×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Делян Добрев скочи на АКФ след разследване за чадър за незаконен строеж на майка му


Делян Добрев скочи на АКФ след разследване за чадър за незаконен строеж на майка му
Постройката на Златка Добрева в местността „Атолука“ е край Родопското село Равногор, депутатът нападна Николай Стайков от АКФ заради сестра му
03 Април 2024, Сряда, 14:55 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Осветени са нарушения на администрацията на Община Брацигово, налице са подозрения за специално отношение от прокуратурата и съда

Община Брацигово си затваря очите за незаконен строеж на майката на политика Делян Добрев. Това съобщи сдружението Антикорупционен фонд (АКФ). От АКФ са направили задълбочено разследване по случая. Делян Добрев е депутат от ГЕРБ и бивш енергиен министър в първото правителство на Бойко Борисов.

След публикуването на разследването Добрев реагира във фейсбук.

„АКФ, толкова ли ниско паднахте да се занимавате с междусъседски спор за 60 квадрата вила? Или просто станахте една поръчкова организация?“, попита той. Цялата му позиция вижте по-долу.

Според АКФ незаконият строеж на майката на политика Делян Добрев осветява редица нарушения на администрацията на Община Брацигово и буди подозрения за специално отношение от прокуратурата и съда.

През септември 2023 г. Златка Добрева започва интензивно строителство в общински имот в местността „Атолука“ край Родопското село Равногор. Това се случва, въпреки че визата за проектиране е обявена за нищожна от Върховния административен съд (ВАС) няколко месеца по-рано, а разрешението за строеж, издадено въз основа на нищожната виза, и към днешна дата не е влязло в сила, тъй като е обект на висящ правен спор.

„От правна гледна точка, казусът е ясен: строителната дейност е незаконна и Община Брацигово е следвало да вземе нужните мерки и да я прекрати,“ каза Даниела Пенева, правен експерт в АКФ.

В продължение на години, обаче, общината не само не предприема никакви мерки, а дори неколкократно пренебрегва предписанията от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и районната дирекция РДНСК-Пазарджик. В резултат, днес в курортната местност има почти завършена двуетажна вила, построена в нарушение на законодателството.

Специалното отношение към Златка Добрева не се изчерпва само с отказа за спиране на незаконното строителство.

В края на ноември 2019 г., Добрева придобива дървен павилион със застроена площ от 30 кв. м. в местността „Атолука“. През октомври 2020 г. кметът на Община Брацигово издава акт за частна общинска собственост за парцела, както и виза за проектиране. Няколко дни след издаване на визата дървеният павилион е разрушен. Въпреки това, два месеца по-късно общината учредява на Добрева право на пристрояване и надстрояване на несъществуващия павилион.

„Липсата на виза за проектиране за ново строителство означава, че е опорочена още първата стъпка от законовата процедура по разрешаване на строителството“ каза Пенева.

Нарушенията продължават.

  • Внесеният от Златка Добрева инвестиционен проект не е съгласуван и одобрен от общинската администрация по надлежния ред

  • Въпреки липсата на валидна виза и на одобрен инвестиционен проект, на 22 декември 2020 г. общината издава разрешение за строеж

  • Нa 15-ти януари 2021 г. строителната площадка е открита, въпреки започналите съдебни процедури за обжалване на визата и разрешението за строеж

  • Нарушени са и процедури по Закона за биологичното разнообразие и Закона за опазване на околната среда - извършва се незаконна сеч на борова гора и строителство на територията на „Натура 2000“

  • Община Брацигово не е изпълнила и задължението си да уведоми за строителните планове на Добрева заинтересовани лица – притежатели на съседни имоти

На 8-ми юли 2021 г. ДНСК уведомява Окръжна и Районна прокуратура – Пазарджик и разпорежда на Надежда Казакова, кмет на Община Брацигово, да спре незаконното строителство. РДНСК-Пазарджик също указва на Казакова да упражни пълномощията си и да спре незаконното строителство с три писма: от 11-ти юни 2021 г., 1-ви септ. 2023 г. и 5-ти септ. 2023 г.

Относно липсата на мерки за спиране на незаконната строителна дейност, Казакова заявява: „След влизане в сила на окончателното решение на съда ще се предприемат необходимите мерки в зависимост от изхода на делото. Ако разрешението за строеж бъде отменено, тогава ще се предприемат стъпки за спиране на строителството по чл. 224а от ЗУТ“.

Според Пенева становището на кмета Казакова е незаконосъобразно: Строителни дейности се осъществяват само въз основа на валидни строителни книжа, които в случая липсват. Всяка постройка, изградена без такива документи, е незаконна и следва да бъде премахната.“

Сезирана през 2021 г., прокуратурата не установява данни за престъпление и отказва образуване на наказателно производство.

Образуваното в Административен съд - Пазарджик производство за оспорване на разрешението за строеж е висящо вече четвърта година и се води от съдия Ева Пелова по изключително любопитен начин. След като приема няколко технически експертизи, които по безспорен начин доказват липсата на валидна строителна документация, в началото на миналата година съдия Пелова го прекратява с аргумента, че жалбоподателят няма правен интерес от обжалването. През юни 2023 г. ВАС отменя определението за прекратяване и връща делото за разглеждане по същество. От тогава до сега съдия Пелова провежда няколко заседания за събиране на доказателства, некасаещи спора, включително такива относно имоти на жалбоподателя.

През това време строежът е почти завършен, но все така незаконен.

„Строежите, изградени без строителни книжа, са незаконни. Такива строежи не подлежат на узаконяване, а единствено на премахване,“ коментират от правния екип на АКФ.

Според директора на АКФ Бойко Станкушев отказът на кмета и главния архитект на Брацигово да изпълнят задълженията си, както и действията на някои публични институции, са силно обезпокоителни.

„Развитието на този казус предизвиква съмнения за специално институционално отношение към Златка Добрева“, каза Станкушев. „Можем само да спекулираме дали мотивът за подобно отношение е роднинската връзка с Делян Добрев, но прави впечатление погазването на законодателството в ущърб на заинтересовани граждани и в полза на лице, директно свързано с политик от най-голямата парламентарно представена партия в България.“

Можете да видите видеото тук: https://acf.bg/bg/po-diagonala-na-zakona/

И тук:

А ето и какво написа Делян Добрев след това във фейсбук:

Знаете ли защо от АКФ не виждат далавера в сграда от близо 1000 квадрата в центъра на София на ул. "Чаталджа", а се занимават с вилата на майка ми от 60 квадратни метра във вилна зона в община Брацигово?

Отговорът е, защото Асен Василев назначи сестрата на Николай Стайков - журналист и основател на АКФ (Искра Стайкова) без конкурс в "независимата" КЕВР по време на "независимия" й председател Станислав Тодоров. Назначена е на много хиляди левове заплата и е настанена безплатно в държавно жилище.

Та, който назначава, той поръчва музиката. АКФ, толкова ли ниско паднахте да се занимавате с междусъседски спор за 60 квадрата вила? Или просто станахте една поръчкова организация?

Антикорупционният фонд се прочу през последните години с десетки разследвания, сред които и това за "Осемте джуджета". Директор на АКФ е журналистът Бойко Станкушев. Други две ключови лица на организацията са разследващият журналист Николай Стайков и бившият прокурор Андрей Янкулов. 

 

 
19
Коментара
19
Коментара по темата
19.
К...УР
04.04.2024 04:18:03
3
4
ДА И Е...БА МАЙКАТА НА ФАЛШИВАТА ВИ ЕБАНА ДЪРЖАВА ПУТКЕНСКА
18.
Факт
03.04.2024 23:00:23
1
8
ного рядко гомно е делю фактурата
17.
Е*ати капут*
03.04.2024 18:35:51
0
23
Фактура ли си, касова бележка ли си не те знам ама цялата ви организацийка са такива като тебе. Нагли, крадливи, незачитащи закона мафиоти.
16.
пОткан
03.04.2024 18:05:19
3
28
Нагъл, противен, отвратителен - всички гербаджии са такива!
Цялото му противна рода се уредиха за 12 години власт на ГРОБ! Как може още тия да ги търпите бе, толкова ли сте малоумни?!
15.
Въх,
03.04.2024 17:29:01
1
37
Не стига, че е незаконен строежа но и нагъл. Тея гербаджийски корумпета нацяло са се самозабравили.
14.
Клю- клю- канарче
03.04.2024 17:26:39
2
36
Дельо- фактурата,хайдука! Колкото е дребен, двойно повече нагъл.Брадясъл от далавери!!
13.
Ти да видиш,
03.04.2024 17:14:52
2
40
За едни 60 квадрата!!!
Мръсна крадлива гербава сган.
12.
Хахахаха
03.04.2024 16:50:16
1
45
Отново ще гласувам против вас, както и много мои приятели. Живея за такива моменти. Тиквата в истерия заради "турски поток", дельо фактурата в истерия щото дъртата мисли, че е над закона.
11.
*********
03.04.2024 16:28:34
0
11
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
10.
Мег
03.04.2024 16:25:27
1
54
Че и сърдит го раздава , наглостта им е безкрайна вече . обикновеният човек един кенеф не може да построи без документи , а тези нахалници , газят закона без капка срам
9.
Я надуй дельо кавала
03.04.2024 15:46:48
16
63
Не сте на власт и малко тъпо се получи, нали Фактура? Свиквайте само тормоз за вас алчни корумпирани гейберастки боклуци. Държавата не ви е бащиния.
8.
Данко Харсъзина
03.04.2024 15:43:34
14
48
Дельо, ни на излагай с такива кокошкарски истории - 60 кв.м - ала бала. На нас ни дай големи далавери. Сваляш ни нивото. Ако ни са коригираш, ща изключим от семейството. Разбра ли?
7.
Дидко магнитко
03.04.2024 15:43:14
17
58
Корумпето Делю фактурата сумати пари смъкна те се хванали за една вила. Нали истерично квичеше, че държавата щеше да фалира миналата година, какво стана? Изплатиха ли се пенсии и заплати? Следващият участник в магнитски ще е той.
6.
Чукча писател
03.04.2024 15:41:16
18
60
Добрев е едно от най-тъпите "остриета" на ПП ГЕРБ и такъв ще си замине на дълга почивка във вилата на мама. Даже се опитва да замаже положението с критики към разобличилите го журналисти. Нащастник.
5.
Лост
03.04.2024 15:39:32
13
48
Добрев е специалист по музиката. А и какво са 60 квадрата вила?Ами за него са нищо. Една хапчица от целия хляб дето е изял.
4.
Колю
03.04.2024 15:32:31
21
41
изравнявайте я със земята и доживотен затвор за майката курва
3.
*********
03.04.2024 15:21:12
23
23
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
2.
Бургазлията
03.04.2024 15:16:34
15
64
Както ромите си строят и се самонастаняват в чужд имот , така и българските депутати си строят палати върху чужди и общински имоти... Не казвам , че и те са роми , ама ....
1.
Пешо
03.04.2024 15:14:32
23
55
И в Бургас и пълно с незаконни строежи , подпомогнати от общината и корумпирани архитекти.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните нарушения - по общинска наредба би следвало да глобяват и „оператора” на услугата Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Целите са на мехури и са като памук Шефът на ДАНС „изритал“ заместника си заради лоша мотивация и политическа ангажираност Шефът на ДАНС „изритал“ заместника си заради лоша мотивация и политическа ангажираност Петър Петров демонстрирал пренебрежение към институцията Чуждите инвестиции намаляха с половин милиард Чуждите инвестиции намаляха с половин милиард Привлеченият дялов капитал през първите два месеца на годината възлиза на 16,6 млн. евро Чия е служебната строителна министърка? Чия е служебната строителна министърка? И Виолета Коритарова се използва като аргумент в спора дали ГЕРБ или ПП-ДБ има (по-голям) дял в кабинета "Главчев" Фики на косъм се откаже от музиката, писнало му от хейта Фики на косъм се откаже от музиката, писнало му от хейта Хейтът тотално съсипва попфолк певецът Сексът в „Ергенът“ вече не е мираж. Валерия и Алек го направиха в морето Сексът в „Ергенът“ вече не е мираж. Валерия и Алек го направиха в морето Красавицата споделила, че е било много страстно, но и доста неудобно Украинка се изгаври с ченгета от РУ-Несебър, ето какво се случи Украинка се изгаври с ченгета от РУ-Несебър, ето какво се случи 60-годишната чуждестранна гражданка, но временно пребиваваща в Слънчев бряг, опитала да ги подкупи с 20 лв., но се озовала в ареста Община Царево с мащабни инфраструктурни проекти Община Царево с мащабни инфраструктурни проекти За реализацията им администрацията ще си партнира с различни институции НСИ: Българите удвоиха своите доходи през последните 10 години НСИ: Българите удвоиха своите доходи през последните 10 години Реалните доходи1 на домакинствата нарастват с 10.0% през 2023 г. в сравнение с 2022 г.
Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ "Селестиал Джърни" има 630 каюти, 7 ресторанта и 8 бара
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори