×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Учителите в Бургас ще получават по-високи заплати


23 Януари 2024, Вторник, 19:21 ч.
Автор: Флагман.бг

Скок на възнагражденията ще има и за непедагогическия персонал в общинските детски градини 

По-високи трудови възнаграждения ще получават педагогическите специалисти и непедагогическия персонал в системата на общинското предучилищно и училищно образование. Кметът Димитър Николов и представителите на синдикатите в сферата на образованието подписаха днес анекс на действащия колективен трудов договор.

Според него, индивидуалните основни работни заплати на педагогическите специалисти и на непедагогическия персонал се увеличават с не по-малко от 8,4 % върху индивидуалните работни заплати.

„Повишението ще по равно за всички в системата на образованието. Инвестираме в повишаване на квалификацията на преподавателите и подкрепа за младите учители“, сподели кметът Димитър Николов на срещата със синдикатите в образованието.

Вдигат се възнагражденията на педагогическите специалисти, които има придобити професионално-квалификационни степени /ПКС/ - за V ПКС – 45 лв., за IV ПКС – 55 лв., за III ПКС – 75 лв., за II ПКС – 100 лв. и за I ПКС – 120 лв. Преподавателите, които имат образователна и научна степен „доктор” също ще получават повече средства. За тези със степен „доктор“ увеличението е от 140 на 160 лв., а със степен „доктор на науките“ – от 170 на 190 лв. Целта на Община Бургас е допълнително да стимулира учителите постоянно да повишават своята професионална квалификация.

Новият анекс на колективно-трудовия договор ще работи още за привличане и задържане на младите учители, като стимулира преподавателите с повече опит да подпомагат по-младите си колеги за бързо адаптиране в учебния процес. За наставничество на учители анексът предвижда да се заплаща допълнително трудово възнаграждение в размер не по-малко от 70 лв.

За учители, преподаващи в паралелки и групи с деца със специални образователни потребности, средствата се вдигат от 33 лв. на не по-малко от 55 лв., с което ще се подкрепи още веднъж равният достъп до образование.

Синдикалистите благодариха на кмета за ползотворния диалог, положените усилия за подобряване на трудовото възнаграждение и работните условия в сферата на общинското образование.

На подписването присъстваха зам.-кметът „Образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики“ Михаил Ненов, председателят на Общинската организация на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България Павел Чепов, председателят на Синдикат на българските учители към КНСБ Константин Янков и председателят на Регионалния синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа” Огнян Маринов.


В категории: Просвета


19
Коментара по темата
19.
класика
20.04.2024 12:30:04
0
0
Язък за момичето, изгоря момчето...Учителката припада, прилошава й. Цитати от произведения не знае наизуст.Иначе говори дръзко и пишела... На какво ще научи децата.20 книги специализирана литература и класика дали е прочела в живота си.Комисия да прави записи на часовете.Дали се разбира и усвоява логично материала.Интелигентните деца ще ви се смеят, Бургас. Ние ще си постим, париците ни стигат.Ама от бедно селско семейство е майката на даскалицата, да помогнем!
18.
Дре
26.01.2024 06:49:23
2
1
Заплатите на учителите трябва да се вдигат но с предварителни тестове и проверка на знанията им по преподаване. Проверки на инспектори по образувание в учебните часове.Генерирането на начинаещи тъпунгери от професионални такива води образованието до пълен разпад.
17.
Виждащ
25.01.2024 17:12:30
0
1
Някой от това министерство не чу ли, не разбра ли за толкова години че във повечето селски училища учителите пишат оценки и водят неучещи ученици на отчет само и само за да не затворят училището. Някой не се ли запитва как тъка има не знаещи да четат осмокласници/ как мангалите вземат шофйорски книшки без да знаят да четат, кой им дава диплом за 8 клас, как се явяват на шофйорски курс като са неуки, кой го допуска това/ Нима онези отгоре не виждат това,нима органите на МВР не знаят това. Даскалите им увеличават заплатите. Сега се носи и слух че ще ги пенсионират и по рано. За какво бе че станахме най простата нация ли. От една от най образованите най големите тъпанари. Навремето и даскалите бяха даскали и родителите родители а не евроджендари. Навремето като направехме беля имаше бой от даскала а после и във къщи втора порция от татко”” тате даскала ме би, тъка ли щом те е бил има за какво и последваше втори лобут””. Заплати да,,,,,, айде стига че ще почна да псувам
16.
Туту
24.01.2024 16:44:54
4
5
Браво на кмета! Учителите го заслужават, от опит зная, че това е тежка и отговорна професия, която заслужава адекватно заплащане и адекватно признание! Смятам да започна работа в Бургас, защото в София нещата не са уредени така.
15.
ДАСКАЛА
24.01.2024 11:59:34
3
10
ХАКАМ ВИ ГО В ЧОФКИТЕ.АЗ ДА ОПЪВАМ КИНТИТИ ПЪК ТЕ ДЕЦАТА ВИ САМИ ЩЕ СЕ ИЗУЧАТ.НАЛИ СЕГА ИМА ИНТЕРНЕТ И ВСИЧКО ПИШЕ ТАМ.СЕГА СЕРИОЗНО.ИСТИНА Е ,ЧЕ ИМА УЧИТЕЛИ КОИТО ЗА НИЩО НЕ СТАВАТ.ИСТИНА Е И ЧЕ ИМА И ТАКИВА РОДИТЕЛИ.НЕ МОЖЕ ДА ХВЪРЛИШ ДЕТЕТО СИ В ГРАДИНАТА,В УЧИЛИЩЕТО И ДА ЧАКАШ КАТО СЕ ПРИБЕРЕ ДА Е НАУЧЕНО НА ВСИЧКО,ДОКАТО ТИ ПУШИШ ЦИГАРИТЕ И ОПЪВАШ КАФЕТАТА ПО ЦЯЛ ДЕН .СЛЕД ТОВА ВЕЧЕР ЧАКАШ ГОСТИ И ПУШЕТЕ И ПИЕТЕ ДО КЪСНО.КАТО ДОЙДЕ ПЕТЪК ДАЙ ДА ИЗЛЕЗЕМ ,ЧЕ ЦЯЛА СЕДМИЦА МИ Е ЕДНО ТАКОВА......ЕМИ НЕ СТАВА ТАКА.ЗАТОВА ДЕТЕТО СИ ЗАБИВА ЧОВКАТА В КОМПЮТЪРА ИЛИ ТЕЛЕФОНА И ДОКАТО СЕ УСЕТИШ ВЕЧЕ ГЛАВАТА НУ Е ПЪЛНА С КАКВИ ЛИ НЕ ГЛУПОСТИ.ТЕЗИ КОИТО ПИШАТ ПРОТИВ УЧИТЕЛИТЕ - КАЖЕТЕ КОЛКО ВНИМАНИЕ ОБРЪЩАТЕ НА ДЕЦАТА СИ СЛЕД КАТО СЕ ПРИБЕРАТ?ДО УЧИТЕЛИТЕ - КОЛКО ОТ ВАС ИМАТ КОЛЕГИ ЗА КОИТО Е ЯСНО ,ЧЕ ЗА НИЩО НЕ СТАВАТ ,НО СИ ТРАЕТЕ?ИСТИНА Е ,ЧЕ ОБЩЕСТВОТО НИ Е ТАСКОВА КАКВОТО СИ ГО НАПРАВИМ НИЕ.БАЙДАН,МАЙДАН,ПУТИН,БОЙКО,МОЙКО-НИКОЙ НЕ НИ Е ВИНОВЕН А САМИТЕ НИЕ.
14.
Старият учител.
24.01.2024 10:54:50
3
11
И какво се случи след увеличаване на заплатите им ? Напълни се ФБ със снимки и сторита на учителски муцунки попаднал в комфорта на суетата и закъснелия пубертет. Пари ли нямат, време ли, удобства ли, комфорт ли, зор ли има дава някой, отпуски за екзотични почивки, или по няколко "еразъма" в чужбина за държавна сметка нямат. Видели се с пари, една си направила джуки, втора си изписала тато на рамото, трета си оскубала веждите и си сложила ботокс на скулите, четвърта си направила пластика в Турция и шарена прическа, а пети и шести вече се похвалиха с нови автомобили, купени на лизинг, а лозунга отдолу е: "Какво му плащаш. Кеф цена няма". Добре е да се насърчават учителите, но само тези, които се развиват, заслужават и имат резултати. Останалите са едни комерсиалки без 20 гр. мозък със зазубрени предмети, за които не си правят и труда да осъвременят знанията си, а и друго: Коя учителка ще се старае да изучи учениците си, като успоредно с учебните занятия дава "извънредни" уроци, като за астрономичен час си търсят между 50 и 100 лв. според зависи балообразуващ ли е предмета. И не, не е лошо да дават такива часове, но така както държавата взима от мен, работещия по 70 часа на седмица данъци, част от които отиват, за да се плати на "кикимората" заплата, която редовия бургазлия взима със зор, липса на време, отдаденост и лишения, нека и нейните странични доходи да бъдат обложени с тях. Иначе да сред повечето плява, има и качествени учители, които бълват успешни деца и ги изстрелват нагоре, но защо трябва да я има тази уравневиловка с всички. Че един учител с категория взимал с 100-200 лв. повече, бълха го захапала, но когато дадеш на позьорка във ФБ заплатата на отдадената в професията учител женичка, някак си не само не е честно за обществото, но и за гилдията въобще. Огледайте се в себе си и около себе си учители, прецизирайте комфорта си с 3 месеца отпуски и намален работен ден и чак тогава ме осъждайте.Познавам инертни единици сред вас, които освен,че вдигнаха нивото на личния си комфорт и угода, не са мръднали и мм. напред в развитието си и отдадеността към професията си. Да дадеш стабилни заплати в сектор, който от ден на ден се забатачва и бълва все по - некачествен материал, означава че приоритети на управленците са - скапване на държавата ни, чрез слабопродуктивен, неук, прост и необразован народ, при това удобно насърчавайки "ковачите" на това бъдеще.
13.
Да,ама не
24.01.2024 10:18:14
6
12
Учители и будители са били едно време,по убеждение.Сега са чиновници,лентяи,лапачи ,дремещи за едната заплата.
Правилно каза колегата,85% са паразити,а 50%от тях да комунистически кадри
12.
До 13
24.01.2024 09:52:51
2
12
Един човек,наричащ учителите-паразити,лентяи и т.н….Интересно,той какъв родител е?Какви деца възпитава и подава на Образователната система?Учението следва и върви ръка за ръка с възпитанието или не възпитанието на което са длъжни първо родителите да го научат!Човек създава деца заради своето желание,а не за това учителите да го възпитават!Училище се казва,а не възпитание!Превъзпитай себе си,но мисля ,че е късно!Търсиш вината в други,а не в себе си!Удобно!
11.
*********
24.01.2024 09:46:57
0
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
10.
13
24.01.2024 08:12:32
14
12
Учителската клика е обречена и в модерната епоха няма бъдеще. "Люпилнята" се тресе. Въпрос на време е AI да им каже, че нищо не става от тях. Това са едни паразити взимащи заплати, подобно на "шапкарите", но са много по-подмолни и много по-ненужни. 30 дни годишен отпуск, лятна ваканция, зимна ваканция, априлска ваканция, грипна ваканция, дървена ваканция. Хакам ви го в мазната каста, лентяи!
9.
до българин 4
24.01.2024 06:04:19
11
17
ми стани и ти учител,та да им налееш ,,акъл ,, ве....умньо отворен,да те видим и теб,дали ставаш........???
8.
Zаплата.бг
24.01.2024 01:40:09
7
12
Аре пак вечната дъвка строим физкултурен салон за мялчуганите вдигам заплати на учителите
Кви заплати кви 5 биткойни
AI Chat GPT ЩЕ съкрати масово учителите
Казвя го вицепрезидент Световната Банка КриСталина Георгиева
7.
САТАНИСТИТЕ
23.01.2024 23:35:59
4
2
ЩЕ.БЪДЪТ.СВАЛЕНИ.И.ПАК
ЩЕ.ВЛЕЗЕМ.В.РЕЛСИТЕ
6.
*********
23.01.2024 22:54:47
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
5.
fev
23.01.2024 22:07:47
4
29
Проверете ресурсните учители, само точат пари и изобщо не се занимават с децата в неравностойно положение.
4.
Българин
23.01.2024 21:25:55
9
29
Това е за добри заслуги че пишлеменцата тъпеят все повече и повече.На власттаа и трябват бъдещи тъпанарчета...
3.
Стефанова
23.01.2024 20:49:13
2
30
Докато има шуробаджанащина младите учители незнам как ще се класират.Който учил учил. Подкрепа за току що наети учители не вярвам да има ,всеки гледа себе си.Отиваш на интервю и първи въпрос имате ли педагогически опит. Нали трябва да почнеш ,за да го придобиеш.А хора с току що взети дипломи хоп и почват .
2.
W
23.01.2024 20:24:45
14
55
Учителите забогатяват а учениците затъпяват
1.
точка
23.01.2024 20:21:51
5
19
Само не успях да разбера, тези увеличения на ден ли са?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Екшън край Поморие едва не завърши с брутален бой Екшън край Поморие едва не завърши с брутален бой Две групи от 30 човека се събрали за масово меле край бензиностанция „Петрол“ Ще хвърлим държавата в още по-голям хаос, ако гласуваме вот на недоверие срещу кабинета "Главчев", смята Никола Минчев Ще хвърлим държавата в още по-голям хаос, ако гласуваме вот на недоверие срещу кабинета "Главчев", смята Никола Минчев Проблемът с Даниел Митов е, че той е зам.-председател на ГЕРБ, а едно служебно правителство трябва да бъде равно отдалечно от политическите сили, подчерта депутатът от ПП-ДБ Депутат от ПП се изложи, смята, че Ирландия не е част от ЕС Депутат от ПП се изложи, смята, че Ирландия не е част от ЕС Бившият пиар на Промяната Диана Дамянова явно е била права за него Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Паруш Парушев получи подкрепата на днешната общинска конференция  Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас „Левицата“ и „Център“ на Васил Божков са с най-големи шансове да преминат 4-процентовата бариера, убеден е проф. Александър Маринов Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" От Агенция „Пътна инфраструктура” преди дни представиха проект за евентуално изграждане на кръгово движение в участъка Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Целим чрез спорт да удължим сезона в крилата му – април-май и септември-октомври, каза кметът Тихомир Янакиев Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той
Бойко Борисов: Никой не е помогнал на Путин повече от ПП-ДБ Бойко Борисов: Никой не е помогнал на Путин повече от ПП-ДБ 10 месеца нищо не направиха, за да се прекрати доставянето на руски газ. Кръвопролитната война в Украйна ще продължи дълго, допълни той Социолог: ПП-ДБ могат да загубят дори втората позиция на предстоящите избори Социолог: ПП-ДБ могат да загубят дори втората позиция на предстоящите избори По негови думи обаче правителство без ПП-ДБ не би било легитимно Динко щял да се сдобие с обвинение до часове, ОПГ-то му рекетирало шофьори на тирове Динко щял да се сдобие с обвинение до часове, ОПГ-то му рекетирало шофьори на тирове Все още няма официална информация от МВР Мъж откри 200 хил. долара на плажа, но... Мъж откри 200 хил. долара на плажа, но... Окааза се, че са фалшиви Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Генералният консул допълни, че причините все още се разследват Той още не може да повярва, че е министър Той още не може да повярва, че е министър Не мога да свикна с обръщението "господин министър", призна Евтим Милошев Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Оказа се, че Киара е тренирала художествена гимнастика в националния отбор на България Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори