×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Д-р Александър Ангелов, ревматолог: Ако ви боли и не сте се ударили, най-добре посетете ревматолог


Д-р Александър Ангелов, ревматолог: Ако ви боли и не сте се ударили, най-добре посетете ревматолог
Промените във времето влияят на състоянието на хора с ревматични заболявания, коментира специалистът от в МБАЛ „Бургасмед“
06 Февруари 2024, Вторник, 09:30 ч.
Автор: Флагман.Бг

Д-р Ангелов е автор  на множество научни публикации, изнасял е презентации в редица конференции по ревматология, съизследовател е в различни клинични проучвания

- Д-р Ангелов, Ревматологията е нов сектор за „Бургасмед“. Какви ревматични заболявания се лекуват във Вътрешно отделение и ще провеждате ли прегледи в ДКЦ?

- Лекуваме целия спектър от системни автоимунни заболявания, възпалителни и дегенеративни ставни болести. Също така ще провеждам и амбулаторни прегледи към ДКЦ „Бургасмед“.

- Кои основно са ревматичните заболявания, които се обострят значително през зимния сезон от студеното време?

- През зимата, освен обострянето на ревматични заболявания като ревматоиден и псориатичен артрит, остеоартроза и фибромиалгия, често се наблюдава и влошаване на симптомите при хора с феномен на Рейно. Това състояние се характеризира с преходно спадане на кръвоснабдяването към периферните части на тялото, като пръсти на ръцете и краката, което може да бъде предизвикано от студено време, водещо до промяна в цвета, болка и усещане за изтръпване. Промените във времето могат да влияят на състоянието на хора с ревматични заболявания. Когато атмосферното налягане спадне, което често се случва преди промяна на времето, ставните тъкани се разширяват поради разликата с вътреставното налягане. Това разширение води до усещане за болка и скованост при хора с със ставни заболявания. Ефектът е известен сред пациентите и често се описва като усещане за "предсказване на времето" поради увеличената чувствителност към предстоящите метеорологични промени.

Д-р Александър Ангелов е специалист ревматолог в МБАЛ „Бургасмед“. Той завършва Медицински университет – София и специализира ревматология в най-голямата ревматологична клиника в България към УМБАЛ “Св. Иван Рилски”, както и преминава множество обучения в чужбина. Д-р Ангелов понастоящем се намира във финалните стадии на своя докторантски труд, в който изследва влиянието на хроничното възпаление върху сърдечносъдовата система. Автор е на множество научни публикации, изнасял е презентации в редица конференции по ревматология, съизследовател е в различни клинични проучвания. Експертизата и посветеността на д-р Ангелов в ревматологията го правят ценен член на медицинската общност и надежден специалист за пациентите, търсещи висококачествена ревматологична грижа

 - Защо трябва да отидем на ревматолог и колко пъти в годината трябва да посещаваме такъв специалист?

- Ревматичните заболявания обхващат широк спектър от състояния. Това са автоимунни възпалителни и дегенеративни заболявания, които могат да засягат стави, мускули, кожа съединителна тъкан както и вътрешни органи. Тези заболявания могат да имат сложни симптоми, които често са трудни за разпознаване в ранните им стадии. Ревматолозите са специализирани в диагностицирането и лечението на тези състояния и разполагат с необходимите знания и инструменти за тяхното разпознаване. Ранната диагностика е от съществено значение, тъй като много ревматични заболявания могат да прогресират и да причинят сериозни и постоянни увреждания на ставите, както и други системни усложнения, ако не се лекуват навреме. По отношение на въпроса колко пъти в годината трябва да се посещава ревматолог, бих посочил, че е строго индивидуално спрямо конкретния случай, заболяване и нивото на болестната активност.

- Кой е основният симптом, който води пациента до Вас?

- Мускулно-скелетната болка, която е настъпила мистериозно без очевидна причина, персистира в покой и е придружена от изразена скованост, представлява важен сигнал, който не бива да се пренебрегва. Изказването "Ако ви боли и не сте се ударили, най-добре е да посетите ревматолог" подчертава важността от ранната консултация със специалист при поява на необяснима болка. Такъв симптом може да бъде първи знак за ревматично заболяване, което изисква специфичен подход в диагностицирането и лечението.

- Какво отражение върху ревматичните болести оказва нарастващата заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания през последния месец?

- Инфекциите, включително грип и други респираторни вируси, могат да предизвикат мускулна и ставна болка, както и да влошат симптомите на вече съществуващи ревматични заболявания. Пациенти, които приемат имуносупресивни лекарства за лечение на автоимунни заболявания са с по-висок риск от инфекции. В случай на инфекция, те могат да имат по-тежко протичане или да се наложи временно преустановяване на лечението с имуносупресивни лекарства, което може да доведе до обостряне на ревматичните симптоми. В някои случаи инфекциозните заболявания могат доведат до развитие на ново ревматично заболяване чрез комплексни механизми като "молекулярна мимикрия", където части от вируса могат да наподобяват структурите на самия организъм, предизвиквайки автоимунен отговор. А понякога самите ревматични заболявания започват с грипоподобни симптоми, което прави сложна диференциалната диагноза. Поради тези причини е изключително важно пациентите да предприемат превантивни мерки за защита от грип, COVID и други остри респираторни инфекции като ваксинация, да носят предпазни маски, да поддържат добра лична хигиена и да избягват контакт с болни хора, особено по време на пиковите сезони на заболеваемост.

- Можем ли сами да се предпазим или да облекчим състоянието си при ревматични проблеми, ако спазваме, например, някакъв по-строг режим – хранителен, двигателен, привикване към редовен сън?

- Да, можем да облекчим състоянието си при ревматични проблеми, като спазваме здравословен начин на живот, включително подходящ хранителен и двигателен режим, както и редовен сън. Балансирана диета, упражнения за укрепване и подобряване на гъвкавостта на мускулите и ставите, както и качественият сън, играят ключова роля в лечението на заболяването. Няма категорични данни за определени храни, но има убедителна информация за ползотворния ефект на средиземноморската диета.  Тези мерки не заместват фармакологичното лечение, но са важни за поддържане на добро общо състояние и могат значително да подобрят качеството на живот. Винаги е препоръчително да се консултирате с лекар за персонализирани съвети, съобразени с вашето здравословно състояние. Пушенето също има негативен ефект върху ставното и костно здраве. Има категорични научни доказателства, че тютюневият дим влошава автоимунните заболявания, както и вероятно играе роля в отключването им при предразположени индивиди.

- Какви сърдечносъдови рискове крият ревматичните заболявания и защо посветихте на тази тема вашата докторантура?

- През последните десетилетия научната литература показва, че пациентите с ревматични болести са изправени пред повишен риск от сърдечносъдови заболявания (ССЗ), подчертавайки системния характер на състоянията. ССЗ са доминиращ проблем за здравето в световен мащаб, разбирането на всички потенциални рискови фактори, включително тези, произтичащи от ревматичните състояния, са от първостепенно значение. Заинтригуван съм от фините припокриващи патофизиологични механизми в съдовата стена, които се явяват при ранните етапи на атеросклерозата и ревматичните заболявания. Ако се установи причинно-следствена връзка, това може да проправи пътя за нови терапевтични интервенции, насочени към самия генезис на ССЗ.




Жесток удар по Лена
Жесток удар по Лена 27/04/2024, Събота 10:00 6
България Всички новини
Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота
Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори