×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

„Промяната“ с най-големи щети от „сглобката“, социолог заговори за рецидивираща криза на доверие


„Промяната“ с най-големи щети от „сглобката“, социолог заговори за рецидивираща криза на доверие
Премиерите в този ротационен кабинет са с политическите лидери на шията, каза Боряна Димитрова. Мария Габриел обаче е от малкото политици с позитивен рейтинг
06 Март 2024, Сряда, 08:52 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Никой не обича Народното събрание и прокуратурата, каза Боряна Димитрова

„Продължаваме промяната“ търпи най-големи щети заради сформирането на т.нар. „сглобка“. Това разкри социологът Боряна Димитрова. Тя представи в „Тази сутрин“ по бТВ данните от проучване на Алфа Рисърч“. 

„То е реализирано със собствени средства. Проведено е в периода 27 февруари – 3 март 2024 г. Направено е сред 1000 пълнолетни граждани в страната. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните“, уточни водещият Златимир Йочев.  

40% от българите смятат, че най-доброто, което може да се случи с управлението в близко бъдеще, е ротацията между акад. Николай Денков и Мария Габриел да се осъществи.

27% от българите обаче смятат, че е по-добра идея да има предсрочни парламентарни избори заедно с европейските през юни, а 16% не могат да преценят кое е по-добре.

Оценката на дейността на правителството като цяло е отрицателна – 52,9% са посочили този отговор. При разбивката вицепремиерът Мария Габриел води в положителните оценки пред Николай Денков – тя има 34,7% одобрение на фона на 23,6% за Денков.

Настоящият премиер пък има най-висока отрицателна оценка – 42,4%.

„Габриел остава една от малкото политически лица, която е с позитивен рейтинг. Това е начален кредит на доверие. Виждаме, че премиерите в този ротационен кабинет са с политическите лидери на шията. Това не е моя интерпретация, а така е написано в споразумението дори“, коментира социологът. 

39% от хората имат положителна оценка за президента Румен Радев, а почти същият процент – 38 имат отрицателна.

Оценката за работата на Народното събрание също масово е негативна - 62%.

8-9% беше доверието в предишните парламенти, а сега е 7%, припомня Боряна Димитрова. 

„Никой не обича Народното събрание. Всички са негативно настроени и това е проблем, защото в парламента се решават голяма част от въпросите, а не в Министерския съвет. Липсата на ясен резултат – кой зад каква отговорност застава, какво се случва, по какви правила... създава проблем“, коментира тя. 

„Президентът успя да сплоти привържениците зад себе си, но и нарастване на негативните оценки. Той обаче е с положителен рейтинг“, заяви Димитрова. 

Има непрекъсната ерозия в доверието и към прокуратурата, добавя тя. 

Налице е рецидивираща криза на доверие, подчерта социологът. Рецидивите ще се повтарят, ако няма кардинални проблеми, обясни тя. 

Боряна Димитрова показа и графика, от която става ясно, че 23,7% от българите, решили твърдо да гласуват, предпочитат ГЕРБ-СДС, 19,2 – ПП-ДБ, 12,8 - „Възраждане“, 9,7 – ДПС, 9,6-БСП, 5,1-ИТН, но уточни, това са данни за национални избори. Европейските показват друга динамика, подчерта тя. 

Първенец по доверие сред лидерите е Бойко Борисов с 21,6%, следван от Христо Иванов с 15,2%. На трето място е Костадин Костадинов с 15%.


 




В категории: Политика


14
Коментара по темата
14.
Става интересно
06.03.2024 14:48:14
1
1
ПП ДБ стапят разликата с Герб.
Интересно
13.
оффф...
06.03.2024 12:48:17
1
2
Резултатите идеално описват мнението ми - минимално одобрение за ВСИЧКИ и максимално неодобрение.

С най-висока оценка на работата - Мария Габриел, която е свършила най-малко работа.

За това, на следващите избори - някоя малка партия, която е близо до 4%, поне да има разнообразие, някой друг да се изяви.

Тези вече доказаха, че се дънят във всичко
12.
Жълтопаветен еврогейпарадчик
06.03.2024 12:41:21
1
2
Не мога да разбера кой с нормално психично здраве ще избере Бойко или ППДБ . Обяснете ми
11.
Явно не им пука, че преевсга избирателите си
06.03.2024 12:32:50
1
2
Когато им говореха навремето, че всеки коалирал се с токсичната партия Герб - изчезва...
10.
до 6
06.03.2024 11:36:47
1
1
Веднъж ми се случи. Мисля че беше през 2013 г , в близост до Община Бургас, две жени стояха с папки и листи. Казаха ми че правят социологическо проучване относно предстоящите тогава парламентарни избори. Интересното е, че не ме питаха за коя партия бих гласувал, а на коя имам повече доверие в сравнение с другите. Казах, че на нито една партия нямам доверие. Настояха все пак да кажа някоя, на която имам съвсем мъничко доверие и от няма и накъде споменах Герб и го маркираха в анкетата. Не ме питаха за възрастта, в съседната графа отбелязаха по тяхно усмотрение /възраст от 30 до 40 г/ , то си беше видимо че съм в тази възрастова група.
9.
Фончо
06.03.2024 11:26:32
0
2
Нещо пътната карта за турски поток и кражбата на вече от боко дъ пъмпкин или да верно ви е сте платени клакцьори и говорите само против промяната
8.
До ХХ
06.03.2024 11:18:54
3
3
Ае дърт онанист, може ли гадни и гладни комунисти като тебе да правят демокрация?
Да, могат! Жан Виденов, Иван Костов, Бойко Борисов, КУрнелия Нинов и т.н.!
Ей такива като тебе правят демокрацията и заради това в България, дори и не сме помирисвали демокрация, камоли да в видим и живеем в нея!
Ако имаше истинска демокрация от самото начало, ти щеше да си репресиран заради комунистическите ти идеи, както направиха германците с комунистите след падането на Берлинската стена.
7.
XX
06.03.2024 10:39:53
6
3
ДО 5

"За народа и дума никой не казва...на него майната му,куче го яло!" - е па така е при ЕС демокрацията. Нали 85% все ЕС демокрация искате?
6.
П:енсионер съм
06.03.2024 10:15:16
1
11
на доста години, живея и в голям град и в по-малко селище, пътувам много , срещам се с много хора и никога досега не съм попадал на такава анкета с такова "допитване " между 1000 души !
Не съм чувал и някой от многоброй ните ми познати да е попадал на такова , който да сподели това!
И си мисля, че тези агенции питат или едни и същи хора или просто никого не питат !
5.
Промяната
06.03.2024 10:00:55
2
6
с щети,сглобката пострадала, пък народа цъфти...Егати !Това е брутално!Политиците ни,горките те!За народа и дума никой не казва...на него майната му,куче го яло!
4.
ХХ
06.03.2024 09:45:15
1
2
До 1

"А истина я каза Доган... " Не забравяй, че ДПС СА най-пронрюкселската партия у нас.
3.
ХХ
06.03.2024 09:41:54
4
3
Не от "сглобката", а от евроатлантическата интеграция,но матракът са си калпави про'с'таци на които все някой друг им е крив. Факт.
2.
натопорчен
06.03.2024 09:37:23
1
10
Много перверзен поглед хвърля тази социоложка! Супер милфка е!
Ще ми направи ли социологическо проучване на 4 очи?
1.
Социолог
06.03.2024 09:14:02
5
16
Щом чуете, " реализирано със собствени средства", всичко е ясно.
Лъжи и манипулации.
Според социолозите, попитали 100 софиянци от съседните НПОта, нищо не се променя в мисленето на българите.
Пак Герб и ПП-ДБ.

Целта е ясна !
Искат да внушат на българите, че е БЕЗНАДЕЖНО И НЯМА СМИСЪЛ ОТ ИЗБОРИ.

А истина я каза Доган на турският конгрес : не трябва да има избори за да не излязат да гласуват гневни избиратели ( перефразирам).
ИСТИНАТА Е, ЧЕ ПОЛИТИЦИТЕ-"ДЕМОКРАТИ" ГИ Е СТРАХ ОТ ИЗБОРИ !
А ако пък, за разнообразие са .. ЧЕСТНИ ?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва
Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д.
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори