×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Забраняват паленето на огън в Гърция
  • Баба хвърли през терасата торба с близо 50 бона на ало измамник
  • Гешев иска очна ставка с Борисов за атентата срещу него
  • Започна регистрацията в ЦИК на партии и коалиции за вота през юни
  • Алла Пугачова празнува рождения си ден в бункер в Израел
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защитената територия край Корал се създава с фалшива екоекспертиза


Защитената територия край Корал се създава с фалшива екоекспертиза
Такова мнение изразиха всички, с които днес Флагман разговаря, след като за втори път решението на комисията се отложи заради липса на конкретика
15 Март 2024, Петък, 18:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Ето как се премахва регулация от терен, който вече съществува в населено място от десетилетия

Провалената за втори път комисия „Корал” не стигна до никакво решение по отношение на сериозния казус с имотите в новата приумица - 500-метрова зона със забранено строителство и защитена местност. Причината, както добре обясни кметът на община Царево Марин Киров, е че на практика вносителят на предложението не е показал нищо ново като документи за случая. Продължава да се работи по крайно остарял екологичен доклад, който по думите на собственици на имоти в района, е много далеч от реалността.

Марин Киров: Странно е държавата да въвежда рестрикции за Корал, докато обмисля да превърне Странджа в радиоактивно депо

На заседанието, освен представители на институциите, администрацията на Царево и държавната власт, присъстваха и ощетени собственици, както и местни жители. Сред вторите бе и кметът на община Царево (2011-2023 г.) Георги Лапчев, който вече от позицията си на гражданин обясни, че е напълно съгласен с решението комисията да отложи взимането на решение. Самият Лапчев, в края на последния си мандат, се бореше по темата и вложи много труд да опита да решеи изкуствено създадения проблем.

„Когато първопричината да бъде създадена тази защитена територия е изключително фалшива, защото в случая е точно такава, питам „Къде е вносителят на самото предложение?”. Защото него днес го нямаше. Много добре си спомням какво говореше той (Атанас Русев, бел.а.) преди 1 година. Казваш, че трябвало да има баланс, че местните хора не трябвало да бъдат онеправдани, че трябвало да има стиковка между това да запазим дейността на местните и да запазим природата. Прекрасно звучи и всички искаме това. Но една година по-късно този вносител е причината да има промяна в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), с която се случи нещо, което дори и в най-бесните години на комунизма не се е случвало - хората на практика ще трябва да върнат своите нотариални актове, защото териториите, които довчера бяха техни, вече не са”, каза Лапчев.

Ако сега Царево загуби битката с НПО-ата за „Корал“, не го чака нищо добро

Той обясни, че са отменени разрешенията за строеж, премахната е регулация а сега - с едно искане тази територия да стане защитена - хората няма да могат да използват имотите си дори като земеделски. По думите му също така е много вероятно, че достъпът до въпросните ниви, на които ще станат „горди” собственици, ще бъде ограничен заради защитения характер на терена.

А как се премахва регулация от терен, който вече съществува в населено място от десетилетия?

„Премахва се със закон, който се прокарва с нарочна сесия на Народното събрание, който точно за 2 седмици преминава през 2 четения и се публикува след 1 седмица в Държавен вестник. Така се маха. И на следващия ден собствениците на имоти се събуждат и установяват, че те вече не са собственици. Не ме разбирайте погрешно - никой не е против да защитава територията. И ако някой го прави, то това са жителите на Царево”, коментира още Георги Лапчев.

Еколозите са на път да превърнат „Корал“ в частен плаж, ще изгонят всички, които пречат на къмпингуващите

Той днес опита да зададе прост въпрос на вносителя на идеята за защитената зона, който обаче, както стана ясно, не присъства на комисията. „Ако на плажа Корал бъде разрешено да се влиза, кой ще почиства?”. Тази питанка остава, поне засега, като глас в пустиня. Но на практика жителите на община Царево ще са тези, които ще плащат отново тази дейност.
Пред медии говори и един от собствениците на имоти във въпросния защитен район. Атанас Караманов има земя, която е засегната заради разширяването на защитената зона от 100 до 500 метра отстояние от брега. По думите му, в основата на създалата се ситуация са фалшиви екологични експертизи, а крайната цел е, по някаква причина, да се разшири обхвата на защитената територия.

„Това не е мое твърдение. Аз съм го доказал със собствена експертиза, за която съм платил на независими експерти. Искам да попитам как на всеки 5 години се правят доклади пред Европейската комисия по околна среда, където трябва да се посочи как се опазват въпросните местообитания. Как и по какъв начин се доказва, че тези места са опазени, при положение, че те никога не са съществували. Ако се направи проверка от Европейската комисия по околна среда, ще се установят нарушения. Тях, разбира се, не ги интересува дали е имало, или не. Но при тази хипотеза държавата ще плаща санкции, които по наша информация са в порядъка на 15 000 евро на ден докато се възстановят т.нар. „загуби”. Как ще възстановиш нещо, което никога не го е имало?!”, пита Караманов.

Той е спрял да инвестира в имота, който има, защото няма никаква яснота какво ще се случи оттук нататък с него.

Директорът на РИОСВ-Бургас Павел Маринов, който също присъстваше на днешното заседание на комисията, беше лаконичен. „Информацията, с която разполагат членовете на комисията, не е достатъчна, за да се вземе решение за това дали територията да бъде защитена, или не. Трябва да се подчертае, че целите на Закона за защитените територии (ЗЗТ) са различни от тези на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Логиката на ЗУЧК е свързана с развитие на териториални и урбанистични планове, докато тази в ЗЗТ е да съхранява видовото и биологичното разнообразие. Двата закона не си противоречат, а се допълват. Но за да разберем как, трябва да имаме конкретика как точно ще се ползва въпросният терен. Такава нямаме”, каза Маринов.

С това казусът с Корал остава неразрешен. Колкото по-рано обаче се вземе решение за това дали да бъде обявена територията като Защитена местност, толкова по-бързо реално ощетените от решението ще знаят какво да правят. Следващото заседание ще е в идните месеци. В интерес на всички е вносителят на предложението този път да се появи на заседанието и да представи нещо субстанциално, което да даде възможност на експертите да преценят в крайна сметка защитена или не ще бъде територията около плажа.

 
Само три съставки - Салата „Нищо“
Само три съставки - Салата „Нищо“ 15/04/2024, Понеделник 21:00 0
Как да се справим с мазната кожа
Как да се справим с мазната кожа 15/04/2024, Понеделник 20:40 0
13
Коментара по темата
13.
*********
19.03.2024 15:15:38
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
12.
Да ги питам Лапчо и Маринчо
19.03.2024 02:44:06
0
2
. „Ако на плажа Корал бъде разрешено да се влиза, кой ще почиства?”. Тази питанка остава, поне засега, като глас в пустиня.

Лапчооо, Лапчо, не може само да лапаш! Трябва и да даваш, ако искаш да развиваш туризъм в община Царево. С какво ще привлечете туристите да дойдат в община Царево? Туристите идват заради морето и плажовете, а след това заради всичко останало. Кой щял да плаща - ами този, който прибира данъците от туризма - от всички тези хотели, заведения, категоризации, патенти, паркинг зони и др.
Опитахте се да продадете плаж "Корал" - най-атрактивния за туристите плаж в цялата община, а сега се опитвате да изкарате виновен Атанас Русев! Не ви ли е поне малко срам!
Колко пари лапна Георги Лапчев покрай Корал - да защитава интересите на частни лица, които искаха да го присвоят за себе си?
Защо Лапчев не защитаваше интересите на община Царево и на хората тогава? Защо Лапчев не положи услилия да превърне този плаж в още по-атрактивно място за туристите, а вместо това избра да похарчи хиляди за безсмислени "културни" мероприятия през летния сезон - уж да привличал туристите. Колко хиляди похарчихте и колко туристи привлякахте?! Даже не асвалтирахте пътя до Корал, за да могат туристите да го посещават въпреки, че не е поддържан и чист! А сега сте тръгнали с Маринчо да се правите на защитници на интересите на хората и общината!
11.
Боби
18.03.2024 11:04:57
2
3
На нашите еколози всичко им е фалшиво.
10.
Село Кости
16.03.2024 09:20:37
0
13
Алчни за пари, застроихте цялото черноморие. За това сезона ви става все по малък, все по малко туристи имате и ще имате, накрая ще се превърнете в роби на чужденци, който ще купят всичко за дребни пари и.
9.
ССУМОР
16.03.2024 08:23:46
1
5
А сега,разбрахте ли как се допълвали двата закона и каква е позицията на регионалната инспекция.
Висока топка,която шефа трудно огиграва ,щот матряла такъв.
8.
Пешо
16.03.2024 05:55:38
3
7
Не пипайте частния плаж на Кико, така каза татко Петко и сигурно така ще стане. ППДБ по лакомия са в пъти по-пъргави от юпитата на царя. С разликата, че Равда се развива добре, а Корал ще си остане частен плаж за Петкови и сие. А местните собственици на терени ще бле-е-ят.
7.
Корал Чанков
16.03.2024 03:20:56
1
6
Някой да му каже на тоя МИШОК с детското личеце че КОРАЛ е "заплют " от Лидера на ПП Кирчо кой там ЩЕ прекарва приятни моменти с къмпингари,кемпъри шопи топлесс гъзари в оргийки с пици кристали и аще нещо
Тъй чи да НЕ са пъъне ГЕРБ-Руски-ЛУКойл ГЕПИ груп хотели на Корал НЯМА да има
6.
Не пипайте
15.03.2024 22:47:59
6
24
частния плаж на Кирето, че ще ви се стъжни , ей!
Както на Никито Денков му се пътува, така на Кирчо му се кара джет , какво толкова !
Човешки слабости, дребна работа !
5.
До 1.
15.03.2024 21:22:25
0
16
Вкарай ни в час все пак Пешо. Кой е този Спонсор и за какви интереси говорим, понеже не всички в Царево знаят?
4.
За парата,продават си душата
15.03.2024 21:05:32
3
31
От почти 25 години зелените неправителствени организации от коалицията „За да остане природа в България“, се опитват да провалят довършването на АМ Струма през Кресненското дефиле. Пробваха с десетки жалби до Брюксел, Европейската комисия и Бернската конвенция.
Заведоха 11 съдебни дела – всичките неуспешни.
Еколозите, известни с това, че са окупирали село Влахи в Кресненското дефиле, отдавна имат афинитет към вълци, мечки и лешояди. По европрограми в този район са усвоили няколко милиона евро за лешояди, нито един от които не е останал на територията на България, а във Влахи те отглеждат незаконно 1 мечка и два вълка, които използват за събиране на пари.
3.
Някой да се съмнява все още
15.03.2024 20:59:32
6
28
Че ПП-ДБ са лъжливи и крадливи копелета?
Киро приватизира Корал, с помощта на Зелените талибани, Тома Крадливия Белев и всички НПО-та, които срещу външно финансиране, защитават чужди интереси!
Тези еничари ПП-ДБ са унищожители на България, трябва да се съдят като национални предатели!
Чудно ми е какви българофоби гласуват за ПП-ДБ, за ала-бала с машинките на всички стана пределно ясно!
Махате машинките, ПП0ДБ сами ще отпаднат!
2.
Цигуларя
15.03.2024 19:23:26
27
13
Лапчев, не се обяснявай много, че даже не се и показвай, че ти е време да те заключват вече. Не можеш да проумееш, че си вънка от играта.
1.
Пешо
15.03.2024 18:05:13
24
20
Да не засегнаха интересите на Спонсора, че и бившия и настоящия кмет запяха една песничка във хор. Интересите ги знае цяло Царево
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Това са царете на флирта: Тези зодии могат да разтопят и най-студеното сърце Това са царете на флирта: Тези зодии могат да разтопят и най-студеното сърце С безупречното си чувство за баланс и хармония, Везните знаят точно как да накарат другите да се почувстват специални и оценени Зловещо: Това е мястото, където отриха трупа със свинските опашки в София Зловещо: Това е мястото, където отриха трупа със свинските опашки в София На място веднага пристигнали медици, които установили смъртта на 44-годишния мъж Войната между Израел и Иран се отлага за друг път Войната между Израел и Иран се отлага за друг път Атаката на Техеран се провали, а отговорът на Йерусалим беше оставен, за когато му дойде времето Само три съставки - Салата „Нищо“ Само три съставки - Салата „Нищо“ Вижте рецептата Как да се справим с мазната кожа Как да се справим с мазната кожа Експерти дадоха ценни съвети как да предпазим кожата от прекомерно омазняване Разкарайте тези вещи от дома си, иначе ще останете стара мома Разкарайте тези вещи от дома си, иначе ще останете стара мома Те са езотерични вещици и плашат всеки ухажор, прекрачил прага на жилището ви Живко Коцев е извикан на разпит в националното следствие Живко Коцев е извикан на разпит в националното следствие Гвоздейков оглави правителствения щаб за изборите, както препоръча Борисов Гвоздейков оглави правителствения щаб за изборите, както препоръча Борисов Одобрено е решение на Министерския съвет, обяви премиерът Главчев Двама загинаха, а жена е в критично състояние след челен сблъсък край Пловдив Двама загинаха, а жена е в критично състояние след челен сблъсък край Пловдив Пожарникари режат ламарини, за да извадят труповете Удължиха с месец забраната за износ на инсулин Удължиха с месец забраната за износ на инсулин Това става със заповед на здравния министър
Местят церемонията по откриването на Олимпиадата Местят церемонията по откриването на Олимпиадата Най-вероятно церемонията ще се състои на "Стад дьо Франс” Арестуваха петима заради инцидента с кабинков лифт в Анталия Арестуваха петима заради инцидента с кабинков лифт в Анталия Разследват се причините за смъртта на един човек и раняването на 17 Баба уби брутално 5 новородени кученца на съседката си Баба уби брутално 5 новородени кученца на съседката си "С една пръчица колкото пръста ми може ли да се убие? Аз само ги шибнах малко и толкова беше. Исках да ударя майката, да се наплаши, защото ми изяде кокошката. Но, когато отидох, майката я нямаше”, казва Василева МВР с подробности за тази брутална катастрофа МВР с подробности за тази брутална катастрофа Лек автомобил навлязъл в насрещното и блъснал тир  Натресоха му три кучета и две котки в дома, но той мълчи, защото я обича Натресоха му три кучета и две котки в дома, но той мълчи, защото я обича Евгени се съобразява с капризите на  Принц Хари и Меган стават продуценти, готвят две нови предавания Принц Хари и Меган стават продуценти, готвят две нови предавания Продукциите са свързани с готвенето и с американския шампионат по поло Защо зрителите попиляха тази двойка от "Един за друг" Защо зрителите попиляха тази двойка от "Един за друг" За повечето хора Галена и Петър прекаляват с драмата и ако не плаче единият, то плаче другият Самсунг е най-купуваният телефон, измести Епъл от челното място по продажби Самсунг е най-купуваният телефон, измести Епъл от челното място по продажби Делът на корейската корейската фирма на световния пазар на смартфони е достигнал 20,8 на сто през първите три месеца на годината Атаката срещу Израел била съгласувана със САЩ Атаката срещу Израел била съгласувана със САЩ Има промяна на правилата на играта спрямо присъствието на Иран в Сирия, коментира  Мохамед Халаф Съветът за сигурност демонстрирал лицемерие Съветът за сигурност демонстрирал лицемерие Реакция при атаката срещу посолство в Дамаск нямаше, припомня постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя
Делян ДОБРЕВ Делян ДОБРЕВ Към ПП: Научете си уроците вкъщи, не в министерствата Виц на деня Виц на деня -- Мацко, в с*кса каква поза предпочиташ?
- Отгоре.
- Защо?
- Като ми писне, ставам и си тръгвам.
Виц на деня Виц на деня Студент праща телеграма до сестра си:
"Скъсан по математика, подготви баща ни!"
На другия ден получава отговор:
"Баща ни подготвен, подготви се ТИ!..."
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Каква е разликата между ерген и семеен?
- Ергенът хапва каквото иска, семейният каквото му наготвят!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори