×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Транспортният министър беснее в ефир, показа „черната“ кутия на медицинския хеликоптер


Транспортният министър беснее в ефир, показа „черната“ кутия на медицинския хеликоптер
Черната кутия на медицинския хеликоптер е всъщност оранжева, каза Георги Гвоздейков. Наредих да бъде свалена, за да ви я покажа, каза министърът
08 Март 2024, Петък, 09:37 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Уплътнението може и с отвертка да било бутнато, а вратата му не се затваряла само с три милиметра, каза  Георги Гвоздейков

Когато се сглобява информация целенасочено, когато се търси сензация, действително звучи ужасно! Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, след като водещата Мария Цънцарова го ядоса с въпроса защо на чисто нов хеликоптер дори вратата не се затваря.

Този репортаж, който бе излъчен снощи, си свърши работата – породи паника в обществото, но истината е коренно различна, уверява той.

Според репортажа на Антоан Златков първият медицински хеликоптер у нас е без поставена черна кутия. Това установяват експерти на дружеството "България Хели Мед Сървиз". Проверката им преди месец констатира още 7 забележки - сред тях незатваряща се врата и липса на уплътнения.

Първият медицински хеликоптер за спешна помощ кацна у нас на 1 февруари. Три дни по-късно директорът на компанията за спешна медицинска помощ по въздух "България Хели Мед Сървиз" изпраща писмо до министрите на здравеопазването и на транспорта. В него ги информира, че по машината има констатирани нередности. От репортажа на Златков става ясно, че бТВ разполага с документа от комисията, която ги е установила - ден преди пристигането на хеликоптера. Установено е, че лявата пътническа врата има проблем с механизма за отваряне/затваряне. Уплътненията на пилотските врати не са монтирани качествено - има отлепвания. Гуменият предпазител на лявата пътническа врата е с нарушена цялост и е за подмяна.

„На 26 и 27 февруари екип от България и хора от здравеопазването, които са бенефициент и собственик на този хеликоптер, заминаха за Италия за окончателно приемане преди прелитането на машината до страната ни“, заяви министърът. 

„Пилотът Васил Вълков и главния инженер Трайчо Трайков трябваше технически да огледат нещата и да установят с протокол дали има или няма забележки. Да, те забелязват нередности дни преди хеликоптерът да отлети за България. Той е още в процес на контрол и на незавършено финално производство по отстраняването на забележките“, добави той.

„Как си представяте надзорния орган на Италия – въздухоплавателната инсталация да издаде разрешение за полет на хеликоптер, който не е в летателна годност? Това е пълен абсурд!“, коментира Гвоздейков. 

„Аз не мога да си представя да си купя нов автомобил и да е с отлепени уплътнения, проблеми с механизми, да не се затваря вратата“, каза пък Цънцарова. 

„Хеликоптерът не е автомобил. Голяма част от производството му се извършва ръчно“, отговори пък той.

„Забележките са изключително незначителни, но представени по този непрофесионален начин на аудиторията без необходимата компетенция или техническо изказване звучат ужасяващо“, заяви министърът. 

„Закъсано гумено уплътнение може да се случи от леко бутане с отвертка. Никой не е казал, че го няма или че вратата не се затваря. Има проблем със затварящия механизъм. Не се затварят 3 мм“, уточни той.

Само че ако летим с 300 км/час тези милиметри имат ли значение, попита водещата.

„Ако искате лете и с 500 км/час! Никой няма да допусне до полет хеликоптер, който има представените проблеми. Те са отстранени още на място. Това се е случило на 27 февруари“, каза бесен транспортният министър. 

„Донесъл съм ви т.нар. черна кутия, която всъщност е оранжева. Това е свалено от хеликоптера. Снощи аз лично наредих на инженерния екип да я свали, за да ви я покажа, тъй като заглавията в медиите са, че няма такава кутия“, добави той.

„Това устройство записва разговора в кабината между пилотите, между тях и ръководството на въздушното движение, както и цялата полетна информация на двигатели, компоненти и т.н.“, обясни Гвоздейков. 

След като Цънцарова се позова на думите на здравният министър проф. Христо Хинков, че има дефекти, които трябва да бъдат отстранени, Гвоздейков възкликна „аз мога ли да говоря как се извършва операция? Ето това е голямата глупост – че този проект е сложен да го управляват хора, които не разбират. Моите уважения към всички лекари и професори, но не може хора, които нямат необходимите компетенции, да говорят и да управляват такъв проект и го казвам за петстотин път – най-голямата грешка е, че е вкаран в Министерството на здравеопазването за управление“.


В категории: Животът


Жесток удар по Лена
Жесток удар по Лена 27/04/2024, Събота 10:00 0
Флагман.БГ Лазаровден е! Лазаровден е! 27/04/2024, Събота 08:59 0
27
Коментара по темата
27.
до Този
08.03.2024 21:29:53
0
3
Те са купили хеликоптера без черна кутия. Същият е летял от Италия до България без черна кутия. След като ги подкараха журналистите и им стана тягостно, бяха обявили, че чакат черната кутия да пристигне до края на тази седмица или в началото на следващата. Явно е пристигнала днес. Предстои сертифициране на черната кутия, което ще стане не по-рано от края на месеца. Сега трябва някой да го попита защо този хеликоптер е летял без черна кутия от Италия до България. Във всяка друга европейска държава, при която стане такъв гаф, щеше да последва оставка на транспортният министър и още един куп хора, които са отговаряли за покупката на въпросният таралясник
26.
До "местен"
08.03.2024 18:36:18
0
1
кажи си абориген , по-точно ще бъде!
25.
Този
08.03.2024 18:08:24
0
5
човек е луд. Да свали черна кутия на летателно средство в експлоатация!!! Ненормалник.
Сега вероятно ще трябва да се сертифицира наново хеликоптера.
24.
Бг
08.03.2024 17:30:07
0
3
Трябваше да попитат министъра, защо спасителен хеликоптер е без лебедка.


















е без лебедка
23.
Зелена кутия
08.03.2024 15:19:33
1
3
Ако кутията / черна / е в ръцете на Пиронков, твърдението, че хели-ра няма такава е 100% вярно и неопровержимо.
22.
До 21
08.03.2024 15:08:05
0
5
За сетен път се убеждавам, че читателят български толкова е затъпял, че нищо не схваща от ирония и подигравка! !
Я прочети още веднъж поста 1 !
21.
местен
08.03.2024 14:15:54
2
4
До № 1 "Прекрасно"
Дано не се налага да те спасяват с този уж перфектен според теб хеликоптер и да не останат твоите ташаци някъде във висините !!! Трол платен такъв !!!
20.
Батко
08.03.2024 14:11:14
1
10
Тази сутрен по БТВ г-н Гвоздейков толкова се беше объркал и ядосал ,че забрави и датите, и проблемите свързани с хеликоптера, че направо върза каруцата пред коня !
То бова, бива, ама толкова некомпетентност не бива !
19.
ГЕПИ
08.03.2024 12:41:49
3
4
Нормално,щом не Наш министър и под вола теле да търсим
18.
работа работа работа
08.03.2024 12:25:07
5
4
Мутра Боко къвто е мрАсник ще подкупи някой Авиотряд28 да отреже някой кабел и да схане саботаж и после цялйта грура на ГЕРБ ЩЕ вият в хор кат странджанските чакяли колко саоши от ППДБ
17.
292
08.03.2024 11:45:56
1
18
До т.н. "Бургазлията". Има едно нещо, дето му викат разследваща журналистика, на което работата му е да намира документи и да ги показва пред обществото, чрез медиите. Това, че фактите в показания констативен протокол не харесват на теб и на министъра, си е проблем на вас двамата. Щом критериите ви са толкова ниски, да приемате за нормално да има скъсани уплътнения и луфтове от 3 мм на затворени врати, не ви се бъркам, когато не ме засяга. А сучаят не е такъв. Само да те попитам. Ти ако си купуваш, не хеликоптер, най-обикновен хладилник, ще се съгласиш ли да ти доставят такъв с накъсани уплътнения и врата, която "зее" с 3 милиметра в затворено състояние? А дограма?
16.
МегаФен
08.03.2024 11:27:36
6
16
Защо като се отбележи зелен палец нагоре, автоматично се отбелязва и червен палец надолу? Визирам маркирането на коментар 1
15.
Бургазлията
08.03.2024 11:06:05
24
10
Платен репортаж бе това снощи с цел удар по ппдб и правителството.
От къде накъде бтв ще разполагат с някав документ , освен ако гербаджиите не са го краднали и предали на медиите .
Много шум за нищо.
Министърът ги сложи на място вдички . Поздравления!
14.
Някой
08.03.2024 11:00:46
7
9
Гомям симпатяга е този министър!
13.
Някой
08.03.2024 11:00:28
7
6
Гомям симпатяга е този министър!
12.
От 9 до 10
08.03.2024 10:58:04
12
6
За съжаление е така. Бедата е че с тези социални мрежи, форуми и др. възможности за комуникация , всеки малограмотен лесно манипулируем индивид, започва да разпространява простотите, който е чул, прочел или видял някъде и те стават като търкалящата се снежна топка, която предизвиква катастрофалната лавина!
11.
Митко Чуков
08.03.2024 10:55:40
4
32
Гвоздейков, всички знаят че черната кутия не е черна на цвят! Не се прави на интересен!
Вчера го гледам тоя момък по телевизията как го питат конкретен въпрос и той бърза да се скрие и да не отговаря. Някакъв даже каза, че липсата на черна кутия не пречело на полетите... А най-важното е че лицензирането на черната кутия ще стане не по-рано от края на м. март
Какви хеликоптери сте купили ве мен?
10.
До 9
08.03.2024 10:43:05
3
12
Не е въпроса в класацията , а във фалшивото моделиране на общественото мнение !
И на изборите го правят, нали схващаш?
И на социологическите проучвания !
А ние блеем!
9.
До 8
08.03.2024 10:40:27
3
5
Братле, имам няколко минути свободно време и ще оправим класацията
8.
Прекрасно
08.03.2024 10:37:56
3
13
В 10,30 часа на коментар 1 имаше 3 минуса и 22 плюса ....
В 10. 35 ч . вече има 53 минуса и 22 плюса !
Kак става тази работа, модератора може ли да каже ?
Някакво групово посещение на сайта ли е било?
7.
Когато
08.03.2024 10:30:44
2
20
се сглобяват левашки оправдания, тогава звучи ужасно, но тоя няма как да го разбере!
Още по-ужасно звучи , машината да е "кацнала у нас" на 1 февруари, а комисията , която трябвало да я приеме ПРЕДИ полета й до България , отишла в Италия на...26-27 февруари!
Приели с я постфактум , както казват юристите!
6.
Хахаха
08.03.2024 10:28:55
3
27
Управляващите си купиха хеликоптер . Нали не си мислите че ще спасят простолюдието с него . Аи чао .
5.
Може пък
08.03.2024 10:26:12
4
23
Уплътнението да е скъсано от маникюра на някоя мед.сестра !
А че имало 3 мм аралък, голяма работа, на 15 метра дълъг хеликоптер , какво са 3 мм..!?
Неблагодарен народ, ей, не стига че след първата четвърт на 21 век вече имаме медицински хеликоптер и пак лаят !
Пак е по-добре от изтребителите, които все още ги сглобяват ръчно и не се знае кога ще ги сглобят!
4.
Ало, Враца?
08.03.2024 10:12:43
14
60
Тоя министър явно е неграмотен, самия факт, че държи с ръце черната кутия означава, че тоя компрометира, тя се сертифицира и се манипулира с нея само от оторизираните за това хора, а той е гол цървул очевидно.
3.
Гвоздейков
08.03.2024 10:00:07
9
61
Уплътненията ще ги залепим с Капчица, а вратата ще й сложим ментише с райбер. Абсолютно незначителни проблеми
2.
Бай Цоло
08.03.2024 09:59:06
8
55
Гвоздейков заби последния пирон в ковчега на здравеопазването! Толкова пари за тези машини и 2 години чакане и накрая ни пробутаха боклук сглобен с китайски части в Италия. Първо трябваше да е тук до Нова година, после да лети до края на февруари, а нищо от това не се случи защото се забавиха частите от Китай
1.
Прекрасно
08.03.2024 09:52:40
69
60
Гвоздейков направо закова песимистите !
Тия тъпанари не знаят ли , че по света няма и не може да има дефектна летателна машина ??!
И че никой самолет или хеликоптер не е оставал във въздуха поради някаква пиклива повреда!
А че хеликоптера може да е направен "в петък" , това направо е недопустимо!
Три милиметра , хаха , голяма работа , няма да измръзнат ташаците на докторите вътре , я, или пък на пострадалия ?!
На последния пък течението в кабината ще му е последната грижа !
Я дайте на Гвоздейката един служебен мерцедес, на който вратата не се затваря "само" с 3 милиметра и има скъсано от отверка уплътнение!
И какво общо има "черната кутия" с хлабавата врата или пък с отлепеното уплътнение, като в хеликоптерите не се следи налягането в кабината, те летят под 4 хил метра , може даже и с отворени врати!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето
Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори