×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Възможно спиране на помощта на САЩ и НАТО за Украйна, ако Тръмп бъде преизбран, безпокои света


10 Февруари 2024, Събота, 12:41 ч.
Автор: Флагман.бг

Спиране на американската помощ за Украйна, разпад на НАТО и отслабване на американското лидерство: дипломати и експерти предупреждават за последиците от преизбирането на Доналд Тръмп на изборите през ноември

Спиране на американската помощ за Украйна, "разпад" на НАТО и отслабване на американското лидерство: американски дипломати и експерти, включително бившият държавен секретар Хилари Клинтън, предупреждават за последиците от преизбирането на Доналд Тръмп на изборите през ноември.

Под егидата на Клинтън, претърпялата неуспех на президентските избори през 2016 г. срещу Тръмп, Колумбийският университет в Ню Йорк, където тя сега преподава международни отношения, проведе вчера симпозиум за "бъдещето на Украйна" след близо две години руска инвазия.

"Намираме се в ключов момент не само за Украйна, но и за Запада и НАТО", предупреди бившият държавен секретар (2009-2013 г.), чийто край на мандата съвпадна с началото на влошаване в отношенията между САЩ и Русия след преизбирането на президента Владимир Путин през 2012 г.

Според бившата сенаторка от Ню Йорк "начинът, по който ние, САЩ, реагираме или няма да реагираме, ще има неизмеримо въздействие върху световния ред през 21-ви век".

Вашингтон е основният военен поддръжник на Киев, с над 110 млрд. долара, опуснати досега от Конгреса, но водещата световна сила от месеци не успява да одобри нови средства за Украйна.

Заради спорове между републиканците, над които Доналд Тръмп упражнява влияние, и демократите на президента Джо Байдън Конгресът отложи за днес гласуването на помощта за Украйна и Израел.

Хилари Клинтън, която беше държавен секретар на Барак Обама (2009-2017 г.) и подкрепяше американския интервенционизъм в чужбина, каза, че "е срам, че помощта за Украйна продължава да бъде задържана от Конгреса заради дребнава политика".

Тя отправи призив "руската агресия и страданията на украинците да не бъдат оставяни без отговор".

Седемдесет и шест годишната бивша лидерка от Демократическата партия каза, че в противен случай това ще бъде "подарък за Владимир Путин и удар по световното лидерство на САЩ в защита на свободата и демокрацията".

Според още по-мрачната прогноза на Кимбърли Мартен, преподавателка по политически науки в колежа "Барнард" към Колумбийския университет, президентът "Путин ... смята, че Доналд Тръмп вероятно ще спечели следващите избори и когато това се случи, НАТО ще се разпадне".

Бившият президент на Републиканската партия (2017-2021 г.) и бизнесмен Тръмп, вероятен опонент на Джо Байдън през ноември за втори път, често е показвал, че се отнася със съмнение, а понякога и враждебно, към продължаването на американската помощ за Украйна и дори е заплашвал, че САЩ ще напуснат НАТО, ако той се върне в Белия дом.

Според бившата посланичка на САЩ в Украйна Мари Йованович "ако не им помогнем, те (украинците) ще загубят (подкрепата си) във Вашингтон и ще загубят на бойното поле".

Американската дипломатка също така смята, че "руснаците разчитат на победа на бившия президент Тръмп", което би имало за последица "излизането ни от НАТО".

"Много, много мрачна картина за Украйна, където ще изоставим нашите съюзници, за да помогнем всъщност на нашите противници", добави Йованович.

Иън Бремър, от изследователския център "Евразия" и преподавател по международни отношения в Колумбийския университет, изрази по-нюансирано становище: той не вижда как страната му може "да напусне НАТО", ако Доналд Тръмп се върне в Белия дом на 20 януари догодина.

"Това ще бъде по-скоро въпрос на равнището на ангажираност на САЩ" със Севернотлантическия алианс и Европейския съюз, обясни експертът.

Особено като се има предвид, че "популистките и евроскептичните движения са във възход, ще получат по-голяма подкрепа на европейските избори в страни като Франция и Германия и вероятно ще се присъединят към Тръмп", прогнозира Бремър, според когото "отношенията в рамките на НАТО и трансатлантическата система достигнаха своя връх миналата година".

Това обаче "ще се промени, ако Тръмп стане президент", заключи той.

От своя страна посланикът на Украйна в САЩ Оксана Маркарова потвърди, че нейната страна, кандидат за членство в НАТО и ЕС, иска "да бъде европейска" и вижда себе си "в трансатлантическото семейство".

превод от френски език: Алексей Маргоевски, БТА


В категории: Войната в Украйна


10
Коментара
Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 4
10
Коментара по темата
10.
Що бе
11.02.2024 14:44:23
1
1
Нека си "довършат мисълта"... засега както върви с още един такъв мандат щатите са чао, поне като глобален хегемон, иначе нека си богатеят. Дано изберат Байдънт или десантес, да може Русия и БРИКС да си стъпят още по-здраво на краката и силните народи да оцелеят. България няма какво да губи и в двата случая, тук останаха само няколко милиона тела с имена.
9.
Цв
10.02.2024 18:31:04
1
7
Ее! Чак притеснение! Напротив - Очакване! Очаквам тази промяна в САЩ, която ще преобърне и живота в много държави. Надявам се и в ЕС, и тук! Шантаво - луди хора ни управляват
8.
Е те това е
10.02.2024 18:13:57
0
2
Американците не искат да работят и половината от паричките за изработеното от тях да вземат хора дето само чакат да лапат . Ако на някой все още не му е ясно защо се срина ,,любимия комунизъм,, еми щото се получаваше лапане без да е изработено като труд и най вече като качество и обем. Като нямаше вече кой да дава лапане и всичките песни и пляски се сринаха , но пък за някои другари започна голямото крадене от държавата и ерата на другарските олигарси, които сега чакат възмутени лапане от американците.
7.
XX
10.02.2024 15:12:17
1
12
Светът не се безпокои. Само про'с'таците дет искат Вашингтон да ги управлява се на'кват щот Клинтън пр'днала.
А Клинтън е зло.
6.
Да идва Тръп
10.02.2024 15:10:15
0
14
Че да се успокоява света и да се махат еднополовите халки, че мн.права им дадоха.
5.
Ami
10.02.2024 14:02:59
0
18
Абе те ще го изберат и 100 процента ще спре помощта.Но ще спре и войната де.Путин няма да се протипоставя.Путин мисля вярно каза Той никого няма да напада повече.Е там да си взема земите на украинците той нищо няма да направи.Тез зеленски там всички ще трябва да се съобразяват.Как тоз зеленски сее вързал на думите на един изкуфял дъртак като Байдън че ще соечели не знам Явно е по прост от него
4.
Зеленски/Червенски
10.02.2024 13:22:06
6
6
Ако изберат бат Тръмпи, ще се прекръстя на Червенски
3.
Дернев
10.02.2024 13:14:55
1
23
"Спиране на американската помощ за Украйна, разпад на НАТО и отслабване на американското лидерство:"
Това ще е най-големият шанс на Европа за изграждането на Европа за европейците. Ще направим паметник преживе на Тръмп.
Европа за европейците гарангира мир в Европа и чрез ООН в света.
2.
чичо
10.02.2024 13:13:17
7
4
неми да се коситье... Доналдс отдавна каза по най-тестикулярен начин, че Русия (конкретно- Владимир Путин) действат по недопустим начин. Стъпи ли на власт този пейтриът, разумен, заможен човек от народа- Доналд Дтръмп, на Путин ще му бъде казано:
"Не може да говориш за ядрени оръжия. Ние сме най-коравите копелета на запад от лъвов мост и ти ще си язедеш броколата, поръсена с гурме брашно от червеи, и ще се радваш, защото ние сме начело на планетата. Ако трябва ще разделим Русия на части, но важното е да има мир в гЕйропа и ФАЩ, затова MAGA е начинът, скъпи избиратели".
Коренно противоположна е позицията на БайдънТ, който активно (понякога пасивно дори) подкрепя Укропистан в напъните с гол гъз да размаже таралежът на руската военна мощ.
Затова скъпи сънародници, съ-суверенници, избиратели внимавайте за кого гласувате, защото от вашият глас зависи съдбата на цялата галактика, не само на БЪЛГАРИЯ и човечеството!
1.
1303
10.02.2024 13:08:12
0
27
Дано спре помощта за Украйна,за да спре и войната.Байдън да ходи на санаториум,че много се излага
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори