запази поста си и по време на четирите служебни правителства, назначени от президента Радев в периода 2021 – 2023 г.

Владимир Малинов

За служебен министър на електронното управление е издигнат Валентин Мундров. В момента е заместник-министър в същото ведомство. Бил е директор на дирекция в „Информационно обслужване“.

Той е един от четирима предложени за министри, срещу които ПП-ДБ възроптаха на консултациите при президента днес.

Валентин Мундров

За служебен министър на туризма е предложен Евтим Милошев. Той бил доказан експерт и мениджър. „Лично го познавам от много години и навсякъде, където е работил, се е справял добре“, изкоментира Димитър Главчев.

Милошев е известен като мажоритарен собственик в продуцентските компании „Дрийм Тийм Прадакшънс“, „Дрийм Тийм Филмс“ и председател на Асоциацията на филмовите и телевизионните продуценти в България (АФТП), както и като част от създателите на популярното в началото на 90-те години студентско тв шоу „Ку-Ку“. По тази линия е свързван със Слави Трифонов – председател на най-малката партия в Народното събрание „Има такъв народ“ (ИТН). Днес при президента председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов обаче не се изказа ласкаво за Милошев.

„Отдавна сме се разделили с Евтим Милошев. Мога много неща да кажа за него, но ще се въздържа, защото няма да ви хареса“, изкоментира Йорданов.

Евтим Милошев

И за служебен министър на младежта и спорта е издигнат Георги Глушков. Той е бивш баскетболист – първият българин, играл в NBA, понастоящем е председател на баскетболната федерация.

Георги Глушков

Очаквайте подробности

 


В категории: Политика


70% от българите нe си мият зъбите
70% от българите нe си мият зъбите 29/04/2024, Понеделник 19:36 2
Флагман.БГ Слагат и електронен подпис в личните карти Слагат и електронен подпис в личните карти 29/04/2024, Понеделник 19:16 3
Даниел Петканов стана трейдър
Даниел Петканов стана трейдър 29/04/2024, Понеделник 19:00 3
11
Коментара по темата
11.
До 10
06.04.2024 22:51:02
0
0
Да, имената са арабски но всички мюсюлмани по света, дали са турци или други, болшинството ползват арабски имена. Не са важни имената а защо няма министър турчин или циганин нали сме равни, нали сме част от велика България!?!
10.
До Асан
05.04.2024 22:00:23
0
2
Кой да сложат Асанчо, дай пример.
За протокола, имената не са турски а арабски. Малко четеш Асане!
9.
Хасан
05.04.2024 20:47:36
2
0
Защо от толкова министри няма нито един с турско име? Малцинствата в България са около 30% и са патриоти и достойни и работливи хора! Защо няма един от тях? Нали сме равноправни...?
8.
Гъзлия
05.04.2024 19:47:16
3
6
Caмо ченгета и милиционери
7.
Бургазлия
05.04.2024 17:19:26
6
12
Maфията Радев, ГЕРБ, ДПС се гаврят с България
6.
Време е за нормалност,лудите да си ходят
05.04.2024 16:04:42
7
24
Самият факт, че Кирил Петков определя служебен кабинет, назначен от президент, който той лично е подкрепил, като „наглост и обида“, при това пълен с министри на собствената му партия, означава, че новият премиер Димитър Главчев и налучкал ваксата и предстои някаква форма на нормалност, след ненормалния опит страната да бъда овладяна от шайка безумци.
5.
Показателна е
05.04.2024 15:29:49
10
33
Реакцията на тримата вождове от запаса на ПП-ДБ.
Щом подскочиха като ощипани моми, значи Правителството е добро за България и зле за шмекерите!
А и Радев пожела финансова ревизия на Кокорчо-Магнитски, защо ли?!?
4.
лично мнение
05.04.2024 15:15:57
18
17
най-странно ми е назначението за министър на външните работи.Посочен е консулът ни в единствената страна,която ни пречи за приемане в сухопътния Шенген.Този човек наистина ли е работил 15 години убедително в полза на държавата?Има някакво противоречие сякаш...
3.
Милена
05.04.2024 15:07:32
22
13
Флагман, защо подчертавате само изявите на Пп.А на герб всичко е точно, така ли?
2.
Е на тва е!
05.04.2024 14:34:15
20
31
Струва ми се че Г-н Главчев е сформирал кабинет от професионалисти. Дано се справят добре и да организират честни избори.
1.
Апостол
05.04.2024 14:33:31
18
15
Много хора от Ямбол, бе!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Взеха Тиграта на 27-годишен софиянец, хванаха го да шофира на пико в жк. „Меден рудник“ Взеха Тиграта на 27-годишен софиянец, хванаха го да шофира на пико в жк. „Меден рудник“ Мъжът е задържан за срок до 24 часа Хотелите ни по морето претъпкани за Великден Хотелите ни по морето претъпкани за Великден Слънчев бряг и Златни пясъци са най-търсените курорти за празника, Несебър и Поморие не им отстъпват Може ли Украйна да оправи собствените си проблеми, за да има шанс в конфликта Може ли Украйна да оправи собствените си проблеми, за да има шанс в конфликта Истината е, че вече не се касае за патова ситуация на фронта, а положението е критично и там, и в Киев ГЕРБ води с 9,5 %, ПП-ДБ дори не са сигурни за второто място ГЕРБ води с 9,5 %, ПП-ДБ дори не са сигурни за второто място Други партии- по-малки, различни, от тези споменатите, които са парламентарно представени, съвкупно получават близо 8% ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт Първите четирима, дори петима от листата в Бургас, изглеждат готови за министерски постове Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Пречката важи и при сделките за имоти, от 3 май нотариусите ни проверяват в НАП за борчове Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Тук ще откриете най-удобният начин да сте с модерна и ефектна визия през настъпващите топли месеци Морето край Шофьорския плаж изхвърли мъртва крава Морето край Шофьорския плаж изхвърли мъртва крава Странната гледка е забеляза от местни рибари, които минавали в района Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Haй-зaceгнaтите ceĸтopи са тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Сред нераковите причини за висок простата специфичен антиген попадат различни състояния, като някои от тях дори не сигнализират за проблеми с жлезата
Почина известен футболен треньор Почина известен футболен треньор Като треньор е шампион на Украйна и носител на Купата на страната с Динамо (Киев) Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple обаче все още не е приела взела окончателно решение дали да осъществи сделката с OpenAI или с Alphabet Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори