×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Командир на „Хизбула” е убит при израелско нападение с дрон в Ливан
  • Хванаха товарен автомобил в Свищов, издирван от властите в Белгия
  • Днес е Световен ден за борба с хипертонията
  • Плевен отбелязва градския си празник днес, 15 май
  • Държавният департамент на САЩ придвижи помощ от 1 млрд. долара за Израел към Конгреса
  • Регистрираха поредното мощно слънчево изригване, очакват ни силни магнитни бури
  • Жълт код за обилни валежи е обявен в областите Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, област София и София-град
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

За кмета Васил Едрев, който не чака приемния си ден, но такъв е регламентът


За кмета Васил Едрев, който не чака приемния си ден, но такъв е регламентът
Огромен жест към гражданите на Айтос направил Васил Едрев като седял на голямата правоъгълна маса с тях, а не зад тежкото си бюро, пише Пресцентърът на общината
20 Януари 2012, Петък, 13:40 ч.

Той нищо не обещава. Не е в стила му да дава обещания - при това в годината, в която ще плаща наследени дългове с пари от крехкия бюджет

Този репортаж с елементи на разсъждения, от безименен автор, взехме назаем от официалния информационен сайт на община Айтос,  препечатваме го без редакторска намеса и без съкращения, тъй като смятаме, че е подходящо за уикенда четиво за познавачи на публицистиката.

Едно към едно:
Не, че кметът Васил Едрев чака приемния ден, за да се среща с хората, но такъв е регламентът - в понеделник от 14 до 16 часа, десетки айтозлии, прилежно записани в предварителен дълъг списък, очакват реда си, за да се срещнат очи в очи с градоначалника. Да се оплачат, да поискат нещо или просто да споделят житието-битието си.
Приемният ден е останала в годините традиция,
но е твърде малък отрязък от време, за да се вместят всички желаещи. Затова, извън всякакви регламенти, кметът Васил Едрев приема от сутрин до вечер всеки, който почука на вратата му. А във фоайето на общинската сграда и в коридора на първия  етаж срещу кметския кабинет, във всеки един момент чакат поне десетина души. И всеки един от тях носи своя проблем. Защото в Общината рядко идват хора, за да споделят радостта и успехите си.
В един обикновен понеделник,
точно в два след обяд, моля кмета да надникна в приемната му. Да напиша за проблемите на хората, казвам. Да, разбира се, отвръща ми градоначалникът и приемният ден започва. Очакваме първият посетител. Вместо един, обаче, в кабинета влизат седем души, водени от  Недка Ангелова. Кметът ги посреща на вратата – с усмивка. Не сяда зад тежкото бюро, а се настанява до посетителите на голямата правоъгълна маса. Оказва се, че групата не идва с лични въпроси, а с голям обществен проблем – улиците в Харманлийската махала. „Не само, че нямаме асфалт – улиците бяха на чакъл, сега са на пръст”, казва авторитетно най-възрастният. От разказа му става ясно, че и тротоари няма, разрушени са от времето даже по главната пътна артерия „Славянска”.
Хората не само казват, но и показват
– снимки на разбити улици, фотографии с липсващи тротоарни плочки, кал, локви. „Дойдоха до ул. „Огоста” и прибраха машините. Нашата махала все я отлагат. Ремонт искат всички улици там - „Искар”, „Тунджа”, „Янтра”, „Харманлийска”. Знаем, че сега не е време за ремонти, но дойдохме по-рано – преди да е приет бюджетът. Да ви кажем какво искат хората, на какво се надяват”, казва Недка и се оплаква, че заради разбитата улична настилка през зимата не може да изведе малкото си дете с количката. Хората един през друг обясняват, че на някои от улиците навремето имало асфалт, но бил тънък, затова не останало нищо от него. Че положението е сериозно, а кварталът – забравен, че най-сетне трябва да дойде ред и те на техните улици….
Кметът Васил Едрев нищо не обещава.
Не е в стила му да дава обещания, при това в годината, в която ще плаща наследени дългове с пари от крехкия бюджет. Но хората му вярват. Те и не искат обещания. Знаят, че ако се отвори и най-малката финансова възможност, улиците в Харманлийския квартал ще са с асфалт и бордюри още през тази година.
Групата поставя още и още проблеми.
Все важни и значими. Шахтите в целия град са пълни, не са чистени от години. „Като вали не можем да излезем от къщи. Няма ефект от направата им.”, жалва се млад мъж от групата. Недка пък поставя големия въпрос за градската градина и скромното искане да бъде ремонтирана една от люлките там- каляската в детския кът. Кметът Васил Едрев е откровен – градината е голямата му грижа. „Има много европрограми, по които можем да получим финансиране и да я преобразим, само, че е дадена на концесия за 25 години. Истината е, че градината прилича на занемарена поляна, няма пейки, няма зелени площи. Обсъждаме варианти за решение, но нищо не обещавам. Боли ме за тази наша градска градина!”, признава градоначалникът.
След няколко посетители,в кабинета влиза и мъж на средна възраст с говорни проблеми, чийто име ще запазим в тайна. Не за друго, а заради трудната комуникация и измъчения му разказ. Търси работа – малко му остава до пенсия, а свободни работни места няма. Дъщеря му е студентка, пари трябват, а откъде?! Човекът обиколил областта, дано го вземат някъде, но уви.
Това е проблем, който поставя всеки втори,
дошъл в кабинета ми, коментира кметът Васил Едрев. Според него, трябва да има преференции за предприемчивите, които в това трудно време ще се решат да открият нови производства и работни места. Само така инвеститорският интерес може да бъде стимулиран. Защото такова е времето - безработицата е най-сериозният проблем не само в общината, но и в региона, и в страната. Работа при кмета, поне за една година, търси и Митко Чатлаков от кв. Странджа”. Дошъл е със съпругата си – и тя е безработна. Преди 2-3 години го съкратили, а трябва да работи до август догодина, за да може да се пенсионира, разказва 52-годишният мъж. Кметът споделя съвсем човешки болката му, но работа не може да обещае. Едва след като Митко е затворил вратата след себе си, става ясно, че не е останал безразличен към съдбата на семейството му. Споменава, че ако се отворят работни места по Програмата за временна заетост, Митко ще е сред кандидатите.
Влиза и
развълнувана възрастна дама, която едва е дочакала реда си.
Уморено присяда на стола до кмета, бързо и не много свързано, разказва за проблемите, които й създава съседът. Оказва се, че жената е обект на перманентни съседски нападения, които по всевъзможни начини смущават спокойствието на дома й. Той, съседът е обвинен във всички земни грехове – краде, проси, пие… Не случайно е дошла при кмета – знае, че има дългогодишен опит и може съвсем професионално да се намеси в разпрата с разхайтения комшия. Така де – да го тури на място веднъж завинаги. Кметът се усмихва, опитва се да я успокои, а за „довиждане” и казва, че „ще се заинтересува, що за съсед е това”. Старицата си тръгва видимо спокойна, явно проблемът й създава психологически травми от години.
След десетина минути се оказва, че има още граждани, които са дошли да
търсят работа при кмета.
„Най-лошото е, че не можем и няма как да помогнем на тези хора. Пазарът на труда е изключително свит, реално - производства в Айтос няма. Работа търсят хора на различни възрасти – трудно ми е да ги посрещам и изпращам без им дам някаква надежда.”, признава кметът.
В приемната на кмета
е дошла и Елза Златева, която от 1994 година сменя общински жилища. Жената разказва семейната си драма, за болния си мъж, за четиричленното семейство и за неплатения от две години общински наем. Жалва се от бивши управленци, които запечатали багажа й в общинска гарсониера, заради задълженията към бюджета. Споменава, че е написала писмо до съда в Страсбург. Да се оплаче, че до сега са се подигравали с нея. „Да затворим старите страници и да гледаме напред.”, казва кметът, за да прекъсне нелицеприятните квалификации на дамата по адрес на тези, които са я принудили да напусне общинския имот. „Вашият случай ще бъде обстойно проучен, администрацията ще си свърши работата съгласно нормативната уредба, за което лично ще бъдете уведомена.”, приключва диалога, кметът Васил Едрев.
И мъж на преклонна възраст пристъпва
прага на кметския кабинет с грижа за близките си. Можело, в близко време, четиричленното семейство на Жельо Тодоров да остане само на една пенсия – неговата. Тази жестока перспектива, съвсем естествено, извиква сълзи по старческото лице. „40 години съм работил на тази държава – бил съм какъв ли не – миньор, шофьор, стругар, шлосер. Това ли заслужих?”, риторично се пита Тодоров. Човекът се трудил в очакване на спокойни старини, а вместо това –  грижите го застигнали с цялата си тежест. Сега стои - малък, свит и безпомощен, а в очите му сълзи – не иска и да ги крие.
После, някак изведнъж, на бай Жельо му идва куражът да разкаже на кмета за масовите посегателства върху овощките и реколтата, за ромската сеч в парка, за нуждата от полски пазачи във вилната зона. Гласът му става рязък и борбен, а разказът му завършва с призив към цялата общност: „Да опазим парка!”
Тодоров не е последният посетител.
След него, поне още десетки айтозлии оставят проблемите си на кметската маса. Телефонни номера, адреси – всичко е записано, всеки ще получи отговор, подписан лично от кмета Васил Едрев.
За два месеца от началото на мандата,
градоначалникът вече добре познава не само всеки обществен проблем, но и персоналните проблеми на голяма част от айтозлии. „Искам да наложа принципа за бърз, изчерпателен и законосъобразен отговор на всеки въпрос, поставен от гражданите, независимо колко значим е той. Нито едно питане не трябва да бъде пренебрегвано от администрацията”, казва кметът, докато върви към вратата, за да посрещне с усмивка и ръкостискане поредния посетител.     


В категории: Айтос


11
Коментара по темата
11.
03.10.2022 16:30:19
0
1
За два месеца от началото на мандата,
градоначалникът вече добре познава не само всеки обществен проблем, но и персоналните проблеми на голяма част от айтозлии. „Искам да наложа принципа за бърз, изчерпателен и законосъобразен отговор на всеки въпрос, поставен от гражданите, независимо колко значим е той. Нито едно питане не трябва да бъде пренебрегвано от администрацията”, казва кметът, докато върви към вратата, за да посрещне с усмивка и ръкостискане поредния посетител.
10.
*********
03.10.2022 16:25:57
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
9.
11
21.01.2014 16:16:45
0
1
Чак днес попаднах на тази статия. Майко мила! Имам чувството, че се върнах някъде около 50 те години и култа към личността. А то просто е тъпо ч-е! Да си ходи! Към днешна дата опоскаха общината с другия герой ГЯ и компания
8.
до айтозлии
02.02.2012 14:31:03
1
11
Ще му се наситите и на този кмет. Пък нали нямате кадри от града, та ви докара зам.кметица от КАРНОБАТ, която много знае и много може....Веща е по всичко, пък и сладкодумна, устата не може да й се затвори. На кого ли се е метнала, баща й беше много свястен човек, лека му пръст на човека.
7.
ходжа
22.01.2012 20:09:22
3
15
Браво ,Браво ,евалла на безим Васко!
Помнете кой Ви управлява!!!!!!!
Ще има само показност и демагогия,защото това можем!?
6.
ДО АЙТОЗЛИЯТА ДЕТ СЕ ПРАЙ НА СОФИЯНЕЦ..
21.01.2012 07:45:00
2
3
ТВЪРДИТЕ СОЦИАЛИСТИ В АЙТОС НАЛИ СА В НЕЛЕГАЛНОСТ ПРАЯТ СЕ НА СОЦИЯНЦИ!!!!
5.
МИЛЕНЧО
21.01.2012 00:08:37
2
5
МНОООООООООООО СИ ТЪП БАТ ВАСКО, АМА МНОООООООООООО СИ ТЪП, НАПРАО СИ ЗАОБЛЕН.
4.
Айтоски Бяс
21.01.2012 00:06:43
2
16
"Кметът Васил Едрев нищо не обещава.
Не е в стила му да дава обещания... Но хората му вярват. Те и не искат обещания." Аз ли съм луд като го чето това или кмета Васил Едрев ни прави всички на луди, не знам, но това наистина е лудост!
3.
Софиянец колега
21.01.2012 00:02:41
1
7
Голям смях, поздравления, отдавна не бях се смял със сълзи. Автора! Автора!
2.
a, ty
20.01.2012 16:34:09
5
3
A ty, aitozliya, slivnanlya si kato tezi, koyto samo iskat= Ti kakvo napravi? Ei tai, za 2 meseca specialno za teb kmetat 6e dokara investitori. Ya se stegni- zatova ne mogem nie v aitos da se opravim za6oto samo kusuri tarsim
1.
Айтозлия майко, сливналия
20.01.2012 16:02:13
2
17
„Най-лошото е, че не можем и няма как да помогнем на тези хора"-казва кметът.
Ами защо стана кмет ,бе Васко не можеш и няма да помогнеш за привличане на инвестиции и за решаване на проблема с безработицата. Нали затова те избрахме. Иначе и Врабчев не може и не знае и така два мандата. Ти колко ще изкараш?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Средната заплата нарасна, ето колко става Средната заплата нарасна, ето колко става В кои сектори увеличението е най-голямо и в кои най-малко Важен пост за кмета на Царево Важен пост за кмета на Царево Марин Киров е избран за представител на Регионалния съвет в Комитета по наблюдение на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Одитни доклади са изпратени по компетентност и на други органи за сведение или за предприемане на съответни действия Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Общата любимка на братя Аргирови буди завист у 20-годишните, с дъщеря ѝ са като близначки Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Повече от 46 000 граждани от региона подадоха годишните си декларации в срок до 30 април Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Сблъсъкът е само с материални щети, но състоянието на кончето е критично Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? На места ще продължи да има постъпване Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата (ОБНОВЕНА) Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата (ОБНОВЕНА) В деня на изпращането дванайсетокласниците от Випуск 2024 отдадоха почит към учителката Тази Ергенка се оказа доста богата. Вижте с какво се занимава семейството й Тази Ергенка се оказа доста богата. Вижте с какво се занимава семейството й Бащата на Надежда се оказа виден бизнесмен
Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан Пожар унищожи 22 яхти Пожар унищожи 22 яхти Местни медии казаха, че някои собственици са скочили в морето, за да избягат Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО На кадрите се вижда как Мелъди Фелисиано Джонсън доближава кафемашината и изсипва вътре пликче с неясно съдържание Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Целта е да се ограничи психическият тормоз в училищата Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин подкрепи плана на Китай за мирно уреждане на кризата в Украйна И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки Ще имат социални придобивки като право на пенсия, отпуск по майчинство и трудов договор Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Руски блогъри пък тръбят за масово бягство на украински войници от Волчанск, след като руснаците превзеха кметството  Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Битката не е само за Украйна, но и за свободния свят, коментира той Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня Млад тираджия слиза от камиона и пита стария:
- Защо като слизаш от кабината, риташ гумите на камиона?
- Да ми се отлепят топките.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, в депресия съм!
- Най-доброто лекарство е да се потопите в работата си!
- Ама докторе, аз карам лайнарка...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Безалкохолната бира е като сутиен на простора - най-хубавото го няма вътре.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори