×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Учителите в Бургас ще получават по-високи заплати


23 Януари 2024, Вторник, 19:21 ч.
Автор: Флагман.бг

Скок на възнагражденията ще има и за непедагогическия персонал в общинските детски градини 

По-високи трудови възнаграждения ще получават педагогическите специалисти и непедагогическия персонал в системата на общинското предучилищно и училищно образование. Кметът Димитър Николов и представителите на синдикатите в сферата на образованието подписаха днес анекс на действащия колективен трудов договор.

Според него, индивидуалните основни работни заплати на педагогическите специалисти и на непедагогическия персонал се увеличават с не по-малко от 8,4 % върху индивидуалните работни заплати.

„Повишението ще по равно за всички в системата на образованието. Инвестираме в повишаване на квалификацията на преподавателите и подкрепа за младите учители“, сподели кметът Димитър Николов на срещата със синдикатите в образованието.

Вдигат се възнагражденията на педагогическите специалисти, които има придобити професионално-квалификационни степени /ПКС/ - за V ПКС – 45 лв., за IV ПКС – 55 лв., за III ПКС – 75 лв., за II ПКС – 100 лв. и за I ПКС – 120 лв. Преподавателите, които имат образователна и научна степен „доктор” също ще получават повече средства. За тези със степен „доктор“ увеличението е от 140 на 160 лв., а със степен „доктор на науките“ – от 170 на 190 лв. Целта на Община Бургас е допълнително да стимулира учителите постоянно да повишават своята професионална квалификация.

Новият анекс на колективно-трудовия договор ще работи още за привличане и задържане на младите учители, като стимулира преподавателите с повече опит да подпомагат по-младите си колеги за бързо адаптиране в учебния процес. За наставничество на учители анексът предвижда да се заплаща допълнително трудово възнаграждение в размер не по-малко от 70 лв.

За учители, преподаващи в паралелки и групи с деца със специални образователни потребности, средствата се вдигат от 33 лв. на не по-малко от 55 лв., с което ще се подкрепи още веднъж равният достъп до образование.

Синдикалистите благодариха на кмета за ползотворния диалог, положените усилия за подобряване на трудовото възнаграждение и работните условия в сферата на общинското образование.

На подписването присъстваха зам.-кметът „Образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики“ Михаил Ненов, председателят на Общинската организация на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България Павел Чепов, председателят на Синдикат на българските учители към КНСБ Константин Янков и председателят на Регионалния синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа” Огнян Маринов.


В категории: Просвета


Кой просълзи шеф Ангелов
Кой просълзи шеф Ангелов 28/04/2024, Неделя 16:23 0
19
Коментара по темата
19.
класика
20.04.2024 12:30:04
0
0
Язък за момичето, изгоря момчето...Учителката припада, прилошава й. Цитати от произведения не знае наизуст.Иначе говори дръзко и пишела... На какво ще научи децата.20 книги специализирана литература и класика дали е прочела в живота си.Комисия да прави записи на часовете.Дали се разбира и усвоява логично материала.Интелигентните деца ще ви се смеят, Бургас. Ние ще си постим, париците ни стигат.Ама от бедно селско семейство е майката на даскалицата, да помогнем!
18.
Дре
26.01.2024 06:49:23
2
1
Заплатите на учителите трябва да се вдигат но с предварителни тестове и проверка на знанията им по преподаване. Проверки на инспектори по образувание в учебните часове.Генерирането на начинаещи тъпунгери от професионални такива води образованието до пълен разпад.
17.
Виждащ
25.01.2024 17:12:30
0
1
Някой от това министерство не чу ли, не разбра ли за толкова години че във повечето селски училища учителите пишат оценки и водят неучещи ученици на отчет само и само за да не затворят училището. Някой не се ли запитва как тъка има не знаещи да четат осмокласници/ как мангалите вземат шофйорски книшки без да знаят да четат, кой им дава диплом за 8 клас, как се явяват на шофйорски курс като са неуки, кой го допуска това/ Нима онези отгоре не виждат това,нима органите на МВР не знаят това. Даскалите им увеличават заплатите. Сега се носи и слух че ще ги пенсионират и по рано. За какво бе че станахме най простата нация ли. От една от най образованите най големите тъпанари. Навремето и даскалите бяха даскали и родителите родители а не евроджендари. Навремето като направехме беля имаше бой от даскала а после и във къщи втора порция от татко”” тате даскала ме би, тъка ли щом те е бил има за какво и последваше втори лобут””. Заплати да,,,,,, айде стига че ще почна да псувам
16.
Туту
24.01.2024 16:44:54
4
5
Браво на кмета! Учителите го заслужават, от опит зная, че това е тежка и отговорна професия, която заслужава адекватно заплащане и адекватно признание! Смятам да започна работа в Бургас, защото в София нещата не са уредени така.
15.
ДАСКАЛА
24.01.2024 11:59:34
3
10
ХАКАМ ВИ ГО В ЧОФКИТЕ.АЗ ДА ОПЪВАМ КИНТИТИ ПЪК ТЕ ДЕЦАТА ВИ САМИ ЩЕ СЕ ИЗУЧАТ.НАЛИ СЕГА ИМА ИНТЕРНЕТ И ВСИЧКО ПИШЕ ТАМ.СЕГА СЕРИОЗНО.ИСТИНА Е ,ЧЕ ИМА УЧИТЕЛИ КОИТО ЗА НИЩО НЕ СТАВАТ.ИСТИНА Е И ЧЕ ИМА И ТАКИВА РОДИТЕЛИ.НЕ МОЖЕ ДА ХВЪРЛИШ ДЕТЕТО СИ В ГРАДИНАТА,В УЧИЛИЩЕТО И ДА ЧАКАШ КАТО СЕ ПРИБЕРЕ ДА Е НАУЧЕНО НА ВСИЧКО,ДОКАТО ТИ ПУШИШ ЦИГАРИТЕ И ОПЪВАШ КАФЕТАТА ПО ЦЯЛ ДЕН .СЛЕД ТОВА ВЕЧЕР ЧАКАШ ГОСТИ И ПУШЕТЕ И ПИЕТЕ ДО КЪСНО.КАТО ДОЙДЕ ПЕТЪК ДАЙ ДА ИЗЛЕЗЕМ ,ЧЕ ЦЯЛА СЕДМИЦА МИ Е ЕДНО ТАКОВА......ЕМИ НЕ СТАВА ТАКА.ЗАТОВА ДЕТЕТО СИ ЗАБИВА ЧОВКАТА В КОМПЮТЪРА ИЛИ ТЕЛЕФОНА И ДОКАТО СЕ УСЕТИШ ВЕЧЕ ГЛАВАТА НУ Е ПЪЛНА С КАКВИ ЛИ НЕ ГЛУПОСТИ.ТЕЗИ КОИТО ПИШАТ ПРОТИВ УЧИТЕЛИТЕ - КАЖЕТЕ КОЛКО ВНИМАНИЕ ОБРЪЩАТЕ НА ДЕЦАТА СИ СЛЕД КАТО СЕ ПРИБЕРАТ?ДО УЧИТЕЛИТЕ - КОЛКО ОТ ВАС ИМАТ КОЛЕГИ ЗА КОИТО Е ЯСНО ,ЧЕ ЗА НИЩО НЕ СТАВАТ ,НО СИ ТРАЕТЕ?ИСТИНА Е ,ЧЕ ОБЩЕСТВОТО НИ Е ТАСКОВА КАКВОТО СИ ГО НАПРАВИМ НИЕ.БАЙДАН,МАЙДАН,ПУТИН,БОЙКО,МОЙКО-НИКОЙ НЕ НИ Е ВИНОВЕН А САМИТЕ НИЕ.
14.
Старият учител.
24.01.2024 10:54:50
3
11
И какво се случи след увеличаване на заплатите им ? Напълни се ФБ със снимки и сторита на учителски муцунки попаднал в комфорта на суетата и закъснелия пубертет. Пари ли нямат, време ли, удобства ли, комфорт ли, зор ли има дава някой, отпуски за екзотични почивки, или по няколко "еразъма" в чужбина за държавна сметка нямат. Видели се с пари, една си направила джуки, втора си изписала тато на рамото, трета си оскубала веждите и си сложила ботокс на скулите, четвърта си направила пластика в Турция и шарена прическа, а пети и шести вече се похвалиха с нови автомобили, купени на лизинг, а лозунга отдолу е: "Какво му плащаш. Кеф цена няма". Добре е да се насърчават учителите, но само тези, които се развиват, заслужават и имат резултати. Останалите са едни комерсиалки без 20 гр. мозък със зазубрени предмети, за които не си правят и труда да осъвременят знанията си, а и друго: Коя учителка ще се старае да изучи учениците си, като успоредно с учебните занятия дава "извънредни" уроци, като за астрономичен час си търсят между 50 и 100 лв. според зависи балообразуващ ли е предмета. И не, не е лошо да дават такива часове, но така както държавата взима от мен, работещия по 70 часа на седмица данъци, част от които отиват, за да се плати на "кикимората" заплата, която редовия бургазлия взима със зор, липса на време, отдаденост и лишения, нека и нейните странични доходи да бъдат обложени с тях. Иначе да сред повечето плява, има и качествени учители, които бълват успешни деца и ги изстрелват нагоре, но защо трябва да я има тази уравневиловка с всички. Че един учител с категория взимал с 100-200 лв. повече, бълха го захапала, но когато дадеш на позьорка във ФБ заплатата на отдадената в професията учител женичка, някак си не само не е честно за обществото, но и за гилдията въобще. Огледайте се в себе си и около себе си учители, прецизирайте комфорта си с 3 месеца отпуски и намален работен ден и чак тогава ме осъждайте.Познавам инертни единици сред вас, които освен,че вдигнаха нивото на личния си комфорт и угода, не са мръднали и мм. напред в развитието си и отдадеността към професията си. Да дадеш стабилни заплати в сектор, който от ден на ден се забатачва и бълва все по - некачествен материал, означава че приоритети на управленците са - скапване на държавата ни, чрез слабопродуктивен, неук, прост и необразован народ, при това удобно насърчавайки "ковачите" на това бъдеще.
13.
Да,ама не
24.01.2024 10:18:14
6
12
Учители и будители са били едно време,по убеждение.Сега са чиновници,лентяи,лапачи ,дремещи за едната заплата.
Правилно каза колегата,85% са паразити,а 50%от тях да комунистически кадри
12.
До 13
24.01.2024 09:52:51
2
12
Един човек,наричащ учителите-паразити,лентяи и т.н….Интересно,той какъв родител е?Какви деца възпитава и подава на Образователната система?Учението следва и върви ръка за ръка с възпитанието или не възпитанието на което са длъжни първо родителите да го научат!Човек създава деца заради своето желание,а не за това учителите да го възпитават!Училище се казва,а не възпитание!Превъзпитай себе си,но мисля ,че е късно!Търсиш вината в други,а не в себе си!Удобно!
11.
*********
24.01.2024 09:46:57
0
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
10.
13
24.01.2024 08:12:32
14
12
Учителската клика е обречена и в модерната епоха няма бъдеще. "Люпилнята" се тресе. Въпрос на време е AI да им каже, че нищо не става от тях. Това са едни паразити взимащи заплати, подобно на "шапкарите", но са много по-подмолни и много по-ненужни. 30 дни годишен отпуск, лятна ваканция, зимна ваканция, априлска ваканция, грипна ваканция, дървена ваканция. Хакам ви го в мазната каста, лентяи!
9.
до българин 4
24.01.2024 06:04:19
11
17
ми стани и ти учител,та да им налееш ,,акъл ,, ве....умньо отворен,да те видим и теб,дали ставаш........???
8.
Zаплата.бг
24.01.2024 01:40:09
7
12
Аре пак вечната дъвка строим физкултурен салон за мялчуганите вдигам заплати на учителите
Кви заплати кви 5 биткойни
AI Chat GPT ЩЕ съкрати масово учителите
Казвя го вицепрезидент Световната Банка КриСталина Георгиева
7.
САТАНИСТИТЕ
23.01.2024 23:35:59
4
2
ЩЕ.БЪДЪТ.СВАЛЕНИ.И.ПАК
ЩЕ.ВЛЕЗЕМ.В.РЕЛСИТЕ
6.
*********
23.01.2024 22:54:47
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
5.
fev
23.01.2024 22:07:47
4
29
Проверете ресурсните учители, само точат пари и изобщо не се занимават с децата в неравностойно положение.
4.
Българин
23.01.2024 21:25:55
9
29
Това е за добри заслуги че пишлеменцата тъпеят все повече и повече.На власттаа и трябват бъдещи тъпанарчета...
3.
Стефанова
23.01.2024 20:49:13
2
30
Докато има шуробаджанащина младите учители незнам как ще се класират.Който учил учил. Подкрепа за току що наети учители не вярвам да има ,всеки гледа себе си.Отиваш на интервю и първи въпрос имате ли педагогически опит. Нали трябва да почнеш ,за да го придобиеш.А хора с току що взети дипломи хоп и почват .
2.
W
23.01.2024 20:24:45
14
55
Учителите забогатяват а учениците затъпяват
1.
точка
23.01.2024 20:21:51
5
19
Само не успях да разбера, тези увеличения на ден ли са?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Цените на имотите в Бургас подгониха тези в столицата Цените на имотите в Бургас подгониха тези в столицата В Пловдив, Варна и Бургас вече почти не се срещат цени под 1000 евро/кв. м с изключение на някои по-крайни и непредпочитани квартали, а най-престижните им райони гонят и дори надминават 2000 евро/кв. м Той е звезда от "Съни бийч", но в личния си живот доскоро бе много нещастен Той е звезда от "Съни бийч", но в личния си живот доскоро бе много нещастен Колеги на Бойко издават, че всичко вече се е променило и той има нова любов в живота си, но още не я е показал на широката общественост  Тя създаде най-големия скандал в българското кино, а днес напуска страната разочарована Тя създаде най-големия скандал в българското кино, а днес напуска страната разочарована Звездата от сериала „Откраднат живот”, която се изявява успешно и като художничка ще учи анимация в престижна академия, за която от написаното от нея става ясно, че не е в България Кой просълзи шеф Ангелов Кой просълзи шеф Ангелов Говори участник от звездния отбор в шести сезон на горещото кулинарно риалити Слави ме уволни, защото родих, убедена е тази актриса Слави ме уволни, защото родих, убедена е тази актриса Михова поясни, че със Слави Трифонов имат две раздели Кирил Петков за фалшифицираните от Лена документи: Кьорфишек на ДАНС! Кирил Петков за фалшифицираните от Лена документи: Кьорфишек на ДАНС! Неверните обстоятелства са били нужни, за да се изчисти от всякакъв вид конфликт на интерес ЦИК заличи партия "Атака", Волен Сидеров не успя да събере 2500 подписа ЦИК заличи партия "Атака", Волен Сидеров не успя да събере 2500 подписа Формацията няма да участва на предстоящия вот Сложи всички в малкия си джоб, една от песните му удари 115 млн.гледания Сложи всички в малкия си джоб, една от песните му удари 115 млн.гледания Заснемането на клипа "Хабиби" на Азис струвало само 1400 лева „Възраждане“ – Бургас регистрира листата за парламентарните избори „Възраждане“ – Бургас регистрира листата за парламентарните избори Водач в нея отново е заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на „Възраждане“ Цончо Ганев Тази кола се размаза при тежка катастрофа Тази кола се размаза при тежка катастрофа Инцидентът е на околовръстното в София 
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори