×
Култура Здраве Политика Общини Общество Лайфстайл Войната в Украйна Спорт Разследване Бизнес ЮГ

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Всички допускаме тези грешки при размразяване на месото и го превръщаме в опасна бомба


10 Февруари 2024, Събота, 20:20 ч.
Автор: Флагман.бг

Днес ще ви разкрием как да го правите правилно

Размразяването на месо е процедура, с която домакините се сблъскват почти всеки ден.

На пръв поглед изглежда, че нещата тук са изключително прости - вадиш месото от камерата вечерта, а на следващия ден приготвяш вкусна вечеря. А когато не разполагаш с достатъчно време, директно го слагаш в микровълновата. 

Оказва се обаче, че и тук си има тънкости. И много от съветите, които сме научили от родителите си по размразяване, всъщност увеличават риска от разваляне на месото и го превръщат в опасно за здравето. 

Колкото и да бързате, не пренебрегвайте здравето си! При неправилното размразяване съществува риск опасни бактерии да проникнат в организма ви. И хранителното отравяне ще е най-безобидният резултат, с който може да се сблъскате! 

За да се предпазите от неприятни за здравето си последици, днес ще ви разкрием най-често срещаните грешки при размразяване на месото и как да го правите правилно, за да избегнете риска от заразяване с опасни бактерии.

На стайна температура
Оставянето на месото на плота за размразяване при стайна температура създава идеални условия за размножаване на бактериите Clostridium perfringens. Те могат да причинят сериозно отравяне и са една от най-честите причини за инфекция.

Безопасен вариант е да размразите месото в хладилника. Този метод е по-бавен, но гарантира безопасността на продукта.

С гореща вода
Използването на гореща вода за размразяване може да изложи продукта на опасна температурна зона, където бактериите могат бързо да се размножават. Най-добре е да използвате студена вода за безопасно и ефективно размразяване на месото.

Без размразяване
Хвърлянето на частично размразено месо в горещ тиган също е лоша идея. Така то не само ще се нагрява неравномерно, но и рискът от бактериална инфекция ще се увеличи значително.

За да си спестите проблемите, най-добре се уверете се, че продуктът е напълно размразен преди готвене.

Изплакване
Изплакването на месото може просто да пренесе бактерии върху кухненските повърхности, създавайки нови възможности за замърсяване. Обикновено то вече е преминало през необходимите стъпки на почистване, така че допълнителното изплакване е изпълнено с риск. 

Повторно замразяване
След като размразите месото, разполагате с ограничено време да върнете продукта обратно във фризера. Повторното замразяване след размразяване на водна баня или в микровълнова фурна може да създаде риск от бактериално замърсяване, така че бъдете внимателни. 

Неправилно съхранение 
Опаковката играе важна роля за безопасното съхранение на продукта. Използвайте опаковка с цип или специална хартия, за да предотвратите излагане на въздух и изтичане на сок. И не забравяйте, че е по-добре да размразявате месото в дълбок съд, за да избегнете изтичането на кръв в хладилника.

Мръсни ръце 
Според проучване на Министерството на селското стопанство на САЩ, много хора не спазват задължителната хигиена, когато боравят със замразени храни.

Винаги мийте ръцете си преди и след работа с месо и използвайте чисти кърпи и дъски за рязане, за да предотвратите замърсяване.  

Слаб огън
Бавното нагряване на месото създава оптимални условия за развитието на бактерии в продукта. Уверете се, че месото е напълно размразено и сготвено на достатъчно висока температура, за да убиете всички вредни микроорганизми.

Използване на микровълнова печка
Използването на микровълнова фурна за размразяване на месо може да доведе до неравномерно нагряване и може да създаде риск от инфекция. Вместо това е за предпочитане да използвате по-безопасни методи като размразяване в хладилник или в студена вода.

Как да размразите месото правилно
Най-безопасният начин за размразяване на месо е да го поставите в дълбок съд и да го сложите на долния рафт на хладилника. Така то ще се размразява бавно, запазвайки вкусовите и хранителните си качества.

И не забравяйте за хигиената! Винаги измивайте ръцете, приборите и повърхностите след работа с месо, за да гарантирате безопасността на цялото семейство! /jenata.blitz.bg


В категории: Животът


1
Коментара
Светлозария КИДЕРОВА Пазарът на имоти е в капан, а бабите не си дават жилищата Пазарът на имоти е в капан, а бабите не си дават жилищата 23/12/2025, Вторник 12:45 2
1
Коментара по темата
1.
Затова уел дан
11.02.2024 11:00:29
0
2
При достатъчна температурна обработка на 200 градуса в целия обем на месото всички бактерии умират до крак,тъй че няма никакво значение размразяването!Същото важи и за охладеното(прясното) месо,все пак от кланницата до фурната ви са минали поне няколко дни
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Разкриха две незаконни автоморги с крадени авточасти от Европейския съюз Разкриха две незаконни автоморги с крадени авточасти от Европейския съюз Полицията откри голямо количество части от крадени автомобили, обявени за издирване в ЕС, в две автоморги в София и Видин Къде да откриете коледни предложения за всеки вкус и бюджет? Къде да откриете коледни предложения за всеки вкус и бюджет? Коледни предложения в Kaufland – идеи за празничната трапеза и подаръци с отстъпки за всякакъв бюджет В любимия на българите Одрин спряха да приемат левове В любимия на българите Одрин спряха да приемат левове Заради въвеждането у нас на еврото Пазарът на имоти е в капан, а бабите не си дават жилищата Пазарът на имоти е в капан, а бабите не си дават жилищата Очаква се да се появят нови имоти на пазара, които да балансират и да спрат опитите за надуване и спекулиране с цените, прогнозира брокер Обрат! ВиК операторите нямало да вдигат цената на водата, заради еврото Обрат! ВиК операторите нямало да вдигат цената на водата, заради еврото Целта е осигуряване на необходимия преходен период за по-плавно адаптиране след приемането на еврото за официална валута Леля Стефка ми даде тази рецепта за пълнена пита "Хайдушки калпак", страхотна е Леля Стефка ми даде тази рецепта за пълнена пита "Хайдушки калпак", страхотна е Ястие, което комбинира пухкаво тесто с богата и ароматна плънка Колекционери проявяват голям интерес към българския лев Колекционери проявяват голям интерес към българския лев Националната ни валута ще стане колекционерско бижу АЕЖ с нов протест пред bTV заради Мария Цънцарова АЕЖ с нов протест пред bTV заради Мария Цънцарова Журналисти и граждани изразяват недоволството си с протестно кафе пред сградата на медията Лицата с прекъснати здравноосигурителни права могат да платят  дължимите вноски на 30.12.2025 Лицата с прекъснати здравноосигурителни права могат да платят дължимите вноски на 30.12.2025 Във връзка с въвеждане на еврото в България и подготовка на системите за плащания, здравните вноски, наредени в периода от 01.01.2026 г. до 04.01.2026 г., вкл. ще постъпят по сметката на НАП в БНБ на 05.01.2026 г. Внимание, шофори! Преходът към евро удря и винетките Внимание, шофори! Преходът към евро удря и винетките Проблемите засягат операциите, извършвани чрез банков превод
Мъка за феновете на бърбъна, Jim Beam спира производството Мъка за феновете на бърбъна, Jim Beam спира производството Гигантът в производството на бърбън предприема пауза за подобрения, следвайки спад в консумацията и износа на алкохол в САЩ Енрике Иглесиас и Анна Курникова посрещнаха четвъртото си дете Енрике Иглесиас и Анна Курникова посрещнаха четвъртото си дете Певецът и бившата тенис звезда обявиха радостната новина в социалните мрежи, разкривайки снимка на новороденото си, но без да разкриват пола и името Pantone обяви цвета на 2026 г.: Носи вътрешен мир Pantone обяви цвета на 2026 г.: Носи вътрешен мир Той вдъхва спокойствие и креативност за следващата година Лошо спите, а не подозирате защо – отговорът е в леглото ви Лошо спите, а не подозирате защо – отговорът е в леглото ви Според учени възглавницата е сред най-подценяваните, но най-влиятелни фактори за качествен сън и възстановяване на тялото Почина бившата съпруга на Чък Норис - Даян Хоулчек Почина бившата съпруга на Чък Норис - Даян Хоулчек Тя е издъхнала след продължителна борба с деменцията Отказаха да върнат децата на двойка, живееща в гората без ток и вода в Италия Отказаха да върнат децата на двойка, живееща в гората без ток и вода в Италия Решението предизвика критики от страна на правителството Нови правила за влизане във Великобритания от февруари Нови правила за влизане във Великобритания от февруари Всеки, който желае да влезе във Великобритания, трябва да има дигитално разрешение – чрез ETA или електронна виза Откриха снимка на принцеса Даяна, скрита в дома на финансиста Джефри Епстийн Откриха снимка на принцеса Даяна, скрита в дома на финансиста Джефри Епстийн Той е бил вманиачен на тема британското кралско семейство, става ясно от  обиските в дома му Убиха руски генерал насред Москва Убиха руски генерал насред Москва Взривиха колата му, властите подозират украинските служби Реал Мадрид ТВ с остър отговор на Лапорта Реал Мадрид ТВ с остър отговор на Лапорта Клубната медия на „белите“ атакува с твърдения за прикриване на истини и подигравка с правосъдието
Радостин ВАСИЛЕВ, лидер на МЕЧ Радостин ВАСИЛЕВ, лидер на МЕЧ Нямам никакви проблеми с гнева Виц на деня Виц на деня - Съседке, имам да те черпя.
- Защо, комшия?
- Вчера, така вика по твоето дете, че и моето си оправи стаята и се облече по-топло.
Виц на деня Виц на деня - Знаеш ли какво е кактус?
- Не.
- Разочарована от живота краставица.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Странно нещо е съвестта! Измъчва не този, когото трябва, а този, който я има.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори