×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ако сега Царево загуби битката с НПО-ата за „Корал“, не го чака нищо добро


Ако сега Царево загуби битката с НПО-ата за „Корал“, не го чака нищо добро
Мястото на подобна среща е в Царево, а не в София, както днес поиска Атанас Русев
01 Септември 2023, Петък, 20:00 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимки: Иван КОЛЕВ

Зелени сдружения се опитват да наложат авторитарно спорните си идеи за защитени местности

Царево не трябва да губи битката с НПО-ата за Корал, защото оттук нататък не го чака нищо добро. Това стана ясно за всеки непредубеден наблюдател на днешната среща за обявяването на тази местност за защитена територия. Флагман.бг предава на живо. (ВИЖТЕ ТУК)

Преди година, прибързано, се взе друго спорно решение – морската територия „Корал“ стана защитена, с което се наложиха редица ограничения и реално скъса връзката по море за Царево от Приморско и Созопол.

Кметът Георги Лапчев обжалва, но все още се чака решението на последна инстанция – петчленен състав на Върховен административен съд.

За местните обаче това ще е като лек дъждец, в сравнение с бурята, която се очаква да връхлети Царево, ако бъде приета идеята за обявяване на цялата територия зад плаж „Корал“ за защитена зона.

Всъщност, за да се изпълни този блян на Атанас Русев, сметката ще платим всички ние – данъкоплатците, защото, както днес самият Русев настоя държавата била длъжна да национализира частните парцели, които попадат в обхвата на тази територия.  

Става въпрос много скъпи имоти на испанския гигант „Ибердола“, на инвеститора „Прайм пропърти“ и 10-ина местни жители.

Юристи предупреждават, че обезщетенията ще са десетки милиони, макар и самият Атанас Русев да ги принизява, че едва ли не държавата ще плати на тези фирми средства, колкото били нужни за отчуждаването на 10-ина км магистрала.

В случая става въпрос за национализация на урбанизирани имоти, а не на горски терени и ниви, какъвто е случая с магистралите.

Ето кой иска държавата да плати десетки милиони, за да направи „Корал“ защитена територия

На днешната среща в Царево стана ясно, че НПО-ото „Да запазим Корал“ е действало като министерство в последните години – избирало си експерти, на които да възложи проучването за дадена зона, а след това са внасяли проект в Министерството на околната среда и водите, които МОСВ незабавно са припознавали за свой. Сходна е историята и със защитената местност „Корал“.

Все пак трябва да се отчете, че директорът на РИОСВ Бургас Павел Маринов безпрецедентно постави темата на масата и призова да се чуят различни мнения – от всички страни, за да се вземе най-доброто решение, а не, както правеха негови предшественици - сляпо и набързо да се приема решение, угодно единствено за НПО-ото, което го е внесло.

Защо Царево не трябва да се „огъва“ за „Корал“

Който и да е следващият кмет на Царево, ще има една важна задача, която ще предопредели развитието на общината в следващите 10-15 години. Той трябва да спечели битката за Корал, защото ако я загуби, ще се отвори врата за още и още защитени зони, които в крайна сметка ще направят Царево неконкурентна туристическа дестинация.

По информация на Флагман.бг само преди дни в Общината е пристигнало писмо, с което се иска обявяването на още една защитена зона – „Караагач“.

Но това не е всичко. Няколкото НПО-ата имат и амбиции за други зони.

Още в началото на днешната дискусия Атанас Русев в прав текст обяви, че не харесва формата на срещата за „Корал“, провеждаща се в читалището в Царево.

Според него на този плаж ходили хора от цялата страна и логично би било тази среща да е в София. 

Там е ясно какво ще се случи – НПО-ата, които са привазитирали зелената идея ще направят това, което умеят най-добре – да вдигнат шум, да превземат мейнстрийма и да заглушат инакомислещите.

Атанас Русев е съдружник във фирмата, която бе последният наемател на плаж „Корал“

Следващата среща за „Корал“ отново ще е в Царево. Ще се проведе след месец. В този период вносителят на предложението Атанас Русев ще трябва да избистри идеята си, защото днес в нея се виждаха много, ама много пропуски.

Освен недопустимото разпореждане с частни имоти имаше и друг абсурд – 80 см защитена територия.

Нередностите бяха забелязани и от областния управител Пламен Янев, който имаше сериозни резерви.

“Безспорно е, че рано или късно част от „Корал“ ще бъде защитена територия. Това, което не е безспорно е механичното маркиране на парцели, въпреки тяхната геодезическа неточност, с цел отцепване на един район. Не е безспорно и наличието на растителните видове. Има и много неточности. Ако обявим за защитена територия ивица от 80 см – лично аз не знам как ще я пазим“, каза той.

Кметът на Царево Георги Лапчев също критикува плана „Русев“. Той подчерта, че не са спазени базовите процедури за изготвянето на проекта.

Ботаническата експертиза, която трябва да докаже, че има защитени видове в тези зони е отпреди 10 години и е възложена е от сдружението „Да запазим Корал“, а не МОСВ или местната власт, както би трябвало.

„Нужно е намирането на баланса, а не авторитарното поставяне на една идея. Обществото не бива да бъде лъгано. Знаем какво се случва в момента на „Корал“ – десетки палатки и каравани? Това ли е посоката, която гоним? Когато се предлага едно подобно решение, трябва да има публична подкрепа“, каза Георги Лапчев.

Чест прави на директора на РИОСВ Бургас Павел Маринов и екипа му, че макар и критиките, решиха да проведат срещата в Царево - сред местната общественост, за да се чуят всички предложения

 




В категории: Царево


Кой просълзи шеф Ангелов
Кой просълзи шеф Ангелов 28/04/2024, Неделя 16:23 0
25
Коментара по темата
25.
питам аз
05.09.2023 08:03:00
0
1
Тоя Атанас Русев и компания от къде са дошили и са се заселили на Корал. Имат ли адресна регистрация там. Тия са най-големите нарушители и замърсители на плажа. Това са празни приказки,че ще пази Корал - от себе си ли ще го пази. Истината е, че желанието и стремежът им е да си направят частен плаж.
24.
Иван
03.09.2023 18:42:35
0
0
Обичах морето безкрайно много. В последните години се разочаровах от доста неща. В подробности няма да изпадам, за да не стане антиреклама. Дори коренът ми е от Царево и все пак вече не ме "тегли" както преди. В Царево има чудесни хора, за което им благодаря! Ако не се затъжа, смятам вече да не ходя по морето.
23.
До 22
02.09.2023 11:01:54
0
4
Или подарете плажа на Петков и компания. Те нищо няма да бетонират. Честна Провиотическа! Опра гарантира за него!
22.
мда
02.09.2023 10:09:25
4
10
Правилно, направете всичко възможно Лапчев да бетонира и последната тревичка във феодалния му район, не му нарушавайте спокойстивето и корупционерския бизнес...
21.
Ало, будали!
02.09.2023 09:13:04
6
8
Така като ви чета коментарите всичко, което трябва да направя е да си учредя сдружение и да се обявя против застрояването. И вече моментално съм от добрите. Вие да сте чували хората, които искат да запазят природата на едно място да си паркират колите в центъра му и да се пръскат от барбекюта там в продължение на целия летен сезон? Кой ви е виновен? Инвеститорите които искат да строят на имоти, които държавата е урбанизирала? Много ви допадат радикалните идеи като не е на баба ви имота. Изслушайте записа . Чуйте човека, който каза че неговият имот е бивше бунище, което 2 пъти е заравнявал с булдозер и преди няколко години са го обявили заради трайните местообитания на защитени видове вътре. Чуйте как областният управител ги пита какво общо със защитената зона имат скалите не няколко километра до установените местообитания върху които има жилищна кооперация. Да дойда утре и аз да направя половината сепарева баня или бояна защитена зона, щото ме кефи да ходя на палатка там?!
Защитена зона трябва да се прави от държавни и общински земи, а не от частна собственост. Ама тия чиновници дето са реституирали и/или урбанизирали земите без да преценят има ли държавата интерес дали трябва да е резерват. Тези администрации, които са прибрали сума ти милиони от собственици покрай тези процедури ? Те не са виновни, нали ? Тях никой не ги търси! Искаме да пазим природата и някой трябва да плати. Няма да плати НПОто щото на тях им трябва пари за каравани, няма да плати държава, щото държавата не плаща, тя само прибира. Кой да го отнесе тогава ? Ей да не "царевските селяндури" те искат да изкарат някой лев и да ни преебат почивните дестинации. Щото всичко у нас е вилна зона на София. Друг е въпросът, че този рекет се прави както от пишман еколози, така и от пишман археолози, заради това че държавата не упражнява контрол. Благодарение на такива някой хора могат да си построят палат върху древно селище или природен резерват, а други не мога да сложат пейка на гола поляна. Мислете малко! Не може да вярвате, че някой е добър, а друг - зъл, само защото са ви казали че е така. Вижте фактите. Това не е Алепу. Едните не са преместили и един камък след като влезе строителната забрана, а другите направиха 5 протеста защо забраниха дивото къмпингуване на плажа. И продължават и до днес да не спазват тази забрана! Това ли са хората, които пазят природата ? Сори ама едните поне са честни.
20.
До 17
02.09.2023 07:47:09
2
12
Ми да направят нещо с онова бетоново чудовище, което седи от години като призрак, не да строят нови мастодонти. Ако се строи с мисъл нямаше да има проблем, но в България се строи с алчност.
19.
Флегмиии
02.09.2023 07:34:03
0
6
Пак ви пуснаха опорките
18.
Русев
02.09.2023 06:48:34
0
15
Ама що не помните, че Русев беше последния наемател на плаж Корал и му прекратиха наема заради множество нарушения и като му спря далаверата и тръгна да отмъщава на хората с имоти зад плажа. Никакво НПО не е, лъже хората за да може да се уреди далаверата. Като знаем държавата какъв контрол упражнява после ще си прибира пак паричките от палатките и караваните, еко активистите са превърнали частните имоти в паркинг и тоалетна. Стига глупости
17.
Ей
02.09.2023 06:38:24
4
10
Аз честно не разбирам кво ви става бе хора? Може ли да наречеш алчен човек, който си има имот, който някой друг иска да му вземе. Ма айде като сте толкова ларш дайте си вашите имоти на тоя същия да ги опазва от вас самите за да си ги ползва той без пари…
16.
НПО-ата са агенти на Сорос
02.09.2023 00:14:16
11
17
Вън НПО-ата, които са финансирани от чужди държави!
Киро бил Про3д, ама си приватизира Корал, сега иска и наоколо да прилапа без пари и ЕКО палати да построи!
Това е резултата от Радевия Майдан!
Децата на капитан Шмит (Радев) ще ни изядат с костите!
За лекарства да не им стигне накраденото!
15.
оффф...
01.09.2023 23:57:58
10
11
Запазването на България от алчните далавераджии е "нищо добро" ли?

Няма такова антибългари като вас Флагман
14.
застроявай
01.09.2023 22:11:51
22
29
Ясно.Царевските селяндури искат да бетонират всичко,да си построят хотели край морето.Предлагат им обезщетение ,но те са алчни и отказват.
13.
До Swako
01.09.2023 21:58:52
15
9
Абе ти чуваш ли се,бе Брат...какви ги бръщолевиш!
Какви амфети,Бело,друсан чай, лепило или пико у Кюприя!?
Тук старата Зла е дневален.
Тя е майстор в СВЕТЕНЕТО!
Освен Делиорманско сирене, странджанско дядо от Кауфланд-Бургас, домашен конски суджук и Филе Елена и малко Кричимски първак.... друго не се ДАВА И ПОЗВОЛЯВА!
Ти знаеш ли колко хляб и сланина са изяли тези Приморчански селяндури, докато залеят плочите и издигнат хотела от Соца....?
Тук е 5-ти век преди новата ера...
Инвалидизирани паркоместа, пазени с двадесет литровквки девинска "чешмяна вода", изкуфяли старчоци-хазяи дебнещи да не източи някой бойлера решил да си изпере бельото, щото захранва повече от една стая,и много чувствителни към шум,блъскане на врати....ти да чустиш оакани тоалетни чинии,поливаш доматито и правиш сладко и зимнина.....не е лека работа...
МАМАТА СИ ЕБАЛО
12.
Трол
01.09.2023 21:49:15
15
30
Мама ви алчна, ненаядена! Таковахте мамата на цялото южно крайбрежие! Ако има един начин ще засипят и Алепу, че да построят още един Слънчев бряг...
11.
Svako
01.09.2023 21:36:49
10
11
Георги Атанасов с БМВ Х6 ,Брат излизай веднага от БМВто и ако някой пита - не е твоето. Така си се напукал с амфег ли с пико ли,не знам,че ще се видят в чудо куките, ко те тестват,Мерси.
10.
Георги Анастасов с БМВ Х6
01.09.2023 21:25:32
13
8
А шофьрския плаж, къщичките за птици на ония мазния общински съветник с еленовите рога....брата на БИГ БРАДЪРА ОТ КУРВЕНШТРАСЕ...КОГА?
Всичко свърши, драги ми Кюприйски примати!
И да четете и да не четете многоуважавания от мен Бургаски а и национален сайт НОМЕР ЕДНО....все тая!
Знам,че никой друг не отразява магариите случващи се в това прокълнато от Бога място!
Сватби няма и няма да има, щото старата Зла укусури яловото останало до гъза й да чисти кенефи, пере чаршафи и застила стаи, сакън некоя булка да не си събуе чехличките и влезе наготово в имота-имането!
Е малко глуповато излезе,с умствен и говорен дефицит -но иначе симпатяга,висок, силен в ръцете.... вече петдесет годишен дънгалак!
Горкия!
Чувай Боже и закриляй!
Да минава!
Вашето време изтича бавно и неусетно, като издояването на бедния български турист лятоска в хотела от Соца с пристроени нужници, което също наближава своя предизвестен край
Много са Ви мазни и гнусни Приморчанските Ви зурли...и като гледам една такваз... копие на Вашите...ми се повръща...
"Боже ,колко мъка има по този свят Боже" го е рекъл великия български писател ЙОРДАН ЙОВКОВ в разказа си "По -Жицата"!
PS: всяка една прилика с действителни лица и събития е просто случайна.
9.
Бургазлия
01.09.2023 21:13:24
6
19
Бургазлии да не се предават на "шопите"! Ние сме целогодишно тук. Шопите ни използват.
8.
Съгласен
01.09.2023 21:03:59
11
26
Тия НПО-та дето години наред събират наем за палатки и каравани в частните имоти и върху дюните, които “опазват”, пускат незаконен ток и превръщат плажа в бунище… те ли ще опазват природата?
7.
Мноо си зле гоше
01.09.2023 20:59:35
10
23
Иди на плажа и виж кво правят нпотата преди да пишеш глупости. Като не е твоя земята с отворени шепи даваш за благотворителност, нали? Плажът е бунище от коралците
6.
морски
01.09.2023 20:54:33
20
26
Царево да не се предава, ами да бетонира целия Корал, д**ба и селяните ви лакоми. Дано да открият нещо и в селото ви и него да обявят за защитена територия и да ви изселят оттам д**ба и селяндурите ви диви.
5.
Svako
01.09.2023 20:53:25
8
11
Е за тва става дума - в София се решава,за да няма Странджански панаири и тъпизми.
4.
Къде са
01.09.2023 20:51:18
17
29
Пречиствателните станции на ВиК? Община Царево пак се уака. Не се строят бетонни коптори без инфра-структура. Всичко фекал отива в морето от бетонните хотели на мутрите-комунисти!!!!
3.
Не точно
01.09.2023 20:50:57
14
20
Не съм съгласен, че това е идеята - да бетонират всичко. По-скоро казват, че не може държавата да национализира урегулирани имоти за да могат шепа хора да си ги ползват като свои. Който иска може да си ги купи и да си гледа тревите, но това да е за сметка на всички нас е меко казано нагло.
2.
Svako
01.09.2023 20:45:50
7
18
По точки :
- Да става за плаж, трябва да спре да смърди на ако
=> Трябва да се обясни на хотелиерството да си построят пречиствателни станции, за да няма честитки с 6-7 цифрени суми.
=> За тая цел трябва здрави приходи и договори с TUI ,за да има кого да глобяват
=> За да има договори трябва да няма котелски ,габровски и странджански хипи - еколози с втора ръка каравани.
=> евентуално можете да направите на хипитата плажове с каравани, като на Халкидики,ма и там се плаща / 80-100 евра на седмица ,по спомен /- тва за каравана ,не за половин Габрово.
В общи линии трябва Солоново решение - да се изгърбят и двете страни, като в "Атинската полития"
1.
Гошо
01.09.2023 20:36:57
20
33
Хахаха, баси идиотите! В прав текст си казват - пречите ни да бетонираме всичко наред. Майната му на крайбрежието - искаме бетонна джунгла.
А НПО-тата наистина са изключително прости - ако имаха малко повече институционална култура, щяха досега да са защитили всичко наред, ама за съжаление добрите им намерния се разминават доста с възможностите. Да не говорим, че редовно ги употребяват за разни поличитчески поръчки без да се усетят.
Тъжна картинка.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО Зрителите да свикват с тази физиономия, ще я гледат дълго от тв екрана Зрителите да свикват с тази физиономия, ще я гледат дълго от тв екрана Геро ще е водещ на шоуто, което започва веднага след Капките  Катаджии с нова схема: Обясняват на провини ли се водачи, че глобите вече са двойни Катаджии с нова схема: Обясняват на провини ли се водачи, че глобите вече са двойни Наказанията нито са променени, нито има изгледи да се променят по-рано от есента, ако не и догодина Гонзо си има нов враг - Вики от "Ергенът" Гонзо си има нов враг - Вики от "Ергенът" Ще го съди за уволнението от БФС, било неправомерно Как семейството на Кирил Петков го изненада за РД Как семейството на Кирил Петков го изненада за РД Вижте милите послания от дъщерите и съпругата му Линда  Цените на имотите в Бургас подгониха тези в столицата Цените на имотите в Бургас подгониха тези в столицата В Пловдив, Варна и Бургас вече почти не се срещат цени под 1000 евро/кв. м с изключение на някои по-крайни и непредпочитани квартали, а най-престижните им райони гонят и дори надминават 2000 евро/кв. м Той е звезда от "Съни бийч", но в личния си живот доскоро бе много нещастен Той е звезда от "Съни бийч", но в личния си живот доскоро бе много нещастен Колеги на Бойко издават, че всичко вече се е променило и той има нова любов в живота си, но още не я е показал на широката общественост  Тя създаде най-големия скандал в българското кино, а днес напуска страната разочарована Тя създаде най-големия скандал в българското кино, а днес напуска страната разочарована Звездата от сериала „Откраднат живот”, която се изявява успешно и като художничка ще учи анимация в престижна академия, за която от написаното от нея става ясно, че не е в България Кой просълзи шеф Ангелов Кой просълзи шеф Ангелов Говори участник от звездния отбор в шести сезон на горещото кулинарно риалити Слави ме уволни, защото родих, убедена е тази актриса Слави ме уволни, защото родих, убедена е тази актриса Михова поясни, че със Слави Трифонов имат две раздели
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори