×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

18 върнати мигранти или хиляди талибани и изнасилвачи – новата политическа драма


18 върнати мигранти или хиляди талибани и изнасилвачи – новата политическа драма
Оставят висящи въпроси след последното развитие около споразумението с Австрия във връзка с Шенген
14 Февруари 2024, Сряда, 18:09 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Казусът с релокираните от Австрия лица предизвика коментари в парламента и от президента

Връщането на група мигранти от Австрия у нас предизвика политически страсти днес. Припомняме, че вчера у нас кацна самолет от Виена с няколко лица.

Ден по-рано правителството и Държавната агенция за бежанците съобщиха, че става въпрос само за 18 човека, в опит да опровергаят информация в медийното пространство за хиляди мигранти.

Днес обаче, очаквано, темата предизвика раздвиждване в Народното събрание (НС).

БСП и „Възраждане“ поискаха изслушване на премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел. От социалистите дори настояха доклад по темата да направи и Бойко Борисов като председател на парламентарната Комисия по външна политика. Исканията на двете партии обаче бяха отхвърлени от мнозинството.

Последва, съответно, и декларация на най-малката парламентарна партия - „Има такъв народ“, в лицето на председателя на групата в НС Тошко Йорданов. Той припомни, че България е поела ангажимент, свързан с приемането ни в Шенген по въздух и вода.

„Ние извадихме документи от австрийския парламент, в който министърът на вътрешните работи на Австрия, Герхард Карнер, казва в официален документ, че България се е съгласила да приеме обратно от Австрия 6619 мигранти“, посочи Йорданов.

„Правителството на Денков, твърди, че са пристигнали само 18 човека. Трудно е да се повярва, че е вдигнат цял самолет Боинг 737, който е със 148 места, само за 18 човека. Много по-достоверно звучи получената от нас информация, че на борда е имало 142 мигранти. Освен това, малко по-късно, по информация от медиите, е кацнал втори чартър по линия Брюксел – Загреб – София, с още една група мигранти. Той също е изтрит от информационното табло на летище София и там също не е ясно колко афганистанци и сирийци са ни докарали. И това е само първата партида. А утре, колко ще докарат? А вдругиден? А следващите месеци“, попита парламентарният водач на ИТН.

По думите му, да приемеш безусловно афганистанци и сирийци, само заради безсмисления „въздушно-капков Шенген“, е национално предателство. Йорданов прогнозира почти апокалиптична картина.

„Защото тези хора поставят под заплаха националната сигурност на България независимо от вътрешно-политическите борби. Нивата на престъпност, извършена от подобни мигранти, в държави като Австрия, Германия, Нидерландия и Италия, та нивата на престъпления, включително сексуалните, са нараснали в пъти и са извършвани именно от такива мигранти. Трябва ли да чакаме да се повторят събитията от новогодишната нощ в Кьолн и да изнасилят български момичета, за да осъзнаем, че престъпното поведение на сглобката ще доведе до престъпления в България. И ако онези от ПП-ДБ са безгръбначни, то партньорите им от ГЕРБ и ДПС носят още по-голяма вина, че ги оставят да вършат престъпления“, обявиха още от ИТН.

„И ако си мислите, че ще приемем само тези, за които сме се договорили… далеч не е така. Всяка европейска страна, която не иска мигранти на нейна територия, ще може да ни ги изпрати и затова да ни плати около 20 хиляди евро на глава“, обясни още Тошко Йорданов.

Коментар за кацналия от Виена самолет направи и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който обяви: "Ще си платим тези три години целият народ. Когато аз управлявах България, такъв самолет нямаше да може да дойде и това нямаше да се случва. Точка!"

След въпрос на "Флагман" фатално ли е това, Борисов обаче каза: "И нищо фатално няма. Защото тези регламенти... за хубавото на цялата работа – че МВР работи много по-добре, Гранична полиция дава много по-добри резултати. И това го знам от партньорите отвън, не само като тяхна информация.”

Позиция изрази и президентът Румен Радев. След въпрос на репортерка относно „първите върнати мигранти по Дъблинското споразумение“, той я опроверга: „Това не е първата релокация. Трябва да бъдем тук ясни и конкретни. Миналата година са върнати 103-ма човека, доколкото знам. Но разликата е, че докато досега можехме да си позволяваме да не изпълняваме стриктно Дъблинското споразумение за релокация, както и всички останали държави не го спазваха, но вече имаме обвързващо споразумение и сме длъжни да приемаме всеки един мигрант, регистриран първо на наша територия.“

Според президента правителството дължало обяснение защо е склонило да подпише такова споразумение (с Австрия заради Шенген – б.а.).

„Как то ще се отрази в бъдеще на миграционните проблеми в България, ние тепърва ще видим“, посочи още държавният глава.

Опит да успокои ситуацията, очаквано, направи съпредседателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков.

„Това, което Министерският съвет ни уведоми, е, че става дума за под 20 човека от редовни полети; че някакви хора се опитват да направят фалшива новина – с хиляди бежанци. Пълна лъжа! И това си е регулярният полет. 18 човека – това е цялата бройка! Как от 18 правиш хиляди – трябва да питате колегите от „Възраждане“, посочи Петков.

Остават висящи въпроси.

Доколко държавите от Европейския съюз (ЕС) имат интерес да ни връщат мигранти? Известно е, че те се ползват като работна ръка, което е нужно на фона на демографските проблеми в целия ЕС.

Доколко съответните държави правят подбор и връщат ли в България лица, които трудно биха могли да се интегрират или които дори може да са опасни за сигурността?

И като ги върнат у нас, това може ли да спре мигрантите пак да се насочат към други държави? В крайна сметка България е най-бедната страна в ЕС и не може да осигури толкова добри условия на бегълците от Близкия изток. Затова и малка част от тях се задържат тук.


В категории: Политика


30
Коментара
30
Коментара по темата
30.
новини от пик бг
15.02.2024 15:24:55
0
1
Новини от пик бг:
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК! НАПРЕЖЕНИЕ В ДЪРЖАВАТА: Мистерия с чартър от Виена, превозващ афганистански бежанци. Сглобката договорила 9000 мигранти
https://pik.bg/извънредно-в-пик-напрежение-в-държавата-мистерия-с-чартър-от-виена-превозващ-афганистански-news1215948.html
"Загрижена съм от факта, че в Австрия например 75% от незаконните мигранти не са били регистрирани никъде, преди да се появят в Австрия. В Нидерландия пък делът на тези хора е 90%", изтъкна тя. Тогава откъде накъде Австрия и Нидерландия, а и на какво основание, искат ние да приемем обратно мигранти, които не са регистрирани у нас?????
https://pik.bg/простокировците-и-лените-да-внимават-със-смокиновия-лист-на-дъблинския-регламент-за-шенген-news1209855.html
29.
Бургазлия
15.02.2024 15:09:54
1
4
Заслужено ни ги връщат. Гербаджиите в МВР направиха егати парите до най-високо ниво от трафик на емигранти... Колкото са хванали, поне няколко пъти по толкова са преминали безпрепятствано по каналите. И сега Денков и Петков им били виновни.... Да каже този дето толкова години беше на власт... И какви са моите наблюдения - имаш лагер на Гранична полиция на някакво място и постоянно се виждат емигранти да минават. Преместят лагера някъде другаде и изведнъж минаващите емигратни ги няма...
28.
Пиночет
15.02.2024 14:10:40
2
2
Тези Измамници ако не ги съборим от власт , ние е.ана мамата! Заспал Народ !
27.
Опаа
15.02.2024 12:10:18
3
2
Циркаджиите веднага започнаха африканските си номера. Тоше,тъпо си,ама да знаеш,че всеки ден някъде по летищата с редовни полети се връщат мигранти,имигранти,недопуснати. Няма нужда да чакат да "пълнят" цели самолети. И това се случва и в БГ. Такива са законите в цивилизацията. Какви са в джунглата....ти ще кажеш.
26.
XX
15.02.2024 10:35:53
2
8
Do 7

"Денков и Габриел да си ги взимат вкъщи!" - що те? ВИЕ гласувате за ЕС!
25.
XX
15.02.2024 10:33:57
1
6
До 19

"Вие дъщери нямате ли бе? Как не ви притеснява и един върнат мигрант, та той може да сгащи някъде точно вашата дъщеря." - е, за 85 те % гласуващи за ЕС това ще е заслужено.
24.
XX
15.02.2024 10:31:02
2
2
До 21

"Ами то има лесно Свалят ги от самолета карат ги в лафера и бой на катарама по пътя" - няма лошо. Дано постъпят така и с децата ти.
23.
Ami
14.02.2024 23:48:43
2
16
Ами то има лесно Свалят ги от самолета карат ги в лафера и бой на катарама по пътя.Те сами ще си тръгнат.Боя оправя.За да ги връщат оттам където имат нужда от хиляди работници значи нищо не става от тях и трябва да се превъзпитат а боя е затова.Айде в бг училището за превъзпитание.Три пъти на ден як бой и на кариерата от утре Долни мангали.100 % са върнали още и онез двамата мошенници не казват.Тез счупиха държавата
22.
A
14.02.2024 23:35:27
2
9
Ще има трупове на талибани
21.
Z
14.02.2024 22:38:46
2
14
Тиквоча да си прибере в Банкя Резидънс... Той мозък и акъла има колкото щеш.
20.
работа работа работа
14.02.2024 22:18:39
4
10
Робите бачкуре строетули на лукс сгрози в ДУБАй и Истанбул да АФГАНСТАНЦИ,Пакистанци
Така че тия могат веднага да стянат строителе по обекти в Сафия,Пловдив ,Варна Бургас и вместо дя им дават 150-200 лв надница ЩЕ бачкат кат волове за 30 лева( за толкова са бачкали в Истанбул)
19.
Пешо
14.02.2024 21:41:37
4
35
Вие дъщери нямате ли бе? Как не ви притеснява и един върнат мигрант, та той може да сгащи някъде точно вашата дъщеря. Кировите дъщери ходят с охрана, тях не ги мислете, мислете за вашите дъщери, за вашите племеннички
18.
123
14.02.2024 20:40:19
2
4
Абе вие навреме се сетих те. От вчера го дрънкат. Първа в флагман, новина преди 24 часа.
17.
Борис
14.02.2024 20:32:56
4
27
И Петков се изходил по въпроса, а има ли хора, които все още му вярват? А на Денков?
16.
Дано
14.02.2024 20:24:36
5
8
Да оставят Деков, мангалите сами ще избягат. Те българи не останаха, та камоли мигранти
15.
Ръководител Движение
14.02.2024 20:23:12
5
20
Зачислявайте върнатите мигранти на Кокорчо - тея резаци ще го задоволят отвсякъде.
14.
Да
14.02.2024 20:22:01
1
7
Им слагат гривните и да тракват
13.
Денков
14.02.2024 20:05:56
5
23
Прави само глупости. До си обира крушите и по бързичко.
12.
Мдаа
14.02.2024 20:00:12
6
19
Всъщност най-ужасното от сглобката е , че изведнъж всички не мислят колко време и кой е създал нотариуси, дрогирани със сини лампи убиващи децата ни, мис силиконки и кокаинки, и не на последно място договорки за лагери и мигранти от преди години отеди ПО да ги има и сега ЗАБЕЛЕЖЕТЕ всички прокламират да не се спазва споразумение, по което България е страна, т. .да лъжем а същевременно да искаме. Без КОМЕНТ БЕЗ БЕЗ БЕЗ.
11.
Lalajiq
14.02.2024 19:18:29
8
8
Trafikant na hora izleze toz denkof
Legalen i pari hu ai sigurno ze Euro
10.
На Хари мата шурея
14.02.2024 19:17:37
3
31
Какъв доклад ще изнася толупа, той като говори срича пък камо ли да чете.
9.
Малии
14.02.2024 19:08:00
2
27
дори настояха доклад по темата да направи и Бойко Борисов като председател на парламентарната Комисия по външна политика
-----
Кой туй доклад хахахахаха
Какъв председател, каква външна политика?
Хабер си найн хахахахах
8.
Дуньо простия от Банкя
14.02.2024 19:03:42
3
37
"Боядисваме една сграда и сме в шенген".

Кухото от банкя ще 2011 год.
7.
Ротационен принцип тип руска рулетка
14.02.2024 19:03:01
5
38
Денков и Габриел да си ги взимат вкъщи!
6.
Mъжко мляко
14.02.2024 18:50:39
5
15
До: 4
Не ве лек не два , четири Боинга 737 са кацнали и един Конкорд ..близо 1200 бежанци все млади и здрави афганистанци от района на Бактрия .
Сега ще ги разселват по новата европейска програма за облагородяване на западнали райони ..Видин,Монтана,Плевен.
Следващите кацнали са разпределения за Добруджа и третия транш вече ще са при Странджата :)
5.
Пенчо
14.02.2024 18:46:40
1
24
Да ги вкарат в НДК и да си ги гледат.
4.
лъжливото овчарче
14.02.2024 18:44:36
5
34
Ааааа не сме ли кошчето ЕС или някой иска да отрича
3.
Пфу
14.02.2024 18:40:38
10
39
Денков е лъжец !

Нали нямаше бе Денков ?
А колко са и колко ще са емигрантите върнати от Австрия, лъжците от ПП няма да ни кажат !

Ето, вчера с цял Боинг да дошли 18 !?!
А после и още един кацнал ама колко слезли не се знае.

ПФУ Денков , ПФУ !
2.
Пижо
14.02.2024 18:34:01
7
25
Освен, че Кире не може да говори правилно български, оказа се че не може и да брои. Да помоли Коко да го свърши като по-грамотен с цифрите.
1.
Бургазлия
14.02.2024 18:18:37
3
21
Бг политици въртят схеми с трафик на мигранти и ЕС сега им показва какво ще следва от тук насетне
Дано докарат наистина стотици хиляди в Булгаристан и Боко и Дидко да си ги гледат
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ще поскъпнат ли горивата преди празниците Ще поскъпнат ли горивата преди празниците В краткосрочен план са възможни леки колебания в стойностите на колонките, може би ще са 2-3 стотинки нагоре или 2-3 стотинки надолу Той се провали като тв водещ в бТВ, но сега е на път да се провали и като мъж Той се провали като тв водещ в бТВ, но сега е на път да се провали и като мъж Дали ще приеме сериозно обвързване с гаджето си Боряна Братоева, която иска дете  Две жени-шофьорки се блъснаха на кръговото в Поморие Две жени-шофьорки се блъснаха на кръговото в Поморие Щетите са изцяло материални, няма пострадали  Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Тя е била 637,92 лева миналата година Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф 22-годишният младеж сам загубил средствата и излъгал за посегателството 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен 
Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори