×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

И през април: Изследвания за щитовидна жлеза, витамини и яйчников резерв в „ЛИНА”


И през април: Изследвания за щитовидна жлеза, витамини и яйчников резерв в „ЛИНА”
Направление от лекар или запазване на час НЕ са необходими
01 Април 2024, Понеделник, 10:47 ч.
Автор: Флагман.БГ

Медицинска лаборатория „ЛИНА“ е първата в страната, която въведе месечни профилактични кампании с грижа за пациента

Профилактичните кампании на „ЛИНА" с анализи на намалени цени продължават и през месец април 2024 г. Те важат в самостоятелните филиали на лабораторията в областите: Бургас, Варна, Пловдив, Пазарджик, Плевен, Стара Загора, Ловеч, Сливен и Ямбол. Направление от лекар или запазване на час НЕ са необходими. Таксата манипулация е 2 лв.

Профилактични кампании – април 2024

Пълно изследване на кръв на намалена цена от 47.90 лв. на 32.90 лв.

Този път то включва: пълна кръвна картина с 16 показателя;  урея; креатинин; общ белтък; албумин; холестерол; HDL-холестерол; LDL-холестерол; VLDL-холестерол; триглицериди, АсАТ; АлАТ; АФ; ГГТ; калций и фосфор. Какво ни показват тези анализи? Отговорът е състоянието бъбреците, черния дроб, мастната и електролитната обмяна в организма.  Изследването е подходящо за всички членове на семейството – от възрастни до деца. Добре е да се извършва сутрин на гладно.

Витамини и микроелементи по избор от: Витамин B12 на намалена цена от 20.00 лв. на 16.00 лв.; Витамин D (25-Hydroxyvitamin D) на намалена цена от 25.00 лв. на 19.00 лв.; Желязо (Fe) на намалена цена от 4.80 лв. на 3.70 лв.; Магнезий (Mg) на намалена цена от 4.50 лв. на 3.20 лв.; Калий, натрий и хлор на намалена цена от 12.60 лв. на 9.20 лв.

Витамините и микроелементите имат голямо значение за нашето здраве и тонус. Витамин D играе важна роля за имунната система, мозъка и нервната система, както и за регулиране нивата на инсулин. Той е подходящ за превенцията на диабет тип 1 и 2. Витамин B12 има значение за нормалното функциониране на нервната система и за формирането на червените кръвни клетки, като недостигът му може да доведе до анемия. Нивата на желязото могат да са ориентир за това дали страдаме от желязодефицитна анемия. Магнезият е важен минерал за мускулите, нервите и сърцето. А калий, натрий и хлор са основните електролити в организма. Защо да ги изследваме? Ако мислите, че страдате от дефицит на някой от тези витамини или микроелементи, най-разумно е първо да проверите нивата им и чак тогава да посегнете към хранителни добавки, които ги съдържат. Прекомерната им употреба също може да окаже негативен ефект върху организма.

Препоръчително е изследванията да се правят сутрин на гладно и поне две седмици същите витамини (с изключение на витамин D)  да не са приемани под формата на медикаменти или хранителни добавки.

Скрит сърдечносъдов риск: липопротеин (a) и високочувствителен CRP на намалена цена от 37.00 лв. на 28.00 лв.

Както лекарите на „ЛИНА” често казват - Lipoprotein (a) е изследване, което е достатъчно да се направи веднъж в живота. То може да разкрие неподозиран риск от инфаркт или инсулт, дължащ се на високи концентрации на тази силно атерогенна липидна частица, които са генетично определени. От своя страна високочувствителният C-реактивен протеин е добре познат маркер за оценка на риска от развитие на ССЗ и инсулт в резултат на атеросклеротични изменения.

За изследванията може да бъде взета кръвна проба по всяко време на деня. Изследването на високочувствителния CRP е желателно да става след пълно възстановяване след прекарани възпалителни заболявания.

Пакет „Щитовидна жлеза”: FT4 и TSH на намалена цена от 26.80 лв. на 16.80 лв.

FT4 и TSH са основните хормони, които отразяват функцията на щитовидната жлеза. Те са едни от най-често назначаваните и е добре пациентите редовно да проследяват нивата им. Изследванията се правят сутрин на гладно, преди прием на медикаменти, както и на напитки със съдържание на кофеин.

Пакет „Щитовидна жлеза – разширен”: FT3; FT4; TSH; Anti – TPO на намалена цена от 55.60 лв. на 39.80 лв.

В този пакет освен FT4 и TSH е включен още един хормон -  FT3, както и антитела - Anti – TPO. Пакетът е подходящ както за скрининг при съмнения за заболявания на щитовидната жлеза, така и за проследяване на ефекта от лечение. Отново е препоръчително изследванията да се правят сутрин на гладно и преди приема на напитки със съдържание на кофеин.

Пакет „Яйчников резерв”: LH; FSH; антимюлеров хормон (AMHplus) на намалена цена от 78.60 лв. на 56.30 лв.

Той е насочен към всички дами, които планират бременност или имат проблеми с фертилитета. Причината е, че LH, FSH и антимюлеровият хормон ( AMH) са най-подходящите хормони, които показват яйчниковия резерв при жената.

Антимюлеровият хормон е най-добрият биохимичен маркер за функцията на яйчниците, тъй като се секретира от малките растящи фоликули като по този начин отразява и запаса на яйчниците от тях. АМН може да бъде измерен по всяко време от менструалния цикъл и показва минимални междуциклична вариабилност. LH и  FSH е препоръчително да се изследват от 3-ти до 5-и ден от менструалния цикъл.

Употребата на глюкокортикоидни препарати, някои антибиотици, естроген съдържащи медикаменти или хранителни добавки, могат да повлияят резултатите за някои полови хормони.

Андрогенни хормони: DHEA-S и тестостерон на намалена цена от 34.00 лв. на 27.60 лв.

Проследяването на техните нива е препоръчително  при редица състояния – от проблеми с фертилитета до повишено окосмяване при жените. Определянето на тестостерон е добре да става сутрин до 11 ч., когато нивата му са най-високи. За жени DHEA/S изследването е добре да се направи 1 седмица преди или 1 седмица след менструалния цикъл.
Приемът на стероидни хормони, някои медикаменти както и добавки, съдържащи DHEA/S, могат да повлияят резултата.

Туморен маркер по избор: CEA; Total PSA; Free PSA; CA 125; CA - 15-3; CA -19 -9; AFP всеки на намалена индивидуална цена от 19.40 лв. на 14.60 лв.

CEA (карцино-ембрионален антиген) се използва при диагностиката на редица тумори, на първо място на рака на дебелото черво и ректума.

Total PSA (простатспецифичен антиген) е единственият туморен маркер, който е признат и се използва като скринингов маркер за рак на простатната жлеза.

Free PSA – свободен  простатспецифичен антиген - в комбинация с Total PSA подпомага диференциалната диагностика на злокачествени от доброкачествени образувания на простатната жлеза, когато стойностите на общия простатспецифичен антиген са в т.нар. „сива зона“ - от 4,0 – 10,0 ng/ml. Самостоятелното му изследване, както и изследването му при нормални нива на Total PSA, няма диагностично значение.

CA 125 е маркер за диагностика и контрол на лечението на рак на яйчника.

CA 15-3 е маркер за контрол на лечението на рак на млечните жлези и при проследяване за рецидиви на заболяването при първоначално високи нива на маркера.

CA 19-9 е раков антиген, който се повишава при почти всички пациенти с тумори на стомашно-чревния тракт - рак на панкреаса, дебело черво, жлъчен мехур.

AFP (Алфа фетопротеин) маркерът се използва при диагностика на първични тумори на черния дроб, също така при откриване на метастази от други карциноми в черния дроб.

Профилактичната кампания с изследвания на туморни маркери е насочена предимно към пациенти, които имат установено онкологично заболяване и подлежат на редовно проследяване. Повечето от тези маркери са специфични за конкретен орган, но също така е възможно да се повишат и при наличие на туморен процес с друга локализация, както и много от тях могат да се повишат неспецифично при процеси, които не са с туморен произход, най-често възпалителни изменения на съответния орган. Затова е добре резултатите от тези изследвания да бъдат консултирани с лекар и интерпретирани съобразно конкретното състояние на пациента и в комбинация с други лабораторни или образни изследвания.

Остеопороза: Бета-Кросс Лапс (Beta - CrossLaps); Остеокалцин (оsteocalcin); Паратхормон (PTH) на намалена цена от 60.60 лв. на 43.80 лв.

Този пакет обединява трите най-важни изследвания за диагностиката на това заболяване: Бета-Кросс Лапс (Beta - CrossLaps) - маркер за костно разграждане, остеокалцин (Osteocalcin) - показател, отразяващ метаболизма на костната тъкан, и паратхормон (PTH) - основният хормон, регулиращ фосфатно-калциевия обмен. Изследванията са полезни за всички жени над 55-годишна възраст, както и за жени със снижени нива на женските полови хормони, при пациенти на продължително лечение с кортикостероиди, при дефицит на витамин D, пушачи, прекомерна употреба на алкохол, както и при страдащи от редица ендокринни заболявания, водещи до развитие на остеопороза. Този пакет е подходящ и при проследяване на ефекта от антирезорбтивна терапия, провеждана при остеопороза (3-6 месеца след началото на лечението).

С оглед на дневните колебания в стойностите на паратхормона, изследването е добре да бъде направено сутрин до 10 ч. на гладно и преди прием на медикаменти, тъй като някои от тях могат да повлияят резултата.

Гастро панел: Хеликобактер пилори IgG; Гастрин; Pepsinogen I; Pepsinogen II; PG I/ PG II на намалена цена от 160.00 лв. на 116.00 лв.

Изследването е кръвно, а чрез изброените биомаркери може да се направи оценка на състоянието на лигавицата във всички отдели на стомаха. То е подходящо, ако имате киселини, гастроезофагеален рефлукс, подуване на корема, гадене, повръщане, тежест или болка в стомаха преди или след нахранване. Чрез него може да се установи дали организмът е бил изложен на инфекция с Helicobacter pylori, дали това е довело до гастрит, дали той е атрофичен и в коя част на стомаха са локализирани промените. Тази скринингова програма е много полезна  с цел ранна диагностика на основните преканцерозни заболявания на стомаха – хеликобактер пилори инфекция и атрофичен гастрит. Гастро панелът позволява да се насочат към инвазивното ендоскопско изследване гастроскопия само тези пациенти, при които това е строго необходимо. Извършва се на гладно като някои лекарства, които повлияват стомашната секреция на солна киселина,  могат да повлияят резултатите от теста.

Гастро панелът е косвен метод за оценка на състоянието на стомашната лигавица и не може напълно да замени „златния стандарт“ в диагностиката на стомашните заболявания – гастроскопията.

Медицинска лаборатория „ЛИНА“ е първата в страната, която въведе месечни профилактични кампании с грижа за пациента. Те важат във всеки от самостоятелните ѝ филиали. Такса венепункция: 2 лв.

 


В категории: Здраве


България Всички новини
Служебният кабинет смени областния управител на Бургас Служебният кабинет смени областния управител на Бургас Поста за трети път ще заеме Мария Нейкова БСП избира общински лидер на Бургас утре, реди листата за НС в неделя - вижте кои са кандидат-депутатите БСП избира общински лидер на Бургас утре, реди листата за НС в неделя - вижте кои са кандидат-депутатите Паруш Парушев е фаворит за нов общински председател, но има и други кандидати Щъркел атакува коли в Луковит: Кълве калници и сваля боята Щъркел атакува коли в Луковит: Кълве калници и сваля боята "Луковитският тенекеджия", както местните наричат птицата, е от защитен вид Купата на Ректора в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“  бе връчена на най-добрите в спорта Купата на Ректора в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ бе връчена на най-добрите в спорта Събитието бе открито от Ректора на Университета – проф. д-р Христо Бозов До 30 април се внасят дължимите данъци върху доходите от миналата година До 30 април се внасят дължимите данъци върху доходите от миналата година Най-бързо и без такса плащането към НАП става чрез виртуален ПОС терминал Изкуствен дъжд ще спасява Добруджа от суша Изкуствен дъжд ще спасява Добруджа от суша Операторът на летище "Щръклево" вече прави проби за "засяване" на облаци Партията на Манолова напусна „Левицата“, а бивш лидер на БСП влезе в нея Партията на Манолова напусна „Левицата“, а бивш лидер на БСП влезе в нея Хората в този формат са доказали през годините, че могат да отстояват интереси, обяви Михаил Миков В негово присъствие тя се превръща в роб и послушно кученце В негово присъствие тя се превръща в роб и послушно кученце Развива стокхолмски синдром Тя вечно мрънка и е избухлива, шеф Ангелов я изгони Тя вечно мрънка и е избухлива, шеф Ангелов я изгони Стефани не скри и че е имала предубеждения към Симона, а причината за това бил не само външния й вид, а и поведението й – по-шумният й начин на изразяване и хаосът, който създава в „Кухнята на Ада” Партията на Слави с остра декларация срещу „лицето“ Бойко Рашков: Няма да му се размине! Партията на Слави с остра декларация срещу „лицето“ Бойко Рашков: Няма да му се размине! Няма да му се размине и на Асен Василев, закани се депутатът Станислав Балабанов
Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия 34% от анкетираните избират Сърбия, а след нея най-важен съюзник са САЩ със 17%, следват Турция с 12%, Русия с 8% и Албания с 5% Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Изгони Теа, а остави Валерия, въпреки че узна истината за нея  Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Десислава вече е баба  Голямата измама "Денсинг старс" Голямата измама "Денсинг старс" Странното решение на журито да няма отпаднал от „Денсинг старс” възмути и зрители и публика
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори