×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Съдът отстрани кмета на столичния район „Илинден“
  • Радев ще удостои с Почетен плакет на президента девойките, станали европейски шампион по волейбол
  • Почитаме огнената света Марина, от засъхнали корита бликва лековита вода
  • Обявен е червен код за опасни жеги в цялата страна
  • На 17 юли - в деня, в който православната църква почита света великомъченица Марина, Созопол отбелязва своя празник
  • САЩ са получили информация за евентуален ирански заговор за убийството на Тръмп
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защитената територия край Корал се създава с фалшива екоекспертиза


Защитената територия край Корал се създава с фалшива екоекспертиза
Такова мнение изразиха всички, с които днес Флагман разговаря, след като за втори път решението на комисията се отложи заради липса на конкретика
15 Март 2024, Петък, 18:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Ето как се премахва регулация от терен, който вече съществува в населено място от десетилетия

Провалената за втори път комисия „Корал” не стигна до никакво решение по отношение на сериозния казус с имотите в новата приумица - 500-метрова зона със забранено строителство и защитена местност. Причината, както добре обясни кметът на община Царево Марин Киров, е че на практика вносителят на предложението не е показал нищо ново като документи за случая. Продължава да се работи по крайно остарял екологичен доклад, който по думите на собственици на имоти в района, е много далеч от реалността.

Марин Киров: Странно е държавата да въвежда рестрикции за Корал, докато обмисля да превърне Странджа в радиоактивно депо

На заседанието, освен представители на институциите, администрацията на Царево и държавната власт, присъстваха и ощетени собственици, както и местни жители. Сред вторите бе и кметът на община Царево (2011-2023 г.) Георги Лапчев, който вече от позицията си на гражданин обясни, че е напълно съгласен с решението комисията да отложи взимането на решение. Самият Лапчев, в края на последния си мандат, се бореше по темата и вложи много труд да опита да решеи изкуствено създадения проблем.

„Когато първопричината да бъде създадена тази защитена територия е изключително фалшива, защото в случая е точно такава, питам „Къде е вносителят на самото предложение?”. Защото него днес го нямаше. Много добре си спомням какво говореше той (Атанас Русев, бел.а.) преди 1 година. Казваш, че трябвало да има баланс, че местните хора не трябвало да бъдат онеправдани, че трябвало да има стиковка между това да запазим дейността на местните и да запазим природата. Прекрасно звучи и всички искаме това. Но една година по-късно този вносител е причината да има промяна в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), с която се случи нещо, което дори и в най-бесните години на комунизма не се е случвало - хората на практика ще трябва да върнат своите нотариални актове, защото териториите, които довчера бяха техни, вече не са”, каза Лапчев.

Ако сега Царево загуби битката с НПО-ата за „Корал“, не го чака нищо добро

Той обясни, че са отменени разрешенията за строеж, премахната е регулация а сега - с едно искане тази територия да стане защитена - хората няма да могат да използват имотите си дори като земеделски. По думите му също така е много вероятно, че достъпът до въпросните ниви, на които ще станат „горди” собственици, ще бъде ограничен заради защитения характер на терена.

А как се премахва регулация от терен, който вече съществува в населено място от десетилетия?

„Премахва се със закон, който се прокарва с нарочна сесия на Народното събрание, който точно за 2 седмици преминава през 2 четения и се публикува след 1 седмица в Държавен вестник. Така се маха. И на следващия ден собствениците на имоти се събуждат и установяват, че те вече не са собственици. Не ме разбирайте погрешно - никой не е против да защитава територията. И ако някой го прави, то това са жителите на Царево”, коментира още Георги Лапчев.

Еколозите са на път да превърнат „Корал“ в частен плаж, ще изгонят всички, които пречат на къмпингуващите

Той днес опита да зададе прост въпрос на вносителя на идеята за защитената зона, който обаче, както стана ясно, не присъства на комисията. „Ако на плажа Корал бъде разрешено да се влиза, кой ще почиства?”. Тази питанка остава, поне засега, като глас в пустиня. Но на практика жителите на община Царево ще са тези, които ще плащат отново тази дейност.
Пред медии говори и един от собствениците на имоти във въпросния защитен район. Атанас Караманов има земя, която е засегната заради разширяването на защитената зона от 100 до 500 метра отстояние от брега. По думите му, в основата на създалата се ситуация са фалшиви екологични експертизи, а крайната цел е, по някаква причина, да се разшири обхвата на защитената територия.

„Това не е мое твърдение. Аз съм го доказал със собствена експертиза, за която съм платил на независими експерти. Искам да попитам как на всеки 5 години се правят доклади пред Европейската комисия по околна среда, където трябва да се посочи как се опазват въпросните местообитания. Как и по какъв начин се доказва, че тези места са опазени, при положение, че те никога не са съществували. Ако се направи проверка от Европейската комисия по околна среда, ще се установят нарушения. Тях, разбира се, не ги интересува дали е имало, или не. Но при тази хипотеза държавата ще плаща санкции, които по наша информация са в порядъка на 15 000 евро на ден докато се възстановят т.нар. „загуби”. Как ще възстановиш нещо, което никога не го е имало?!”, пита Караманов.

Той е спрял да инвестира в имота, който има, защото няма никаква яснота какво ще се случи оттук нататък с него.

Директорът на РИОСВ-Бургас Павел Маринов, който също присъстваше на днешното заседание на комисията, беше лаконичен. „Информацията, с която разполагат членовете на комисията, не е достатъчна, за да се вземе решение за това дали територията да бъде защитена, или не. Трябва да се подчертае, че целите на Закона за защитените територии (ЗЗТ) са различни от тези на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Логиката на ЗУЧК е свързана с развитие на териториални и урбанистични планове, докато тази в ЗЗТ е да съхранява видовото и биологичното разнообразие. Двата закона не си противоречат, а се допълват. Но за да разберем как, трябва да имаме конкретика как точно ще се ползва въпросният терен. Такава нямаме”, каза Маринов.

С това казусът с Корал остава неразрешен. Колкото по-рано обаче се вземе решение за това дали да бъде обявена територията като Защитена местност, толкова по-бързо реално ощетените от решението ще знаят какво да правят. Следващото заседание ще е в идните месеци. В интерес на всички е вносителят на предложението този път да се появи на заседанието и да представи нещо субстанциално, което да даде възможност на експертите да преценят в крайна сметка защитена или не ще бъде територията около плажа.

 
Ще се пържим и утре
Ще се пържим и утре 17/07/2024, Сряда 19:31 0
13
Коментара по темата
13.
*********
19.03.2024 15:15:38
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
12.
Да ги питам Лапчо и Маринчо
19.03.2024 02:44:06
0
2
. „Ако на плажа Корал бъде разрешено да се влиза, кой ще почиства?”. Тази питанка остава, поне засега, като глас в пустиня.

Лапчооо, Лапчо, не може само да лапаш! Трябва и да даваш, ако искаш да развиваш туризъм в община Царево. С какво ще привлечете туристите да дойдат в община Царево? Туристите идват заради морето и плажовете, а след това заради всичко останало. Кой щял да плаща - ами този, който прибира данъците от туризма - от всички тези хотели, заведения, категоризации, патенти, паркинг зони и др.
Опитахте се да продадете плаж "Корал" - най-атрактивния за туристите плаж в цялата община, а сега се опитвате да изкарате виновен Атанас Русев! Не ви ли е поне малко срам!
Колко пари лапна Георги Лапчев покрай Корал - да защитава интересите на частни лица, които искаха да го присвоят за себе си?
Защо Лапчев не защитаваше интересите на община Царево и на хората тогава? Защо Лапчев не положи услилия да превърне този плаж в още по-атрактивно място за туристите, а вместо това избра да похарчи хиляди за безсмислени "културни" мероприятия през летния сезон - уж да привличал туристите. Колко хиляди похарчихте и колко туристи привлякахте?! Даже не асвалтирахте пътя до Корал, за да могат туристите да го посещават въпреки, че не е поддържан и чист! А сега сте тръгнали с Маринчо да се правите на защитници на интересите на хората и общината!
11.
Боби
18.03.2024 11:04:57
2
3
На нашите еколози всичко им е фалшиво.
10.
Село Кости
16.03.2024 09:20:37
0
14
Алчни за пари, застроихте цялото черноморие. За това сезона ви става все по малък, все по малко туристи имате и ще имате, накрая ще се превърнете в роби на чужденци, който ще купят всичко за дребни пари и.
9.
ССУМОР
16.03.2024 08:23:46
1
5
А сега,разбрахте ли как се допълвали двата закона и каква е позицията на регионалната инспекция.
Висока топка,която шефа трудно огиграва ,щот матряла такъв.
8.
Пешо
16.03.2024 05:55:38
4
7
Не пипайте частния плаж на Кико, така каза татко Петко и сигурно така ще стане. ППДБ по лакомия са в пъти по-пъргави от юпитата на царя. С разликата, че Равда се развива добре, а Корал ще си остане частен плаж за Петкови и сие. А местните собственици на терени ще бле-е-ят.
7.
Корал Чанков
16.03.2024 03:20:56
1
7
Някой да му каже на тоя МИШОК с детското личеце че КОРАЛ е "заплют " от Лидера на ПП Кирчо кой там ЩЕ прекарва приятни моменти с къмпингари,кемпъри шопи топлесс гъзари в оргийки с пици кристали и аще нещо
Тъй чи да НЕ са пъъне ГЕРБ-Руски-ЛУКойл ГЕПИ груп хотели на Корал НЯМА да има
6.
Не пипайте
15.03.2024 22:47:59
6
25
частния плаж на Кирето, че ще ви се стъжни , ей!
Както на Никито Денков му се пътува, така на Кирчо му се кара джет , какво толкова !
Човешки слабости, дребна работа !
5.
До 1.
15.03.2024 21:22:25
0
16
Вкарай ни в час все пак Пешо. Кой е този Спонсор и за какви интереси говорим, понеже не всички в Царево знаят?
4.
За парата,продават си душата
15.03.2024 21:05:32
3
31
От почти 25 години зелените неправителствени организации от коалицията „За да остане природа в България“, се опитват да провалят довършването на АМ Струма през Кресненското дефиле. Пробваха с десетки жалби до Брюксел, Европейската комисия и Бернската конвенция.
Заведоха 11 съдебни дела – всичките неуспешни.
Еколозите, известни с това, че са окупирали село Влахи в Кресненското дефиле, отдавна имат афинитет към вълци, мечки и лешояди. По европрограми в този район са усвоили няколко милиона евро за лешояди, нито един от които не е останал на територията на България, а във Влахи те отглеждат незаконно 1 мечка и два вълка, които използват за събиране на пари.
3.
Някой да се съмнява все още
15.03.2024 20:59:32
6
29
Че ПП-ДБ са лъжливи и крадливи копелета?
Киро приватизира Корал, с помощта на Зелените талибани, Тома Крадливия Белев и всички НПО-та, които срещу външно финансиране, защитават чужди интереси!
Тези еничари ПП-ДБ са унищожители на България, трябва да се съдят като национални предатели!
Чудно ми е какви българофоби гласуват за ПП-ДБ, за ала-бала с машинките на всички стана пределно ясно!
Махате машинките, ПП0ДБ сами ще отпаднат!
2.
Цигуларя
15.03.2024 19:23:26
27
13
Лапчев, не се обяснявай много, че даже не се и показвай, че ти е време да те заключват вече. Не можеш да проумееш, че си вънка от играта.
1.
Пешо
15.03.2024 18:05:13
24
20
Да не засегнаха интересите на Спонсора, че и бившия и настоящия кмет запяха една песничка във хор. Интересите ги знае цяло Царево
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Опитът за убийство на Тръмп - нови нива на пропаганда Опитът за убийство на Тръмп - нови нива на пропаганда Медиите позволиха по темата да се говори както за истински атентат, така и за инсценировка и това не е случайно Бургаският депутат от БСП инж. Петър Кънев оглави една от най-важните комисии в парламента Бургаският депутат от БСП инж. Петър Кънев оглави една от най-важните комисии в парламента Винаги съм бил част от отбора на Бургас и ще продължа да помагам на региона, каза той Изтеглят от пазара вейпове с форма на детска играчка Изтеглят от пазара вейпове с форма на детска играчка Според КЗП те представляват сериозен риск за здравето и безопасността Надяваме се до края на годината да стартираме работните проекти за етажни паркинги в жк „Възраждане” Надяваме се до края на годината да стартираме работните проекти за етажни паркинги в жк „Възраждане” Терените, които избрахме за паркинги, бяха отредени за жилищно строителство, но кметът забрани да се продават, каза инж. Чанка Коралска Ще се пържим и утре Ще се пържим и утре Най-горещо се очаква да бъде в Сандански и Русе – около 42 градуса Ръководството на Национална волейболна DEMAX+ лига във възторг от лъвиците, спечелили европейската титла Ръководството на Национална волейболна DEMAX+ лига във възторг от лъвиците, спечелили европейската титла Благодарим ви, че ни накарахте да се чувстваме горди и безкрайно щастливи, казват спортните босове Дините и пъпешите могат да бъдат опасни за здравето ни, ето кога Дините и пъпешите могат да бъдат опасни за здравето ни, ето кога Няколко групи хора са особено застрашени от консумирането на ранни дини и пъпеши В Бургас извършват HyperArc - най-съвременната технология за радиохирургия В Бургас извършват HyperArc - най-съвременната технология за радиохирургия Лъчелечението под формата на стереотактична радиохирургия се провежда неинвазивно и пациентът се възстановява много по-бързо Вълнуващ морски уикенд с хитова българска музика и много забавление с EON от Vivacom Вълнуващ морски уикенд с хитова българска музика и много забавление с EON от Vivacom На сцената ще излязат едни от най- обичаните български поп звезди – Криско, DARA, Михаела Маринова и много други Успешен експеримент: Кола се превърна в тиган Успешен експеримент: Кола се превърна в тиган Плевенчани изпекоха яйце върху предния капак на автомобил
Каква би била евентуалната външна политика на Джей Ди Ванс като вицепрезидент на САЩ Каква би била евентуалната външна политика на Джей Ди Ванс като вицепрезидент на САЩ Фокусът на Джей Ди Ванс едва ли ще бъде Украйна Всички полудяха по този татус, стана нова мода след стрелбата срещу него Всички полудяха по този татус, стана нова мода след стрелбата срещу него Първата била направена 20 минути след стрелбата Тя пак се оттегля от музиката Тя пак се оттегля от музиката Последният албум на певицата излезе през 2021 г. Той е мултимилионер, но се бори с лаймска болест Той е мултимилионер, но се бори с лаймска болест 41-годишният съосновател на Reddit обясни своето здравословно състояние в серия от постове Джигитът Мушамата върти далавери с фалшиво китайско фолио Джигитът Мушамата върти далавери с фалшиво китайско фолио Тарикатът, който разби три БМВ-та на трамвайните релси в София, бил информатор на МВР и НАП Историята им заприлича на индийски сериал Историята им заприлича на индийски сериал Самият   Християн   е на седмото небе от щастие и го показа публично в социалните мрежи Почина кученцето, което бе простреляно в ж.к."Меден рудник" Почина кученцето, което бе простреляно в ж.к."Меден рудник" Все още издиван извършителя на зловещото деяние  Лоша новина за заплатите на българите Лоша новина за заплатите на българите Над 60 % едва връзват двата края  Всеки с поща в АБВ да прочете за тази опасност Всеки с поща в АБВ да прочете за тази опасност Пощите са залети със спам  Жегата затвори Акропола, а гърците работят от домовете си Жегата затвори Акропола, а гърците работят от домовете си До края на седмицата остава под строга забрана работа на открито
Илхан КЮЧУК Илхан КЮЧУК Казаха на Доган - ти ни купи обувки, но с тези обувки ще минем и през теб Виц на деня Виц на деня Преброяване на населението. Питат шоп:
- Име?
- Дочо.
- Презиме?
- И през зиме, и през лете съм си Дочо!
Виц на деня Виц на деня - Какво чувстваш при орг*зъм?
- За 7 секунди забравям за кредита.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Българинът много иска нещо да се случи, но го е страх нещо да не стане...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори