×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ротацията чука на вратата, ето на кои министри трябва да изстинат местата


Ротацията чука на вратата, ето на кои министри трябва да изстинат местата
Конституционната реформа е спорна, а въздушно-капковият Шенген ще нанесе удари в новия кабинет
15 Януари 2024, Понеделник, 12:08 ч.
Автор: Виктория ГЕОРГИЕВА

Хинков, Зарица Динкова, Тагарев и Кирил Вътев натрупаха достатъчно недоволство, ще е компромис, ако им се размине

Съвсем скоро – в началото на март - предстои ротацията между ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ, а Мария Габриел трябва да застане на мястото на Николай Денков. Макар и сравнително формален въпрос, има някои неизвестни, сред които – как точно ще се осъществи, ще има ли смяна на министри и дали водената до момента от правителството политика ще претърпи съществена промяна.

„Техническата част”

Идеята е кабинетът „Денков” да подаде оставка, като до този най-вероятен начин на предаване на щафетата се стигна, след като ПП-ДБ отказаха да подкрепят кабинет с мандат на ГЕРБ-СДС и партията на Борисов се съгласи да подкрепи т.нар. „Добри сили”. Вероятно сега нагласата е, че те – ДС – ще последват примера им.

После президентът трябва да връчи мандата на ГЕРБ като първата политическа сила, която трябва да предложи състав на Министерския съвет за гласуване от парламента. Разбира се, съществува и възможността това да не бъде прието, което означава, че мандатът пак ще получат ДБ/ПП, но към момента няма индикации да вървим към този сценарий.

ГЕРБ държаха на по-улеснен начин чрез подписването на документ, касаещ общото управление, но ПП и ДБ не бяха ентусиазирани. Въпросът с чий мандат ще се осъществи ротацията, също е сред често задаваните. Преди броени дни председателят на Народното събрание Росен Желязков заяви, че следващото правителство ще бъде с мандата на ГЕРБ, а ако това не се случи, няма да има и ротация.

От своя страна, Христо Иванов от ДБ пък заяви, че няма уговорен точен начин, нито е казано, че задължително новото правителство трябва да е с мандат на ГЕРБ. По думите му, тепърва предстоят не просто разговори, а преговори.

В следващите седмици се очаква всички въпроси да бъдат изчистени и да бъде уточнено окончателно как ще стане предаването на властта. Макар и посочените изявления (на Желязков и Иванов) да пораждат някои съмнения, все пак, поне на този етап на отношения в сглобката, не се очаква да се стигне до непредвидени ситуации.

Ще има ли смяна на министри?

е доста по-интересният и често задаван въпрос. Мария Габриел заяви, че всеки министър ще получи индивидуална оценка за работата си, в зависимост от която ще се реши кой да остане и кой да бъде освободен.

Допреди няколко седмици именно от ГЕРБ даваха да се разбере, че не са доволни от работата на определени министри – здравният, спортният, икономическият, като с оглед на приемането на бюджета, Асен Василев по-скоро отпадна от този списък. Съвсем наскоро Бойко Борисов каза, че от партията му няма да поставят като задължително условие някой министър да си ходи.

Вече споменатият здравен министър – Хинко Хинков е единственият до този момент, който обяви, че няма да остане на поста си след ротацията. Макар лично премиерът Денков да го похвали, че е свършил доста работа, давайки за пример, че е и един от министрите, на когото се оказва натиск по различни начини, ситуацията в сектора е доста сложна и тежка. Кризите в „Пирогов” и „Майчин дом” допълнително наляха масло в огъня, изкарвайки на преден план въпроси, които от години не са разрешени.

Още през октомври той призна, че секторът е изключително труден и занемарен, липсва приемственост между министрите, периодично изчезват лекарства в България, които без проблем се намират в други страни. Самият Асен Василев, през декември, заяви, че Хинков трябва да си ходи, което показа, че здравният министър не се ползва с доверие дори сред коалицията, избрала го на този пост.

Един от най-слабите министри – по всеобщо мнение, а именно на туризма Зарица Динкова, е убедена, че ще остане на поста си, защото имала силен политически екип, а с премиера и вицепремиера работила отлично. Макар с редица нейни действия да предизвика както остри реакции от цели браншове, така и редица подигравки, тя видимо е доволно от работата си, а е интересно, че към момента не е и сред спряганите за смяна имена.

През последните дни на преден план отново изплува и името на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев, който вече преживя няколко фермерски протеста и тъкмо беше настъпило затишие последните два месеца, когато онзи ден се разбра, че зърнопроизводителите отново са в протестна готовност. От Националната асоциация на зърнопроизводителите излязоха и с декларация, в която са посочени пет основни искания, подчертавайки тежката ситуация, в която се намира секторът.

Вътев заяви, че правителството е клатено целенасочено, явно включвайки и недоволството срещу него, хвалейки се, че за разлика от всички протести и недоволства, никъде не се говорело за „огромния брой благодарности от много сектори, които не го правят така публично”.

Макар срещу министъра на вътрешните работи Калин Стоянов да има натрупано сериозно недоволство – основно поради полицейското насилие при протеста от ноември пред Националния стадион, такава смяна не се очаква, т.к. той е сочен като човек на ГЕРБ и лично на Бойко Борисов.

Името на един от най-недолюбваните от опозицията министри и най-одобряваните от сглобката, а именно министърът на отбраната Тодор Тагарев, преди няколко дни беше замесено в пореден скандал, като този път от ДПС поискаха смяната му поради нарушения протокол от страна на министерството на отбраната за Богоявление, при който покани получиха само председателят и зам.-председателите на парламента, но не и председатели на групи и народни представители. Тогава изключително активиният през последните месеци Делян Пеевски отправи остри обвинения в погазване на българската Конституция и унижение на парламента, добавяйки, че Тагарев е евроатлантик само на думи, който нееднократно е бягал от отговорност.

Мин.-председателят Денков коментира, че грешка на чиновник не може да бъде основание за смяна на министър, а подобни искания ясно говорят за политическа атака срещу Тагарев.

Но вероятната смяна на министри се усложнява от факта, че от ПП/ДБ нееднократно са посочвали, че още от самото начало с ГЕРБ са се разбирали само за тази на премиера. Малка е и възможността след ротацията да има министри на ДПС в новия кабинет, т.к. те предпочитат ролята, която изпълняват и към момента – незаобиколимият фактор, който обаче не търпи директни критики поради формалното си отсъствие във властта.

Целите след ротацията

Остават същите, като очакванията са Мария Габриел да отстоява още по-твърдо начертаната политика, но и двамата с Денков са със сходен профил, политическо поведение и цели.

Един от съществените проблеми пред новия кабинет се очертава да е получленството в Шенген, което според редица факти и документи, е обвързано със сериозни обещания от наша страна, особено за приема обратно на хиляди мигранти от Афганистан и Сирия, които към момента се намират предимно на територията на Австрия – въпрос, по който има ясно изразено недоволство и съпротива сред огромна част от българите.

И макар към момента Денков да не е признал и показал какво точно е, изричайки общи приказки, съвсем скоро предстои да разберем всички условия и договорки, което ще се случи някъде около ротацията. И макар че предстои пролетта, сред сериозните проблеми, които тепърва трябва да се разрешават, е фактът, че през миналата година, от износител, сме се превърнали във вносител на ток, като през някои от най-студените дни ни се е наложило да внасяме дори от... Северна Македония. Че се касае за критичен въпрос, ясно говори и фактът, че тези данни оповести не кой да е, а една от проправителствените медии (на ДБ) „Капитал”.

Неработещата ПАВЕЦ Чаира, нерешеният въпрос с въглищните централи и реалната им липса им на алтернатива допълнително усложняват ситуацията, което ако не през по-топлите месеци, неминуемо ще усетим другата зима.

Паралелно с това расте неодобрението към сглобката, в частност – към излъченото от тях правителство, което също ще окаже влияние идните месеци.

Конституционната реформа освен спорна, е подложена на критики от президента румен Радев, Еврозоната се отдалечава, а въздушно-капковият Шенген заплашва да нанесе сериозни удари по следващия кабинет.


В категории: Политика


12
Коментара по темата
12.
Това
17.01.2024 18:00:03
1
1
Със строителството на магистрала Гърция, България, Румъния, Украйна е и стратегическа , и икономическа значимост, съизмерима с освободителната война....
С това ще се сложи край на много вековното потисничество и имперски желания на Турция над целият балкански полуостров .
Тагарев, моите уважения....
САЩ показаха дългоочакваната за нас решимост. Благодарности!!!!
11.
Тагаренко им е най-удобен
15.01.2024 15:51:35
2
6
Тагарев може и да натрупал огромно недоволство, но гледайте как предложи да махнат от учебниците всичко за Русия като освободител и как предложи да строим пътища за 6 млрд, за да могат щатите да си прекарват алъш вериша с Украйна! Може да заслужава да го обесят на площада за национално предателство, но няма да го уволнят. Само се моля да не го направят министър председател, че им е много удобен
10.
да
15.01.2024 14:15:43
8
15
тагарев ограби и зароби България с помощите които даде на усрайна да си върви там и да воюва ако ''мъж''
9.
До 8
15.01.2024 13:26:18
7
21
Пиши направо на руски, украинска мършо!!
И без това всичките в Украйна го говорите и пишете!
Не ти се получава с преводача. ..
8.
1
15.01.2024 13:16:50
26
9
БЪЛГАРИЯ РОДОЛЮБЕЦ ВОЕНЕН МИНИСТЪР ТОДОР ТАГАРЕВ БДИ НАД БЛАГОДЕНСТВИЕ ЕВРОПА НАТО ШЕНГЕН ЕВРОЗОНА родоотстъпници копейкаджии искат мизерия марш мухосранск
7.
*********
15.01.2024 12:58:39
0
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, тъй като съдържаше обидни квалификации към Флагман.бг или членове на редакционния екип.
6.
Ххх
15.01.2024 12:53:42
2
5
На всички!
5.
*********
15.01.2024 12:53:12
7
7
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
4.
ТБС
15.01.2024 12:41:56
15
16
Плъхочик и жирафчик сменят подлогата. ЛП уродлива секта.
3.
2
15.01.2024 12:28:02
22
20
Серем в устите на всички родоотстъпници, руски продажни мекерета и анархисти.
2.
Някой
15.01.2024 12:27:05
13
30
Пикая ви в устите на всички продажни политици продадохте си душите за власт , заплати и комисионни.
1.
Azov Burgas
15.01.2024 12:25:43
13
15
Смерт кацапам
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Специализиран екип от 78-ми батальон за осигуряване – София, разузна, транспортира и унищожи силно корозирала фугасно-осколъчна авиобомба AN-М30А1 Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Над 70 деца посетиха пристанището и разгледаха терминалите, за да се запознаят с работата на своите родители Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори