×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

КЗК обвиниха Кирил Петков в "недопустим натиск" заради случая с „Булсатком“


КЗК обвиниха Кирил Петков в "недопустим натиск" заради случая с „Булсатком“
Председател на КЗК е Юлия Ненкова, а неин заместник е Димитър Кюмюрджиев (долу)
01 Февруари 2024, Четвъртък, 16:54 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Изказването на съпредседателя на ПП представлявало и опит за сериозна намеса в дейността и в независимото упражняване на правомощията на КЗК

НЕДОПУСТИМ НАТИСК И НАМЕСА В РАБОТАТА НА КОМИСИЯ ЗА ЗАЩИТА НА КОНКУРЕНЦИЯТА. Позиция с такова заглавие публикува КЗК. Повод за нея станаха думи на съпредседателя на „Продължаваме промяната“ (ПП) Кирил Петков. Припомняме, че той и партията му изразиха недоволство от готвеното решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което се разрешава придобиването на „Булсатком“ от страна на United Group. За казуса алармира Mediapool. Подозрението е, че решението на антимонополния регулатор е тенденциозно и мотивирано от нечисти интереси. 

Ето какво посочиха обаче днес от КЗК:

Във връзка с направени изявления пред медиите от съпредседателя на партия "Продължаваме промяната" г-н Кирил Петков с твърдения, че Комисия за защита на конкуренцията предстои да вземе необосновано и немотивирано решение по нотифицирана концентрация на стопанска дейност между „United Group“ и „Булсатком“, както и че Комисията няма легитимност да приема подобни решения преди избирането на нов състав от Народното събрание, КЗК счита за необходимо за заяви следното:

Законът за защита на конкуренцията (ЗЗК), както и Директива (ЕС) 2019/1 Европейския парламент и на Съвета от 11 декември 2018 година (транспонирана в ЗЗК през 2021 г.) изискват КЗК, като национален орган по конкуренцията, да разполага с необходимите гаранции за независимост, ресурси и правомощия, за да може да прилага ефективно правилата на конкуренция на Европейския съюз. ЗЗК изрично предвижда, че институцията следва да извършва правомощията си самостоятелно и безпристрастно, без право на намеса и даване на инструкции в работата ѝ от страна на всички органи на държавната и изпълнителната власт, местното самоуправление, и други. В допълнение, правомощията на членовете на Комисията не могат да бъдат прекратени на основания, свързани с точното изпълнение на техните задължения и правомощия.

Изискването националните органи по конкуренция да бъдат независими в своята дейност и да се ръководят единствено от разпоредбите на закона е част от правната рамка по конкуренцията на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), присъединяването към която е национален приоритет за Република България.

КЗК е независим специализиран държавен орган, който прилага националното и европейското право на конкуренцията, включително в областта на контрола на концентрациите на стопанска дейност. Правомощията на Комисията са изрично посочени в Закона за защита на конкуренцията. В хода на своите проучвания Комисията събира цялата необходима за анализа информация. Въз основа на събраните доказателства и материали, КЗК приема като колективен орган своите решения, които подлежат на съдебен контрол по реда на чл.64 от Закона за защита на конкуренцията, т.е. постановените от Комисията актове не са окончателни. При упражняване на правомощията си по контрол върху концентрациите между предприятия, КЗК работи в тясно сътрудничество с Европейската комисия и националните органи по конкуренция на държавите – членки на Европейския съюз, като постановява актове, които са в съответствие с европейската практика по приложение на Регламент (EО) № 139/2004 на Съвета от 20 януари 2004 година относно контрола върху концентрациите между предприятия.

Комисията изразява сериозното си притеснение от подобни изказвания в медийното пространство, които представляват опит за сериозна намеса в дейността ѝ и в независимото упражняване на правомощията на КЗК. По същество те показват както непознаване на процедурите, в рамките на които Комисията работи, но и изразяват тенденциозна невярна оценка за дейността на КЗК и изпълнението на правомощията ѝ.

*** 

Припомняме, че председател на КЗК в Юлия Ненкова - близка до лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Тя е и майка на депутата от същата партия Александър Ненков. 

Зам.-председател на КЗК пък е Димитър Кюмюрджиев. Той бе предложен за поста от бившата коалиция "Патриотичен фронт" през 2016 г. БСП също има свой представител в КЗК в лицето на Анна Янева. Може би и поради тази причина днес лидерът на соцпартията Корнелия Нинова също защити антимонополния орган от критиките на Кирил Петков. В случая тя застана и до лидерите на ГЕРБ и ДПС в парламента, съответно, Бойко Борисов и Делян Пеевски. 

КЗК през годините търпи критики, че реално не е независима, както изисква законът, а е подчинена на интересите на тези две партии. Освен това, членовете й са с изтекли мандати. 

 


В категории: Бизнес , Политика


8
Коментара
Флагман.БГ Акула изяде крак и ръка на турист Акула изяде крак и ръка на турист 28/04/2024, Неделя 09:17 0
8
Коментара по темата
8.
Вивата ги мразя и в червата
02.02.2024 03:37:03
0
3
Ако булсат мине към виваком всички клиенти ще избягат с 200 към други оператори. Телевизията вече не е фактор, търси се добър интернет. Някой знае ли нета на Комнет как е?
7.
недоволна
01.02.2024 22:05:15
0
2
Че, то отдавна се знаеше че Булсатком и Виваком са на един и същи собственик ,техниците като идваха ми казаха ,защото мислех да се местя от Булсатком
6.
До 3
01.02.2024 20:04:41
0
7
В нормална държава отдавна КЗК би следвало да си подадат оставката, защото единия мобилен оператор ще бъде с монополно положение. Виж в путинска държава е нормално! Пък и е време да кажем, че царят е гол!
5.
до 1
01.02.2024 19:43:25
0
6
Как да стане , гроб пак би. Никой не отива да гласува и после, защо така стана. Ама и да гласува файда няма. Важно е кой брои бюлетините, а тема са ортаци дпс-герб-бсп.
4.
Дааа
01.02.2024 19:40:29
0
8
Частния интерес над обществения.
Комисия за защита ОТ конкуренция КЗК
3.
В нормална държава щеше да падне правителството
01.02.2024 19:07:08
3
10
Кирцата го изпързаляха с номер от "Лека нощ, деца". Срещнал се с бай Спас и се е направил на голям, че ще реши проблема. Спас е щедър в такива ситуации. Само дето не е зле да се замисли как се озова на мястото Соня Колтуклиева и кой и защо я информира за срещата. Те тия работи, не са като ония работи.
2.
Не няма картел не!
01.02.2024 18:38:05
1
11
Разбира се че е недопустимо. Как ще лапат иначе а?
1.
seahorse
01.02.2024 18:16:28
2
15
Навсякъде е пълно с герберски "калинки",и не се чудете защо нищо не върви в тази държава.Виновни саПП И ДБ,че не изчегъркаха герберската администрация от всичкипозиции !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Тя е била 637,92 лева миналата година Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф 22-годишният младеж сам загубил средствата и излъгал за посегателството 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той
Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори