×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Трябва да се намерят средства за всички кандидати за саниране, то наистина е безплатно, смята Жечо Станков


Трябва да се намерят средства за всички кандидати за саниране, то наистина е безплатно, смята Жечо Станков
Бургаският депутат апелира регионалният министър да влезе в спешни разговори с бъдещия премиер Мария Габриел, както и с финансовия и енергийния министри
18 Януари 2024, Четвъртък, 16:00 ч.
Автор: Флагман, снимка: Лъчезар Лисицов

Спестената енергия се реализира на свободния пазар и се плаща от съседните държави, посочи депутатът

Програмата за саниране следва да обхване всички, които са кандитатствали по нея. Това обясни бургаският депутат от ГЕРБ Жечо Станков от трибуната на Народното събрание днес. В парламента се състоя изслушване на министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков. Повод за него станаха проблемите около новите процедури, свързани с енергийното обновяване на жилищния сграден фонд в страната.

След изслушването от името на ГЕРБ отношение изрази Жечо Станков, който е и бивш зам.-министър на енергетиката в правителствата „Борисов“ 2 и 3. Според него днешният дебат в Народното събрание е бил „изместен от централната тема, която вълнува хората, а тя е именно как ще се реши проблемът и как ще продължи санирането на сградите, които трябва да бъдат санирани“. Станков акцентира върху неуредиците за хората, които са подали документи, но са в резервния списък.

„От парламентарната група на ГЕРБ-СДС смятаме, че днешната дискусия единствено и само трябваше да се концентрира върху мисълта и действията – очертаване на пътя, по който в следващите няколко дни и седмици да бъде ясно, че от страна на държавата се поема ясен финансов ангажимент и всичките над 2000 блока, които са в чакащите списъци, плюс тези, които не успяха да си направят енергийни паспорти поради липса на свободни компании за изработване на такива, ще получат своите средства за саниране в обозримото бъдеще. Г-н министър, дали това ще бъдат една, две или три години – аз съм сигурен, че хората чакаха вече достатъчно, но трябва да им се каже краен срок и всеки да си знае кога ще дойде неговият ред. Ако на първите 700 блока в чакащия списък е догодина, то на по-следващите - по догодина, и т.н. Но моето лично мнение и на парламентарната група е, че в рамките на следващите две-три години този списък трябва да бъде изпълнен изцяло. В противен случай всички граждани, подали тези документи, ще се питат защо са ни изпратили тук, в тази зала, след като не можем да решим техните проблеми“, каза Жечо Станков.

„Г-н министър, ако някой се опита да Ви обясни, че безплатен обяд няма, съвсем спокойно може да им обясните, че вече финансираните над 2000 блока от първата програма са изплатени на държавния бюджет. И ако някой не е наясно как се е случило това нещо, с няколко думи ще ви обясня. От програмата със санираните над 2000 блока по време на правителствата 2 и 3 на премиера Борисов се спестяват годишно около 1 млн. мегаватчаса. От ценовата разлика – регулирана цена за бита и свободна цена на енергийните пазари, само за последните две години инвестицията на държавата в тези санирани блокове се изплати и тя бе платена от съседните държави като Турция, Румъния, Северна Македония и Сърбия", добави бургаският депутат. 

На ежечасна база се освобождавали близо 115 мегаватчаса (за продажба на свободния пазар - б.а.). Сметките на гражданите със санирани сгради паднали с между 45 и 55%. 

„С други думи, ако преди санирането едно домакинство е плащало 200 лева сметка за ток, в момента не плаща повече от 100. Тази енергия, от която домакинствата вече не се нуждаят, държавната енергетика, която представлява 80% от цялата енергетика, може да я насочи както към българския бизнес, така и към чужбина, да получим много по-добра цена и тези средства отново чрез дивидентите влизат в държавния бюджет. Ние сме на мнение, че програмата трябва да продължи не само с инструментите, г-н министър, които Ви изброих – Фонда за декарбонизация, който, пак апелирам, да го кръстим Фонд за саниране, за да е ясно и в бъдеще, че тези средства са за саниране; Модернизационния фонд; средства от държавния бюджет; Българската банка за развитие, която винаги е подпомагала процеса в първите две фази на санирането; средствата от уличното осветление, които общините обратно ще върнат във Фонда за декарбонизация и т.н.“, посочи Жечо Станков.

Регионалният министър Андрей Цеков обясни, че средствата към момента далеч не стигат за покриване на всички заявки за саниране. Според Станков обаче ако се добавят всички възможни инструменти за финансиране, ще има дори повече средства на разположение, отколкото за сега нуждаещите се сгради.

„И въпреки че първата част от програмата беше оплювана от политически сили, в момента тези политически сили вече са готови тази програма да продължи. Въпреки че се изкарваха на преден план няколко блока, на които са им протекли покривите след дъжд, се вижда от апликациите, от кандидатстването на българските граждани, че тази програма е достатъчно устойчива и подходяща за България, тя да продължи по начина, по който бе започната близо десет години назад. Няма човек в България, който да е против тази програма. Тя даже трябваше да бъде надградена с еднофамилните жилищни сгради, които бяха също вкарани в Плана за възстановяване и устойчивост на по-ранен етап, но реално погледнато по една или друга причина отпаднаха", добави Жечо Станков. 

Той апелира регионалният министър да влезе в спешни разговори с бъдещия премиер Мария Габриел, както и с финансовия и енергийния министри, за да се намери начин за увеличаване на средствата на програмата за саниране.

„От страна на парламентарната група на ГЕРБ-СДС имате пълната подкрепа. Ако е необходимо, Народното събрание също ще вземе целево решение програмата как да продължи, така че може да разчитате. Нашата задача е да решаваме проблемите на българските граждани и ние сме наясно те какви са“, заключи Станков.

Преди това по време на изслушването той обясни, че като народен представител от Бургас не можел да обясни на два съседни блока, строени по едно и също време, защо единият е класиран, а другият е в резервите. Според Жечо Станков изискването за енергийни обследвания е довело до съществени проблеми, тъй като в държавата нямало капацитет такива да се извършат за толкова много сгради при толкова кратко време. 

Той подчерта, че програмата за саниране е най-успешната програма на правителствата "Борисов" 2 и 3. Затова трябвало да се каже как тя ще продължи безпроблемно, за да бъдат санирани всички сгради. 

"Град Бургас подаде над 290 заявления. 29 блока ще бъдат санирани. 10% от хората са удовлетворени, за 90% от хората вече програмата изглежда като несбъдница. Ние в Народното събрание плюс вие от Министерски съвет сме хората, които трябва да докажем, че най-успешната програма, по която в момента хората отново се наредиха на опашка, смея да твърдя - от тука до Бургас, са готови да изчакат да бъдат решени техните проблеми", каза още Станков. 

Министър Андрей Цеков изкоментира от своя страна, като се обърна към депутата от ГЕРБ: "Именно Бургас е примерът за това, че когато средствата са по-малко от потребностите, има недоволство. Бургас достигна лимита си. Той усвои пълния лимит. Очевидно става въпрос за качествени проекти. Ако го нямаше този лимит, община Бургас вероятно щеше да усвои 200 милиона по програмата на базата на качествени оценки на сградите, които са получени. И Вие сте прав. Остават в резервен списък към момента 2178 сгради, за които е необходим бюджет от 2,673 млрд. лв."

Регионалният министър изреди числата, свързани с ограниченията на финансите за санирането в рамките на неговото ведомство. Той изрази готовност да съдейства за увеличение на средствата, но подчерта, че водеща страна в това следва да е Министерството на енергетиката. 

Съвсем скоро парламентът прие държавния бюджет за 2024 г. и капиталовата програма е пределно ясна. Тя е разписана на проектно ниво и на този етап в бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството няма целеви средства за саниране, подчерта Андрей Цеков. 

"Разбира се, това е тема, пред която правителството не трябва да си затваря очите и трябва да има ясна програма, която да позволи в следващите четири до пет години ние да довършим процеса на енергийно възобновяване на амортизирания, стария сграден фонд, така че да не дискриминираме между българските граждани и да не се окаже, че едни са могли да имат достъп до инструментите за енергийно възобновяване, а други са лишени от тази възможност", добави регионалният министър. 

 


В категории: Политика , Животът


17
Коментара
Жесток удар по Лена
Жесток удар по Лена 27/04/2024, Събота 10:00 0
Флагман.БГ Лазаровден е! Лазаровден е! 27/04/2024, Събота 08:59 0
17
Коментара по темата
17.
!!!
19.01.2024 09:03:09
0
3
Какво да кажем ние от Средец,като от 2017 година три пъти готвим документи и се оказа ,че те изобщо не са изпращани в София за участие в програмата.Няма ни дори в резервния списък.Ние също плащаме данъци, защо сме дискриминирани?Кой ще потърси отговорност на тази администрация,която не си върши работата.Имаше само в първото класиране и повече не се санира нито един блок.Само празни приказки и се чудят как да оберат хората.
16.
Бургас
19.01.2024 00:49:55
0
5
Много си повярва Жечката, но той много добре знае, че ако не беше баща му, щеше да работи в метро на рибата!
15.
недоволна
18.01.2024 22:42:57
0
8
Само голи обещания два пъти ни излъгаха, как за едни има безплатно , а ние да плащаме ,ще видим кой будала ще се съгласи да плаща 20 процента, лъгаха ни само документи попълвай като си нямаш работа за Възраждане няма нито един блок
14.
ТБС
18.01.2024 21:46:34
1
5
Кое му е безплатното бе, ние плащаме данъци и шибани милиарди за еврогейският съюз, насиргането на фасадите е за ваша сметка и нечия печалба.
13.
Шега
18.01.2024 20:49:47
0
6
Не трябва ли да спрем санирането и да купим още самолети?
12.
Бургазлия
18.01.2024 20:07:38
1
9
Та мисълта ни е , защо едни плащат , за да санират , плащат за да си паркират колите пред дома cиня зона и зелена , а други от комплексите им санират безплатно и паркират безплатно ...тоест други им плащат сметките винаги!
11.
Аре у лево!
18.01.2024 19:28:24
1
12
Днес регионалният министър говори за 5100 лева самоучастие при саниране за апартамент от 60 кв.м. За един примерен 8 етажен соц. блок в който има 8 входа с по 3 апартамента на етаж, т.е. 192 апартамента, излиза че самоучастието е 979200лв. И какво излиза - искат самоучастие от 1 милион... И щото им е ясно, че народа няма пара, искат да започнат да отпускат безлихвени заеми. Сега да ви светна драги ми господа. Ако хората си съберат 1 милион, могат да си наемат фирма, която да им санира блока, без ваше участие. парите ще стигнат. Да не говорим, че много от хората са си сменили дограмата. Друг е въпросът, че никой няма да се навие да дава пари. Според Жечо имало панели на покривите... Къде ве Жечо? На нас на общото събрание на блока от фирмата ни обещаваха такива панели и накрая не ги сложиха... Аре у лево!
10.
Спестена енергия ли?
18.01.2024 19:22:05
2
11
Спестена енергия, ама друг път. Ако видите в колко от санираните апартаменти си има топлофикация, ще разберете защо лъжат с данните. В моят апартамент и преди да санират си беше топло. Но аз не си смених хубавата дограма със смотаната, която ми предлагаха, бях си изолирал добре апартамента и преди това. Преди 10 години имах по 60лв ток на месец, сега имам по 80-90 в саниран блок, т.е. същото потребление, но цените сега са по-високи.
Иначе на санировчиците им е ясно, че като свърши безплатното саниране, онова с доплащането няма да върви и затова сега реват и се правят на защитници на народа. Истината е че много пара се гепи чрез санирането
9.
?
18.01.2024 18:41:15
1
9
Да санират и резервите без самоучастие 20% значи за едни може,а за други не може.Ако не ще обявим гражданско неподчинение .Или да санират за 80% ....докъдето стигнат :-))
8.
Не така Флегман
18.01.2024 17:38:09
3
11
Голямото облизване на Д-то на другаря Жечо
7.
Добре е да се знае
18.01.2024 17:37:04
3
13
Придържам се към мнението на 3 - Българина. Отдавна гаранцията на панелните блокове е минала. Да не забравяме и за комисионните, за които се говореше.Защо пък този т.н. Жечо толкова много настоява за това саниране ? Друг такъв не се чува.
6.
*********
18.01.2024 17:33:33
1
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
5.
292
18.01.2024 17:13:28
3
23
Жечо, днес, министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков е казал, че самоучастието за саниране на апартамент от около 60 кв. метра ще е приблизително 5100 лева. Що като лъжете в един и същи ден, поне не се наговаряте? Та ако вярвам на министъра, нашият вход приравнен към тази квадратура има 22 апартамента, или 112 хиляди, приблизително. Ти това без пари ли му казваш? То вярно, че ти като депутат изплюскваш от бюджета повече за година, ама все пак, дръж се малко.
4.
Данкина
18.01.2024 17:07:16
6
19
Каква спестена енергия бе имбецил! Това ако е саниране с най евтините материали! Та нашата енергетика е в колапс от вашето дупедавство и от износител се превърнахме във вносител!
3.
Българина
18.01.2024 16:51:51
2
24
Само за протокола:
Санирани сгради в БГ няма. Нито една.
Има изолирани, главно със стериопор.

Не е зле да се провери дали е използван горлив такъв, че имаше случаи с пожари точно заради това.
2.
2
18.01.2024 16:47:51
9
17
И от къде на къде с моите пари ще санират на сульо пульо апартамента на 100%?Някакво самоучастие?А просто фирмите на жечката странджанския бек да усвояват саниране със стиропор..Вижте в Австрия какво е саниране съща цена
1.
Ина
18.01.2024 16:34:02
5
19
Средствата за саниране би трябвало да стигнат за всички кандидатстващи.Така и облика на града ще се подобри.Мисля ,че отпуснатите Европейски пари са достатъчни.Друг е въпроса ,ако има други планове,примерно заделяне за други свери.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата
Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори