×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Делян Добрев скочи на АКФ след разследване за чадър за незаконен строеж на майка му


Делян Добрев скочи на АКФ след разследване за чадър за незаконен строеж на майка му
Постройката на Златка Добрева в местността „Атолука“ е край Родопското село Равногор, депутатът нападна Николай Стайков от АКФ заради сестра му
03 Април 2024, Сряда, 14:55 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Осветени са нарушения на администрацията на Община Брацигово, налице са подозрения за специално отношение от прокуратурата и съда

Община Брацигово си затваря очите за незаконен строеж на майката на политика Делян Добрев. Това съобщи сдружението Антикорупционен фонд (АКФ). От АКФ са направили задълбочено разследване по случая. Делян Добрев е депутат от ГЕРБ и бивш енергиен министър в първото правителство на Бойко Борисов.

След публикуването на разследването Добрев реагира във фейсбук.

„АКФ, толкова ли ниско паднахте да се занимавате с междусъседски спор за 60 квадрата вила? Или просто станахте една поръчкова организация?“, попита той. Цялата му позиция вижте по-долу.

Според АКФ незаконият строеж на майката на политика Делян Добрев осветява редица нарушения на администрацията на Община Брацигово и буди подозрения за специално отношение от прокуратурата и съда.

През септември 2023 г. Златка Добрева започва интензивно строителство в общински имот в местността „Атолука“ край Родопското село Равногор. Това се случва, въпреки че визата за проектиране е обявена за нищожна от Върховния административен съд (ВАС) няколко месеца по-рано, а разрешението за строеж, издадено въз основа на нищожната виза, и към днешна дата не е влязло в сила, тъй като е обект на висящ правен спор.

„От правна гледна точка, казусът е ясен: строителната дейност е незаконна и Община Брацигово е следвало да вземе нужните мерки и да я прекрати,“ каза Даниела Пенева, правен експерт в АКФ.

В продължение на години, обаче, общината не само не предприема никакви мерки, а дори неколкократно пренебрегва предписанията от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и районната дирекция РДНСК-Пазарджик. В резултат, днес в курортната местност има почти завършена двуетажна вила, построена в нарушение на законодателството.

Специалното отношение към Златка Добрева не се изчерпва само с отказа за спиране на незаконното строителство.

В края на ноември 2019 г., Добрева придобива дървен павилион със застроена площ от 30 кв. м. в местността „Атолука“. През октомври 2020 г. кметът на Община Брацигово издава акт за частна общинска собственост за парцела, както и виза за проектиране. Няколко дни след издаване на визата дървеният павилион е разрушен. Въпреки това, два месеца по-късно общината учредява на Добрева право на пристрояване и надстрояване на несъществуващия павилион.

„Липсата на виза за проектиране за ново строителство означава, че е опорочена още първата стъпка от законовата процедура по разрешаване на строителството“ каза Пенева.

Нарушенията продължават.

  • Внесеният от Златка Добрева инвестиционен проект не е съгласуван и одобрен от общинската администрация по надлежния ред

  • Въпреки липсата на валидна виза и на одобрен инвестиционен проект, на 22 декември 2020 г. общината издава разрешение за строеж

  • Нa 15-ти януари 2021 г. строителната площадка е открита, въпреки започналите съдебни процедури за обжалване на визата и разрешението за строеж

  • Нарушени са и процедури по Закона за биологичното разнообразие и Закона за опазване на околната среда - извършва се незаконна сеч на борова гора и строителство на територията на „Натура 2000“

  • Община Брацигово не е изпълнила и задължението си да уведоми за строителните планове на Добрева заинтересовани лица – притежатели на съседни имоти

На 8-ми юли 2021 г. ДНСК уведомява Окръжна и Районна прокуратура – Пазарджик и разпорежда на Надежда Казакова, кмет на Община Брацигово, да спре незаконното строителство. РДНСК-Пазарджик също указва на Казакова да упражни пълномощията си и да спре незаконното строителство с три писма: от 11-ти юни 2021 г., 1-ви септ. 2023 г. и 5-ти септ. 2023 г.

Относно липсата на мерки за спиране на незаконната строителна дейност, Казакова заявява: „След влизане в сила на окончателното решение на съда ще се предприемат необходимите мерки в зависимост от изхода на делото. Ако разрешението за строеж бъде отменено, тогава ще се предприемат стъпки за спиране на строителството по чл. 224а от ЗУТ“.

Според Пенева становището на кмета Казакова е незаконосъобразно: Строителни дейности се осъществяват само въз основа на валидни строителни книжа, които в случая липсват. Всяка постройка, изградена без такива документи, е незаконна и следва да бъде премахната.“

Сезирана през 2021 г., прокуратурата не установява данни за престъпление и отказва образуване на наказателно производство.

Образуваното в Административен съд - Пазарджик производство за оспорване на разрешението за строеж е висящо вече четвърта година и се води от съдия Ева Пелова по изключително любопитен начин. След като приема няколко технически експертизи, които по безспорен начин доказват липсата на валидна строителна документация, в началото на миналата година съдия Пелова го прекратява с аргумента, че жалбоподателят няма правен интерес от обжалването. През юни 2023 г. ВАС отменя определението за прекратяване и връща делото за разглеждане по същество. От тогава до сега съдия Пелова провежда няколко заседания за събиране на доказателства, некасаещи спора, включително такива относно имоти на жалбоподателя.

През това време строежът е почти завършен, но все така незаконен.

„Строежите, изградени без строителни книжа, са незаконни. Такива строежи не подлежат на узаконяване, а единствено на премахване,“ коментират от правния екип на АКФ.

Според директора на АКФ Бойко Станкушев отказът на кмета и главния архитект на Брацигово да изпълнят задълженията си, както и действията на някои публични институции, са силно обезпокоителни.

„Развитието на този казус предизвиква съмнения за специално институционално отношение към Златка Добрева“, каза Станкушев. „Можем само да спекулираме дали мотивът за подобно отношение е роднинската връзка с Делян Добрев, но прави впечатление погазването на законодателството в ущърб на заинтересовани граждани и в полза на лице, директно свързано с политик от най-голямата парламентарно представена партия в България.“

Можете да видите видеото тук: https://acf.bg/bg/po-diagonala-na-zakona/

И тук:

А ето и какво написа Делян Добрев след това във фейсбук:

Знаете ли защо от АКФ не виждат далавера в сграда от близо 1000 квадрата в центъра на София на ул. "Чаталджа", а се занимават с вилата на майка ми от 60 квадратни метра във вилна зона в община Брацигово?

Отговорът е, защото Асен Василев назначи сестрата на Николай Стайков - журналист и основател на АКФ (Искра Стайкова) без конкурс в "независимата" КЕВР по време на "независимия" й председател Станислав Тодоров. Назначена е на много хиляди левове заплата и е настанена безплатно в държавно жилище.

Та, който назначава, той поръчва музиката. АКФ, толкова ли ниско паднахте да се занимавате с междусъседски спор за 60 квадрата вила? Или просто станахте една поръчкова организация?

Антикорупционният фонд се прочу през последните години с десетки разследвания, сред които и това за "Осемте джуджета". Директор на АКФ е журналистът Бойко Станкушев. Други две ключови лица на организацията са разследващият журналист Николай Стайков и бившият прокурор Андрей Янкулов. 

 

 
19
Коментара
Флагман.БГ Разкриха измама за близо 70 хиляди лева Разкриха измама за близо 70 хиляди лева 15/07/2024, Понеделник 20:20 3
19
Коментара по темата
19.
К...УР
04.04.2024 04:18:03
3
5
ДА И Е...БА МАЙКАТА НА ФАЛШИВАТА ВИ ЕБАНА ДЪРЖАВА ПУТКЕНСКА
18.
Факт
03.04.2024 23:00:23
1
9
ного рядко гомно е делю фактурата
17.
Е*ати капут*
03.04.2024 18:35:51
0
24
Фактура ли си, касова бележка ли си не те знам ама цялата ви организацийка са такива като тебе. Нагли, крадливи, незачитащи закона мафиоти.
16.
пОткан
03.04.2024 18:05:19
3
29
Нагъл, противен, отвратителен - всички гербаджии са такива!
Цялото му противна рода се уредиха за 12 години власт на ГРОБ! Как може още тия да ги търпите бе, толкова ли сте малоумни?!
15.
Въх,
03.04.2024 17:29:01
1
38
Не стига, че е незаконен строежа но и нагъл. Тея гербаджийски корумпета нацяло са се самозабравили.
14.
Клю- клю- канарче
03.04.2024 17:26:39
2
37
Дельо- фактурата,хайдука! Колкото е дребен, двойно повече нагъл.Брадясъл от далавери!!
13.
Ти да видиш,
03.04.2024 17:14:52
2
41
За едни 60 квадрата!!!
Мръсна крадлива гербава сган.
12.
Хахахаха
03.04.2024 16:50:16
1
46
Отново ще гласувам против вас, както и много мои приятели. Живея за такива моменти. Тиквата в истерия заради "турски поток", дельо фактурата в истерия щото дъртата мисли, че е над закона.
11.
*********
03.04.2024 16:28:34
0
11
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
10.
Мег
03.04.2024 16:25:27
1
55
Че и сърдит го раздава , наглостта им е безкрайна вече . обикновеният човек един кенеф не може да построи без документи , а тези нахалници , газят закона без капка срам
9.
Я надуй дельо кавала
03.04.2024 15:46:48
16
64
Не сте на власт и малко тъпо се получи, нали Фактура? Свиквайте само тормоз за вас алчни корумпирани гейберастки боклуци. Държавата не ви е бащиния.
8.
Данко Харсъзина
03.04.2024 15:43:34
14
49
Дельо, ни на излагай с такива кокошкарски истории - 60 кв.м - ала бала. На нас ни дай големи далавери. Сваляш ни нивото. Ако ни са коригираш, ща изключим от семейството. Разбра ли?
7.
Дидко магнитко
03.04.2024 15:43:14
17
59
Корумпето Делю фактурата сумати пари смъкна те се хванали за една вила. Нали истерично квичеше, че държавата щеше да фалира миналата година, какво стана? Изплатиха ли се пенсии и заплати? Следващият участник в магнитски ще е той.
6.
Чукча писател
03.04.2024 15:41:16
18
61
Добрев е едно от най-тъпите "остриета" на ПП ГЕРБ и такъв ще си замине на дълга почивка във вилата на мама. Даже се опитва да замаже положението с критики към разобличилите го журналисти. Нащастник.
5.
Лост
03.04.2024 15:39:32
13
49
Добрев е специалист по музиката. А и какво са 60 квадрата вила?Ами за него са нищо. Една хапчица от целия хляб дето е изял.
4.
Колю
03.04.2024 15:32:31
21
42
изравнявайте я със земята и доживотен затвор за майката курва
3.
*********
03.04.2024 15:21:12
23
23
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
2.
Бургазлията
03.04.2024 15:16:34
15
65
Както ромите си строят и се самонастаняват в чужд имот , така и българските депутати си строят палати върху чужди и общински имоти... Не казвам , че и те са роми , ама ....
1.
Пешо
03.04.2024 15:14:32
23
55
И в Бургас и пълно с незаконни строежи , подпомогнати от общината и корумпирани архитекти.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трима авери тарашиха жилището на бургаско семейство, отмъкнаха сейф с много пари и златни монети Трима авери тарашиха жилището на бургаско семейство, отмъкнаха сейф с много пари и златни монети В металната кутия имало 75 хил. лв., 15 хил. евро и 3 златни монети Как бельото влияе на съдбата ни? Отговорът ще ви шокира Как бельото влияе на съдбата ни? Отговорът ще ви шокира Бельото трябва да се избира съзнателно Хората с тези черти на характера изневеряват най-често Хората с тези черти на характера изневеряват най-често Изследователи са открили общи черти между неверните партньори Най-добрите майки са от тези 4 зодиакални знака Най-добрите майки са от тези 4 зодиакални знака Ето кои са те  Съседката от 3-ия етаж ми каза тази рецепта за гриловани банани с карамел Съседката от 3-ия етаж ми каза тази рецепта за гриловани банани с карамел Вкусен десерт Маестро Тончо Русев създаде дует „Аморе“, любовта ни е вечна и прилича на дете Маестро Тончо Русев създаде дует „Аморе“, любовта ни е вечна и прилича на дете Най-голямата ни мечта се сбъдна, когато станахме родители, споделят певците, които са и солисти на Държавна опера – Русе Агенция по заетостта вече приема заявления за безплатни обучения Агенция по заетостта вече приема заявления за безплатни обучения Очаква се в обучения да се включат 14 000 безработни и неактивни лица Над 60 съдебни заседатели положиха клетва в Бургаския окръжен съд днес Над 60 съдебни заседатели положиха клетва в Бургаския окръжен съд днес Те имат мисията да извършват обществен контрол над работата на съда Разкриха измама за близо 70 хиляди лева Разкриха измама за близо 70 хиляди лева 69-годишният извършител е оперирал и в Шумен, съдът му наложи най-тежката мярка Сеймът на Полша разреши стрелба по мигранти на границата Сеймът на Полша разреши стрелба по мигранти на границата Това се случи, след като арабски нашественик закла 21-годишен войник
Бандидити нападнаха девойка, но се случи нещо неочаквано Бандидити нападнаха девойка, но се случи нещо неочаквано По време на инцидента момичето принудило престъпниците да се спасяват с бягство Ралф Шумахер разкри, че е гей (СНИМКА) Ралф Шумахер разкри, че е гей (СНИМКА) Най-красивото нещо на света е да имаш точния партньор до себе си, с когото можеш да споделиш всичко, написа той под снимка с половинката си Евакуираха го след сигнал за бомба в гръцки клуб Евакуираха го след сигнал за бомба в гръцки клуб Холивудската знаменитост бе един от изведените от хитов бар След опита за покушение над Тръмп: Цената на биткойна скочи над $62 хил. След опита за покушение над Тръмп: Цената на биткойна скочи над $62 хил. Криптовалутата поскъпна за последните 24 часа с 4,5% Почина голям актьор Почина голям актьор Сикинг е починал от усложнения от деменция, съобщи представителката му Синтия Снайдър в изявление в неделя вечер Прати шаман в психиатрията, защото се опитал да му направи черна магия Прати шаман в психиатрията, защото се опитал да му направи черна магия 55-годишният Александър Габичев е започнал поход от Сибир през март 2019 г. и е планирал да пристигне през 2021 г. в Москва, където е искал да организира "церемония за прогонване на Владимир Путин" Майка й нае детектив, за да разбере дали гаджето й е гей Майка й нае детектив, за да разбере дали гаджето й е гей Тя развали годежа си  Уволниха я, защото устата й е голяма Уволниха я, защото устата й е голяма След края на снимачните дни Виктория известно време нямала никакви наченки на това да бъде уволнена Кейт Мидълтън се появи на Уимбълдън, награди победителя Алкарас Кейт Мидълтън се появи на Уимбълдън, награди победителя Алкарас Кейт бе облечена в лилава рокля – един от официалните цветове на тенис турнира от Големия шлем Къде са либералите, разнасяли бутафорната глава на Доналд Тръмп? Вдигнатият юмрук го превръща в икона Къде са либералите, разнасяли бутафорната глава на Доналд Тръмп? Вдигнатият юмрук го превръща в икона В либералния туитър се носеше кикот на задоволство и злобата им доведе до този зловещ акт, коментира доц. Цеков
Илхан АНДАЙ, анализатор Илхан АНДАЙ, анализатор Наследникът на Пеевски до Доган е с прякор на хищник - Вълка Виц на деня Виц на деня - Теб защо те арестуваха?
- За подкупи!
- А защо те пуснаха?
- Ти явно си много тъп...
Виц на деня Виц на деня - Скъпи, иди в магазина и купи яйца!
- Аз имам две яйца. Стигат ли?
- Те стават ли за ядене?
- Не, но стават за близане!
- Чудесно! Утре си ги оближи на закуска...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ерген - Това е човек, който иска да има жена, но мама не дава.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори